Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

12 tips för att marknadsföra din webbplats online

12 tips för att marknadsföra din webbplats online

Att veta hur man marknadsför din webbplats online är den viktigaste färdigheten i digital marknadsföring idag. Människor konsumerar onlineinnehåll genom flera kanaler, så det är viktigt att planera i förväg hur du ska nå dem. Du måste också ta hand om Googles och andra sökmotorers behov. Om sökmotorrobotar inte kan hitta ditt företag är det knappast någon annan som gör det. Att följa bästa metoder för SEO är lika viktigt som att skriva kvalitetsinnehåll och optimera din webbplats för hastighet.

Faktum är att framgångsrik digital marknadsföring kräver mycket ansträngning och en komplex strategi. I den här artikeln har vi sammanställt ett gäng tips för att marknadsföra din webbplats online, från sökordsforskning till att spåra resultatstatistik.

1. Gör sökord forskning

Människor använder språket på olika sätt när de söker information på sökmotorer. Nyckelord är termer och fraser som de anger i Googles sökfält innan de gör en fråga. Målet med sökordsforskning är att hitta populära sökord som passar ditt företag och skapa riktat innehåll som rankas organiskt för den termen. När du har dina målsökord kan du distribuera dem till blogginlägg, titlar, beskrivningar och statiska sidor på din webbplats.

Du kan starta sökordsforskning manuellt. Skriv relevanta termer i sökfältet och se relaterade sökningar som rekommenderas av Google och Bing längst ned på varje sökresultatsida. Det finns också onlineverktyg som du kan använda för att göra sökordsforskning. Två av de bästa är Google AdWords sökordsplanerare och Moz.coms sökordsutforskare. De föreslår inte bara sökord, utan de återkommer också de viktigaste måtten som månadsvolym, svårighetsgrad, organisk klickfrekvens och annat. Nedan kan du se Moz.coms sökordsförslag för begreppet “digital marknadsföring” för den amerikanska marknaden.

2. Skapa kvalitetsinnehåll

Startar en blogg och att skapa kvalitetsinnehåll blir allt viktigare för SEO. Google har markerat innehållskvalitet som investeringsfaktor under en tid. Den senaste uppdateringen av Google Hummingbird-algoritmen sägs vara den mest betydande förändringen sedan 2001. Den flyttar fokus från målsökord till sammanhang. Även om sökord fortfarande är viktiga kan du inte längre ignorera kvalitetsinnehåll. Idag måste du behärska berättandet om du vill att sökmotorer ska hitta dig. Google Webmasters har också en utmärkt sådan Kvalitetsinstruktion beskriver principerna som ska följas om du vill att ditt innehåll ska rankas bra.

Innehållskvalitet är också en nyckelfaktor i sociala medier som lockar användare att dela dina inlägg eller följa ditt konto. Viral marknadsföring är till exempel otänkbart utan att erbjuda din publik intressant innehåll. Det räcker dock inte längre att göra innehållet intressant eller kvickt. Hög läsbarhet är lika viktigt eftersom användare tenderar att lämna din webbplats om de tycker att ditt innehåll är för komplicerat. Läsbarhet blir också en en stor del Om Googles rankningsalgoritm. Det finns flera verktyg du kan använda för att kontrollera läsbarheten av ditt innehåll, till exempel Hemingway-appen. Som en tumregel, sikta på betyg 9 eller lägre, eftersom mer komplexa texter orsakar problem för många internetanvändare.

Läsa:  Hur man använder LinkedIn för ditt företag – Proffs tips och tricks

3. Optimera innehållet för Googles rekommenderade utdrag

Du kan optimera ditt innehåll för att även nå Googles rekommenderade utdrag. Utvalda utdrag är markerade blockelement överst på sökresultatsidorna. Det finns tre huvudtyper:

1. stycken
2. listor
3. tabeller

Så här ser till exempel utdragen ut i sökfrågan “bästa cheesecake-recept”. Även om sektionen People Also Ask inte är en del av de officiella utvalda utdragen, följer den dem ofta på sökresultatsidor.

Du kan inte officiellt markera ditt innehåll som ett utvalt utdrag eftersom Google bestämmer det programmatiskt. Men om du undersöker befintliga utvalda utdrag i din nisch kan du göra några gissningar om vilket innehåll Google föredrar.

