Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

12 sätt som byråer tar till sig AI

12 sätt som byråer tar till sig AI

Verktyg med artificiell intelligens (AI) förändrar snabbt byråers arbetsflöden och sparar marknadsförare värdefull tid och pengar, särskilt för byråer som utför en stor mängd repeterbart tjänstearbete eller innehållsproduktion.

Som ett mjukvaruföretag som säljer till digitala byråer har vi unika förutsättningar att förstå deras arbetsflöden och hjälpa till att göra deras liv enklare. Ahrefs används av över 2 000 digitala byråer runt om i världen och vi bygger aktivt ut ytterligare mjukvaruverktyg för att hjälpa byråer ännu mer.

Tack till byråerna nedan som deltog i den här artikeln och generöst delade med sig av sin tid och expertis för att hjälpa hela branschen att lära av varandra och hjälpa till att definiera bästa praxis i AI-tiden. Vi frågade varje bidragsgivare hur de implementerar AI i sina byråer och vilka fördelar de ser av AI-teknik.

  • Flynn Zaiger @ Online Optimism, USA
  • Roman Borissov @ SEOBRO.Agency, Estland
  • Benjamin Poirrier @ Prodima, Vietnam
  • Ram Prabhakar @ Xerago, Indien
  • Gatis Viskers @ Ambition Digital, Storbritannien
  • Ali Van Straten @ Augurian, USA
  • Ivan Vislavskiy @ Comrade Digital Marketing, USA
  • Casey Jones @ CJCO, Australien
  • Thomas Gravesen @ Hjemmeside, Grönland
  • Lawrence Ladomery @ CopyPipe, Australien

Det nuvarande tillståndet för AI-teknik 2023 enligt Gartners Hypecykel kan tyda på att vi glider ner för “Peak of Inflated Expectations”, men digitala byråer har utnyttjat AI i flera år och detta kommer bara att fortsätta växa.

Innan ChatGPT kom och tände mainstreammedia kring AI-teknik, vissa digitala byråer var redan storanvändare av AI-teknik. Dessa smarta byråer använde AI-verktyg för att effektivisera sina affärsprocesser och innehållsskapande, vilket sparade värdefull tid och pengar.

Mycket av det vi gör online nu kan vara AI-assisterat. Dessa tekniker har förvisso för- och nackdelar, men i den här artikeln ville vi förstå mer om värdet som AI kan tillföra byråers affärsprocesser. Så vi pratade med ett antal ledande digitala byråer för att ta reda på hur de utnyttjar AI över sina kunder och team.

1. Brainstorming innehåll idéer

Av alla byråer vi pratade med var det överlägset mest populära användningsfallet för AI att efterforska och brainstorma innehållsidéer.

Det huvudsakliga användningsfallet involverar att använda dessa verktyg som ChatGPT för att hjälpa till att planera innehåll, skriva första utkast, brainstorma artikelstrukturer eller rubriker. Skillnaden här är att utdata från AI-verktyg inte används i den färdiga produkten, utan snarare den assisterar i brainstorm- och skapelsefasen.

Flynn Zaiger är VD på Online optimism baserad i Washington, DC och New Orleans. Flynn är hausse på AI-verktyg och tror att de hjälper till att stärka byråns kreativa muskler.

“Jag kallar AI en omedelbar brainstorm. Istället för att samla en grupp kreativa för att skapa 20 olika slogans kan vi generera omedelbara idéer med ChatGPT.”

Roman Borissov är VD på den estniska SEO-byrån, SEOBRO.Agency. Liksom Flynn använder Roman AI-verktyg för att hjälpa till vid planering och genomgång av innehåll för mänskliga team. De använder AI-verktyg för att gruppera nyckelord efter relevans och syfte, och sedan extrahera enheter för semantiska logiska tillägg. Allt detta går till korten för deras mänskliga team av copywriters.

Läsa:  WhatsApp, hur man skickar meddelanden till nummer som inte finns i din adressbok

Roman tror att detta hjälper hans byrå att leverera “bättre och mer effektiva digitala marknadsföringskampanjer”.

2. Att skriva långa artiklar

Benjamin Poirrier, grundare och VD på digitalbyrå Prodima använder AI-verktyg för att faktiskt skriva innehåll.

