Secure Shell, eller SSH, är ett av de mest populära och pålitliga varumärkena för cybersäkerhet. Detta är ett nätverksprotokoll som gör att fjärranslutningar kan upprättas mellan två enheter. Och det finns massor av praktiska SSH-kommandon du kan använda för att förbättra upplevelsen.
De flesta SSH-kommandon är utformade för att hjälpa dig hitta det du letar efter snabbt, eller med andra ord, de är till för att spara tid.
Idag delar jag med mig av 20 SSH-fjärrkommandon som du borde använda.
Vad är SSH-kommandon?
SSH-kommandon är körbara kommandon som tillåter nätverksadministratörer att hitta och överföra filer från en enhet till en annan.
Medan att lokalisera, flytta och till och med redigera filer är några av de vanligaste kommandona, är många andra mycket mer tekniska. Till exempel är det verkligen möjligt att starta SSH-tjänsten (anslutningen) med ett kommando.
Andra kommandon inkluderar möjligheten att ladda ner filer direkt från Internet till en fjärrenhet. Och det här är bara att skrapa på ytan.
Följande 20 kommandon är mest användbara i en SSH-miljö. Naturligtvis kanske det som är användbart för en person inte är för en annan, så resultaten kan variera när det gäller användbarhet.
De mest användbara SSH-kommandona du bör använda
1. Kopiera kommando eller cp
Det råder ingen tvekan om att alla som använder SSH måste kopiera en fil någon gång. Och det är precis vad du kan göra med Copy Command cp.
cp [source] [destination]
Anta till exempel att du vill kopiera en fil som heter MyFile på skrivbordet och klistra in den i en annan katalog med ett annat namn. Så här skulle kommandot se ut:
cp MyFile Directory2/NewFileName
Det är viktigt att notera att om du inte anger en källplats kommer den att leta efter filen i katalogen du befinner dig i. Du kan använda det här kommandot för att kopiera en enskild fil eller en hel mapp.
2. Byt katalog eller CD
Förmodligen det viktigaste kommandot i SSH, kommandot Change directory låter dig växla mellan kataloger. De flesta kommandon kräver att de finns i rätt katalog för att fungera. I själva verket gäller detta särskilt för kopieringen vi just pratade om.
Lyckligtvis kunde kommandot inte vara enklare:
CD [directory name]
Det är allt. Så om du vill gå till en katalog som heter recept, skulle det se ut så här:
cd-recept
Naturligtvis kan du bli väldigt specifik om katalogen du vill besöka finns i andra kataloger. I det här fallet lägger du bara till sökvägen efter katalognamnet så här:
cd-katalog1/katalog2/recept
Detta säger i princip att systemet ska gå till katalog 1, sedan katalog 2 och slutligen öppna receptkatalogen.
3. Lista filerna eller ls
När nätverksadministratörer måste titta på andra enheter kan det vara irriterande att ta reda på var vissa filer är lagrade. Kommandot list files finns för att lösa just detta problem, eftersom det visar alla filer och kataloger på enheten.
Och för att vara ärlig, det finns inte mycket med det här kommandot, det är helt enkelt:
ser
Detta kommer att visa alla filer och kataloger som inte kräver ytterligare grävning.
Nu kan det här kommandot vara ganska mångsidigt utöver en enkel inmatning på två tecken. Du kan faktiskt lägga till detta enkla kommando för att få fler resultat eller för att hjälpa dig hitta mer specifika filtyper.
Om du till exempel använder det här kommandot:
ls – a
Detta visar faktiskt alla dolda filer som normalt inte är synliga. Ett annat användbart kommando är:
ls -R
Detta kommando visar alla filer och mappar i den aktuella katalogen. Du kan göra många saker med kommandot Lista filer.
4. Överför filen eller mv
Kommandot Flytta fil fungerar på liknande sätt som kommandot Klipp ut du kanske är van vid att använda på din dator. I grund och botten tar den en fil från en plats och flyttar den till en annan. Det är väldigt enkelt och fungerar på samma sätt som kommandot kopiera fil.
etc [source] [destination]
Anta till exempel att vi vill flytta testfilen från hemkatalogen till testmappen i hemkatalogen. Kommandot skulle se ut så här:
mv /home/TestFile.txt /home/TestMapp
Det är ett minst sagt otroligt användbart kommando. Du kan använda listfilkommandot efteråt för att se till att allt är på rätt plats.