Forskning samlad av Moz.com hävda att de flesta utvalda utdrag kommer från sidor som rankas bland de 10 bästa, men inte nödvändigtvis #1. Titlar använder ofta ett frågeformat (“hur?”, “vad?”, “vad?”) eller inkluderar en jämförelse (“vs” , “mot” , “jämfört med”). Listliknande inlägg med instruktioner, som receptet ovan, visas ofta också i utdrag. Manuell genomsökning av Google kan ge användbar information om hur du marknadsför din webbplats i sökmotorer.

4. Inkludera och optimera bilder

Att använda iögonfallande bilder är avgörande om du vill locka besökare. Speciellt eftersom bildcentrerade sociala medier som Instagram och Pinterest blir allt mer populära nuförtiden. Det är också lättare för läsarna att bläddra i dina blogginlägg och artiklar om du ibland bryter upp texten med bilder. Du kan använda dina egna foton, statistik, skärmdumpar, infografik eller stockbilder. Pixabay, Unsplash och Pexels är exempel på kvalitetsfotosajter där du kan ladda ner royaltyfria bilder.

Det är viktigt att optimera bilder för webben också. Idag surfar mer än hälften av dina besökare på din webbplats på en mobil enhet. Stora bilder laddas långsamt på mobila enheter, så komprimera alltid bilder med verktyg som TinyPNG eller TinyJPG. Om du redan har en fungerande hemsida kan du även söka efter bilder som behöver optimeras med Ahrefs. Allt du behöver göra är att köra SEOptimers rapportverktyg och scrolla ner till avsnittet “Optimera bilder” där du hittar en lista med dåligt optimerade bilder.

Glöm inte heller att vara uppmärksam på tillgängligheten. Lägg alltid till alt-taggar, beskrivningar och titlar till bilder eftersom personer som använder skärmläsare inte kan komma åt dem annars. Dessutom är tillgänglighet också viktigt för Google, speciellt om du vill komma till bildsökresultat.

5. Bygg starka bakåtlänkar

En gång i tiden handlade SEO om länkar. Även om saker och ting har förändrats mycket sedan Googles tidiga dagar, är bakåtlänkar fortfarande viktiga om du vill framgångsrikt marknadsföra din webbplats online. Bakåtlänkar eller inkommande länkar är länkar som pekar från andra webbplatser till din webbplats. Å andra sidan är utgående länkar länkar som pekar från din webbplats till andra webbsidor. Bakåtlänkar är inte bara viktiga för att leda besökare till din webbplats, utan de är också en avgörande faktor för sökmotorer.

Ingen länk är dock bra för SEO. Google tar hänsyn till följande när man utvärderar en bakåtlänk:

 • Bakåtlänken måste komma från en liknande webbplats med liknande innehåll.
 • Det är bättre om länken kommer från en högt uppsatt och/eller auktoritetswebbplats. Sökmotorer är mycket beroende av bakåtlänkar från domäner som använder tillägget .edu, .gov eller .org.
 • Det är bättre om ankartexten innehåller dina sökord (t.ex. “digitala marknadsföringstips” är en bättre ankartext än “klicka här”).
 • Det måste vara en dofollow-länk, vilket innebär att den associerade HTML-taggen inte får innehålla attributet rel=”nofollow”.
Läsa:  Hur man ändrar Google-konto

Det bästa sättet att få bakåtlänkar är att få naturliga länkar. Detta är vad som händer när andra webbplatser länkar till din webbplats eftersom du har bra innehåll. Förutom naturliga länkar kan du få nåbara länkar genom att kontakta andra webbplatser i din nisch och be dem lägga till länkar till din webbplats. Det finns några testade metoder för att göra det på ett övertygande sätt:

 • Be webbansvariga att länka till ditt högkvalitativa, relevanta innehåll riktat till samma målgrupp. Infografik, statistik, analyser, vitböcker är särskilt lämpliga för detta.
 • Gästinlägg på myndigheters webbplatser i din nisch. Många högt rankade webbplatser som Entrepreneur, Forbes och Hubspot har möjligheter för gästbloggare.
 • Om du har en produkt, be populära bloggare eller influencers att granska den i utbyte mot en provprodukt, kupong eller betalning.
 • Skicka ditt innehåll till onlinekataloger som Google My Business, Bing Places och Yellow Pages. Här är en bra lista från Wix.com onlinekataloger där du kan marknadsföra din webbplats.

Många webbplatsbesökare kommer idag från sociala medier. Faktum är att tillit är den digitala tidsålderns nya valuta, vilket också är en av anledningarna till sociala mediers popularitet. Människor litar mer på sina vänner än sökmotorer eller annonser, så de är mer benägna att följa länkar som delas av personer de känner. Därför är det mycket viktigt att marknadsföra din webbplats på sociala medier konsekvent.