Men hans tillvägagångssätt använder människor istället på planerings- och struktureringsstadiet, sedan utför AI-verktyg innehållsskrivningen och sedan i slutet gör människor den sista korrekturläsningen.

“Sedan 2022 har Prodima använt Jaspis AI-verktyg för att generera innehåll. För att till exempel skriva en artikel i långa format låter vi aldrig Jasper strukturera själva artikeln. Vi forskar istället, bygger arkitekturen (titlar, rubriker etc.) och skriver ner huvudpunkterna. Sedan ber vi Jasper att skriva innehållet.”

Benjamin säger att ge korrekt vägledning och strukturparametrar till Jasper är avgörande för framgång. Det innebär också att Prodima kan skala sin innehållsproduktionskapacitet över flera kunder och projekt.

“För att dela lite statistik, en artikel som brukade ta oss 7 timmar att skriva av en människa tar oss nu maximalt 2 timmar med hjälp av Jasper.”

3. Skapa kreativ bild

Det tredje sättet AI-verktyg kan användas för att skapa innehåll är att underlätta automatiseringen av rik media som bilder och video. Ram Prabhakar är chef för lösningar och innehåll på digitalbyrån Xerago. Byrån har implementerat AI-teknik i sina processer och arbetsflöden för att förbättra tjänsterna och leverera bättre resultat för sina kunder. Närmare bestämt säger Ram:

“Vi använder Stable Diffusion, DALL-E och Mid Journey för att skapa kreativitet för kampanjer. Även om inte allt kreativt som genereras med AI är produktionsfärdigt, kan vissa typer av annonsmaterial lätt användas.”

Teknik som DALL-E 2 används specifikt för att skapa realistiska bilder från vanliga textmeddelanden. Nästan som en Junior Creative Director kan verktyg som detta förkorta skapandet av rich media och frigöra mänskliga team för att fokusera på mer komplext kreativt arbete.

DALL-E 2 är från samma AI-forskningsorganisation (Open AI) som släppte ChatGPT.

Sidanteckning – det finns några upphovsrättsliga frågor kring kreativitet som genereras av dessa AI-verktyg. Innan du använder AI-bilder i ett kommersiellt sammanhang är det bäst att först få professionell juridisk rådgivning.

4. Generera e-postkopieringsvarianter för A/B-testning

Att skriva eller hjälpa till att skapa bloggartiklar är den uppenbara och mest populära användningen av AI-verktyg, men en annan riktigt intressant är e-postkopiering. Gatis Viskers är grundare och VD för den brittiska digitala marknadsföringsbyrån Ambition Digital. Gatis säger att byrån har utnyttjat AI-teknik i flera år nu men har nyligen funnit stora fördelar med ChatGPT för e-postmarknadsföring.

“ChatGPT har gjort det möjligt för oss att skala våra A/B-tester genom att skräddarsy våra e-postkampanjer till olika målgruppssegment och stadier av tratten i mycket större skala, eftersom vi snabbt kan generera konturer och idéer som vi kan använda som utgångspunkt för vår sista kampanj.”

Det här är en så bra poäng. Ofta är grymtandet inom digital marknadsföring (särskilt e-postkopia) idén om testkandidater för A/B- eller multivariattestning. Att skicka ett e-postmeddelande med en enda ämnesrad är ok, men att testa flera ämnesrader är mycket mer idealiskt när det gäller att optimera öppningshastigheten och naturligtvis den övergripande prestandan.

Läsa:  BeReal, hur man använder det

Med verktyg som ChatGPT till ditt förfogande finns det ingen ursäkt för att inte köra ämnes-, rubrik-, brödtext- eller knappkopietestning under dina kampanjer.

5. Återanvända innehåll för olika kanaler

Gary Vaynerchuk, en trogen digital marknadsföring, talar om vikten av att återanvända innehåll som en del av “GaryVee Content Model”. Den här idén är att skapa kortformigt, härlett innehåll (t.ex.: rullar, TikToks, karuseller, infografik, etc.) från långformat innehåll (t.ex.: video, podcast, artikel, etc):

AI-verktyg som ChatGPT är perfekt placerade för att snabbt återanvända långformsinnehåll. Exempel som det nedan är idealiska för att korta ner den mentala belastningen av att sammanfatta en artikel på 2 000 ord till en kort tweet-tråd.

