Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

20+ väsentliga delar av en webbplats [Updated]

20+ väsentliga delar av en webbplats [Updated]

Dagens affärslandskap är en hybrid av personliga och digitala upplevelser. Att bygga en navigerbar webbplats ger ett stort lyft till ditt företags trovärdighet eftersom det ger kunderna en pålitlig, ständigt närvarande informationskälla i ett lättillgängligt format.

Medan moderna verktyg för att bygga webbplatser gör det enklare än någonsin tidigare, är det fortfarande viktigt att känna till den grundläggande anatomin för en webbplats. Varje komponent tjänar ett viktigt syfte på din webbplats och tillsammans bör de erbjuda besökare och kunder en sömlös upplevelse av ditt företag.

Här är de viktigaste komponenterna på webbsidan du behöver känna till.

Grundläggande delar av en webbplats

Dessa är de viktigaste komponenterna på webbplatsen. De flesta av oss tänker inte på dem när vi navigerar genom internet, men skulle lägga märke till dem om de saknades eller på något sätt är avstängda, eftersom de är viktiga element.

Rubriken är den översta delen av din webbplats som innehåller logotypmenyer, vanligtvis ett sökfält och ofta enkla uppmaningsknappar som en e-postval eller “ring nu” knapp.

Den nuvarande trenden är för enkla rubriker som laddas snabbt snarare än tunga, bildladdade sådana som tar upp halva sidan.

Det är viktigt att hålla rubriken konsekvent på alla sidor på din webbplats så att besökare enkelt kan navigera runt.

Sidfoten är den nedre delen av din webbplats och fungerar som en sekundär meny. Den innehåller länkar till information som:

 • Juridisk information
 • Karriärer
 • Sekretess och villkor
 • Kontakta oss
 • Om oss

Din sidfot bör åtminstone ha din upphovsrättsinformation och sekretesspolicy och villkor.

Detta är viktiga juridiska detaljer. Många webbsidor innehåller också en webbplatskarta i sidfoten. Detta är användbart för stora webbplatser med flera sektioner, eftersom det hjälper användare att navigera runt på webbplatsen snabbare.

Sidofält är en av de mest anpassningsbara delarna av en webbplats.

De kan vara till vänster eller höger på sidan, eller båda. De innehåller valfri kombination av följande:

 • CTA:er
 • Sociala flöden
 • Senaste blogginlägg
 • E-postopt-in
 • Om oss
 • Författarnas bios
 • Shopping widgets
 • Kundberättelser
 • Kontaktinformation
 • videoklipp

Välj de viktigaste för din sidofält för att undvika en rörig känsla.

Besökare behöver ett sätt att besöka olika webbplatssektioner. Din meny är en karta över din webbplats och bör vara tillgänglig från rubriken.

Menylänkar bör delas in efter kategori på ett sätt som är vettigt för ditt företag – till exempel bostäder och företagstjänster för ett VVS-företag.

Genom att klicka på en länk leder besökare till olika sidor på webbplatsen.

På mobilen representeras menyn vanligtvis som tre rader staplade ovanpå varandra – dvs en “hamburgermeny”. Webbläsare trycker på menyn för att se utökade alternativ. Se till att varje webbsida är länkad till din meny, annars kommer besökare inte att hitta den. Expanderbara menyer kan hjälpa till att minska röran i rubriken på din webbplats.

Kroppsinnehåll

Alla designfunktioner finns i slutändan för att komplettera innehållet på varje sida.

Detta hänvisar vanligtvis till det skrivna innehållet på en sida, men om du har en bildtung sida (som ett fotogalleri, till exempel), så är bilderna huvudinnehållet.

Termen “kropp” hänvisar till HTML-koden för detta avsnitt, som talar om för din innehållsplattform att placera detta i det stora öppna utrymmet i mitten av din sida.

Ströbröd

Brödsmulor liknar en webbplats meny genom att de hjälper användaren att förstå var de för närvarande finns på din webbplats. Brödsmulor kan också användas för att navigera från en sida till en annan om webbplatsen är ordnad på ett hierarkiskt sätt.

Läsa:  Hur du optimerar din webbplats för digital marknadsföringsbyrå för SEO

Inte bara är brödsmulor användbara för människor, utan Google använder också brödsmulor för att förstå din sida bättre.

Detta har en inverkan på din webbplats SEO eftersom Google kan rangordna dina webbsidor för lämpliga sökfrågor.

Här är ett exempel på brödsmulor på en e-handelswebbplats:

Som du kan se från brödsmulans spår är användaren i “Peka och skjut digitalkameror” kategori, men kan enkelt navigera till “Kamera & Foto” kategori bara genom att klicka på länken.

Brödsmulor är dock inte bara begränsade till e-handelswebbplatser. Många SaaS-företag använder brödsmulor i sina blogginlägg.

Bilder/Funktionsbild

Webbsidor behöver bilder för att fånga tittarens uppmärksamhet och snabbt kommunicera vilken typ av innehåll de hittar på den webbplatsen.

De flesta sidor innehåller en funktionsbild eller hjältebild. Detta är den representativa bilden för varje sida. Andra bilder bör inkluderas också, men särbilden bör vara först.

På WordPress är en utvald bild också känd som en miniatyrbild för inlägg. Den här bilden indexeras med webbsidan och visas i sökningar som den visuella anslutningen för en viss sida.

Skjutreglage

Reglaget för webbplatsen är en samling bilder eller videor som roterar automatiskt, nästan som ett bildspel, därav namnet “slider”.

Reglage kan placeras på vilken del av en webbplats som helst, men de är särskilt vanliga som ersättning för hjältebilden på startsidan.

Reglage är vanliga element på e-handelswebbplatser. De innehåller vanligtvis en rubrik, lite text, en bild och en uppmaningsknapp.

Delningsknappar för sociala webbplatser

När någon landar på din webbplats vill du göra det så enkelt som möjligt för dem att dela ditt innehåll eller produkter med sina vänner.

Det är här knappar för social delning kommer in i bilden. Sociala delningsknappar ger besökarna möjlighet att dela sidor på olika sociala nätverk som Facebook, LinkedIn och Twitter. Du kan också lägga till en knapp som besökare kan använda för att dela ditt innehåll via e-post.

Dessa element kan läggas till i olika andra webbplatsdelar som sidfoten, sidofältet, blogginlägg, etc.

Kärnwebbsidor

Varje webbplats har en samling kärnsidor som är avgörande för webbplatsens anatomi. Dessa är:

 • Hem
 • Landning
 • Om oss
 • Kontakt
 • Blogg

Vi kommer att täcka vad varje sida är till för.

Hemsida

Detta är hemmabasen och en av kärnkomponenterna på en webbplats. Den länkar till alla dina andra sidor och fungerar som ett välkomnande och introduktion för besökarna. Den innehåller vanligtvis en funktionsbild, länkar till nyckelinnehållet på din webbplats och en viktig introduktion till eller fördelarna med ditt företag.

Logotypen som du inkluderar i din rubrik (som borde finnas på varje sida, kom ihåg) bör länka tillbaka till din startsida ifall besökare går vilse i de olika delarna av en webbplats.

Din hemsida bör vara konsekvent men alltid uppdaterad. Föråldrade webbplatser urholkar kundernas förtroende.

Landningssida

En målsida är annorlunda än en startsida. Målsidor är vanligtvis kopplade till en reklamkampanj och ger potentiella kunder en plats till landa när de klickar på en annons eller socialt inlägg.

Målsidor är enkla och främjar en direkt uppmaning, som “köp nu“, “ring för en kostnadsfri offert“, eller”ladda ner guiden“.

Du kan skapa flera målsidor för specifika kampanjer eller kampanjer och bör ta bort föråldrade sidor för att undvika att leda leder till värdelöst innehåll.

Om oss sida

Din “Om oss” Sidan är en av de viktigaste på din webbplats.

Det är ofta ett första stopp för nya besökare på din webbplats och bör innehålla lite om din historia, uppdrag och särart.

Kontaktsida

Din kontaktsida är viktig och bör vara tillgänglig från vilken del av din webbplats som helst via en sidofält eller rubrikmeny.

Håll den här sidan enkel och navigerbar. Ett e-postformulär, adress och telefonnummer är viktiga komponenter.

Webbsida / blogg

Bloggar är ett utmärkt verktyg för att leda trafik till din webbplats med auktoritativt innehåll. Dina bloggar bör vara tillgängliga från en bloggsida som listar varje inlägg sekventiellt, med det senaste överst.

Läsa:  15 bästa programvara för medicinsk inventering 2024

Du kan också ha en sektion för utvalda blogginlägg som du vill lyfta fram eller en plats för att visa upp dina mest populära inlägg.

Du kan behöva dela upp blogginläggen i flera sidor för att snabba upp laddningstiderna. Se till att hålla inläggen i kronologisk ordning, även om du kan tillåta tittarna att sortera artiklar efter ämne eller kategori, särskilt om du har många inlägg.

404 Felsida

När en av dina webbadresser har tagits bort eller flyttats hamnar besökare på en 404-felsida om den borttagna webbadressen inte har omdirigerats.

Även om det inte är riktigt bra för din SEO eller webbplatsens användarupplevelse, kommer du att få 404 sidor i takt med att din webbplats får fler och fler sidor. Det är nästan oundvikligt.

Men låt inte användare landa på en vanlig 404-sida som inte gör något för att behålla dem på din webbplats.

Istället bör du skapa en anpassad 404-felsida för din webbplats med länkar till andra viktiga sidor eller “pengasidor”.

Du kan också lägga till ett sökfält eller en länk till din startsida.

Om du tittar på Asanas 404-sida ser du att de har använt möjligheten att omdirigera besökare som kommer på döda sidor till deras hemsida, blogg och användbara guider.

Viktiga webbplatskoncept

Det finns mycket jargong som kastas runt när det kommer till webbdesign. Här är några av de viktigaste termerna att känna till.

Ovanför vecket

Tidningar viks och den viktigaste berättelsen placeras vanligtvis på framsidan uppåt så att den snabbt kan skannas även när tidningen är vikt.

När det gäller webbsidesavsnitt betyder “ovanför mitten” innehåll som besökare kan se utan att rulla nedåt på sidan.

Forskning visar att människor spenderar upp till 80 % av sin skanningstid på webbinnehåll ovanför mitten, mestadels på att bestämma sig för om de vill bry sig om att scrolla ner för att fortsätta läsa.

Det här bör vara uppmärksammat innehåll, som en stark rubrik, intressant funktionsbild eller en sammanfattning på en rad som anger vad sidan handlar om och varför den är värdefull.

Uppmaning till handling (CTA)

Webbplatser kan ha mer än en CTA, och de kan finnas i flera olika delar av en webbplats: sidofältet och rubriken är de vanligaste.

Uppmaning inbjuder tittarna att göra något för att interagera med ditt varumärke ytterligare och visas på din webbsida som en popup eller ett formulär. Vanliga fraser inkluderar:

 • Prenumerera
 • Läs mer
 • Prova gratis
 • Beställ nu
 • Se hur
 • agera nu
 • Boka ditt nästa äventyr
 • Ring oss
 • Boka in din konsultation
 • Bli matchad
 • Unna dig själv
 • Få 10 % rabatt

CTA:er bör vara brådskande men inte påträngande och bör matcha tonen i ditt varumärke. Dessa kräver vanligtvis att tittaren anger en e-postadress.

Alla dina viktigaste webbsidor – startsida, kontakta oss, om oss och bloggsida – bör innehålla en uppmaning, även om det är så enkelt som ett e-postformulär.

Blanketter

Ett webbformulär är en sida där användare frivilligt anger personlig information. Enkäter, e-postval, leveransuppdateringar och lojalitetsprogram behandlas alla via webbformulär.

Håll formulären korta och tydliga och inkludera alltid ett uttalande om hur informationen kommer att användas. Enligt HubSpot ökade en förbättring av användarupplevelsen med webbformulär företagens omvandlingsfrekvens för potentiella kunder med upp till 75 %.

Responsiva mobila webbsidor

Över hela världen sker hälften av all internetsurfning på en mobil enhet. Dessutom gör fler användare köp via mobila enheter. Det betyder att din webbplats måste vara optimerad för enkel visning och interaktion via smartphones och surfplattor.

Detta sker inte automatiskt. Vissa webbplatsbyggare är inriktade på mobilvänliga webbsidor – Constant Contact är ett exempel.

Bra mobilwebbsidor är enkla, har en tydlig CTA och har bilder av hög kvalitet.

Läsa:  Hur hjälper ett professionellt SEO-företag att marknadsföra din webbplats

Webbplatsbyggare och innehållshanteringssystem

Webbbyggande tjänster som WordPress och Shopify har gjort det drastiskt enklare att bygga en webbplats utan avancerad teknisk kunskap.

Det är här de flesta börjar processen med att designa och bygga en webbplats. Varje sida är i huvudsak en serie kod, och en webbplatsbyggare låter dig designa en webbplats utan att komma åt den här koden direkt.

Användare väljer från en serie fördesignade mallar, som erbjuder olika grader av anpassning.

Webbplatsbyggare tillåter webbplatsansvariga att ladda upp nytt innehåll, ändra layouten på webbplatsen, integrera formulär och sociala flöden och lägga till specialverktyg som kallas plugins.

De flesta webbbyggare kallas också för innehållshanteringssystem, vilket bara betyder att du kan skriva, redigera och lägga upp ditt innehåll med hjälp av dess gränssnitt.

Vi har övervägt några av de mest populära webbplatsbyggarna här:

WordPress

En av de mest populära webbplatsbyggarna som finns är WordPress.

Med oändliga anpassningsalternativ och en rimlig årlig kostnad erbjuder WordPress också många mobiloptimeringsalternativ. Även om du kanske måste justera lite HTML här och där, är det mestadels användarvänligt.

Shopify

Shopify, utan tvekan den mest anpassningsbara webbplatsbyggaren för e-handel, har över en och en halv miljon användare över hela världen. Den har ett integrerat betalningssystem, vilket gör det till ett utmärkt val för webbutiker.

Wix

Wix är ett bra val om du vill komma igång snabbt och inte är lika petig med anpassningsalternativ. Även om det inte har lika många alternativ för bloggorganisation som WordPress, kan det vara ett bra val för småföretag som vill ha ett skyltfönster plus några innehållsalternativ.

Squarespace

Alla Squarespaces mallar är automatiskt mobilvänliga och de enkla, ljusa designerna gynnas av offentliga personer som Amanda Gorman. Det är också billigare än vissa konkurrenter.

Weebly

Ett bra val för e-handelssajter, Weebly har ett intuitivt gränssnitt och erbjuder en begränsad upplevelse gratis, med blygsamt prissatta nivåer som erbjuder ytterligare funktioner. Den har en Apps-sektion snarare än plugins, som kanske är mer bekant för WordPress-användare.

Tekniska delar av en webbplats

Informationen bakom kulisserna som värd, domäner och CMS är fortfarande viktig för att helt förstå anatomin hos en webbplats. Vi har täckt de viktigaste komponenterna nedan.

Plugins

Plugins är som appar som lägger till funktionalitet till din webbplats. Din webbplatsbyggare kommer att erbjuda en meny med plugins som är kompatibla med dess gränssnitt. Vissa är gratis och andra kräver ett abonnemang eller ett konto hos en tredjepartstjänst.

Plugins finns på många delar av en webbplats och kan inkludera:

 • Sociala delningsknappar
 • Inbäddade videor
 • E-postformulär för opt-in
 • SEO-verktyg
 • Dela räknare
 • Popup-generatorer

Värdskap

Webbhotell är i huvudsak din lilla del av internetfastigheter som du bygger din webbplats på. Alla webbplatser måste köpa hosting, vilket är att hyra utrymme på en server för att lagra och publicera ditt innehåll.

Liksom hyran måste hosting förnyas årligen. De flesta webbplatsbyggare erbjuder också en lista över kompatibla värdtjänster.

Domän namn

Varje webbplats har en unik plats på internet som nås via sin IP-adress. Den här adressen är en lång rad nummer, så det finns en “mänsklig-vänlig” textversion som kallas domännamnet.

Domännamnet kallas även webbadress. Den följer standardformeln:

www
domän namn
.org, .com, .edu osv.

Detta bör kommunicera webbplatsens karaktär så tydligt som möjligt, plus vara lätt att komma ihåg och stava.

Till exempel väljer kändisar ofta sitt eget namn som sitt domännamn. Ett vanligt namn kan redan ha tagits eller ett svårt att stava namn kan göra det svårt för människor att hitta webbplatsen.

URL

URL står för Uniform Resource Locator och hänvisar till den exakta platsen för en viss webbsida. Det inkluderar ditt domännamn och specifik sidinformation.

Domännamn leder användarna till webbplatsens hemsida. Webbadresser leder till en specifik sida på den webbplatsen.

