Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

11 hemliga strategier för att förbättra Shopify SEO

11 hemliga strategier för att förbättra Shopify SEO

Så du har lanserat en onlinebutik på Shopify, fyllt den med fantastiska produkter och skapat en snygg design.

Men månaderna går och ingen försäljning kommer igenom.

Du kollar online och upptäcker att din Shopify-butik är begravd djupt inne på sida två – även känd som Google skärselden.

Det här scenariot belyser vikten av Shopify SEO.

Enligt statistiken får nätbutiker 35 % av den totala trafiken från sökmotorernas resultatsidor.

Och ranking på sida ett av Google kan få dig upp till 30 % mer daglig trafik.

I det här blogginlägget hjälper vi dig att lära dig hur du implementerar Shopify SEO-taktik för att förbättra din butiks synlighet och attrahera potentiella kunder – vilket kan leda till fler konverteringar och försäljning.

Vad är Shopify SEO?

Shopify SEO hänvisar till metoden att optimera en Shopify-butik för bättre synlighet på sökmotorer. Detta involverar flera tekniker och strategier som syftar till att göra din webbutik mer tilltalande för sökmotorer och därigenom öka den organiska trafiken och attrahera potentiella kunder.

Behovet av effektiv Shopify SEO uppstår från plattformens växande popularitet bland e-handelsentreprenörer. Enligt BuiltWith användningsstatistik, så många som 4,24% av topp 10 000 webbplatser använder nu Shopify.

Förbättra SEO på Shopify i 8 enkla steg

Om du vill lära dig hur du förbättrar Shopify SEO och börjar se försäljningssiffrorna växa, här är åtta viktiga steg som kan hjälpa:

Steg 1: Gör en grundlig sökordsundersökning. Använd tillförlitliga sökordsverktyg för att identifiera de termer som potentiella kunder använder när de söker efter produkter som din.

Steg 2: Skapa engagerande innehåll som är relevant för dina produkter. Detta lockar inte bara besökare utan signalerar också sökmotorerna om din webbplatss relevans för vissa sökord.

Steg 3: Lär dig hur du förbättrar Shopify SEO med appar! Yoast SEO är ett av de populära verktygen för att samla in värdefulla insikter och förslag för att förbättra SEO.

Ett annat bra verktyg för att förbättra SEO på Shopify? Innehåll i stor skala! Denna allt-i-ett-mjukvara för innehållsmarknadsföring tar hand om steg 1-3 med dess sökordsforskningsverktyg, AI-skrivare och SEO-svit, alla tillgängliga från en instrumentpanel.

Steg 4: Optimera dina produktsidor. Inkorporera dina sökord i titeltaggar, metabeskrivningar, produktbeskrivningar och bildalternativtext.

Steg 5: Förbättra den interna länkstrukturen i din butik. Lyckligtvis erbjuder Shopify enkla alternativ för att justera länkar mellan relevanta sidor i butiken.

Steg 6: Lägg till brödsmulor på varje produktsida för bättre navigering. Du kan göra detta med lätthet i de flesta teman som erbjuds av Shopify.

Steg 7: Eliminera Shopify-appar med låg användning från din webbplats för att öka laddningshastigheten, vilket spelar en viktig roll för att rankas högre i sökresultaten.

Steg 8: Slutligen, håll ett öga på Google Analytics. Det hjälper till att övervaka organisk trafik, hitta trasiga länkar, spåra kundbeteende, etc.

Låt oss nu titta på olika Shopify SEO-strategier baserat på dessa steg.

11 hemliga strategier för Shopify SEO

1. Skapa produktvariantsidor

Ett vanligt problem som många nätbutiksägare stöter på är duplicerat innehåll. Dessa är i huvudsak flera webbadresser skapade för samma produkt med liten variationer som färg eller storlek.

Läsa:  15 sociala medier podcaster du bör följa

Skapandet av dessa separata webbadresser resulterar ofta i identiska eller liknande produktbeskrivningar och bilder på olika sidor, vilket kan vara problematiskt för sökmotorer eftersom det blir svårt för sökrobotar att avgöra vilken version som är mer relevant för en användares sökfråga.

Att ha separata webbadresser för varje produktvariant behöver inte alltid vara ett SEO-problem. Faktum är att vissa Shopify-webbplatser kan dra nytta av denna struktur genom att optimera varje sida för specifika målsökord relaterade till dess unika attribut.

