Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

16 populära SEO-myter du bör undvika (med insikter från experter)

16 populära SEO-myter du bör undvika (med insikter från experter)

SEO är en av de viktigaste typerna av digital marknadsföring och många företag förlitar sig på detta medium för att generera trafik och leads, det är viktigt att skilja fakta från fiktion när det kommer till sökmotoroptimering.

Med så mycket information och råd som cirkulerar om SEO-strategier kan det vara utmanande att avgöra vad som verkligen kommer att hjälpa din webbplats att lyckas.

I den här artikeln kommer vi att avslöja 16 populära SEO-myter som du bör undvika i år och framåt. Vi har också frågat några ledande grundare av digitala byråer och SEO-experter om vilka myter de tror är vanligast i branschen.

Byråns grundare och marknadsförare presenteras i denna artikel

Vi vill tacka följande marknadsförare och grundare av digitala byråer för deras feedback och bidrag till den här artikeln:

 • Tom Desmond, marknadschef @ Uppercut SEO, USA
 • Paul Posea, Marketing Specialist @ Superside, USA
 • Marcello Cardoso, VD och grundare @ Cabana Digital, Brasilien
 • Viktoria Medvedko, grundare @ GetMentioned, Polen
 • Dave Wilkenson, SEO & digital marknadsförare @ Splendjet, USA
 • Adam Hardingham, SEO-konsult @ Rivmedia, Storbritannien
 • George Bates, SEO Manager @ Limelight Digital, Storbritannien
 • David Nunez, SEO Specialist @ Grove Brands, USA
 • Michael Giannulis, VD @ Lead Engine Labs, USA
 • Katie Stone, SEO Lead @ Leadhub, USA
 • Michael O'Grady, SEO-konsult & ägare @ Verdict Digital Marketing, USA

Varför finns SEO-myter?

Har du någonsin undrat varför dessa myter existerar i första hand? Låt oss fördjupa oss i några orsaker bakom förekomsten av SEO-myter:

Komplexiteten i SEO

Sökmotoroptimering är en mångfacetterad disciplin som omfattar olika tekniker och ständigt föränderliga algoritmer. De invecklade krångligheterna kan göra det utmanande för individer att till fullo förstå detaljerna i SEO.

“Vissa människor tror att SEO är precis som att skriva ner några nyckelord, köpa några bakåtlänkar, och det är allt.”

– Dave Wilkenson, Splendjet

Denna kunskapslucka skapar grogrund för missuppfattningar och missförstånd att slå rot.

Brist på uppdaterad information

SEO-praxis utvecklas snabbt, med sökmotorer som kontinuerligt förfinar sina algoritmer. Kontrollera till exempel alla ändringar som Google gjorde i sin sökmotoralgoritm under 2022 och 2023:

Det som kan ha varit sant tidigare kanske inte längre håller vikt idag. Tyvärr kan föråldrad information eller strategier som en gång fungerade bestå som myter, vilket leder till förvirring bland webbplatsägare och marknadsförare.

Övergeneralisering och överförenkling

SEO är inte en lösning som passar alla. Varje webbplats har unika egenskaper, målgrupper och mål. Vissa SEO-myter uppstår dock från övergeneralisering eller överförenkling av vissa principer, förutsatt att det som fungerar för en webbplats garanterar framgång för alla.

Denna alltför förenkling kan leda till missriktade råd och vidmakthållande av myter.

Feltolkning och felkommunikation

SEO-relaterade begrepp kan vara komplexa, och feltolkning av information är inte ovanligt. När idéer förs vidare genom olika källor kan missförstånd uppstå, vilket leder till förvrängning av fakta och uppkomsten av SEO-myter.

SEO Myt 1: SEO är en engångsgrej

En utbredd myt som består är uppfattningen att SEO är en engångsuppgift. Verkligheten är dock helt den motsatta.

Som Paul Posea, uppsökande specialist på Supersideen designbyrå baserad i Delaware, uttrycker det:

“Sökmotoroptimering är en process som aldrig tar slut.”

