Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

11 bästa typerna av digital marknadsföring

11 bästa typerna av digital marknadsföring

I takt med att människor spenderar mer och mer tid framför skärmar har digital marknadsföring blivit det viktigaste verktyget för att nå kunder effektivt.

Digital marknadsföring riktar sig till användare av alla typer av elektroniska enheter, från stationära datorer till smartphones. För att framgångsrikt marknadsföra ditt företag online och attrahera en publik måste du dra nytta av olika former av digital marknadsföring.

I den här artikeln kommer du att lära dig om de 11 bästa typerna av digital marknadsföring så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilka du ska inkludera i din övergripande marknadsföringsstrategi.

Vi kommer också att diskutera för- och nackdelar med varje typ av digital marknadsföring så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilka som ska inkluderas i din digitala marknadsföringsstrategi.

Vad är digital marknadsföring?

Men låt oss först svara på frågan “Vad är digital marknadsföring?”

Digital marknadsföring är en del av marknadsföring som fokuserar på att marknadsföra ett företag eller varumärke genom olika onlinekanaler. Liksom all annan form av marknadsföring är målet med digital marknadsföring att öka varumärkeskännedomen och försäljningen.

Vikten av digital marknadsföring i den digitala tidsåldern

Nuförtiden räcker det inte att bara ha en hemsida om du vill få kvalificerade leads.

Du behöver också vara synlig på så många digitala marknadsföringsplattformar som möjligt, från sökmotorer till sociala medier och videoplattformar. Om ditt företag inte har en onlinenärvaro på minst två digitala plattformar, missar du en stor möjlighet att nå din målgrupp.

För att bygga ett framgångsrikt online- eller lokalt företag och sticka ut från mängden behöver du en heltäckande digital strategi baserad på grundlig marknadsundersökning, djupgående affärsanalys och kontinuerlig feedback.

Typer av digital marknadsföring

Helst bör du använda en kombination av olika typer av digital marknadsföring för att nå din publik genom de olika kanaler de använder.

I den här artikeln har vi sammanställt de vanligaste typerna av digital marknadsföring som kan hjälpa dig att uppnå den högsta framgångsfrekvensen. De är följande:

  1. Sökmotoroptimering (SEO)
  2. Sökmotormarknadsföring (SEM)
  3. Social Media Marketing (SMM)
  4. Innehållsmarknadsföring
  5. E-post marknadsföring
  6. Annonsering på nätet
  7. Hemsida marknadsföring
  8. Smartphone marknadsföring
  9. Affiliate marknadsföring
  10. Viral marknadsföring
  11. Video marknadsföring

Sökmotoroptimering (SEO)

Sökmotoroptimering (SEO) är förmodligen det första man tänker på när folk tänker på olika former av digital marknadsföring. Och om ditt företag har en webbplats (vilket det förmodligen har), bör SEO vara ett fokusområde i din digitala marknadsföringsstrategi.

Onlineföretag lever i princip på nåd av Google, Bing, Yahoo och andra sökmotorer.

Om du gör SEO korrekt kan du locka till dig betydande organisk trafik som är exakt riktad till din webbplats. Tro dock inte att detta bara gäller onlineföretag. Lokala företag kan också öka medvetenheten online genom att prioritera lokal sökmotoroptimering.

Målet med SEO är att optimera ditt innehåll och din webbplats så att det visas på sökmotorns resultatsida (SERP) bland de första resultaten.

Det finns flera metoder du kan använda för att ranka högt i SERP:erna, som att bygga bakåtlänkar, se till att din SEO på sidan görs korrekt eller optimera innehållet på din webbplats för specifika sökord.

Det mest utmanande inom SEO är att ständigt övervaka förändringar sökmotorernas algoritmer och uppdatera din strategi och dina metoder därefter.

Sökmotoroptimering är viktigt för alla webbplatser, eftersom alla företag nuförtiden optimerar sitt innehåll för sökmotorer. Utan SEO är det i princip omöjligt att hålla sig konkurrenskraftig på marknaden.

Läsa:  5 bästa GRATIS e-postvärdtjänster 2024

Fördelar med sökmotoroptimering

 • Det är mer kostnadseffektivt än annonser från PPC eller sociala medier, särskilt på lång sikt.
 • Trafiken är inriktad på personer som är intresserade av din sidas ämne, produkter eller tjänster.
 • Det kan öka din varumärkesexponering online, särskilt om din webbplats rankas ofta för olika söktermer.