Alla utdatabehov är några ytterligare justeringar för tonfall eller individuellt perspektiv och den är redo att publiceras!

6. Genererar sidschema

Vi har sett hur AI-verktyg kan hjälpa brainstorma, planera, skala och automatisera innehållsskapande men hur är det med allt innehåll som finns i metadata eller innehåll för SEO? Att utföra SEO-uppgifter som automatiska SEO-revisioner är kärnan i vad många digitala byråer redan använder och har använt i flera år som SEOptimers White Label-rapporter.

Ali Van Straten är Digital Content Manager på Minneapolis-baserad digitalbyrå Augurian. Liksom många byråer som använder AI-assistenter för att skriva metabeskrivningar, titlar och sökordsforskning, utökar Augurian också detta till andra aspekter av SEO på sidan:

“AI har hjälpt mycket med att skriva schema för blogginlägg – det är mycket snabbare och vanligtvis mer exakt än en människa.”

Tillämpa AI-teknik för att skriva Schema strukturerade data är ett smart användningsfall. I denna mening kan Augurian hitta arbetsflödeseffektivitet som aktiveras av AI kring både innehåll på sidan och SEO-attribut på sidan.

Möjligheten för AI-verktyg för att hjälpa byrån att återanvända, remixa och revidera befintligt innehåll sparar mänskliga timmar och kan utan tvekan göra ett bättre jobb i de flesta fall.

7. Segmentera kunddata

Att analysera stora mängder data är en självklar applikation för AI och digitala byråer är väl positionerade för att använda AI-verktyg på detta sätt. Ivan Vislavskiy är produktionschef på den Chicago-baserade digitala byrån Kamrat digital marknadsföring.

“Vi använder AI-verktyg för att analysera kunddata och ge insikter om kundernas beteende, vilket gör att vi kan skräddarsy våra kampanjer mer effektivt.”

Som ett exempel förklarade Ivan att Comrade använde AI-verktyg i ett nyligen genomfört projekt för att få in en stor mängd kunddata för ett kundprojekt. De ville identifiera grupper av kunder med liknande intressen och skapa riktade kampanjer för varje grupp. Denna analysnivå hjälpte till att optimera deras engagemangsstrategi baserat på datainsikt.

Läsa:  Hur man håller sig frisk, produktiv & Glad att arbeta hemifrån

8. Mätning av onlinesentiment

Casey Jones är grundare och marknadschef på den australiensiska digitala byrån CJ&CO. Caseys team använder redan AI-verktyg för marknadsföringsautomatiseringsprocesser – särskilt e-post- och sociala mediekampanjer, men de tittar på att implementera AI-verktyg för att mäta onlinesentiment i år:

“Under de kommande månaderna vill vi ta upp saker och ting genom att använda AI för sentimentanalys. För det kommer vi att utnyttja AI för att analysera sentiment i inlägg på sociala medier, onlineinnehåll och kundrecensioner.”

CJ&CO använder sentimentanalysinsikter som genereras av AI för att positionera (eller omplacera) kreativa meddelanden på sociala mediekanaler för att bättre anpassa sig till publikens behov och förväntningar.

Sentimentanalyser har kommit stormsteg under de senaste åren tack vare framsteg i hur NLP-motorer (Natural Language Processing) förstår sammanhang, sarkasm, ironi och andra svåra språkliga begrepp. Specifikt är ett område av NLP som har förbättrats nyligen Latent semantisk analys (LSA).

Denna teknik kan förstå text mycket mer effektivt eftersom den tittar på förhållandet mellan dokument och ord så att den underliggande betydelsen bestäms över skala, inte isolerat.

9. Översätta text med text-till-tal

Thomas Gravesen är grundare av Hemsida, en digital byrå baserad på Grönland. Liksom många byråer utnyttjar de framstegen inom två speciella tekniker: NLP och SSML (Talsyntes uppmärkningsspråk). Tillsammans levererar NLP & SSML 'text till tal'. Virala TikTok-videor använder allt mer text till tal-ljud.

