Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

15-stegs checklista för webbplatsgranskning (& PDF-mall)

15-stegs checklista för webbplatsgranskning (& PDF-mall)

Använd denna checklista för webbplatsrevision för att utföra professionella webbplatsrevisioner för dina kunder. Ladda ner vår 15-stegs mall för webbplatsgranskning längst ned i den här guiden för att skapa en omfattande revisionsrapport. Tillsammans är dessa 15 kontroller och revisioner ett viktigt första steg när du börjar arbeta med en ny kund och kan även vara en återkommande aktivitet som en del av en årlig granskning av webbplatsens prestanda.

Steg 1: Kontrollera inställningarna för Google Analytics

Innan du granskar de faktiska resultaten i Google Analytics (GA) bör du först kontrollera om GA har ställts in korrekt:

Kontrollera Google Analytics spårningskod

Om Google Analytics-spårningskoden är inbäddad direkt på webbplatsen eller implementerad via ett plugin från tredje part bör du överväga att flytta koden till Google Tag Manager. Detta är Googles gratis verktyg för tagghantering som installeras en gång på webbplatsen och sedan hanteras enkelt via Tag Manager-instrumentpanelen. Det är i grunden en behållare som du kan lägga till alla taggar/pixlar (inklusive GA) som behövs för spårning, retargeting eller något annat syfte.

Kontrollera att händelser och mål är inställda

Händelser är nyckelåtgärder på webbplatsen som du vill spåra i GA. Du kan till exempel ha ett registreringsformulär på flera sidor och du vill bestämma när användaren kommer till varje steg. Eller så kanske du har ett bildgalleri och du vill avgöra när användaren har nått slutet. Dessa åtgärder som användaren kan utföra på din webbplats kallas händelser. Du behöver din utvecklare för att lägga till JavaScript i nyckelåtgärderna på din webbplats för att meddela GA när dessa händelser inträffar.

Relaterade till händelser är mål. Dessa måste också ställas in i GA i avsnittet Admin. Du kan skapa mål baserat på URL-regler, beteende på webbplatsen (tid och sidvisningar) eller händelser. Skillnaden mellan händelser och mål är att mål ska representera den definitiva “omvandlingen” (dvs: köp, formulärinlämning, registrering, prenumeration, etc.) medan händelser är viktiga åtgärder som sker längs vägen till konvertering.

Om du kontrollerar din klients GA-inställning och du hittar en tom tabell där målen ska vara (som skärmdumpen ovan) – då är detta det första du bör hjälpa din klient att göra!

Läsa:  Hur tjäna pengar på ditt Facebook-konto? Vinn på fanpage och grupper 2024

Steg 2: Kontrollera trafiktrender i Google Analytics

När du analyserar din kunds GA-konto för första gången, som Paul Koks säger, “ställ en affärsfråga först”. Om mål har satts upp, identifiera de trafikkällor som har högst värde (eller leder till flest konverteringar). Segmentera dessa användare och lär dig mer om deras beteende på webbplatsen. Ökar eller minskar besökarna från de bäst konverterande trafikkällorna över tiden? Omvänt, vilka trafikkällor är sämst för konvertering? Vilka trender på kort, medellång och lång sikt kan du identifiera? När man presenterar tillbaka till kunden bör denna del av revisionen illustrera beteendet hos den ideala webbbesökaren.

Steg 3: Kontrollera mobilkompatibilitet

Googles Mobilvänligt testverktyg är perfekt för att snabbt testa en webbplatss mobilkompatibilitet. Ange bara en webbadress för att se om den är mobilvänlig:

Om verktyget fastställer att webbplatsen inte är mobilvänlig måste du snarast föreslå din kund att den uppdateras för att vara mobiloptimerad. Googlebot som genomsöker webben indexerar webbplatser i en mobil webbläsare. Google kallar detta “mobil-först indexering”. För ytterligare läsning, läs vår guide till Meta Viewport-taggen för att göra dina kunders webbplatser responsiva och mobiloptimerade.

