Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

11 bästa webbanalysverktyg för din webbplats 2024

11 bästa webbanalysverktyg för din webbplats 2024

Om du letar efter de bästa webbanalysverktygen har du kommit till rätt ställe. Det är något många av våra läsare frågar oss om, och vi pekar dig gärna i rätt riktning.

Webbplatsanalysverktyg är ett hemligt vapen för att förstå din publik. Med dem kan du optimera din webbplats och förbättra dina marknadsföringskampanjer för att öka potentiella kunder, konverteringar och försäljning.

I den här guiden kommer vi att utforska de bästa webbanalysverktygen på marknaden. Vi kommer att dela personliga erfarenheter, prisuppgifter, expertutlåtanden och till och med vårt övergripande favoritval.

Innehållsförteckning

Bland de många tillgängliga alternativen kommer den här guiden att göra det enkelt att hitta ett webbanalysverktyg för din webbplats. Vi kommer att täcka några av de mest populära webbanalysverktygen i spelet och packa upp deras funktioner, prissättning och idealiska användarbas.

Låt oss dyka in.

1. Google Analytics

För många är Google Analytics deras förstahandsval när de ska välja ett webbanalysverktyg. Dess gratis programvara för webbanalys låter dig mäta din webbplats prestanda för att se vad som fungerar och vilka områden som behöver förbättras.

Dess realtidsanalys låter dig spåra olika mätvärden som webbplatstrafik, användarbeteende, avvisningsfrekvens och sidvisningar, bland annat. Det kan också hjälpa dig att få insikter om dina besökares demografi och onlinebeteenden.

Enligt vår personliga erfarenhet är Google Analytics användarvänligt och ger en mängd information om var du ska fokusera dina ansträngningar. Dess instrumentpaneler kan vara skrämmande till en början, men de är värda att hålla ut med för att förstå data och få praktiska insikter.

Vi gillar särskilt funktionen Utforska eftersom den låter dig filtrera data efter segment, dimensioner, mätvärden och mer. Du kan filtrera bort analysdata som du inte behöver och få en tydligare bild av de områden som behöver din uppmärksamhet mest.

Analytics Intelligence-funktionen är också användbar för nybörjare. Ställ bara en fråga så får du ett tydligt svar med nyckeltal.

Google Analytics prissättning

En annan fördel är kostnaden. Google Analytics är ett gratis verktyg, vilket gör det till ett bra alternativ för företag av alla storlekar. Det finns också en premiumversion, Google Analytics 360, med mer avancerade funktioner men en hög prislapp.

Expertutlåtande
Vi rekommenderar Google Analytics för alla som har en webbplats. Det är användbart för att samla in insikter om webbtrafik och användarbeteende för att optimera ditt innehåll, förbättra användarupplevelsen och förbättra webbplatsens prestanda.

Den enda nackdelen är att den kan ha en brant inlärningskurva och saknar det personliga stöd du kan få från små verktyg.

Följ vår steg-för-steg-guide för att lära dig hur du lägger till Google Analytics till WordPress.

2. MonsterInsights

Nästa är MonsterInsights, ett av de bästa webbanalysverktygen för WordPress. Det är populärt av en anledning – det gör Google Analytics enkelt för nästan alla med en WordPress-webbplats.

Läsa:  Hur man blir en datadriven byrå och bevisar social ROI

Med några få klick kan du koppla din webbplats till Google Analytics och se realtidsdata som är viktiga i din WordPress-instrumentpanel.

Du kan till och med ställa in spårning för kundbeteende som:

  • Kundresa
  • Knapp klickar
  • e-handel
  • Kundlojalitet
  • Remisstrafik
  • Blanketter
  • Övergiven vagn
  • Och mer

Efter att ha använt MonsterInsights på flera webbplatser har vi funnit att dess styrka ligger i dess enkelhet. Det tar analysens skrämmande värld och gör den smältbar.

Du kan se viktiga data från din WordPress-instrumentpanel utan att jonglera mellan flikar och plattformar. De anpassningsbara rapporterna är lätta att förstå, med tydligare avsnitt än Googles inbyggda rapporter.

En annan funktion vi älskar är Site Notes. Du kan lägga till en anteckning för en händelse som en förändring av din webbplatsdesign och spåra och övervaka hur förändringen påverkar din trafik, klick eller omvandlingsfrekvenser över tid.

MonsterInsights prissättning

När det gäller prissättningen har MonsterInsights en gratisversion som låter dig spåra viktig webbplatsdata. Premiumprissättning börjar från $99,50 per år med en 14-dagars, utan krångel, pengarna-tillbaka-garanti.

Expertutlåtande
MonsterInsights är perfekt för dem med begränsad erfarenhet av webbanalys. Om du letar efter ett verktyg som delar upp data till lättförståelig statistik är MonsterInsights ett gediget val.

Se vår djupgående MonsterInsights recension för mer information.

3. Google Search Console

För att hjälpa dig förstå Google Search Console, betrakta det som en hälsokontroll för din webbplats. Det är en kostnadsfri tjänst från Google som hjälper till att övervaka, underhålla och felsöka din webbplats närvaro i Googles sökresultat.

Med detta webbanalysverktyg kan du se vilka ämnen och nyckelord som webbplatsbesökare använder för att hitta din webbplats. Det hjälper dig också att se vilka sidor som är mest och minst populära så att du kan uppdatera dem för att prestera bättre.

Av vår erfarenhet tycker vi att Google Search Console är till hjälp för att hitta eventuella genomsöknings- eller indexeringsproblem som Google-robotar kan stöta på på vår webbplats. Den ger också kritiska varningar om hacking eller skadlig programvara, vilket håller vår webbplats frisk.

En funktion som vi särskilt uppskattar är möjligheten att se bakåtlänkar till vår webbplats. Att övervaka dessa är till hjälp för SEO och organisk söktrafik.

Priser för Google Search Console

Google Search Console är gratis att använda, så alla dess funktioner kostar inget.

Expertutlåtande
Alla som har en webbplats kan och bör använda Google Search Console för att fatta välgrundade beslut om sin webbplats. Det är ett kraftfullt sätt att anpassa din webbplats till Googles bästa praxis utan en hög prislapp.

4. Allt i ett SEO

Allt i ett SEO är strängt taget inte ett webbanalysverktyg. Det är ett av de bästa plugins för sökmotoroptimering som gör det enkelt att optimera din WordPress-webbplats för organisk sökning. Eftersom SEO och analys går hand i hand är det vettigt att ta med dem i den här guiden.

Plugin-programmet integreras med Google Search Console för att spåra sökordsrankningar på din WordPress-webbplats. Du kan också spåra prestandan för ditt innehåll för att hitta optimeringsmöjligheter.

Vi använder dagligen All in One SEO för att skriva SEO-optimerat innehåll för Elementor. Dess nybörjarvänliga gränssnitt gör det enkelt att hantera metataggar, skapa XML-webbplatskartor och förbättra vår webbplatss integration med sociala medier utan hjälp.

Läsa:  Topptips för att skydda din identitet online

Vi använder det också för att spåra våra sökordspositioner, trender i Google-sökning och statistik för inkommande och utgående länkar.

En funktion vi älskar är möjligheten att generera titlar och metabeskrivningar med AI. Det fungerar från inläggsredigeringsskärmen med ChatGPT, vilket sparar tid i redigeringsprocessen.

Allt-i-ett SEO-prissättning

Allt i ett SEO erbjuder både gratis- och premiumversioner av sitt SEO-verktyg. Gratisversionen är heltäckande, men för mer avancerade funktioner börjar premiumversionen på $49,50 per år.

Expertutlåtande
Sammantaget överbryggar Allt i ett SEO gapet mellan sofistikerad SEO och enkelhet. Det är en god idé för smart, effektiv webbplatsoptimering med Google Search Console-integrering.

För mer information, se vår Allt i ett SEO-recension.

5. Kissmetrics

Kissmetrics är ett populärt verktyg för beteendespårning och marknadsanalysplattform som ger djupa insikter om vad användarna gör på din webbplats och mobilappar. Till skillnad från många verktyg som fokuserar på att samla in och presentera data, går Kissmetrics längre genom att fokusera på kundresan och användarinteraktioner.

Med detta webbanalysverktyg kan du se hur enskilda användare beter sig genom din försäljningstratt eller livscykel. Du kan också köra A/B-tester för att se vilka ändringar som kan förbättra din webbplats prestanda.

Vi tyckte att Kissmetrics var till hjälp för att spåra användarresor via vår webbplats. Dess välstrukturerade instrumentpanel gjorde det enkelt att komma åt viktiga data.

Möjligheten att köra A/B-tester direkt från själva verktyget och sedan spåra deras resultat var särskilt imponerande.

Eftersom Google Analytics spårar sessioner snarare än enskilda användare, är det vanligtvis svårare att studera kanaler. Kissmetrics gör dock processen mycket enklare.

Kissmetrics prissättning

Kissmetrics har en flexibel struktur. Priserna varierar beroende på antalet händelser du vill spåra. Deras mest populära plan börjar på $199 per månad.

Expertutlåtande
Kissmetrics är ett solidt val för företag som vill förstå sin kundresedata och för dem som engagerar sig i sin användarbas. Men dess höga prislapp kanske inte passar mindre företag.

6. Matomo

Matomo, tidigare känd som Piwik, är en webbanalysplattform med öppen källkod som fokuserar på datasekretess och datainsamling. Ett intressant alternativ till Google Analytics, det låter dig äga och lagra dina användardata.

Med Matomo kan du spåra e-handelstransaktioner, sökord från sökmotorer, individuell sidas prestanda och till och med videoanalys. Den erbjuder också värmekartor och A/B-testfunktioner.

I vår personliga användning var det som skilde Matomo från dess användarvänliga gränssnitt och den mängd data som det tillhandahåller.

Dessutom gjorde den extra nivån av datasekretess oss mer bekväma när vi hanterade känsliga sidstatistik. Det finns sinnesro att veta att dina viktiga användardata inte delas på tredjepartsservrar.

Matomo prissättning

Matomos prissättning varierar för att passa små företag och stora företag. Det finns en gratis version som är värd på webbplatsen och premiumversionen med moln kostar $23 per månad.

Expertutlåtande
Matomo är ett gediget öppet webbanalysverktyg om du tar datasekretess på allvar. Dess fokus på dataägande och dess lätthanterliga gränssnitt gör den användarvänlig, även för nybörjare.

7. Crazy Egg

Galet ägg är ett annat populärt verktyg för beteendeanalys som hjälper dig att se hur besökare interagerar med din webbplats. Den gör detta med värmekartor och sessionsinspelningar som pekar ut var användare klickar och hur långt ned de rullar.

Läsa:  Varför använda Google Analytics?

Vår erfarenhet av Crazy Egg hjälpte oss att hitta några stora blinda fläckar i vårt innehåll. Vi kunde tydligt se hotspots där användarna vanligtvis dröja och såg enkla sätt att förbättra interaktionen på våra målsidor.

Med rullningskartorna kunde vi upptäcka och optimera för den bästa placeringen av vårt mest avgörande innehåll.

Galna äggpriser

Med en 30-dagars gratis provperiod för att testa vattnet, börjar Crazy Eggs betalda planer på $24 per månad. Årsplanen erbjuder ett rabatterat pris, och det finns utrymme att skala för att passa din webbplatss specifika behov.

Expertutlåtande
Crazy Egg är ett bra val för marknadsförare, UX-designers och e-handelsföretag som behöver visuell analys för att optimera sina webbplatslayouter. Det är ett pålitligt alternativ för att öka användarnas engagemang på din webbplats.

8. Mixpanel

Mixpanel är ett webbanalysverktyg med fokus på e-handelswebbplatser. Dess analysinstrumentpanel hjälper dig att förstå produkt-, marknadsförings- och intäktsdata för att fatta bättre beslut om din webbplats.

Vi har funnit Mixpanel till hjälp för att dyka under ytan av produktanalyser för att ta reda på vilka av funktionerna på vår webbplats som är mest populära och vem vår energianvändning är.

Vi kan till och med spåra användarresor och analysera våra trattar, något som är en viktig del av att driva konverteringar på vilken plattform som helst.

Mixpanel Priser

Mixpanel erbjuder en gratis nivå riktad till nystartade företag och småföretag. För större verksamheter börjar priset från $20 per månad, faktureras årligen.

Expertutlåtande
Mixpanel är ett bra val för företag med exakta steg för användare att följa för att nå ett värdeförslag. Det är särskilt användbart för team med dess anteckningsfunktion.

9. Hotjar

Hotjar är ett annat verktyg för visuell beteendeanalys. I grunden låter den dig observera hur besökare interagerar med din webbplats, vilket erbjuder ett sätt att hitta områden för förbättringar. Du kan se repriser av besökssessioner i realtid, kartlägga användarbeteende via värmekartor och få feedback direkt genom undersökningar och omröstningar.

Vår personliga erfarenhet av Hotjar är till största delen positiv. Från och med det användarvänliga gränssnittet, fann vi det enkelt att skapa värmekartor och dyka direkt in i att se våra besökares resa.

Möjligheten att se sessionsrepriser gav oss goda insikter om flaskhalsar och friktionspunkter som vi inte hade märkt tidigare. Men det fanns en initial inlärningskurva för att förstå saker helt och hållet.

Hotjar Prissättning

Hotjar har en nivåmodell som börjar med en gratis grundplan. Även om detta skulle räcka för småskaliga användare, kan större företag se mer värde i sina premiumplaner, från €32 per månad.

Expertutlåtande
Hotjar är särskilt användbart för användare av användarupplevelse (UX) och experter på konverteringsoptimering (CRO) för sina repriser av användarsessioner och heatmap-funktionen.

10. HubSpot

HubSpot är en komplett uppsättning av verktyg för inkommande marknadsföring, försäljning och kundservice. En del av den sviten är dess webbanalysverktyg, som är idealiskt för att övervaka din webbplats trafik.

Med HubSpots digitala marknadsföringsplattform kan du se detaljerade rapporter om dina sidors prestanda, besökarnas beteende och interaktioner. Dessa insikter kan hjälpa dig att skapa strategier och optimera ditt innehåll för att prestera bättre.

Läsa:  Vad borttagningen av tredjepartscookies betyder för hur du strukturerar din byrå (Lektioner från Deloitte)

Från att ha använt HubSpot har vi vuxit till att uppskatta dess användarvänliga gränssnitt och tydliga insikter, som hjälper till att utforma marknadsföringsstrategier.

Plattformen integreras också sömlöst med andra verktyg, inklusive leverantörer av e-postmarknadsföring, vilket gör den till ett solidt allroundverktyg för alla företag.

HubSpot prissättning

HubSpot erbjuder en gratis plan med begränsade funktioner, vilket är bra för nybörjare, även om premiumplanerna sträcker sig från $50 till $3 200 per månad, beroende på omfattningen och ditt företags behov.

Expertutlåtande
HubSpots kombination av webbanalys med andra marknadsföringsverktyg skapar en one-stop-shop, vilket ger en bättre förståelse för din publik för att förbättra din webbplats prestanda.

11. SEMRush

SEMRush, i sin kärna, är ett sökmotoroptimeringsverktyg (SEO). Det ger värdefulla insikter som webbplatsrevisioner, bakåtlänksanalys, sökordsforskning och mer för att hjälpa dig att förstå din webbplatss prestanda.

Några av SEMRushs funktioner som vi använder regelbundet är dess domän- och konkurrentanalysverktyg. Med dessa kan du uppskatta trafiken på vilken webbplats som helst för att se vem som tycker att deras innehåll är intressant.

Dess sökordsforskningsverktyg är en annan stor favorit. Du kan få en detaljerad analys av sökord att använda på din webbplats, med genomsnittlig månatlig sökdata, sökordssvårigheter och sökavsikt.

Slutligen hjälper dess konkurrensanalysfunktion dig att förstå var ditt innehåll står jämfört med konkurrerande webbplatser.

SEMRush Prissättning

Semrush har olika prismodeller som börjar på $129,95 per månad.

Expertutlåtande
Trots sin höga prissättning är SEMRush ett måste-verktyg för att analysera och undersöka dina konkurrenter och optimera din webbplats för sökmotorer.

Vilka andra webbanalysverktyg finns tillgängliga?

Några andra populära webbanalysverktyg som inte kom med på den här listan inkluderar Adobe Analytics, Clicky, Chartbeat och Woopra.

Vilka är de två huvudtyperna av webbanalysverktyg?

De två huvudtyperna av webbanalysverktyg är webbanalys på plats och webbanalys utanför webbplatsen.

Webbanalys utanför webbplatsen övervakar aktivitet bortom ett företags webbplats, såsom sociala medier, sökmotorer och forum, för att förstå hur ett företag presterar i förhållande till sina konkurrenter.

Webbanalys på plats spårar aktivitet på din faktiska webbplats för att se hur den presterar med detaljer som vilket innehåll som är mest populärt.

Nästa, Fler analystips

Vi hoppas att du har funnit vår sammanfattning av de bästa webbanalysverktygen till hjälp. För mer hjälp med att analysera din webbplatsdata och prestanda, se följande guider:

Tack för att du läser! Vi vill gärna höra dina tankar, så lämna gärna en kommentar med frågor och feedback.

Du kan också följa oss på Youtube, X (tidigare Twitter)och Facebook för mer användbart innehåll för att få ditt företag att växa.

Stacey har skrivit om WordPress och digital marknadsföring i över 10 år och om andra ämnen mycket längre. Vid sidan av detta är hon fascinerad av webbdesign, användarupplevelse och SEO.