Nackdelar med SEO

 • Resultaten är inte omedelbara och du kommer förmodligen inte att se en ökning av webbplatstrafiken omedelbart.
 • Att förbättra din webbplatss SEO kräver skicklighet.
 • Du måste ständigt övervaka Googles ständigt föränderliga bästa praxis för sökmotorer för att säkerställa att din webbplats är kompatibel.

Sökmotormarknadsföring (SEM)

SEO är inte det enda sättet att öka trafiken från sökmotorer. Med hjälp av sökmotormarknadsföring (SEM) är det möjligt att annonsera en produkt eller webbplats i sökmotorer och få den att synas bland betalda sökresultat.

Sökmotorer visar vanligtvis betalda resultat ovanför organiska resultat i SERP. De ser nästan likadana ut som de organiska resultaten, men det finns bara mindre skillnader i utseende. Till exempel visar Google en liten “Annons”-tagg bredvid den associerade webbadressen.

I skärmdumpen nedan kan du se de betalda sökresultaten för sökfrågan “webbhotell”:

De vanligaste betalda söktjänsterna är Google AdWords och Bing-annonser. De låter dig köpa annonsutrymme baserat på inriktningssökord, plats, tittardemografi och mer.

Sökmotormarknadsföring är ett ganska effektivt sätt eftersom sökmotorer bara visar din annons för den målgrupp som du vill rikta in dig på.

I de flesta fall betalar du för SEM-resultat på en annonseringsmodell med betala per klick (CPC), vilket innebär att du bara debiteras när någon klickar på din annons.

Fördelar med marknadsföring via sökmotorer

 • Du kan få trafik från det ögonblick dina annonser är synliga.
 • SEM låter dig rikta in dig på mycket specifika användare, vilket innebär att en optimerad PPC-kampanj kan ge imponerande resultat.

Nackdelar med marknadsföring via sökmotorer

 • Det kan bli väldigt dyrt om du inte håller koll på din kampanjbudget.
 • Att optimera dina annonser kräver också viss skicklighet, särskilt om du riktar in dig på flera sökord och annonsgrupper.
 • Vissa personer är misstänksamma mot annonser på sökmotorer och förlitar sig istället på organiska sökresultat.

Social Media Marketing (SMM)

Sociala medier är inte bara ett sätt för människor att hålla kontakten med vänner och familj, få de senaste nyheterna eller följa ämnen som intresserar dem, utan en marknadsföringskanal som företag också bör använda.

Utan tvekan är sociala medier drottningen av digitalt innehåll på 2000-talet. Detta gör det till en av de viktigaste typerna av digital marknadsföring du behöver fokusera på – speciellt om du vill främja business-to-business (B2C)-affärer.

Det finns många sociala medieplattformar att välja mellan såsom Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram och många andra. Du måste hitta de som är relaterade till den nisch du riktar in dig på och marknadsföra ditt företag där.

Att dela kvalitetsinnehåll på sociala medier är ett utmärkt sätt att locka tittare och positionera varumärket som auktoritet i en specifik marknadsnisch.

Det är också viktigt att placera knappar för delning av sociala medier under varje blogginlägg och innehållssida så att besökare kan dela det med sitt nätverk.

Dessutom erbjuder varje social medieplattform olika lösningar för organisk och betald reklam. Betalda Twitter- och Facebook-annonser, hashtag-kampanjer och influencer marketing är de mest populära metoderna för marknadsföring på sociala medier.

Fördelarna med marknadsföring i sociala medier

 • Många sociala medieplattformar, som Facebook och Instagram, tillåter annonsörer att rikta in sig på specifika individer.
 • Annonser kan bli virala om folk gillar ditt innehåll.

Nackdelar med marknadsföring i sociala medier

 • Konkurrensen är hård vilket gör det svårt att nå ut till målgruppen till ett kostnadseffektivt pris.
 • Liksom Google förändras sociala mediers algoritmer och annonseringsregler ständigt, vilket gör det svårt att hålla jämna steg med de senaste bästa praxis.
Läsa:  BeReal, hur man använder det

Innehållsmarknadsföring

Innehållsmarknadsföring är en annan typ av digital marknadsföring som låter dig marknadsföra ditt företag online.