5. Aktuell väg eller pwd
Har du någonsin glömt var du är i katalogen? Det har du förmodligen, och den goda nyheten är att det finns ett väldigt enkelt kommando som berättar exakt var du är. Skriv bara följande:
pwd
Som ett resultat kan du se hela vägen. Det finns inga ytterligare tillägg till detta kommando, och det är verkligen så enkelt som att skriva pwd på raden.
6. Ta bort kommando eller rm
Det finns en god chans att du behöver ta bort en fil någon gång. Jag skulle faktiskt säga att det är oundvikligt. Den goda nyheten är att du kan göra det med ett SSH-kommando på några sekunder, skriv bara följande rad:
rum [file name]
Filen i den aktuella katalogen raderas. Du kan också använda filsökvägen mer exakt eller om du befinner dig i en annan katalog. Naturligtvis är detta kommando inte begränsat till filer, du kan också använda det på kataloger.
I så fall ser kommandot ut så här:
rm -r hem/testmapp
-r skiljer de två kommandona åt, så se till att använda det när det behövs. Att ta bort fel fil eller katalog kan få katastrofala konsekvenser.
7. Skapa fil eller tryck på
Att kopiera och flytta filer tar dig bara så långt. Så småningom kommer du förmodligen att behöva skapa en ny fil i katalogen, och du kan göra det enkelt. Använd bara följande rad för att skapa filen i den aktuella katalogen:
Kontakt [file name]
Detta kommando är endast för att skapa filer. Om du vill skapa filen på en annan plats, inkludera sökvägsinformationen. Detta är återigen ett av de enklaste kommandona.
8. Skapa en katalog eller mkdir
Om du letar efter ett sätt att skapa en ny katalog, oroa dig inte, det finns ett kommando för det. I det här fallet ser det ut så här att skapa en ny katalog i kommandot:
mkdir [directory name]
Precis som alla andra kommandon kan du använda sökvägsinformationen för att skapa en katalog utanför den aktuella katalogen. Det är identiskt med föregående kommando, men för kataloger istället för filer.
9. Klistra in eller katt
Låt oss börja öppna filer. Det vanligaste sättet att göra detta är med kommandot sammanfoga eller cat. Detta kommando öppnar filen så att du kan se allt innehåll.
Kommandot ser ut så här:
katt [file name]
Detta är dock bara ytan på detta kommando. Den verkliga användningen är att slå samman flera filer till en ny. Detta kommando skulle se ut så här:
katt [file name 1] [file name 2] > [new file name]
I grund och botten tar det data som lagras i två filer och slår samman dem till en ny fil. Det är ganska praktiskt när behovet uppstår.
10. Öppna editor: Vi, Nano & Vim
Om du vill redigera filen har du flera alternativ. Till exempel, för att öppna en fil i Vi, skriv följande kommando:
Vi [file name]
Ett annat populärt alternativ är att använda Nano. Kommandot är ganska likt:
Nano [file name]
Ett annat alternativ du kan använda är Vim:
vim filnamn]
Självklart måste du installera dessa redigerare innan du kan använda dem, och det finns många andra alternativ tillgängliga.
11. Historik Kommando eller historik
Om du arbetar i en teammiljö, vilket är vanligt på IT-avdelningar, kan du behöva hjälpa dina kollegor då och då. Och när något går fel är ett av de bästa sätten att se problemet att identifiera vilka kommandon de gav.
Och du kan göra det med historikkommandot. Allt du behöver göra är att ange önskat antal kommandon så visas listan:
historia 5
Kommandot ovan visar dig senaste 5 kommandon som användes. Sammantaget kan det vara ett mycket användbart verktyg när något går fel.
12. Rensa Terminal rensa och återställa
Ibland kan det vara svårt att läsa allt på terminalskärmen, så du kanske vill rensa terminalen för att förbättra läsbarheten. Och det finns två kommandon som verkligen kan hjälpa dig att göra det.