Steg 4: Bedöm SEO på sidan

On-page SEO omfattar flera områden inom HTML-koden för webbplatsen. Du bör granska var och en av följande taggar för bästa praxis:

 • -tagg: optimal längd bör vara mellan 10 och 70 tecken
 • Meta Description-tagg: optimal längd bör vara mellan 70 och 320 tecken
 • Header-taggar: se till att

  ,

  och

  används tillräckligt och på lämpligt sätt

 • Bild ALT-taggar: se till att alla bilder innehåller beskrivande ALT-taggar

Du bör också bedöma sökordstätheten på hela webbplatsen med hjälp av det kostnadsfria verktyget Keyword Density & Consistency:

Steg 5: Kontrollera om det finns indexeringsproblem

Indexeringsproblem uppstår när sökmotorer försöker indexera din webbplats men på grund av tekniska problem misslyckas de med att indexera vissa sidor.

Det finns 3 prioriterade kontroller du bör utföra:

för det första, kontrollera att det inte finns några taggar i HTML-koden som hindrar webbplatsen från att indexeras av sökmotorer. Den främsta boven är “Noindex”-taggar i

-taggen. För det mesta är dessa taggar legitima men det är bäst att granska alla sidor som innehåller dem. På så sätt kan du kontrollera var och en med klienten och se till att de avsiktligt är gömda korrekt. Googles Search Console gör att du kan se statusen för varje sida när den antingen har genomsökts eller uteslutits från genomsökningen.

För det andra, kontrollera att webbplatsen har en giltig XML-webbplatskarta som skickats till Search Console. Det ska se ut så här:

Till sistkontrollera att webbplatsen har en robots.txt fil. Den här lilla filen används också för att tala om för Googlebot vilka sidor som ska genomsökas och vilka sidor som inte ska genomsökas. Om du inte är säker på hur du söker efter den här filen kan du läsa vår fullständiga Robots.txt-guide.

Läsa:  5 bästa appar för samtalsinspelning för Android och iPhone

Steg 6: Kör sidhastighetstester

Sidans laddningshastighet är en viktig sökrankningsfaktor så det är viktigt att köra sidhastighetstester och säkerställa att nyckelsidor laddas på optimal tid. Google själva har skriven mycket om detta ämne. Långsamma sidhastigheter påverkar också användarupplevelsen negativt och resulterar i lägre antal trafik när användare följer länkar från hänvisningskällor.

Använd Googles Page Speed ​​Insights verktyg för att analysera vilken sida som helst, ägna stor uppmärksamhet åt “möjligheterna” under hastighetsanalysen. Det här avsnittet hjälper dig att förbättra laddningstider och uppskattar antalet sparade sekunder genom att implementera varje objekt:

Steg 7: Utför en innehållsgranskning

Att bygga bra innehåll är en av de mest effektiva sakerna du kan göra för att öka sökrankingen. Vi skrev om det nyligen och det är en av våra topp 6 principer för SEO-framgång. När du granskar din kunds innehåll, överväg följande faktorer:

Nyckelordsanvändning och sökordstäthet

I steg 4 täckte vi sökordstätheten, men det är också viktigt att ta reda på vilka sökord du klient vill ranka för. Det är möjligt att de kanske inte har en lista med inriktningssökord, så du bör hjälpa dem genom att först visa vilka sökord de använder mest på hela webbplatsen med verktyget Keyword Density & Consistency Tool, och sedan se om dessa typer av sökningar passar kundens affärsmål.