För att ligga i framkant av sökmotorernas rankning måste företag ständigt anpassa sig till algoritmförändringar och optimera sina webbplatser därefter.

Läsa:  5 lata sociala medier att undvika idag till varje pris

Dessutom, med miljontals webbplatser som tävlar om synlighet och trafik, är konkurrensen hård på nätet.

För att sticka ut från mängden och fånga sin målgrupps uppmärksamhet måste företag konsekvent förfina och förbättra sina SEO-insatser. Detta innebär att övervaka sökordstrender, analysera konkurrenters strategier och hålla sig uppdaterad med utvecklingen i branschen.

Utvecklande användarbeteende och trender gör också att du behöver anpassa ditt synsätt på SEO då och då. De sökord och fraser som potentiella kunder använder för att hitta produkter eller tjänster kan ändras med tiden.

Att regelbundet undersöka och införliva dessa föränderliga söktermer i din SEO-strategi säkerställer att du förblir relevant och synlig för din målgrupp.

SEO-myt 2: Längre innehåll är bättre

Det finns en utbredd missuppfattning att längre innehåll automatiskt rankas högre och presterar bättre. Sanningen är dock att innehållslängden ensam inte är en avgörande rankningsfaktor.

Att se till att du når ett antal ord på 750 eller 1000 är inte där dina prioriteringar ska ligga.

– David Nunez, Grove Brands

Även om det kan vara värdefullt att producera omfattande och djupgående innehåll, är det viktigt att prioritera kvalitet framför antal ord. Kom ihåg, Googles huvuduppdrag är att organisera världens information genom att leverera det mest relevanta och användbara innehållet till användarna.

Detta innebär att innehåll ska ge värde, svara på användarfrågor och engagera läsarna. Oavsett längd tenderar innehåll som är välskrivet, informativt och engagerande att prestera bättre.

SEO-myt 3: H1-taggar påverkar SEO

En vanlig myt som kvarstår är tron ​​att H1-taggar har en betydande inverkan på sökmotoroptimering. Men denna myt är helt enkelt inte längre sann.

Tvärtemot vad många tror har H1-taggar inte längre samma inverkan på sökmotoroptimering som de en gång gjorde.

Medan H1-taggar brukade hyllas som en avgörande rankningsfaktor, är sanningen att deras inflytande har minskat med tiden.

Tonvikten ligger nu på andra väsentliga aspekter, som att skriva kvalitetsinnehåll, optimera webbplatsstruktur, bygga bakåtlänkar och säkerställa en exceptionell användarupplevelse.

Många branschexperter, inklusive John Mueller, har skingrat uppfattningen att H1-taggar spelar en betydande roll i SEO-ranking. Faktum är att det finns begränsade bevis som stödjer tanken att nyckelord inom H1-taggar direkt påverkar din position i sökresultaten.

Du kan använda H1-taggar så ofta du vill på en sida. Det finns ingen gräns, varken övre eller nedre gränsen. Din webbplats kommer att rankas perfekt utan H1-taggar eller med fem H1-taggar.

– John Mueller

SEO Myt 4: Ju fler sökord du använder, desto högre ranking

Jag tror att en av de farligaste SEO-myterna är överbetoningen av sökordstäthet.”

– George Bates, Limelight Digital

Med Googles övergång från ett enbart sökordsfokuserat tillvägagångssätt till ett mer sofistikerat semantisk sökmetodhar denna SEO-myt avslöjats ordentligt.

Semantisk sökning syftar till att förstå användarens avsikt och sammanhanget bakom deras sökfrågor, vilket gör att sökmotorer kan leverera mer exakta och relevanta resultat. Den tar hänsyn till faktorer utöver bara sökordsmatchning och inkluderar element som naturlig språkbehandling, maskininlärning och förståelse av din webbplats.

Google prioriterar nu den övergripande webbplatsupplevelsen, aktuell relevans och kvaliteten på innehållet.