Det första är kommandot clear, som rensar all text på skärmen.
okej
Och den andra är återställningskommandot som helt återställer terminalen.
till noll
13. Filåtkomst eller chmod
Det är mycket vanligt att begränsa åtkomsten till viktiga filer och du kan göra det enkelt genom att ställa in behörigheter. Och som du kanske förväntar dig finns det ett kommando som gör just det:
chmod [permission] [file name]
Och som alltid kan du använda filsökvägsinformationen i filnamnsdelen av kommandot. Se till att du inte låser ut fel personer från filen.
Om du behöver hjälp med att ställa in behörigheter finns det några bra verktyg som kan hjälpa dig.
14. Zip-filer
Att överföra stora filer över Internet kan vara en mycket långsam process, särskilt eftersom inte alla har Google Fiber. Istället är det alltid bra att komprimera eller packa upp filer innan du överför dem:
postnummer [file name].Postnummer [file name]
I det här exemplet, den första [file name].zip är den du vill kalla filen, medan den andra är filen du vill komprimera. Du kan också lägga till fler filer till zip-paketet genom att lämna ett mellanslag mellan dem när du skriver kommandot.
15. Extrahera filerna
Och som du kanske har gissat behöver du ett sätt att extrahera filer du får från andra enheter eller online. Ja, det finns ett kommando för just detta syfte:
dra upp blixtlåset [filename].Postnummer
16. Sökkommando eller sök
Även om du kan använda kommandot list files för att se allt i en katalog, kan det vara en mardröm när det finns hundratals av dem. Istället är ett bättre sätt att söka efter en specifik fil att använda kommandot find.
Detta kommando låter dig söka efter filer baserat på vissa kriterier. Den grundläggande syntaxen för detta kommando är följande:
upptäckt [starting directory] [options] [search term]
Du kanske undrar vad alternativen betyder. Enkelt uttryckt är detta ett argument för att hjälpa dig hitta det du letar efter. Eller med andra ord ett filteralternativ. Godtagbara alternativ inkluderar:
- -use: Söker efter en specifik användares fil.
- -storlek: Sök efter filer av en viss storlek.
- -name: Sök efter filer med ett specifikt namn.
Detta kan låta förvirrande eftersom du också kan använda ett nyckelord. Till exempel, om du skulle söka efter wp, skulle den söka efter vilken fil som helst som innehåller wp. Det är ett otroligt användbart kommando för att snabbt hitta filen du behöver.
17. Hitta strängen eller grep
Vad händer om du letar efter specifik information om en fil? Du kan faktiskt söka efter en enda sträng i en fil med följande kommando:
grep [string term] [file name]
18. Ladda ner filer online eller wget
Det kommer definitivt att komma en tid när du behöver ladda ner en fil från en onlinekälla. Och du kan göra det direkt från kommandoraden med detta kommando:
wget http://websiteurl/filename.ext
Detta kommer att ladda den till den aktuella katalogen, så se till att du är på rätt plats.
19. Kontrollera Minnesanvändning eller ledigt
Om du märker att din terminal tar lång tid att svara eller är allmänt långsam, kanske du använder för mycket minne på din enhet. Ett sätt att kontrollera är att använda detta kommando:
fri
20. Avsluta
Sist men inte minst är kommandot du bör använda när du behöver stänga terminalen: the gå ut kommando. Detta kommando är enkelt eftersom det stänger den aktuella terminalen och återför dig till den lokala enheten.
gå ut
Måste jag vara bra på att koda för att använda SSH-kommandon?
Det här är faktiskt en ganska knepig fråga.
Å andra sidan är alla kommandon ganska enkla, så bara genom att läsa dem online och vad de gör kan du använda dem effektivt. Men det är ofta svårt att läsa utdata och förstå några av konsekvenserna av kommandona.
Ett enkelt syntaxfel kan leda till att du använder fel SSH-kommando, eftersom vissa är åtskilda med endast en bokstav. Därför, eftersom att använda fel kommando kan orsaka skada, rekommenderar jag att du behärskar grunderna i kommandoraden.
Snabba upp ditt arbetsflöde med SSH-kommandon
Syftet med att använda SSH-kommandon är att påskynda arbetsprocessen. De tillhandahåller genvägar för allt … och jag menar allt. De 20 kommandon jag har listat är bara början, och för att vara ärlig har de flesta av dessa många modifierare.
Således, även för de listade, skrapar vi bara på ytan.
Vilka SSH-kommandon använder du mest? Tycker du att de är intuitiva att använda?