Frågorna att ställa är:

 • Har du de resurser som krävs för att skapa unikt innehåll (inklusive både text och bild) för alla dina olika varianter?
 • Kan du effektivt optimera varje sida med lämpliga metataggar och strukturerad data baserat på dess specifika variant?

Om ditt svar är “ja” på båda frågorna ovan, kan underhåll av individuella webbadresser fungera bra för att öka din Shopify-butiks synlighet på SERP. Men om ditt svar är “nej” kan det vara bättre att konsolidera dina produktvarianter till färre sidor.

Exempel på produktvarianter från BSS handel

Den bästa lösningen för att duplicera innehåll är ett AI-skrivkraftverk som WriteSonic. Med en plagiatskanner och AI-detektor inbyggd i appen kommer varje produktbeskrivning som AIMEE genererar alltid att vara unik.

2. Optimera titlar och produktbeskrivningar

Att optimera din Shopify-butiks titlar och beskrivningar är ingen raketvetenskap, men det kräver ett strategiskt tillvägagångssätt.

 • Först till kvarn: Använd enkla ord som tar upp kundfrågor. Denna praxis förbättrar användarupplevelsen genom att tillhandahålla tydlig, kortfattad information om dina varor eller tjänster.
 • Undvik nyckelordsfyllning till varje pris. Sträva istället efter en naturlig integration av dessa termer.
 • Du kan använda Google Trender för att hitta breda termer relaterade till dina produkter och matcha dessa med termerna som rapporteras i Google Search Console. Detta ger dig insikter i vad folk frågar om när de söker efter produkter som din – värdefull data som du sedan kan använda för dina produkttitlar och beskrivningar.

Dessutom kan du överväga att skapa recensioner eller jämförelsevideor och lägga till dem i dina produktbeskrivningar. Videor har blivit allt mer populära bland konsumenter eftersom de ger visuella demonstrationer av hur produkter fungerar och vilka fördelar de erbjuder – vilket gör dem till mycket engagerande former av innehåll.

3. Genomför sökordsforskning

Precis som alla andra e-handelsbutiker måste en Shopify-butik optimera sitt innehåll för sökmotorer. För att göra detta effektivt måste du göra en grundlig sökordsforskning.

Leta efter sökordsmöjligheter som du kan vinna med låg konkurrens eller låga poäng för sökordssvårigheter. Fokusera dock inte för mycket på sökvolymen. Även om vissa sökord har lägre volym, indikerar höga konverteringsfrekvenser deras transaktionskaraktär, vilket gör dem värda att optimera för.

Du kan också granska de sökord på din webbplats som får flest klick eller visningar från Google Search Console. Det här verktyget ger värdefulla insikter om hur användare hittar och interagerar med din webbplats på sökresultatsidor.

För att komma på nya idéer eller varianter av högprioriterade sökord, överväg att använda sökordsverktyg som Semrush, Ahrefs eller Moz.

Om du redan använder WriteSonic för att skriva dina Shopify-blogginlägg och produktbeskrivningar, kan du göra sökordsforskning direkt från appen – vilket sparar pengar på extraprenumerationer.

Förutom att analysera interna data och generera nya idéer själv, är det fördelaktigt att förstå vad som fungerar bra för dina konkurrenter också.

Kör konkurrerande webbplatser genom ett verktyg som Ahrefs och hitta innehållsluckor. Den här funktionen hjälper till att identifiera var konkurrentsajter rankas högre än dina på grund av bättre utnyttjande av vissa sökord – vilket utgör ett område med möjligheter!

4. Lägg till innehåll på produktsidor

Ett vanligt problem med Shopify-butiker är att produktsidor saknar unikt innehåll på sidan eller använder identiska beskrivningar över flera varor.

Läsa:  5 enkla enkla sätt att bli mer miljövänlig!

För att förbättra SEO och öka synligheten i sökmotorer, överväg att införliva detaljerade och distinkta beskrivningar för varje artikel i din onlinebutik. Även om detta kan verka tidskrävande, kan ett målinriktat tillvägagångssätt effektivisera processen.