Googles algoritm bedömer nu innehållets relevans och djup genom att analysera olika signaler som mätvärden för användarengagemang, bakåtlänkar, sociala delningar och webbplatsens övergripande aktuella relevans. Denna förändring speglar Googles mål att leverera den bästa användarupplevelsen och se till att de som söker hittar precis vad de letar efter.

“SEO är inte ett spel med nyckelord.”

– Michael Giannulis, Lead Engine Labs

SEO-myt 5: Avvisningsfrekvens är en Google-rankningsfaktor

Tron på att avvisningsfrekvensen direkt påverkar Googles ranking är en annan SEO-myt som bör avslöjas.

Medan avvisningsfrekvensen i sig är inte en direkt rankningsfaktorinnehåller den värdefulla insikter om kvaliteten och relevansen av ditt innehåll.

Höga avvisningsfrekvenser kan tyda på att besökarna inte hittade det de letade efter, det betyder inte nödvändigtvis att din webbplats kommer att straffas av Google. Istället kan detta mått ge en värdefull indikation på om ditt innehåll uppfyller användarens sökavsikt eller inte.

Läsa:  Topp 25 hetaste TikTokers från och med nu (2024 uppdaterad)

Övervakning av avvisningsfrekvenser kan hjälpa till att identifiera förbättringsområden när det gäller innehållsrelevans, användarupplevelse och webbplatsens övergripande effektivitet.

SEO-myt 6: Google överväger inte sociala mediesignaler

I motsats till denna missuppfattning spelar sociala medier en roll för att påverka sökmotoroptimering.

Ja, sociala medier-signaler, som gilla-markeringar, delningar eller följare, kanske inte är direkta rankningsfaktorer i Googles algoritm.

Däremot kan sociala medier förstärka synligheten och räckvidden för ditt innehåll. När dina blogginlägg, videor eller andra webbsidor delas och gillas av användare på sociala medier, ökar det chanserna för fler att upptäcka och engagera sig i ditt innehåll.

Adam Hardingham, VD för Rivmediaen digital byrå baserad i Storbritannien håller med om att även om sociala medier inte har en direkt inverkan på SEO, är de fortfarande användbara för att få potentiella nya länkar.

En aktiv närvaro på sociala medier kan indirekt förbättra din SEO genom att öka varumärkesauktoriteten och generera bakåtlänkar.”

Genom att strategiskt dela länkar till dina webbsidor, blogginlägg eller produktsidor på sociala medier kan du generera hänvisningstrafik och öka din webbplatss övergripande synlighet. Ju mer trafik och engagemang din webbplats får från sociala medier, desto mer uppfattar Google den som värdefull och relevant.

SEO-myt 7: SEO handlar bara om optimering på sidan

Låt oss avslöja en annan vanlig myt: tron ​​att SEO enbart är inriktat på optimeringar på sidan.

Katie Stone, SEO-chef på Leadhuben digital byrå baserad i Texas, säger att en av de största SEO-myterna hon hör är att bakåtlänkar är döda.

Varje SEO-proffs bör ha en off-page-strategi som fokuserar på att skaffa högkvalitativa och relevanta bakåtlänkar.”

– Katie Stone

Även om faktorer på sidan som metataggar, sökordsoptimering och innehållskvalitet är avgörande, SEO-element utanför sidansärskilt bakåtlänkar, spelar en viktig roll för att uppnå högre sökmotorranking.

Vikten av bakåtlänkar ligger i deras förmåga att förbättra din webbplatss synlighet, organiska trafik och sökmotorranking. När auktoritativa webbplatser länkar till ditt innehåll, uppfattar sökmotorerna din webbplats som mer relevant och pålitlig inom sin nisch. Detta kan resultera i högre ranking för dina målsökord.

SEO-myt 8: Google straffar duplicerat innehåll

Google utdömer inte straff för duplicerat innehåll. Även om duplicerat innehåll inte leder till direkta påföljder, kan det påverka din webbplats prestanda i sökresultat.

När flera sidor har identiskt eller väsentligen liknande innehåll, kan sökmotorer kämpa för att avgöra vilken version som ska rangordnas, vilket potentiellt försvagar synligheten för din önskade sida.

Bildkälla: Utforska insiders

För att mildra eventuella negativa effekter är det viktigt att hantera duplicerat innehåll på rätt sätt. Använd kanoniska taggar för att indikera den föredragna versionen av en sida för sökmotorer. Implementering av omdirigeringar, till exempel 301-omdirigeringar, kan också konsolidera duplicerat innehåll och konsolidera dess rankningspotential.

SEO-myt 9: Att optimera för specifika sökord är inte längre användbart

Det finns en rådande myt att det inte längre är användbart att optimera för specifika sökord.

Även om det är sant att Google har skiftat mot ett mer kontextdrivet tillvägagångssätt, med fokus på användaravsikt och semantisk sökning, är sökordsoptimering fortfarande en avgörande aspekt av en omfattande SEO-strategi.

Att optimera olika delar av din sida för specifika sökord hjälper sökmotorer att förstå relevansen av ditt innehåll för användarnas frågor. Här är nyckelområden där sökordsoptimering fortsätter att vara viktiga:

 • Namn på sidan
 • Header-taggar
 • webbadresser
 • Bild Alt-taggar
 • Metabeskrivningar
 • Innehåll Kropp

Genom att optimera dessa element för specifika sökord kan du bättre anpassa ditt innehåll med användarens avsikt och förbättra dess synlighet i sökresultat, vilket leder till ökad organisk trafik och högre ranking.

SEO-myt 10: Att ha en webbplatskarta ökar rankingen och trafiken

Webbplatskartor är ett viktigt verktyg för sökmotorer för att upptäcka och indexera dina webbsidor, de påverkar inte direkt rankingen eller driver betydande organisk trafik på egen hand.

En webbplatskarta säkerställer att sökmotorer kan komma åt och förstå dina webbsidor, så att de kan visas i sökresultaten.

Läsa:  Hur man återställer WordPress från säkerhetskopia

Även om en webbplatskarta hjälper sökmotorer att hitta och genomsöka dina sidor, garanterar den inte högre ranking eller ökad organisk trafik om ditt innehåll saknar substans, relevans eller kvalitet.

Alla länkar skapas inte lika, och kvaliteten och relevansen av din bakåtlänksprofil spelar en viktig roll för din SEO-framgång.

“Bakåtlänkar förblir inflytelserika, men ju fler länkar, desto bättre mentalitet är farligt.

– Tom Desmond, Uppercut SEO

Högkvalitativa bakåtlänkar från välrenommerade och auktoritativa webbplatser kan påverka din sökmotorrankning positivt. Omvänt kan lågkvalitativa eller giftiga bakåtlänkar skada din webbplatss synlighet och rykte.

För att säkerställa en sund bakåtlänksprofil, överväg följande metoder:

 • Fokusera på länkkvalitet framför kvantitet: Betona att skaffa högkvalitativa bakåtlänkar från auktoritativa och relevanta webbplatser inom din bransch. Rikta in webbplatser med stark domänauktoritet, gott rykte och engagerad publik.
 • Utför regelbundna bakåtlänksrevisioner: Bedöm din befintliga bakåtlänksprofil för att identifiera eventuella giftiga länkar eller länkar av låg kvalitet. Du kan använda verktyg som Ahrefs för att analysera länkkvaliteten med vårt Backlink Checker-verktyg och avvisa skadliga länkar som kan påverka din webbplats prestanda.

 • Tjäna naturliga bakåtlänkar: Istället för att ta till manipulativ taktik, fokusera på att skapa värdefullt innehåll som naturligt lockar bakåtlänkar från välrenommerade källor.
 • Övervaka och avvisa giftiga länkar: Övervaka din bakåtlänksprofil regelbundet för misstänkta eller giftiga länkar.