Faktum är att content marketing är ett indirekt sätt att marknadsföra och går hand i hand med SEO. Content marketing fokuserar på att publicera innehåll som allmänheten naturligt hittar när de surfar på webben.

Huvudmålet med innehållsmarknadsföring är att få tittarna att interagera med innehållet genom att läsa, dela och kommentera det.

Du kan använda den tillsammans med annan digital marknadsföring som SEO eller SEM. Du kan till exempel bygga innehåll kring riktade sökord för bästa resultat.

Med högkvalitativt innehåll kan du också övertyga publiken om företagets expertis inom en viss marknadsnisch. Att vinna kundernas förtroende är ett av de viktigaste långsiktiga målen för digital marknadsföring.

Content marketing handlar om att publicera delbart innehåll antingen i form av blogginlägg, vitböcker, rapporter, webbseminarier eller gästbloggande i populära publikationer inom samma nisch.

Fördelarna med innehållsmarknadsföring

 • Content marketing är gratis om du tar med innehållet själv.
 • Du kan återanvända olika element från ditt redan befintliga innehåll på andra plattformar. Du kan till exempel använda utdrag av blogginlägg som meddelanden på din Twitter-profil.
 • Det tillåter webbplatsägare att utbilda och underhålla sin publik.

Nackdelar med innehållsmarknadsföring

 • Precis som SEO kan innehållsmarknadsföring ta tid att ge resultat för ditt företag.
 • För att innehållsmarknadsföring ska vara effektiv måste du se till att den uppfyller vissa kvalitetsstandarder.
 • Om du producerar innehåll i stor skala måste du anlita en innehållsskapare eller lägga ut det på entreprenad. Detta kan bli dyrt.

E-post marknadsföring

E-postmarknadsföring är en annan typ av engagemang eftersom du ansluter till kunder i deras egna brevlådor.

Även om e-postmarknadsföring är en av de äldsta typerna av digital marknadsföring är den fortfarande mycket framgångsrik. Det är ett utmärkt sätt att öka varumärkeslojalitet och merförsäljning till befintliga kunder.

Enligt Radicats marknadsundersökningsteam senaste e-poststatistikrapporten (2018-2022) fortsätter antalet e-postmeddelanden som skickas och tas emot av företag varje dag att växa, i genomsnitt 4,3 %.

E-postmarknadsföring gör att du kan nå kunder på många olika sätt. Förutom att skapa nyhetsbrevskampanjer kan du skicka bekräftelsemail, tackmejl och e-postmeddelanden om produktuppdateringar till dem.

Om du marknadsför ett lokalt företag är evenemangsinbjudningar också ett bra sätt att locka en lokal publik.

Idag finns det många bra verktyg du kan använda för att driva professionella e-postkampanjer, från marketing automation-plattformar som t.ex MailChimp tors nyhetsbrevstillägg för populära innehållshanteringsplattformar som WordPress.

Fördelarna med e-postmarknadsföring

 • Ändring av algoritmer eller annonseringsregler påverkar inte e-postmarknadsföringsresultat.
 • När du har skapat en e-postlista kan du få ut ditt meddelande till prenumeranter utan att behöva betala. E-postmarknadsföring ger en hög ROI.
 • E-postmarknadsföring gör det möjligt för marknadsförare att bygga en verklig relation med sina prenumeranter. Speciellt om öppna priser och klickfrekvenser är höga.

Nackdelar med e-postmarknadsföring

 • Om dina prenumeranter inte värdesätter ditt innehåll, kommer din prenumerationsfrekvens sannolikt att vara hög.
 • Du konkurrerar med andra företag om mottagarnas brevlådor.

Annonsering på nätet

Digitala marknadsförare har använt onlineannonsering sedan webbens tidiga dagar. Att visa banners eller annonser på andra webbplatser inom samma nisch är en av de vanligaste typerna av digital marknadsföring.

Du kan använda onlineplattformar som t.ex Google AdSense som gör att du automatiskt kan visa annonser på andra innehållswebbplatser. Annonsnätverk låter dig vanligtvis ställa in parametrarna för de webbplatser där dina annonser ska visas baserat på sökord, plats, målgruppsdemografi och annan information.

Större nättidningar har ofta också egna annonsavdelningar. Det kan också vara en bra idé att kontakta dem och köpa annonsplats på deras hemsida.

Vissa specialtidningar, som webbdesigntidningen A List Apart, har också sponsringsprogram som låter dig presentera ditt varumärke, logotyp och annat visuellt innehåll på deras plattform under en viss tidsperiod (vanligtvis en vecka).

Läsa:  De 10 bästa sidorna för att spela schack online 2024

Fördelar med onlineannonsering

 • Du kan nå en stor publik som är intresserad av ett gemensamt ämne. Om du till exempel annonserar om investeringsmetoder på din blogg är bloggens publik sannolikt intresserad av finansiella produkter.
 • Inga ändringar görs i algoritmer eller annonseringsregler vid annonsering på bloggar, platsannonser, forum etc.

Nackdelar med onlineannonsering

 • Marknadsförare kan inte använda avancerade inriktningsfunktioner som marknadsföring på sociala medier eller PPC.
 • Vissa webbplatser tar ut mycket pengar för annonsutrymme.

Hemsida marknadsföring

Riktade målsidor kan fungera utmärkt med annan digital marknadsföring och öka konverteringsfrekvensen avsevärt.

I en vidare mening är en målsida vilken webbsida som besökare landar på när de först kommer till en webbplats. I den meningen fungerar hemsidor ofta också som startsidor. Men många varumärken skapar också speciella målsidor för sina marknadsföringskampanjer.

Digitala marknadsförare länkar målsidor till annonser som visas som banners på andra webbplatser eller visas på sökmotorernas resultatsidor. När användare klickar på en annons förs de alltså direkt till en målsida som är designad för en specifik marknadsföringskampanj.

Det finns flera knep du kan använda för att skapa en målsida som konverterar, till exempel iögonfallande rubriker, ren och mobilvänlig design och mycket synliga uppmaningsknappar.

Nedan kan du se startsidan för meddelandeapplikationen Slack, där du kan se alla nödvändiga delar av en väl fungerande startsida:

Fördelarna med marknadsföring av målsidor

 • Målsidesmarknadsföring är mycket effektivt om du vill generera nya leads.
 • Denna typ av digital marknadsföring kan användas i samband med SEO, SEM och marknadsföring i sociala medier.
 • Du kan skapa en unik shoppingupplevelse med marknadsföring på målsidan.

Nackdelar med marknadsföring av målsidor

 • Perfektion kräver mycket skicklighet och försök och misstag.
 • Om du använder betald reklam för att driva trafik till målsidor kan det bli ganska dyrt.

Smartphone marknadsföring

Människor använder sina smartphones hela tiden, och på grund av detta är smartphonemarknadsföring också en av de viktigaste typerna av digital marknadsföring. Detta gäller särskilt om din målgrupp är en yngre generation.

En marknadsförare har många alternativ för att nå sin målpotential genom smartphonemarknadsföring. Förbi Labs MobileSMS har en global genomsnittlig öppningsfrekvens på 94 % och en klickfrekvens (CTR) på 19 %.

Som ett resultat är smartphone marknadsföring en otrolig möjlighet att marknadsföra ett företag online och är förmodligen en av de mest effektiva typerna av digital marknadsföring.

Bildkälla: CleverTap

Förutom att skicka textmeddelanden till prenumeranter kan du engagera din publik ytterligare genom att erbjuda dem gratis mobilappar för Android- och iOS-enheter.

Din app kan också utföra vissa synlighetsförbättrande funktioner. Till exempel kan den skicka push-meddelanden till användare i realtid som visas på deras smartphones när nytt innehåll är tillgängligt på en webbplats.

Populära meddelandeplattformar som Messenger och Telegram låter dig också skapa marknadsföringsbots som hjälper dig att skaffa nya kunder på ett mänskligt centrerat sätt.

Fördelar med smartphone marknadsföring

 • Med en så hög öppnings- och klickfrekvens kan mobil marknadsföring ge betydande resultat.
 • Marknadsförare kan nå publiken på de enheter de spenderar större delen av sin tid på.

Nackdelar med smartphone marknadsföring

 • Annonsörer är begränsade i vem de kan rikta in sig på med smartphone marknadsföring.
 • Det kan bli väldigt dyrt om du bygger en mobilapp som användare kan ladda ner och installera på sina smartphones.

Affiliate marknadsföring

Affiliate-marknadsföring låter dig minska din marknadsföringsbelastning genom att lägga ut den på externa tjänsteleverantörer.

I affiliate-marknadsföring betalar du först för resultatet efter att partnern har slutit avtalet och kunden har köpt produkten.

Affiliate marknadsförare gör alla relaterade marknadsföringsåtgärder, från bannerplacering till målsidor. Det bästa med affiliate-marknadsföring är att det inte har några förskottskostnader och du kan bestämma villkoren och priserna du betalar affiliates.

Läsa:  9+ bästa WordPress Map Plugins för interaktiva kartor 2024

Det mest framstående online affiliateprogrammet är Amazon Associates som tillåter vem som helst att marknadsföra Amazon-produkter och tjäna en provision efter att någon framgångsrikt köpt en produkt via en affiliate-länk.

Mindre företag kan också dra nytta av affiliate-program – en särskilt populär typ av digital marknadsföring inom teknikbranschen.

Du bör dock bara starta ett affiliateprogram om du har möjlighet att spåra och utbilda affiliates på rätt sätt.

Fördelar med affiliate-marknadsföring

 • Du når publiken hos en annan innehållsproducent. Detta är särskilt användbart om du kan skaffa affiliates med stor publik.
 • Du behöver bara betala när affiliate har lyckats generera en försäljning.

Nackdelar med Affiliate Mark

 • Att hantera influencers kan vara en utmaning, särskilt om du har hundratals affiliates.
 • Om affiliates skapar innehåll i form av bloggartiklar eller videor kan de sluta konkurrera med din webbplats innehåll i sökresultaten på Google och YouTube.

Viral marknadsföring

Viral marknadsföring använder alla typer av digital marknadsföring som nämns i den här artikeln. Kärnan i viral marknadsföring är att skapa ett inlägg, video, meme eller annan kortformat innehållstyp som sprider sig online som ett virus.

För att driva en framgångsrik viral marknadsföringskampanj måste du marknadsföra samma innehåll över flera kanaler som Twitter, Youtube, blogginlägg och nyhetsbrev via e-post inom en kort tidsperiod.

Dessutom måste du skapa något som en video eller grafik som får folk att lägga märke till ditt meddelande och dela det med sina kontakter.

Fördelar med viral marknadsföring

 • Om du får något att bli viralt kommer ditt varumärkes onlinemedvetenhet att skjuta i höjden. Det är väldigt lätt att bli känd om alla på internet pratar eller delar ditt innehåll.

Nackdelar med viral marknadsföring

 • Det är extremt svårt att få något att bli viralt.
 • Att mäta resultat kan vara utmanande.
 • Om ditt marknadsföringsbudskap kränker en viss grupp människor kan det faktiskt leda till negativa mun till mun.

Video marknadsföring

Den sista typen av digital marknadsföring vi ska diskutera är videomarknadsföring. Videomarknadsföring går hand i hand med innehållsmarknadsföring, så det kan klassificeras som en av dess underkategorier.

Vi har dock beslutat att ge videomarknadsföring sin egen plats eftersom den är så effektiv och populär.

Videomarknadsföring innebär att marknadsföra ett företags produkter eller tjänster och utbilda konsumenter om varumärket genom olika videoplattformar som YouTube, Vimeo, Twitch, etc.

Fördelar med videomarknadsföring

 • Videoinnehåll är mycket mer underhållande och minnesvärt än text. Marknadsförare kan lämna ett bestående intryck på tittarna.
 • Videomarknadsföring låter marknadsförare skapa visuellt tilltalande marknadsföringsbudskap som beskriver varumärket.

Nackdelar med videomarknadsföring

 • Att producera videoinnehåll av hög kvalitet tar mycket tid och pengar.
 • Om du precis har börjat kommer det att ta mycket tid för ditt innehåll att märkas på plattformar som YouTube.

Slutsats

För att få de bästa affärsresultaten måste du bestämma vilken typ av digital marknadsföring du vill använda.

Vissa typer är dock värda att använda, som sökmotoroptimering och marknadsföring i sociala medier, medan andra är beroende av branschen.

När du planerar vilka typer av digital marknadsföring du kommer att använda, tänk inte bara på programvaran, tänk också på hårdvaran. Om din målgrupp använder en viss typ av enhet behöver du en närvaro på dessa enheter också.

Samla också in så mycket feedback som möjligt från befintliga kunder, det finns inget bättre sätt att bygga förtroende och engagera dem på ett personligt plan.