Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

10 marknadsföringsexempel som blev virala

10 marknadsföringsexempel som blev virala

En jättestor 91 % av konsumenterna vill se mer videoinnehåll från varumärken. Experter tror att efterfrågan på videomarknadsföring bara kommer att växa när folk ägnar mer uppmärksamhet åt det samtidigt som de hoppar över de skrivna delarna av innehållet. Varumärken som vill ha mer uppmärksamhet kan lära sig ett och annat från våra topp 10 marknadsföringsexempel som blev virala.

I den här artikeln kommer vi att utforska vad viral marknadsföring är, strategierna bakom att skapa framgångsrika kampanjer och några inspirerande marknadsföringsexempel som blivit virala de senaste åren.

Skapa engagerande innehåll

Vad är viral marknadsföring?

Digital marknadsföring som använder befintliga sociala nätverk för att sprida innehåll snabbt, som en epidemi, kallas viral marknadsföring.

Viral marknadsföring är utformad för att skapa buzz kring ditt varumärke genom att få konsumenter att prata om det på sociala medier. Videor som blir virala drar ofta nytta av mun-till-mun-reklam och kan vara extremt effektiva för att nå miljontals människor.

Den största fördelen med viralt innehåll är att det kan hjälpa dig att nå fler människor med mindre annonsutgifter. Eftersom mycket av processen sker organiskt (genom användardelning) finns det inget behov av dyra annonskampanjer eller dyra kampanjer. Viral framgång sker bara naturligt genom mun-till-mun-hänvisningar.

Dessutom, eftersom konsumenter exponeras för ditt budskap flera gånger under dagen, är det mer sannolikt att de kommer ihåg ditt budskap jämfört med traditionella reklamplattformar som TV-reklam som bara sänds med jämna mellanrum.

Viralt innehåll kan vara ett kraftfullt instrument för företag som vill förstärka sin exponering och onlinenärvaro, men det kräver noggranna förberedelser och implementering. I nästa avsnitt kommer vi att prata om hur man skapar engagerande innehåll som sannolikt kommer att delas av människor på sociala medieplattformar.

Nyckel takeaway: Viral marknadsföring skapar en snöbollseffekt där budskapet snabbt sprider sig som en löpeld på grund av mun-till-mun-reklam – vilket resulterar i mer pengar samtidigt som du spenderar mindre.

Läsa:  Kundrecensioners roll i rykteshantering online

Hur du gör din kopia viral

Viral framgång är beroende av kvaliteten på innehållet du producerar. För att bra innehåll ska bli en viral hit måste du skapa engagerande annonstext och dra nytta av sociala mediers popularitet.

Skapa engagerande innehåll

Nyckeln till att producera en viral hit är att skapa underhållande innehåll. Skriv en kopia som inte bara informerar människor om en fantastisk produkt, utan också är rolig, kreativ och unik.

Till exempel, istället för att bara lista fakta om en produkt eller tjänst, försök att skriva en intressant berättelse om den som fångar folks uppmärksamhet.

Lägg alltid till visuella element som bilder eller videor för att göra din kopia tilltalande för läsarna.

Utnyttja sociala medieplattformar

Sociala medier är den ultimata plattformen för att få innehåll att bli viralt. Dela din video på YouTube, Facebook, Twitter och Instagram för maximal räckvidd. Överväg att använda hashtags när det är lämpligt så att personer som söker efter ämnen som är relaterade till ditt kan hitta ditt innehåll lättare.

Tryck på Advocates for influencer marketing

Influencers är individer med stora följare på sociala medier som har makten att påverka sin publiks åsikter genom produktrecensioner eller rekommendationer.

Om du kan hitta influencers som kanske är villiga att visa upp din produkt på sina sociala mediekonton, kan detta ge ditt innehåll ett enormt uppsving.

En annan grupp människor som kan hjälpa till med din mun-till-mun-kampanj är dina befintliga kunder. Dina varumärkesförespråkare kan hjälpa till att sprida budskapet om hur bra din produkt är.

Låt oss nu utforska 10 exempel på viral marknadsföring som nådde berömmelse och framgång inom marknadsföring.

Topp 10 exempel på viral marknadsföring

Termen “viral” kommer från hur populära virala marknadsföringskampanjer sprids som ett virus från person till person. Dessa 10 exempel på populära virala marknadsföringskampanjer gjorde just det – virala videor som spred sig som en pandemi.

1. Old Spice

Old Spices annons “The Man Your Man Could Smell Like”.

Kampanjen “The Man Your Man Could Smell Like” från Old Spice är en av de mest framgångsrika virala kampanjerna som någonsin skapats.

Reklamfilmen presenterade skådespelaren Isaiah Mustafa som “mannen din man kunde lukta som” och innehöll catchy fraser som “Titta på din man – nu tillbaka på mig – jag är på en häst.” Dessa humoristiska reklamfilmer blev virala på YouTube och fick över 50 miljoner visningar på bara fem dagar.

“The Man Your Man Could Smell Like” har sedan dess blivit ett ikoniskt exempel på effektiv viral reklam.

Läsa:  Hur du håller dina anställda nöjda

2. Dollar Shave Club

Dollar Shave Clubs virala annonsvideo

Kampanjen “Our Blades Are F***ing Great” från Dollar Shave Club växte från en viral video till ett varumärke för miljarder dollar. I den här videon som lanserades 2012 levererade grundaren Michael Dubin sin säljpresentation direkt in i kameran medan han stod framför en whiteboard full av förbannelseord (som han sedan raderade).

Hemleveransföretaget visade humoristiskt hur dess rakhyvlar är bättre än Gillettes och resultatet blev en omedelbar hit. Videon blev viral nästan omedelbart med miljontals visningar inom några dagar – vilket fick Dollar Shave Club att bli en av de mest populära prenumerationstjänsterna idag.

3. Blendtec

Viral “Will it Blend”-kampanj av Blendtec

Ett av de bästa exemplen på marknadsföringsexemplen som blev viralt är “Kommer det att blandas?” serie från Blendtec.

2006 började mixerföretaget lägga upp videor av grundaren Tom Dickson som blandar vardagliga föremål som iPhones och golfbollar bara för att bevisa hur kraftfulla deras mixers var. Dessa videor blev omåttligt populära på grund av deras rena absurditet – med tittarna som ivrigt väntade på vad Tom skulle blanda härnäst.

Detta lustiga innehåll spreds snabbt över flera plattformar, vilket ledde till ökad försäljning för Blendtec-blandare samt globalt varumärkeskännedom.

4. Red Bull

Red Bull har alltid tänjt gränser när det kommer till extremsportstunt, så det är ingen överraskning att de genomförde stuntet med fallskärmshopparen Felix Baumgartners Stratos Space Jump från 24 miles över jorden – och slog flera världsrekord.

Denna imponerande bedrift lockade 8 miljoner tittare på livestream, vilket gör det till en enorm framgångssaga för Red Bulls varumärkesmedvetenhet.

Detta jippo visade inte bara upp Red Bulls vågade anda utan bevisade också hur kraftfullt visuellt innehåll kan vara.

5. Airbnb

Airbnbs “Live There”-kampanj

Airbnb körde sin “Live There”-kampanj redan 2013 för att uppmuntra resenärer att bo i Airbnb-hem istället för hotell för att uppleva olika kulturer. Detta fantasifulla tillvägagångssätt som kombinerade vackra bilder med berättelser om riktiga människor fick resonans hos resenärer i alla åldersgrupper och kön, vilket ledde till att Airbnb fördubblade sin bokningsökning år efter år sedan starten.

6. Duva

Den hjärtvärmande kampanjen Dove Real Beauty Sketches, som lanserades 2013, var en känslomässigt rörande video. Den innehöll FBI-utbildade kriminalteknikern Gil Zamora, som skissade två porträtt baserat på beskrivningar från kvinnorna själva och ett annat porträtt från beskrivningar från främlingar.

Genom detta experiment försökte Dove illustrera att skönhet är mycket mer än huddjup och att alla är vackra oavsett hur de skildras genom media eller samhälleliga normer. Det här konceptet fick genklang hos tittare över hela världen och fick 2 miljarder visningar i 150 länder bara under den första månaden – vilket gör det till ett av de bästa exemplen på marknadsföringsexemplen som blev virala.

Läsa:  Toppappar som kan hjälpa dig genom din skilsmässa

7. ALS Ice Bucket Challenge

Bill Gates tar den virala Ice Bucket Challenge

Virala kampanjer är ett utmärkt verktyg för att öka medvetenheten om en sak. En sådan framgångssaga var 2014 års ALS Ice Bucket Challenge som visade den enorma potentialen hos sociala medier.

Under kampanjen utmanade kändisar varandra offentligt att dumpa hinkar fulla med isvatten över deras huvuden för att öka medvetenheten – och pengarna – för att bekämpa amyotrofisk lateralskleros (ALS).

Utmaningen slutade med att samla in häpnadsväckande 115 miljoner dollar för ALS-forskning.

8. Kmart

Kmarts virala “Ship My Pants”-reklam

2013 skakade Kmart reklambranschen med sin kontroversiella “Ship My Pants”-reklam som höll på med kunder som skickade hem paket istället för att gå till fysiska butiker. Även om vissa tyckte att den här annonsen var stötande, berömde många Kmart för att ta risker även om det kan ha resulterat i negativ publicitet – med tittarna som pratade om hur Kmart på ett skickligt sätt utförde sin kvicka annons.

Ship My Pants nådde 25 miljoner Youtube-visningar, vilket snabbt gjorde Kmart till ett känt namn igen.

9. Nike

Nikes annonskampanj “Write the Future”.

Nike lanserade sin “Write The Future”-kampanj 2010 inför fotbolls-VM. Annonsen visade fotbollsstjärnorna Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney och Andres Iniesta tillsammans med Hollywood-skådespelare som spelade fiktiva karaktärer baserade på dessa idrottares kamp innan de blev professionella fotbollsspelare.

Med fantastisk filmografi i kombination med ett suggestivt soundtrack kunde Nike effektivt gestalta en berättelse som lyfter fram att hårt arbete kan löna sig oavsett vilka hinder man kan möta – och nå ut till potentiella konsumenter genom relaterade teman.

Filmannonsen fick 5 miljoner Youtube-visningar på bara fyra dagar.

10. Burger King

Några av de bästa exemplen på marknadsföringsexemplen som blev virala är inte ens annonser.

Burger King lanserade en interaktiv webbplats som heter Subservient Chicken 2004 som gjorde det möjligt för användare att kontrollera en virtuell kyckling som bär en BK-uniform. Den svarade på vilket kommando som helst – dans, sjöng karaoke eller något annat efterfrågat – och underhöll besökarna innan de slutligen beställer hamburgare från menyn.

Överraskande nog samlade den virala BK-kycklingen 1 miljard besök och blev en av de största framgångsberättelserna under 2000-talets digitala era.

Viral marknadsföring är en strategi som kan ge dig enorma avkastningar om den görs rätt. Men det krävs mycket planering, kreativitet och lite tur för att komma på en annons som blir viral. Dessa 10 marknadsföringsexempel som blev virala har visat att det är möjligt att skapa innehåll som snabbt kan spridas över sociala medieplattformar och fånga människors uppmärksamhet.

Läsa:  Topp 15 sajter som Zefoy för att få fler gilla-markeringar, delningar, följare

Vanliga frågor – Marknadsföringsexempel som blev virala

Vad är ett nytt exempel på viral marknadsföring?

Ett färskt exempel på viral marknadsföring är utmaningen “Old Town Road” av Lil Nas X. Låten, som släpptes i april 2023, blev snabbt ett världsomspännande fenomen med sin smittande rytm och komiska ord.

För att dra nytta av framgången med låten lanserade Lil Nas X en onlinedansutmaning som uppmuntrade människor att skapa sina egna videor som dansar till hans låt. Detta ledde till hundratusentals inlägg på sociala medier där människor framförde sina egna versioner av “Old Town Road”-koreografin.

Som ett resultat genererade den miljontals visningar för videon och hjälpte till att driva den ännu längre upp på musiklistor runt om i världen.

Vad är ett exempel på ett viralt marknadsföringsförsök som misslyckades?

Kendall Jenner Pepsi-annonsen är ett exempel på ett viralt marknadsföringsförsök som misslyckades. Istället för att lyfta fram människor från olika etniciteter och kulturer som möts, väckte annonsen upprördhet med dess okänsliga, tondöva och rasistiska teman.

Vilken var den första virala marknadsföringskampanjen?

Den första virala marknadsföringskampanjen var e-posttjänsten Hotmail som kom ut 1996. Företaget Hotline lade till en slogan till alla skickade och mottagna meddelanden som löd “Få din gratis Hotmail” och denna enkla men effektiva taktik spred snabbt deras varumärkesmedvetenhet över internet .

Den fria och enkel delning av produktinformation mellan användare resulterade i den snabba expansionen av Hotmails varumärkeskännedom på webben. Detta ledde slutligen till miljontals nya registreringar för deras tjänster inom månader efter lanseringen.

Slutsats

Det slutliga målet med virala marknadsföringskampanjer är att nå en mycket stor publik. Genom att studera framgången med dessa marknadsföringsexempel som blev virala kan marknadsförare få värdefull insikt om vad som fungerar och vad som inte gör det när det gäller att skapa viralt innehåll.

Det finns ingen enskild formel för att skapa virala marknadsföringsbudskap, men dessa 10 fall av framgångsrika virala kampanjer har visat oss hur företag har kunnat tända sitt budskap på sociala medier globalt. Med denna kunskap i handen kan du också skapa övertygande budskap som kommer att fängsla dina kunder och hjälpa till att driva ditt varumärke.