 • Diversifiera din länkprofil: Sikta på ett brett utbud av bakåtlänkar från olika källor, inklusive gästinlägg, intervjuer, branschkataloger, delningar i sociala medier och samarbeten. En väl avrundad och naturlig länkprofil hjälper till att etablera din auktoritet och relevans.

“En handfull högkvalitativa länkar från pålitliga, auktoritativa webbplatser uppväger hundratals lågkvalitativa länkar från mindre trovärdiga källor.

– Marcello Cardoso, Cabana Digital

SEO-myt 12: Gästbloggande är ett slöseri med tid och resurser

Det är viktigt att inse att även om gästbloggande kan ha nackdelar om det behandlas på fel sätt, kan det dock också erbjuda värdefulla fördelar när det görs strategiskt.

Fel väg att gå om gästbloggning

 • Brist på relevans: Om du urskillningslöst bidrar med gästinlägg till orelaterade webbplatser eller webbplatser av låg kvalitet, kan det vara ett slöseri med tid eftersom publiken kanske inte passar din målmarknad. Relevans är nyckeln när man väljer gästbloggningsmöjligheter.
 • Dåligt skrivet innehåll: Att publicera dåligt skrivet eller lågkvalitativt innehåll på externa plattformar kan få negativa återverkningar. Det kan skada ditt varumärkes rykte och misslyckas med att ge värde till läsarna, vilket gör det till ett slöseri med tid och resurser.
 • Begränsad räckvidd: Gästbloggar på webbplatser med en liten eller inaktiv publik kanske inte ger några betydande resultat. Låg trafik och begränsad synlighet kan göra det utmanande att skapa ett meningsfullt engagemang eller driva betydande trafik till din egen webbplats.

Rätt väg att gå om gästbloggning

 • Utökad räckvidd och målgrupp: En av de stora fördelarna med att gästblogga är möjligheten att träffa en ny publik. Genom att bidra med högkvalitativt innehåll till välrenommerade webbplatser i din nisch kan du nå en bredare publik och öka varumärkesexponeringen.
 • Förbättrad varumärkesauktoritet och trovärdighet: Gästbloggande på auktoritativa plattformar hjälper till att etablera din expertis och trovärdighet inom din bransch. Genom att tillhandahålla värdefulla insikter och visa tankeledarskap kan du stärka ditt varumärkes rykte och auktoritet.
 • Kvalitet bakåtlänkar: Gästbloggning innehåller ofta möjligheten att inkludera länkar tillbaka till din egen webbplats. Dessa bakåtlänkar från välrenommerade källor kan förbättra din webbplats SEO, driva hänvisningstrafik och påverka sökmotorernas ranking positivt.
 • Nätverksmöjligheter: Gästbloggande öppnar dörrar till nätverkande med branschinfluenser, experter och andra innehållsskapare. Detta kan leda till värdefulla samarbeten, partnerskap och ökad synlighet inom din bransch.

SEO-myt 13: PPC-marknadsföring hjälper SEO

PPC och SEO är båda viktiga komponenter i en omfattande digital marknadsföringsstrategi, men det är viktigt att förstå att PPC inte direkt påverkar organisk sökrankning.

Bildkälla: Seotopia

Även om PPC och SEO kan samexistera inom en bredare digital marknadsföringsstrategi, är det viktigt att inse att de fungerar oberoende av varandra. Här är varför PPC-marknadsföring inte direkt påverkar SEO:

 • Betalt kontra ekologiskt: PPC-annonser visas separat från organiska sökresultat. Google och andra sökmotorer behandlar betalda annonser och organiska listor som separata enheter, vilket säkerställer att betald annonsering inte påverkar organiska rankningar.
 • Algoritmiska rankningar: Organiska sökrankningar bestäms av komplexa algoritmer som tar hänsyn till olika faktorer. Dessa algoritmer prioriterar organiska sökresultat baserat på deras upplevda värde för användarna, snarare än annonsutgifter.
 • Omedelbara resultat jämfört med långsiktiga resultat: PPC-kampanjer kan generera omedelbar trafik och synlighet, eftersom annonser visas så snart kampanjen lanseras. Däremot är SEO en långsiktig strategi som kräver kontinuerlig optimering och tid för att bygga auktoritet och förbättra organisk ranking.
Läsa:  10 sätt att öka organisk trafik till din webbplats

Även om PPC-marknadsföring kanske inte direkt påverkar SEO, kan den erbjuda indirekta fördelar och synergier som bidrar till den övergripande framgången för digital marknadsföring.