Hjemmeside har ett unikt användningsfall eftersom de infogar en annan process efter NLP-steget genom att översätta till ett annat språk:

“AI har använts flitigt i olika aspekter av vår verksamhet. Just nu arbetar vi på en ny tjänst som använder AI för att konvertera text till tal på det grönländska språket.”

Kanske närmar vi oss den dag då realtidsöversättningar kommer att utföras av AI-verktyg utan problem, vilket effektivt uppnår “Babel Fish” som populärt i Liftarens guide till galaxen.

10. Hjälpa till med Excel-formler

Excel och Google Kalkylark är några av de mest använda verktygen av marknadsföringsproffs. Men få marknadsförare är flytande med Excel-formler och begrepp. AI-verktyg som ChatGPT kan hjälpa dig att förstå hur en formel som VLOOKUP fungerar:

Samt ge ett exempel på hur man använder formeln:

11. Lärande i samarbete

Online Optimism som nämnts tidigare använder också en smart strategi i byrån för att underlätta lärande. Istället för att ge varje anställd ett eget ChatGPT-konto använder de en Zapier-anslutning till OpenAI:s API. Byråns vd, Flynn Zaiger säger:

“Alla AI-uppmaningar och resultat är synliga för alla anställda. Detta låter individer förstå hur andra avdelningar på byrån använder verktyget och utbildar alla om resultaten av olika prompttyper.

Vi älskar det här användningsfallet! Delad lärande är en kraftfull dynamik att främja och bygga i en byråmiljö och har många fördelar utöver bara kvaliteten på arbetet.

Läsa:  Marshallöarna: Sätt upp IBC i tropiskt paradis

12. Utföra enkel sökordsforskning och idéer

Enkla SEO-uppgifter som extrahering av sökord och idéer om sökord är ett annat intressant användningsfall som kan hjälpa till att påskynda forskningsprocessen. Även om detta inte är någon ersättning för ett korrekt sökordsforskningsverktyg, kan det ge några snabba idéer på språng och hjälpa till att utföra sökordsextraktion i stor skala:

Beväpnad med några av dessa insikter kan du sedan använda vårt sökordsspårningsverktyg för att få en mer djupgående analys av SERP-position, konkurrensnivå, sökvolym, trafikuppskattningar och mer.

Counter View: Inga AI-processer

Det finns många byråer som ännu inte har antagit AI-teknik som en del av sina affärsprocesser. Men en australisk byrå, CopyPipe undviker aktivt AI-teknik helt och hållet. Lawrence Ladomery är grundaren av CopyPipe och säger:

“Jag lanserade min byrå för innehållsmarknadsföring som är placerad som ett alternativ till AI: jag tror att välundersökt, genomtänkt och mänskligt skrivet innehåll kommer att skära igenom det brus som AI kommer att skapa.”

Det är en riktigt bra poäng och en som kan slå ett ackord eftersom tidigt AI-assisterat innehåll är till synes intetsägande och meningslöst. I hans artikel för IoT för alla, hävdar marknadsföraren James De Roche att “AI-skrivet innehåll leder till lågkvalitativt innehåll”. Han fortsätter med att säga:

“Det finns mycket dåligt skrivet innehåll på internet. AI-genererade verktyg hämtar innehåll från det som redan har publicerats online. Detta ökar chanserna att det kommer att producera undermåligt innehåll.”

Slutsats – Bör din byrå använda AI?

Oavsett om du är helt med på AI eller fortfarande bestämmer dig, är det uppenbart att AI-verktyg kommer att ha en bestående effekt på hur digitala byråer fungerar och mer allmänt på internet i allmänhet.

En del av uppgiften för alla byråägare är att identifiera luckor i kapacitet och öka effektiviteten i arbetsflödet. Exemplen ovan bevisar att AI-verktyg kan uppnå båda dessa aspekter över flera olika arbetsfunktioner och uppgifter. Historiskt sett kan byråer som anammar ny teknik dra nytta av first-mover-fördelar och sticka ut på en annars rörig marknad.

Har din byrå implementerat någon AI i dina affärsprocesser? I så fall vill vi gärna höra från dig. Tweet till oss @seoptimer.