Beteende på plats

Kontrollera Google Analytics för nyckeltal som kan tyda på att innehållet inte fungerar. Om webbplatsen har en blogg, kolla avsnittet Målsidor under Beteende -> Webbplatsinnehåll och infoga en del av webbadressen som identifierar bloggsidor i sökfältet (t.ex.: “https://www.seoptimer.com/blog/”) . Kontrollera sedan Avvisningsfrekvens och Genomsnittlig sessionslängd. Om dessa är sämre än webbplatsens genomsnitt kan du dra slutsatsen att det finns ett problem med kvaliteten på artiklarna.

Kvalitativ feedback

Inget slår att prata med målkunden/användaren direkt för att höra vad de tycker om webbplatsens innehåll. Försök att ha några samtal med några målkundsprofiler och be dem titta igenom sajten, läsa några artiklar och ge ärlig feedback till dig. Några nyckelfrågor du kan ställa är:

 • Vad tycker du om webbplatsens innehåll? (ladda inte frågan med positiva/negativa ledtrådar)
 • Litar du på innehållet?
 • Skulle du återvända till sidan i framtiden?

Steg 8: Bedöm användarupplevelsen

Det finns mycket att täcka när man bedömer User Experience (UX) på en webbplats. Användbarhet Geek publicerade en bra guide om detta ämne. Huvudsyftet med det här steget är att känna empati med användarna och förstå hur framgångsrika de är med att uppfylla sina behov på sajten – oavsett om det är informativt, transaktionellt eller funktionellt. Börja med att förstå sambandet mellan kundens affärsmål och användarnas mål, överväg sedan följande faktorer:

Läsa:  11 viktiga cybersäkerhetsåtgärder för WordPress-webbplatsägare

Informationsarkitektur (webbplatsnavigering)

 • Är huvudnavigeringen lätt att använda och följa?
 • Finns det för få menyalternativ eller för många menyalternativ?
 • På större webbplatser innehåller menyalternativen tillräckligt informationsdoft?

Informationsdoft är användarens förmåga att “följa sin näsa” och välja navigeringsalternativ utan att tveka eller förvirra.

Layout och design

 • Följer webbplatsen bästa praxis och använder välkänd navigering och uppmaningar? Crazy Eggs guide täcker 16 bästa metoder för webbdesign.
 • Använder webbplatsen väletablerade designstandarder?

Webbdesignchef, Andy Crestodina från Orbit Media definierar en designstandard som antagits av minst 80 % av en studiegrupp. I exemplet nedan innehöll hans studiegrupp 50 bästa marknadsföringswebbplatser:

Steg 9: Gör en konkurrentanalys

Resultatet av denna webbplatsrevision kommer sannolikt att innehålla många mätvärden. För att sätta sammanhang kring dessa mätvärden måste du jämföra dem med konkurrenter.

White Labels revisionsrapporter inkluderar möjligheten att jämföra webbplatser med konkurrenter. Ange bara konkurrentens webbadresser innan så kommer du att kunna se alla webbplatskontroller som körs på din webbplats och konkurrerande webbplatser:

Använd ett verktyg som t.ex Competeshark för att automatiskt övervaka konkurrenters webbplatser och varna dig när ändringar görs av konkurrenter.

Trasiga länkar på din kunds webbplats kan påverka deras sökrankningar negativt, så det är bäst att identifiera och åtgärda dem snabbt. Använd det kostnadsfria verktyget Broken Link Checker för att söka på en webbplats efter trasiga länkar. Du kan kopiera och klistra in webbadresser för att kontrollera flera sidor samtidigt!

Steg 11: Kontrollera sökordsrankningen

Sökordsverktyget är perfekt för att kontrollera rankningsposition, sökvolym och spåra sökordsresultat över tid.

Lägg bara till listan med sökord som kunden vill ranka för (eller som du tycker att de ska rankas för) så kommer sökordsrankningsverktyget att returnera den sida som rankas högst för varje sökord (sidrankning), där den visas på sökresultatsidan (position) tillsammans med den uppskattade trafiken och det totala antalet månatliga sökningar (total sökvolym):

Steg 12: Kontrollera om det finns sociala pixlar och taggar

Facebook Pixel är avgörande för att möjliggöra remarketing på Facebook, Instagram, Messenger och Audience Network.