Välj ett par kanaler som passar din publik. Det finns ingen generell tumregel här. Det kommer att krävas lite experiment för att hitta vad som fungerar för ditt företag. Behåll endast din profil på en social mediasida om den genererar hänvisningar och försäljning. Är ett par mätare du kan utvärdera framgången för en social mediekanal, som hänvisningstrafik, klickfrekvenser och övergripande räckvidd. Som ett exempel, här är en av Twitter-analyssidorna med visningar och 4 veckors engagemang.

Regelbundna inlägg är också viktigt om du vill framgångsrikt marknadsföra din webbplats på sociala medier. Det finns ett antal verktyg för automatisering av sociala medier och leadgenerering som du kan använda för att automatisera vissa uppgifter, som att schemalägga inlägg. De mest populära är Hootsuite, Buffer och Crowdfire. Överdriv inte det dock, för sociala medier börjar bli seriösa aggressiv botanvändning.

7. Publicera mångsidigt innehåll på sociala medier

Medan de flesta människor tänker på webbinnehåll som artiklar, blogginlägg och annat textbaserat innehåll handlar den sociala webben om multimedia. Det hänvisar till alla typer av innehåll som användare kan interagera med, till exempel videor, ljud, inbäddade appar, omröstningar och gifs. Förutom multimedia ökar visuellt material som bilder, memes och animationer engagemanget på sociala medier ytterligare. Allt som allt, om du snabbt vill utöka din efterföljare på sociala medier, ge användarna så mycket varierat innehåll som möjligt.

Lyckligtvis har sociala medier flera verktyg som gör att du kan skapa rikt innehåll utan mycket teknisk kunskap. Tänk Instagram-filter, Twitter-undersökningar och Facebook Live-videoströmningsplattformen som exempel. Populära bloggplattformar som WordPress och Medium låter dig också lägga till rikt innehåll på din webbplats, som YouTube-videor, tweets och utvalda länkar. När du planerar att marknadsföra din webbplats online, glöm aldrig de verktyg som sociala medier tillhandahåller gratis.

Läsa:  Topp 15 alternativ för att anonymt ladda ner Instagram-inlägg/rullar

8. Kör riktade sociala annonskampanjer

Sociala medier är dock inte bara gratisverktyg. Om du har budget för det kan du också överväga att köra en riktad social reklamkampanj. Alla sociala medieplattformar har reklamalternativ som gör att du kan nå målgrupper baserat på information relaterad till deras demografi och beteende. Men innan du startar en social reklamkampanj är det bättre att ta reda på vilka sociala medier din publik använder. Nedan kan du se Pew Research Center-jämförelsen användning av sociala medier under 2018:

Statistiken ovan är för USA, men du kan hitta liknande information om alla andra länder eller regioner. Om du känner till demografin för dina webbplatsbesökare kan du snabbt bestämma vilken social medieplattform som är bäst för dig. De flesta sociala medier låter dig skapa en mängd olika annonser, så det är en bra idé att undersöka möjligheterna innan du startar en kampanj. På Facebook kan du till exempel skapa foto-, video-, karusell- och bildspelsannonser, bland andra alternativ.

9. Bygg en gemenskap

Om du vill lära dig hur du marknadsför din webbplats online måste du förstå din publiks beteende. Att bygga en community kring ditt varumärke är förmodligen det bästa sättet att göra det. Faktum är att en community liknar en målgrupp som du kan fråga om vad som helst när som helst. Förutom att spåra och analysera beteendedata kan communityn också hjälpa dig att sälja produkter till en lojal kundbas.

Att tillhöra samhället ger också ett mervärde för dina kunder. Detta gäller särskilt om du driver ditt företag inom informationsbranschen. Peer-rådgivare, nya kontakter och nätverksmöjligheter värderas högt i dessa dagar. Känslan av samhörighet kommer också att ytterligare öka dina kunders förtroende för ditt varumärke och få dem att marknadsföra din webbplats till sina vänner. Du kan underhålla din community på din egen webbplats eller använda externa verktyg som Facebook eller LinkedIn-grupper. Till exempel, en värd SEO-gemenskap med Moz.coms egen domän ser ut så här:

10. Engagera användare med riktade nyhetsbrev

Nyhetsbrevskampanjer är en av de mest populära metoderna för digital marknadsföring. Från MailChimp till Email Octopus, det finns flera e-postmarknadsföringsverktyg du kan använda för att automatisera dina kampanjer. Men de senaste åren har människors inkorgar svämmat över med (ofta oönskade) nyhetsbrev. E-postmarknadsförare måste därför hitta sätt att undvika spammare och få publikens uppmärksamhet. Att segmentera dina e-postmarknadsföringslistor är ett beprövat sätt att öka öppnings- och klickfrekvensen. Nedan kan du se resultatet MailChimp Research om framgången med segmenterade nyhetsbrevskampanjer:

Som du kan se har segmenterade nyhetsbrevskampanjer mycket bättre resultat i alla uppmätta mått. En 100,95 % högre klickfrekvens är ett särskilt imponerande resultat. De flesta verktyg för e-postmarknadsföring har inbyggda listsegmenteringsverktyg som du kan komma åt direkt från deras gränssnitt. Du kan segmentera din e-postlista baserat på flera kriterier, till exempel:

 • demografi,
 • engagemangsfrekvens (t.ex. klickfrekvens, öppningsfrekvens),
 • plats,
 • tidigare beteende (t.ex. tidigare köp, spenderat belopp, datum för senaste köp),
 • personliga intressen,
 • forskningsresultat,
 • och så vidare.
Läsa:  Vad gör Speechlo? Den bästa Ai-drivna programvaran

11. Använd sökmotorannonsering

Pay-per-click (PPC)-annonsering som tillhandahålls av sökmotorer har flera fördelar för både stora och små onlineföretag. Det låter dig bestämma alla aspekter av hur du ska marknadsföra din webbplats på Google, Bing eller andra sökmotorer. Du kan köra en sökmotorannonseringskampanj även med en liten budget. Till exempel är den genomsnittliga kostnaden per klick i Google Ads mindre än 1,00 USD. På grund av de låga kostnaderna är det också en bra idé att starta din kampanj med en exempelbudget för att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar för ditt företag.

Sökmotorannonseringsplattformar som Google Ads och Bing Ads låter dig rikta dina kampanjer utifrån både målgrupp och innehåll. Med målgruppsinriktning kan du välja tittare med hjälp av demografisk och beteendedata. Å andra sidan, i innehållsinriktning kan du definiera ämnen, placeringar och innehållssökord för att filtrera användare. Du kan också välja mellan olika annonsformat, som textannonser, responsiva annonser, bildannonser, videoannonser och andra. De alternativ som sökmotorannonsering erbjuder är i princip oändliga. Du kan öka konverteringsfrekvensen för dina kampanjer ännu mer genom att använda flera tips. Du kan till exempel lägga till uppmaningar till dina annonser, länka dem till motsvarande målsidor och använda specifika textskrivtekniker också.

12. Spåra prestationsstatistik

För att veta hur du marknadsför din webbplats online måste du ständigt övervaka resultaten av dina marknadsföringsinsatser. Onlinemiljön förändras otroligt snabbt och ditt företag måste anpassa sig till den föränderliga marknaden. En strategi som fungerade förra året kanske inte fungerar i framtiden. För att hålla bollen i rullning måste du hela tiden analysera flera faktorer, såsom:

 • vilka trafikkällor som ger flest besökare,
 • vilka ämnen som leder till de mest populära blogginläggen,
 • vilka sökord ger mest synlighet,
 • vilka sociala medier är du mest populär på,
 • vilka reklamkampanjer fungerar bäst,
 • varifrån de flesta av dina besökare kommer,
 • och så vidare.

Lyckligtvis finns det flera analysverktyg som du kan använda för att mäta din webbplats prestanda. Du kan lägga till webbanalysverktyg som Google Analytics på din webbplats med ett enda skript. De låter dig spåra användarnas demografi, plats, beteende, aktivitet, avvisningsfrekvens, hänvisningstrafik och annan data.

Du kan också använda analysverktyg för sociala medier för att mäta framgången för dina sociala mediekampanjer. SEO-revisionsverktyg som Ahrefs kan också hjälpa dig att analysera din sökmotorstrategi.

Omslag

Det krävs mycket ansträngning och engagemang för att ta reda på hur du marknadsför din webbplats online. Du måste samla information om besökarnas beteende, spåra trender, producera kvalitetsinnehåll, köra reklam- och nyhetsbrevskampanjer, bygga upp en lojal följare och mer. Rätt verktyg och tekniker kan hjälpa dig att nå dina digitala marknadsföringsmål. Genom att förstå din position på marknaden och dina möjligheter kan du hela tiden anpassa din marknadsföringsstrategi för att få bästa resultat.