Till exempel ger PPC-kampanjer värdefull information om sökordsresultat, sökvolym och användarbeteende. Denna information kan informera din SEO-strategi, hjälpa dig att identifiera nyckelord med hög omvandling och optimera ditt organiska innehåll därefter.

SEO-myt 14: Att hävda din GMB-lista kommer att öka den lokala rankningen

Denna nästa SEO-myt är viktig för lokala företagare och marknadsförare att förstå. Även om det är avgörande att ha en optimerad GMB-lista för lokala företag är det viktigt att förstå att anspråk på din GMB-lista bara är en pusselbit när det gäller att förbättra lokala rankningar.

Att hävda din GMB-lista spelar en roll i den lokala SEO-strategin. Genom att göra anspråk på din GMB-profil har du möjlighet att redigera och lägga till information om ditt företag, detta inkluderar:

 • Lägga till en företagsbeskrivning
 • Lägga till foton och videor av ditt företag
 • Skapa och publicera Google Posts
 • Redigera öppettider
 • Lägga till produkter och tjänster i din företagsprofil
 • Svarar på Google Recensioner

Genom att göra anspråk på din företagsprofil kan du optimera din GMB-lista med relevanta sökord, övertygande beskrivningar, högkvalitativa foton och positiva kundrecensioner som bidrar till den övergripande lokala SEO-framgången.

SEO Myt 15: Du behöver inte uppdatera innehåll

Michael O'Grady, SEO-konsult och ägare av Dom digital marknadsföring anser att en populär SEO-myt som måste avslöjas är tron ​​att när du väl har skapat och publicerat innehåll kan du helt enkelt lämna det orört utan några uppdateringar.

I verkligheten är regelbundna innehållsuppdateringar avgörande för att upprätthålla en stark onlinenärvaro och maximera effektiviteten av dina SEO-insatser.

Många företagsägare tror att de har allt innehåll de behöver, men förstår inte att Google föredrar webbplatser som ofta lägger upp nytt innehåll.”

– Michael O'Grady

Föråldrat eller irrelevant innehåll kan leda till en dålig användarupplevelse och potentiellt avskräcka användare från att engagera sig i din webbplats. Genom att regelbundet uppdatera ditt innehåll kan du ge användarna den senaste och relevanta informationen, förbättra deras upplevelse och uppmuntra dem att stanna längre på din webbplats.

Viktoria Medvedko, grundare av länkbyggande byrå, GetMentionednämner att en annan vanlig SEO-myt som många faller för är att SEO ger omedelbara resultat.

Att förvänta sig omedelbara resultat från SEO-insatser är orealistiskt; SEO är en långsiktig strategi som kräver tålamod och konsekvent ansträngning.”

Med tanke på den kontinuerliga ansträngning och expertis som krävs för att navigera i komplexiteten med SEO, väljer många företagsägare att anlita en digital byrå.

Dessa byråer besitter kunskap, erfarenhet och resurser för att utföra effektiva SEO-strategier på en löpande basis. Genom att utnyttja sin expertis kan företag fokusera på sin kärnverksamhet samtidigt som de drar nytta av byråns engagemang för att hålla sig à jour med branschtrender och utvecklande SEO-praxis.

Slutsats

Genom att förstå sanningen bakom dessa vanliga missuppfattningar och SEO-myter kan vi fatta välgrundade beslut som påverkar våra SEO-strategier positivt.

Har vi missat något? Tweet till oss @seoptimer.