Kontrollera att Pixel är installerad och fungerar korrekt på din klients webbplats genom att använda Facebooks kostnadsfria Chrome-tillägg, Facebook Pixel Helper:

Kolla det Öppna Graph Tags har implementerats på hela webbplatsen för Facebook och LinkedIn. Dessa taggar ser till att bilder, titlar och beskrivningar visas optimalt i nyhetsflöden och DM:s när användare delar länkar. I själva verket går Open Graph Protocol längre än bara sociala kanaler – du kanske till och med märker dem när du delar länkar på Slack och andra meddelandeverktyg. Facebooks Dela felsökningsverktyglåter dig kontrollera vilken URL som helst efter giltiga Open Graph-taggar:

Twitter använder sin egen “Twitter-kort” format utöver Open Graph-taggarna. Så det är bäst att använda båda och på det sättet om länkar delas i någon av dessa sociala kanaler, kommer de att visas optimalt. Använd Twitters Kortvalideringsverktyg för att kontrollera webbplatsen efter giltiga Twitter-korttaggar:

Läsa:  Hur man utför SEO för dynamiskt innehåll

Steg 13: Granska alla tredjepartstekniker

Tredje parts plugins och verktyg på en webbplats kan vara användbara men de kan också sakta ner en webbplats. Som vi behandlade i steg 6 kommer en långsam webbplats att påverka sökrankningen negativt. Använd det kostnadsfria verktyget Hitta tekniken som en webbplats är byggd med:

Gå igenom den här listan med din klient och se till att alla verktyg och plugins på webbplatsen är absolut nödvändiga. Om det finns några överflödiga eller oanvända plugins – ta bort dem från källkoden för webbplatsen. Att göra det kan verkligen hjälpa till att förbättra sidladdningshastigheten.

Steg 14: Granska webbadresser och webbplatsstruktur

Webbplatsens URL och övergripande struktur är en annan viktig faktor för ranking. Webbadresserna till nyckelsidorna bör vara desamma som de sökord som kunden vill ranka för. Vi skrev en komplett guide om webbplatsens taxonomi och dess inverkan på SEO.

Du bör också kontrollera om Schema.org strukturerad data (schemamarkering) har implementerats på hela webbplatsen. Genom att använda strukturerad data ökar chanserna att webbplatsen visas i Googles utvalda Rich Snippets överst i vissa sökningar.

Search Engine Journals artikel om Schema Markup är en bra översikt över vad det är och hur man implementerar det.

Att utföra denna checklista för granskning av webbplatsen manuellt är bra men du kan spara otaliga timmar genom att automatisera hela processen och använda SEOptimers White Label Reports-funktion. Programvaran kör över 100 SEO-kontroller på några sekunder och matar ut resultaten i anpassningsbara PDF-filer som kan vitmärkas och presenteras för dina kunder. En totalpoäng tillhandahålls (A+ till F-) – detta kan ändras i inställningarna till ett poäng från 0 till 100.

Ahrefs är gratis att prova i 14 dagar så skapa ditt konto idag och testa det!

Webbplatsrevision kan vara tidskrävande men det behöver inte vara det. Genom att använda verktyg för att påskynda processen sparar du värdefulla timmar och minskar sannolikheten för manuella fel. Genom att arbeta dig igenom vart och ett av checkliststegen ovan kan du lägga till massor av värde för din klient och ställa in deras webbplats för framgång. Utan en webbrevision är det svårt att veta var du står och vad som behöver förbättras. När du väl är beväpnad med resultatet av revisionen kan du sedan föreslå projekt och jobb till din kund som backas upp av datainsikter från en rigorös process.

Ladda ner mallen för webbplatsrevision

Ladda ner webbplatsgranskningsmallen i PDF-format här: