Toplumun “on gün içinde on yıl”dijital benimsemeyle ilgili olarak.
Tüketici tutumları değişti, talep değişti ve her şeyden önce pazarlamanın uyarlanabilir olması gerekiyordu. Aslında, %70 Pazarlamacıların %80’i pandemi nedeniyle stratejilerinde büyük ayarlamalar yaptığını bildirdi. 2021’de bir dereceye kadar normallik görmemize rağmen piyasalar hâlâ öngörülemez durumda ve bu da önümüzdeki yıl için plan yapmayı giderek zorlaştırıyor.
Bu açıkça bir zorluktur, ancak geçmişte gördüğümüz trendlerin yanı sıra mevcut sektör verilerinin zenginliği göz önüne alındığında imkansız değildir.
2020 yılı, işletmelerin çevrimiçi alana kitlesel geçişine tanık oldu ve 2021 yılına gelindiğinde hayatta kalan neredeyse tüm işletmelerin stratejilerinde bazı dijital unsurlar vardı. Bu trendler yalnızca büyüme belirtileri gösteriyor ve bu da şu soruyu akla getiriyor: 2022 için ne bekleyebiliriz?
Konuyla ilgili basit bir Google araması, paniği her şeyden daha fazla kışkırtan uzun listeler ve aşırı karmaşık tahminlerle bunaltıcıdır. Bu nedenle araştırmayı sizin için yaptık ve 2022’de beklenecek en önemli dört pazarlama trendine ve daha da önemlisi stratejinizde bunlardan nasıl yararlanabileceğinize ilişkin basit genel bakışımızı bir araya getirdik.
Verilerinizle ilgilenmek
2021’de çoğu işletmenin verilerinin değerinin farkında olduğunu söylemek yanlış olmaz. En küçük bağımsız operatörler bile müşterileri ve gelirleri bir şekilde takip edecek. Geçmişte bu yeterli olsa da, verilerinizi derinlemesine anlamanın ve bunları kanıta dayalı kararlar almak için kullanmanın dijital çağda başarının temeli haline geldiği açıktır.
İş zekası (BI) 2021’de büyük ses getirdi. İşletmeler, geleneksel elektronik tablolardan, verilerinin ayrıntılarına inmelerine olanak tanıyan daha dinamik ve gelişmiş çözümlere geçmeye başladı. Öyle ki, BI pazarının şu seviyeye ulaşması bekleniyor: 2027’ye kadar 39,35 milyar dolar.
Basitçe söylemek gerekirse BI, verileri eyleme geçirilebilir içgörülere dönüştürmek ve sunmak için yazılımdan gelen bilgileri kullanan, teknoloji odaklı bir süreçtir. Bu içgörüler, bir şirketin stratejik iş kararlarına bilgi vermek ve rehberlik etmek için kullanılan süreç ve araçların birleşimidir.
Modern BI, analizi basitleştirir. Bir kuruluştaki herkes, deneyimi ne olursa olsun, önemli ölçümleri içeren kişiselleştirilmiş raporlar ve gösterge tabloları oluşturarak verileri görselleştirebilir.
BI, işletmeler için inanılmaz derecede değerli bir araçtır. Herkesin verilerini anlamasını, trendleri fark etmesini ve stratejik kararları her zamankinden daha kolay almasını sağlar. İlginç bir şekilde, veriye dayalı stratejiler kullanan işletmelerin beşe kadar çıktıkları tespit edildi. sekiz kat daha fazla yatırım getirisi bunu yapmayan işletmeler olarak.
Ancak birçok kuruluş iş zekasının öneminin ve elde ettiği sonuçların farkında olmasına rağmen, çok sayıda işletme bu verileri verimli bir şekilde yönetmiyor ve aşırı bilgi yüklemesi sorununu yaşıyor. NewVantage Partners yakın zamanda şunları bildirdi: %98,6 Yöneticilerin yüzde 32,4’ü kuruluşlarının veriye dayalı bir kültürü hedeflediğini belirtirken, yalnızca yüzde 32,4’ü başarılı olduğunu belirtiyor.
Peki BI’nın değeri anlaşıldıysa neden bu kadar kopukluk var?
İlk olarak, bir işletmenin ölçebileceği sayısız farklı ölçüm vardır ve anlaşılır bir şekilde neyin en değerli ve kazançlı olduğunu çözmek zor olabilir. Aşırı bilgi yüklemesi sorunuyla karşılaşan işletmeler, bu öngörüleri nasıl kullanacakları veya verileri mantıksal olarak nasıl depolayacakları konusunda hiçbir plan yapmadan, çok fazla veriyi takip etmeye çalışıyorlar.
İkinci olarak veri toplamak işin sadece yarısıdır. 2022’de BI’dan yararlanmak için işletmelerin temel işlev alanlarını vurgulamaları ve bunu okunması kolay bir formata dönüştürmek için modern teknolojiden yararlanmaları gerekiyor. Bu, işletmelerin yalnızca verilerini anlamalarını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ilgili müşteri içgörüleri tarafından desteklendiğine güvenerek daha iyi, daha hızlı ve her zamankinden daha kolay kararlar almalarını sağlayacak.
Birçoğu zaten BI’ya yatırım yapmaya başlamış olsa da, önümüzdeki yıl bunun gerçekleşmesi bekleniyor. %40 Pazarlamanın geleceğindeki öneminin bilincinde olan markaların oranı, veriye dayalı pazarlama bütçelerini artırmayı planlıyor.
İçerik kraldır
Müşterileriniz orijinalliğe her zamankinden daha fazla değer vermekle kalmıyor, aynı zamanda Google bile Şubat 2022’de getirilecek daha sıkı kısıtlamalarla arama sonuçlarını sıralarken kaliteli içeriğe öncelik veriyor.
İşletmelerin çoğunluğu içeriği en azından pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak değerlendirmiş olacak. %70 İçerik pazarlamaya aktif olarak yatırım yapan pazarlamacıların oranı.
İçerik pazarlaması bir tekniktir “Açıkça tanımlanmış bir hedef kitleyi çekmek ve elde etmek için değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmak ve dağıtmak.” İçerik pazarlamanın gerçekte bir sınırı yoktur; işletmeler bloglar, videolar, infografikler, podcast’ler veya kılavuzlar oluşturabilir; hedef kitleleri ve iletmeye çalıştıkları mesajlar için anlamlı olan her şeyi oluşturabilirler.
İçerik türü ne olursa olsun, asıl odak noktası değer olmalıdır. İşletmelerin, yalnızca SEO amacıyla içerik oluşturmak yerine, hedef kitlelerinin okuyup indirmek isteyeceğini düşündükleri parçalar oluşturmaları gerekiyor. Alakasız içerik oluşturan, anahtar kelimelerle ve zayıf bağlantılarla doldurulmuş işletmeler 2022’de daha sert bir şekilde cezalandırılacak ve anahtar kelime sıralamaları zayıflayacak.
İçerik pazarlaması onlarca yıldır var, peki neden %68 Bu yıl bütçelerini daha da artırmayı planlayan pazarlama profesyonellerinin oranı nedir?
Kısa cevap işe yaradığıdır.
Pazarlamacılar, tutarlı ve kaliteli içerik oluşturarak daha alakalı potansiyel müşterileri çekebileceklerini ve site otoritesini artırabileceklerini keşfettiler. İşletmeler, etkili ve iyi düşünülmüş içerik oluşturmanın, geleneksel pazarlama yöntemlerinden çok daha uygun maliyetli ve kazançlı olabileceğinin farkına vardı.
Özellikle tüketiciler için özgünlüğün en önemli öncelik olduğu bir dönemde içerik pazarlaması, marka değerlerinin gerçek ve güvenilir bir biçimde aktarılmasına yardımcı olur. Ayrıca Google’ın algoritmasındaki sürekli değişiklikler nedeniyle pazarlamacıların cezalandırılmamak için stratejilerini uyarlamaları ve geliştirmeleri gerekiyor.
Bunun kanıtı verilerdedir; pazarlamacılar artık içerik stratejilerine büyük miktarda zaman ve kaynak yatırımı yapıyorlar. %60 İşletmelerin oranı 2021’de günde en az bir içerik oluşturduğunu bildirdi.
Belirtildiği gibi içerik herhangi bir formatta, uzunlukta veya tarzda gelebilir ve 2022’ye girerken içerik pazarlamasına, özellikle video ve diğer görsel içerik türlerine daha büyük bir harcama görmemiz bekleniyor.
Uzun biçimli içeriğin inanılmaz derecede değerli olduğu kanıtlandı, ancak bunu okuyucuların ilgisini çeken ve dikkatlerini çeken, sindirilebilir bir formatta sunmanın bir yolunu bulmak yeni zorluktur. Tüketicilerin, özellikle de genç nesillerin görsel, anında içerikten etkilendiği bir sır değil. 2022’de çevrimiçi videolar artacak %82’den fazla tüm tüketici internet trafiğinin
Hem B2C hem de B2B olmak üzere daha fazla işletmenin görsel içeriği büyük ölçüde kullanacağı, canlı yayına geçme, 360 derece ve etkileşimli video denemeleri yapması bekleniyor.
Her ne kadar video içeriği en ilgi çekici pazarlama materyallerinden biri olarak kabul edilse de, bazı işletmeler gerekli çaba ve maliyetler nedeniyle bu kanalı hâlâ yeterince kullanmıyor. Ancak bu her zaman böyle olmak zorunda değildir. Teknolojinin gelişmesi sayesinde, pazarlamacılar artık akıllı telefonlarını kullanarak yüksek kaliteli videoları zahmetsizce çekme ve düzenleme kapasitesine sahip, bu da olasılıkları sonsuz hale getiriyor.
Omnichannel’in yeni normali
COVİD-19 bir gecede alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi, işletmeler ve tüketiciler planlasa da planlamasa da e-ticarete zorlandı. Başlangıçta basit bir çevrimiçi mağazaya sahip olmak yeterliydi ancak teknolojinin gelişmesi ve küresel rekabetin artmasıyla birlikte tüketiciler her zamankinden daha talepkar hale geldi. Rekabet edebilmek için işletmelerin çok kanallı bir deneyim sağlamayı düşünmeye başlaması gerekiyor.
Çok kanallı pazarlama, müşterileriniz için hangi kanal veya temas noktasında markanızla etkileşime geçtiklerine bakılmaksızın kusursuz bir alışveriş deneyimi yaratma uygulamasıdır. Bu strateji sadece popüler olmakla kalmadı, aynı zamanda artık bir gereklilik olarak da görülüyor. %90 Kanallar arasında tutarlı etkileşimler bekleyen tüketicilerin oranı.
Bu pazarlama uygulaması, kendisinden öncekilerin evrimi niteliğindedir ancak artık müşteriyi tüm marka faaliyetlerinin merkezine yerleştirmektedir. Çok kanallı pazarlamada amaç, yalnızca farklı kanallardaki müşterileri hedeflemek ve bunları ayrı etkileşimler olarak ele almak yerine, müşterilerin tek bir kusursuz satın alma deneyimi olarak kanallar arasında geçiş yapmasına olanak sağlamaktır. Temel olarak, ister mağazada, ister çevrimiçi ortamda ister hareket halinde olsun, müşteriler kendilerine göre özelleştirilmiş tutarlı ve kullanışlı bir deneyim beklerler.
Omnichannel, özellikle büyük markalarla yıllardır varlığını sürdürüyor ancak salgının etkisi tüketici davranışını ve beklentilerini büyük ölçüde değiştirdi. Sıradan tüketiciler artık herhangi bir markayla etkileşimde bulunurken kişiselleştirilmiş ve zahmetsiz bir deneyim istiyor; bu ister kişiselleştirilmiş içerik, ister kayıtlı ayrıntılar, ister kanallar arası entegrasyon veya tıkla ve topla seçeneği aracılığıyla olsun.
Bu tür kişiye özel deneyim artık yalnızca hoş bir deneyim değil aynı zamanda bir zorunluluktur. %40 Tercih ettikleri kanalları kullanamadıkları takdirde şirketlerle iş yapmayacaklarını söyleyecek kadar ileri giden müşterilerin oranı.
Çok kanallı pazarlamanın tüketicileri mutlu etmenin yanı sıra, veri silolarını ortadan kaldırmak, geliri artırmak ve zengin tüketici verilerine erişim gibi başka faydaları da vardır. Bazı işletmelerin pandemi öncesi faaliyetlerine geri döndüğünü görmüş olsak da, omnichannel kesinlikle geçici bir trendden daha fazlasıdır. Aslında, %74 Perakendecilerin oranı ya çok kanallı stratejilerini uygulamaya başladı ya da bunu zaten uyguladı.
Küresel rekabetin arttığı bir dünyada tüketici sadakati azalıyor %67 Uygunsuz ve sıkıcı satın alma süreçleri olan markalardan hızla kaçındıklarını kabul ediyorlar. 2022’de başarının anahtarının çok kanallı olduğu açıktır.
Konuşarak iletişim
Dijital pazarlamanın patlamasıyla birlikte giderek daha fazla marka, konuşmaya dayalı pazarlama kervanına katılıyor. Özellikle sohbet robotlarının ve sosyal ticaretin popülaritesi hem tüketiciler hem de perakendeciler açısından patlama yaşadı.
Konuşmaya dayalı pazarlama tam olarak kutunun üzerinde yazdığı şeydir. Tüketicilerin kendilerini rahat hissetmelerini, ilişkiler kurmalarını ve özgün kişisel deneyimler yaratmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu, geleneksel potansiyel müşteri yakalama formları ve reklamları kullanmak yerine, müşterilere alıcının yolculuğu boyunca rehberlik etmeyi amaçlayan gerçek zamanlı görüşmeler yoluyla oluşturulur.
Konuşmaya dayalı pazarlama son yıllarda inanılmaz derecede popüler hale geldi. %79 Gelir hedeflerini aşan işletmelerin %90’ı diyaloga dayalı pazarlama stratejisine itibar ediyor. Bu, özellikle birçok işletmenin stratejilerine hızla yeniden odaklanmaya ve öncelikleri değişen müşterilerle iletişim kurmanın yeni, daha kişisel yollarını bulmaya zorlandığı pandemi sonrasında açıkça görüldü.
Konuşmaya dayalı pazarlamanın en popüler biçimlerinden biri ve 2022’de daha da büyümesi beklenenlerden biri chatbot’lardır. Chatbotlar şunu gördü: %400 büyüme 2017’den bu yana bu kanal üzerinden yapılan perakende harcamalarının şu seviyeye ulaşması bekleniyor: 142 milyar dolar 2024 yılına kadar.
Chatbot’lar, 7/24 sunulan yardımla tüketicilere müşteri hizmetleri etkileşimlerinde bekledikleri çabukluğu sağlıyor. Geçmişte, yavaş ve çoğu zaman yararsız, alakasız önerileri nedeniyle chatbotlardan kaçınılırdı. Ancak yapay zekanın gelişmesi sayesinde bu konuşma araçları her zamankinden daha kusursuz ve özelleştirilmiş hale geldi. Sonuç olarak yalnızca %12,8 Sohbet robotlarını kullanırken olumsuz bir deneyim yaşadığını bildiren tüketicilerin oranı %68 Zaman ne olursa olsun yanıtlara hızlı bir şekilde ulaşabildikleri gerçeği hoşlarına gidiyordu.
Chatbotların kullanımı artmaya devam ederken, 2022’nin müşteriler için daha da kişiselleştirilmiş bir deneyim yaratacak dinamik ve akıllı teknolojilerin uygulamaya konmasını bekliyoruz. Bu tür eğilimler arasında ses robotlarının kullanımının yanı sıra empatik ve daha insana benzer bir deneyim yaratmak için duyguyu yorumlama becerisi de yer alıyor.
Bir diğer önemli sohbete dayalı pazarlama stratejisi, yorumlar veya doğrudan mesajlaşma yoluyla tüketicilerle doğrudan etkileşim kurmak için sosyal medyanın kullanılmasıdır. Özellikle genç nesiller için, bir markayla iletişim kurmaya veya sundukları teklifler hakkında bilgi almaya çalışırken sosyal medya genellikle ilk temas noktalarından biridir.
Sosyal medyanın önemi göz ardı edilemez %74 Y Kuşağı kuşağı, şirketin sosyal medyada onlara yanıt vermesi durumunda bir markaya ilişkin algılarının aslında iyileştiğini söylüyor. Sosyal kanallar halkın özgürce iletişim kurmasına olanak sağlamak için oluşturuldu ve bu nedenle bunun iş iletişimlerine de yayılması doğaldır.
2022’de sosyal medyanın büyümeye devam etmesi ve dijital pazarlama stratejilerinde önemli bir faktör olmaya devam etmesi bekleniyor. Günümüzde tüketiciler, değerlerini korumadığını veya kişiye özel bir deneyim sunmadığını düşündükleri markalardan hızla vazgeçiyorlar. %72 B2B müşterilerinin %80’i, kişiselleştirilmiş deneyimler yoluyla ihtiyaçlarının derinlemesine anlaşılmasını bekliyor.
Sosyal medya, markalara iletişimlerine daha fazla kişilik katma, mizah katma veya diğer kanallara göre daha samimi konuşma fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra, sosyal medya daha akıllı hale geldi ve işletmelerin yeniden hedeflemesine ve yaptıklarıyla gerçekten ilgilenen daha alakalı küresel kitlelere ulaşmasına olanak tanıdı.
Konuşmaya dayalı pazarlamanın, işletmelerin 2022’de çabalarına odaklanması için değerli bir alan olduğu ve halihazırda on yılın şimdiye kadarki en etkili trendlerinden biri haline geldiği açıktır.
Çözüm
Son iki yılın bize öğrettiği bir şey varsa o da önümüzdeki yılı tahmin etmenin hiç de kolay olmadığıdır. Pek çok şey kontrolümüz dışında olmasına rağmen yapabileceğimiz şey verileri analiz etmek, hedef kitlenin ilgisini çekmek ve uyarlanabilir stratejiler oluşturmaktır. Tahmin edilen trendlerin, değişime tabi olmasına rağmen, işletmeler için etkili ve kazançlı olduğu kanıtlanmıştır. 2022’de, rakiplerinizin önünde kalmanıza ve büyümeyi artırmanıza olanak tanıyan tam kapsamlı bir pazarlama stratejisi oluşturmak için yüksek kaliteli görsel içerik oluşturmanın yanı sıra iş zekasına, konuşmaya dayalı pazarlamaya ve çok kanallı satışa yatırım yapmalısınız.