Vi rekommenderar att du börjar med högprioriterade produkter baserat på deras försäljningsresultat. Du kan använda Shopifys rapport “Försäljning per produkt” som finns under Dashboard > Analytics > Rapporter > Försäljning för att identifiera dessa prioriterade artiklar.

Detta strategiska tillvägagångssätt låter dig fokusera dina ansträngningar där det är mest sannolikt att de påverkar potentiella kunder och förbättrar sökresultaten snabbt.

Nästa steg innebär att arbeta nära copywriters eller använda en app som WriteSonic för att skapa användarfokuserade produktbeskrivningar.

Dina valda sökord bör naturligt ingå i dessa beskrivningar tillsammans med relevant information om produktens egenskaper och fördelarna som betyder mest för användarna.

5. Blogg på Shopify

Google föredrar ofta informationsinnehåll framför transaktionsinnehåll. Denna trend framhäver vikten av att ha en blogg i din Shopify-butik.

Många Shopify-webbplatser tenderar att förbise innehållsmarknadsföring under sin första uppbyggnad, och fokuserar främst på produkter. Men att utesluta en blogg från din webbutik kan innebära att du går miste om betydande möjligheter.

En välskött blogg fungerar som en utmärkt plattform där du kan skapa och dela informativt innehåll som tilltalar både potentiella kunder och sökmotorer. Om Google rankar fler artiklar eller bloggliknande innehåll för sökord som är relaterade till ditt företag, kan det vara en bra strategi att fokusera på innehållsmarknadsföring.

Om du driver ett litet företag med ett litet team kan bloggandet vara tidskrävande, särskilt om du skriver innehåll i långa former. Men med ett AI-verktyg som WriteSonic kan du publicera en artikel på 2900 ord inom några minuter!

Kolla in denna fantastiska AI-skribent som fokuserar på att generera SEO-drivet innehåll.

Här är några siffror på tid och pengar som användare av verkligt WriteSonic sparar genom att använda vårt AI-verktyg:

6. Optimera bilder

En ofta förbisedd aspekt av hur man förbättrar Shopify SEO är bildoptimering.

Det första steget i att optimera Shopify-bilder är att välja rätt filformat för dina bilder. Kampen mellan JPG- och PNG-format pågår, men var och en har sina styrkor och idealiska användningsfall.

 • JPG är i allmänhet mindre i storlek, vilket gör dem utmärkta för produktfoton och andra komplexa bilder där filstorleken kan vara ett problem.
 • PNG:erå andra sidan, stöder transparens som kan vara praktiskt om du har att göra med logotyper eller grafik som behöver smälta in sömlöst i olika bakgrunder.

När du väl har valt ett filformat är nästa steg att minska bildfilstorlekarna utan att kompromissa med kvaliteten. Det kan låta som magi men det är fullt möjligt med hjälp av verktyg som TinyPNG. Det här verktyget komprimerar dina bilder samtidigt som de behåller deras visuella integritet så att de laddas snabbare – en avgörande faktor när det kommer till både användarupplevelse och sökmotorrankning.

En bild säger kanske mer än tusen ord, men sökmotorer förlitar sig fortfarande mycket på textbaserad information. Så se till att du namnger dina filer beskrivande innan du laddar upp dem till Shopify.

7. Skicka in din webbplatskarta till Google Search Console

Ett annat sätt att förbättra din Shopify SEO är genom att skicka in din butiks webbplatskarta till Google Search Console. Det är som att ge din webbplats en GPS för sökmotorer.

En webbplatskarta vägleder sökmotorer på din webbplats. Den listar alla webbadresser på din webbplats, tillsammans med viktig information som när de senast uppdaterades, hur ofta de ändras och hur viktiga de är.

Innan du skickar in en webbplatskarta måste du skapa en. Du kan göra detta manuellt, men ett bättre alternativ är att använda ditt CMS (innehållshanteringssystem, som WordPress) för att skapa ett automatiskt. Här är en guide från Google med mer detaljer.

Läsa:  5 cybersäkerhetstrender att veta om nu

Efter det är det enkelt att skicka in en webbplatskarta till Google:

 1. Logga in på Google Search Console.
 2. Välj “Webbplatskartor” från menyn till vänster.
 3. Lägg till webbadressen till din webbplatskarta i textrutan och tryck sedan på “Skicka”.

Med bara tre steg har du banat väg för Google att upptäcka alla dolda pärlor på din webbplats.

8. Åtgärda 404- och omdirigeringsfel

Visste du att olösta 404- och omdirigeringsfel kan skada din webbplats ranking? Det är som att ha en trasig kompass.

Att åtgärda dessa problem förbättrar inte bara användarupplevelsen utan underlättar också navigeringen för sökmotorrobotar.

Här är en guide från Hostinger 4 sätt att fixa ett 404-fel.

9. Off-Page Shopify SEO-guide

Din Shopify-butiks ryktehantering är en avgörande strategi utanför sidan som avsevärt kan öka din webbplats synlighet.

En välskött onlinenärvaro bygger förtroende bland kunderna, vilket leder till högre konverteringsfrekvens över tid.

Reputation Management innebär att övervaka och adressera hur ditt företag uppfattas online. Detta inkluderar att snabbt svara på kundrecensioner, både positiva och negativa, och engagera sig med kunder på sociala medieplattformar som Facebook eller Twitter.

Ett utmärkt rykte leder till fler klick på din webbplatslänkar från sökresultatsidor (SERP), vilket talar om för Google att du tillhandahåller värdefullt innehåll.

Förutom att hantera ditt varumärkes image online spelar det också en viktig roll att erbjuda högkvalitativa produkter och tjänster för hur man förbättrar Shopify SEO.

 • Snabba svarstider skapar förtroende bland potentiella köpare som kanske surfar igenom flera butiker innan de fattar sitt köpbeslut.
 • En lättnavigerad returpolicy försäkrar kunder att de inte kommer att fastna med oönskade varor.
 • Framför allt annat, att leverera vad du lovar garanterar nöjda kunder som sannolikt kommer att lämna positiva recensioner – en annan faktor som Google tar hänsyn till när webbplatser rangordnas.

Att hitta den söta punkten mellan SEO-discipliner är nyckeln till ranka din e-handelsbutik i sökmotorer.

10. Uppdatera Robots.txt-filen för att sparka ut dubbletter av webbadresser

Sökmotorer hatar redundans. När de hittar duplicerat innehåll på olika webbadresser blir de förvirrade och vet inte vilken version de ska rankas högre. Denna förvirring kan leda till lägre ranking för båda versionerna – inte coolt.

Dubbletter av webbadresser är som partykrascher i SEO-världen, vilket orsakar innehållsdubblering som kan förstöra din ranking. Den goda nyheten är att vi har våra alldeles egna studsare som kallas robots.txt-filer att visa dessa dubbletter utanför dörren.

Att uppdatera dessa filer hjälper till att eliminera irrelevanta återkommande detaljer och säkerställer att Google indexerar all värdefull information.

Kolla in det här steg-för-steg guide från Googles utvecklare om hur du gör detta på rätt sätt.

11. Använd en Shopify-app som Fast Simon

Snabb Simon är en av de bästa Shopify SEO-apparna utformade för att förbättra rankningen av Shopify-webbplatser på SERP:er. Den optimerar produktsidor genom att justera den interna länkstrukturen för att tillhandahålla produktinformation. Den optimerar också metadata baserat på målsökord som identifierats genom sökordsforskning.

Förutom att bara förbättra individuella sidrankningar, föreslår experter vanligtvis att lägga till sajtsmulor för bättre användarnavigering – något som Fast Simon utmärker sig på, till skillnad från WordPress-plattformar som kräver ytterligare plugins som Yoast SEO.

Genom att automatiskt generera brödsmulor baserat på din webbplatshierarki och införliva dem på varje webbsida, kommer användarna att ha lättare att navigera i din butik samtidigt som de ger Google mer sammanhang om hur olika sidor relaterar till varandra – vilket ökar den övergripande webbplatsrankingen ytterligare!

En av Fast Simons funktioner är möjligheten att visa relaterade sökningar när kunder tittar på dina produkter

Utöver allt det här tekniska är det som verkligen gör saker intressant här några unika funktioner som bara är tillgängliga med den här appen: Specialerbjudanden! Om det är något vi vet om konsumenter idag så är det deras kärleksaffär med freebies och rabatterbjudanden – särskilt under högsäsong för shopping eller speciella evenemang.

Läsa:  Digitala medier vs traditionella medier: Vilket är mer effektivt?

Fast Simon är en företagslösning som erbjuder robusta personaliseringsfunktioner för att avsevärt förbättra användarupplevelsen i din onlinebutik.

Vanliga frågor – Shopify SEO

Hur förbättrar jag min SEO på Spotify?

 1. Gör sökordsforskning.
 2. Ingjuta nyckelorden i ditt sidinnehåll.
 3. Förbättra din webbplats navigering.
 4. Få fler bakåtlänkar.
 5. Optimera din webbplats för hastighet.
 6. Ta bloggandet på allvar.
 7. Använd rätt Shopify SEO-appar.

Är Shopify bra för SEO?

Shopify-butiker kommer med inbyggda SEO-funktioner som hjälper till att förbättra din webbplats prestanda. Plattformen tar hand om viktiga aspekter som sidhastighetsoptimering och uppdaterar automatiskt din webbplatskarta. Dessutom låter Shopify dig anpassa olika delar av din butik för att anpassa dig till bästa SEO-praxis. Det är dock viktigt att notera att att bara använda Shopify inte garanterar topprankningar i sökmotorresultat.

Hur rankas jag högre på Google Shopify?

 1. Välj rätt sökord.
 2. Använd engagerande och relevant metabeskrivning.
 3. Alt-taggar för bilder.
 4. Sökordsfokuserade titeltaggar.
 5. Anslut din Shopify-butiks webbplatskarta med Google Search Console.
 6. Inkludera en bloggfunktion.
 7. Utvärdera kvaliteten på din SEO på sidan.

Slutsats

Att lära sig hur man förbättrar SEO på Shopify är avgörande i dagens e-handelslandskap. Genom att implementera några nyckelstrategier kan du avsevärt förbättra din butiks synlighet, driva organisk trafik och i slutändan öka din onlineförsäljning.

Fokusera först och främst på att genomföra grundlig sökordsforskning för att identifiera relevanta söktermer med stor volym. Införliva dina valda sökord strategiskt på din webbplats, inklusive i dina produkttitlar, beskrivningar, webbadresser och metataggar. Detta kommer att hjälpa sökmotorer att förstå innehållet på dina sidor och rangordna dem på lämpligt sätt.

Se sedan till att din webbplats struktur är optimerad för både sökmotorer och användare. Skapa tydlig och intuitiv navigering, använd beskrivande rubriker och underrubriker och organisera dina produkter i relevanta kategorier. Detta hjälper inte bara sökmotorer att genomsöka och indexera din webbplats mer effektivt utan förbättrar också användarupplevelsen och uppmuntrar besökarna att stanna längre och utforska vidare.

Glöm inte vikten av högkvalitativt och originellt innehåll. Uppdatera regelbundet din blogg eller nyhetssektion med informativa artiklar, produktguider och branschinsikter. Relevanta sidor lockar inte bara besökare utan etablerar också din butik som en pålitlig och auktoritativ källa, vilket ökar sannolikheten för bakåtlänkar från andra webbplatser.

Använd dessutom sociala medieplattformar för att marknadsföra dina produkter och engagera dig i din målgrupp. Genom att dela visuellt tilltalande bilder, engagerande videor och övertygande produktbeskrivningar kan du skapa intresse och driva trafik tillbaka till din Shopify-butik.

Slutligen, övervaka din webbplats prestanda med hjälp av analysverktyg och fatta datadrivna beslut för att ytterligare optimera din Shopify SEO-strategi. Håll ett öga på viktiga mätvärden som organisk trafik, avvisningsfrekvens och omvandlingsfrekvens. Genom att analysera dessa data kan du identifiera områden för förbättringar och ständigt förfina dina SEO-insatser.

Kom ihåg att att förbättra din Shopify-butiks SEO är en pågående process som kräver tålamod och uthållighet. Genom att implementera dessa strategier och hålla dig uppdaterad med de senaste SEO-trenderna kan du säkerställa att din butik förblir konkurrenskraftig och fortsätter att attrahera värdefull organisk trafik i det ständigt föränderliga digitala landskapet.

Har du inte tid att optimera varje Shopify-produktsida? Låt WriteSonic göra det tunga arbetet! Oavsett om du skriver hundratals korta produktbeskrivningar eller blogginlägg på 2 000 ord, är WriteSonic din betrodda SEO-kompis som inte sover.