Till exempel, https://www.taylorswift.com/ hänvisar till hemsidan för den officiella Taylor Swift-webbplatsen, medan https://store.taylorswift.com/collections/new-merchandise-beach-collection/products/just-a-summer-thing-scrunchies leder till en sida med en viss produkt i webbplatsens butik.

Läsa:  Hur man döljer inlägg från någon på Instagram

De flesta webbplatsbyggare ger viss kontroll över webbadressen. Om du väljer att inte anpassa den kommer den att genereras automatiskt baserat på namnet på din webbsida.

SSL

SSL står för secure sockets layer och är en typ av kod som säkerställer säker kryptering mellan en server och en webbläsare.

Detta skyddar data som passerar mellan de två platserna. Detta förhindrar angripare från tredje part från att fånga upp data som skrivs in i webbläsaren när den tar sig till servern. Därför rekommenderas det att alla webbplatser som ber om personlig information skaffar ett SSL-certifikat.

SSL-certifikat finns i en rad, med olika skyddsnivåer. Certifikat med högre säkerhet krävs vanligtvis enligt lag för till exempel finansiella webbplatser eller försäkringswebbplatser, medan en vanlig e-handelssajt kommer att ha lägre säkerhetskrav.

Kostnaden för certifikatet beror också på vilken säkerhetsnivå det ger, och de flesta måste förnyas årligen.

SEO

SEO står för sökmotoroptimering och är det primära sättet att hitta din webbplats av sökmotorer (främst Google).

De flesta som söker klickar bara på den första sidan med sökresultat, så det är avgörande att din webbplats verkar användbar för Google.

Detta uppnås genom optimering, eller genom att inkludera sökord i olika delar av en webbplats.

Genom att genomföra sökordsundersökningar identifierar du vilka sökord din målgrupp söker efter. Det finns många verktyg utformade för att göra sökordsforskning, eller att använda Googles prediktiva sökfunktion är ett bra sätt att hitta långa sökfraser, så kallade long-tail-sökord.

Webbsidesavsnitt att optimera inkluderar:

Metabeskrivning: Varje webbsida har en metabeskrivning som förklarar vad sidan handlar om. Din webbbyggare låter dig redigera detta direkt för att inkludera viktiga nyckelord.

Titeltagg: Inkludera målsökord i dina titlar för att omedelbart visa sökmotorer och läsare att detta är ämnet de letar efter.

Rubriktaggar: Att använda rätt kombination av rubriktaggar för att strukturera hierarkin av ämnen representerar bästa praxis för innehållspublicering på din webbplats.

Kropp text: Undvik att sprida sökord överallt, vilket skadar din Google-rankning. Att inkludera dem klokt i första stycket är det mest strategiska sättet att optimera dina sidor.

CDN

CDN står för Content Delivery Network och definieras som ett nätverk av servrar placerade på olika platser över hela världen.

Syftet bakom CDN:er är att öka laddningshastigheten för din webbplats eller applikation genom att hosta ditt innehåll/webbplatsfiler på en server som är närmast användaren.

Som ett resultat kan ett CDN minska avvisningsfrekvensen och öka tiden som spenderas på din webbplats. Båda dessa är nyckeln till att förbättra webbplatsens övergripande prestanda.

Exempel på CDN inkluderar:

 • Cloudflare
 • StackPath
 • KeyCDN

Webbplatskarta

En webbplatskarta är en fil som listar alla webbadresser till en webbplats, tillsammans med användbar metadata om varje webbadress.

Som namnet antyder är det i princip en “karta” över din webbplats. Den här kartan hjälper sökmotorernas sökrobotar att hitta och indexera alla sidor på din webbplats.

Om din webbplats innehåller sidor som inte har indexerats av Google, kommer dessa sidor inte att kunna visas i sökresultaten.

Och som ett resultat spelar webbplatskartor en viktig roll för indexerbarheten av din webbplats.

Lyckligtvis genererar de flesta Content Management Systems automatiskt en webbplatskarta över din webbplats så att du inte behöver göra detta manuellt.

Du kan också använda SEOptimers kostnadsfria XML Sitemap Generator-verktyg för att skapa en hel webbplatskarta över din webbplats.

Hur optimerar du dina kunders webbplatser? Vi skulle älska att höra från dig. Tweet till oss @seoptimer.

Klicka på bilden nedan för att ladda ner vår infografik om de väsentliga delarna av en webbplats.