Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

3 steg för att tjäna kontextuella bakåtlänkar

3 steg för att tjäna kontextuella bakåtlänkar

I bakåtlänkarnas värld är sammanhanget kung.

Kontextuella bakåtlänkar är förmodligen den mest effektiva typen av bakåtlänkar, men varför?

Vi är alla vana vid att höra att innehåll är kung.

Varje år ser vi artiklar med titeln “Är innehåll fortfarande kung inom SEO?

Vikten av kontextuella bakåtlänkar

Anledningen till att innehåll fortfarande spelar så stor roll i SEO är för att webbplatser utan innehåll bara är tekniska skelett eller “järntrådsramar.” Innehållet utgör musklerna på en webbplats, och styrkan bestäms av innehållets kvalitet.

Eftersom innehåll är och kommer att fortsätta att vara så viktigt för SEO är det ingen överraskning att de mest effektiva bakåtlänkarna är inbäddade i innehållet. Kontextuella bakåtlänkar är så kraftfulla eftersom de inte skulle finnas i innehållet om de inte förstärkte innehållet.

Innehåll ger länken ett ramverk, ökar dess auktoritet och ger värde till läsarna.

Istället för att ha en bakåtlänk listad på en indexsida eller gömd i sidfoten på en webbplats, finns kontextuella bakåtlänkar direkt i innehållet – i rampljuset, i mitten. Kontextuella bakåtlänkar är A-listor över bakåtlänkar.

Här är de tre stegen för att få dessa värdefulla bakåtlänkar.

1. Sök på webbplatser efter kontextuella bakåtlänkar

Precis som innehåll är de bästa kontextuella bakåtlänkarna naturliga och informativa – inte påtvingade eller överoptimerade. Därför, för att få naturliga bakåtlänkar, måste du hitta webbplatser där det skulle vara naturligt för dig att länka.

Att titta på vilka bakåtlänkar du och dina konkurrenter redan får är ett bra ställe att börja. Detta hjälper dig att hitta webbplatser som du kan få kontextuella bakåtlänkar från och ämnen av intresse för dem.

Omvänd forskning

I SEOptimers instrumentpanel, gå till “Omvänd forskning“-fliken för att se vilka bakåtlänkar du får, var de kommer ifrån och vilka sidor som länkar.

Du kan sortera efter datum för att se nyare bakåtlänkar och sortera efter domänstyrka för att ta reda på de högsta bakåtlänkarna.

Exportera den här listan och ha informationen till hands, vilket kan vara användbart i nästa steg.

Kopiera och klistra in webbplatserna som länkar till dig hittills i en separat kalkylarksflik så att du kan börja bygga en lista över webbplatser som kan ge dig kontextuella bakåtlänkar (om de inte redan är det).

Markera dem och skapa en färgnyckel så att du vet att dessa listade webbplatser redan länkar till dig på något sätt.

Se till att kopiera och klistra in viktig bakåtlänksinformation som domänstyrka och sidstyrka eftersom inte alla bakåtlänkar skapas lika.

Förutom dina egna bakåtlänkar kan du även titta på dina konkurrenters bakåtlänkar. Du kan göra detta genom att lägga till din konkurrents URL på fliken Bakåtlänksforskning.

Där kan du se vem som länkar till din tävling, med vilken ankartext och med vilket innehåll.

Exportera även denna information till en annan flik i kalkylarket. Lägg till alla webbplatser som dina konkurrenter får bakåtlänkar från till din lista över potentiella webbplatser för att få kontextuella bakåtlänkar och motsvarande domänstyrka och sidstyrkadata.

Markera dem med en separat färg och lägg till din färgnyckel så att du senare kan se vilka sajter som länkar till dina konkurrenter.

Läsa:  6 cybersäkerhetshot för digitala marknadsförare 2024

Använd Google

När du väl har listat ut vilka webbplatser du och dina konkurrenter redan får bakåtlänkar från är det dags att titta på andra.

Nu är det ett bra tillfälle att lägga till potentiella webbplatser som du redan har i åtanke eftersom du är i din bransch.

För att hitta fler potentiella webbplatser som ger dig kontextuella bakåtlänkar, använd en Google-sökning för att hitta webbplatser i din branschnisch:

 • Hitta “topp” och “bästa” listor som din webbplats kan vara på
 • Hitta bloggar där det skulle vara vettigt för dig att gästinlägga
 • Hitta branschwebbplatser och experter inom din nisch
 • Du får pulsen på vad som är viktigt inom ditt område

Använd sociala medier

Liksom Google är sociala medieplattformar också sina egna sökmotorer.

Du kan dra fördel av detta för att hitta relevanta, populära webbplatser som kan ge dig kontextuella bakåtlänkar genom att:

 • Du letar efter hashtags inom ditt område och bransch
 • Låt oss titta på populära sidor, inlägg och grupper i din bransch
 • Låt oss titta på engagemang i branschämnen

Vid det här laget borde du ha en anständig lista över webbplatser som rimligen skulle kunna tillhandahålla kontextuella bakåtlänkar.

Organisera din lista efter webbplatser med högsta auktoritet och lägsta auktoritet. I allmänhet bör du försöka få webbplatser att tillhandahålla kontextuella bakåtlänkar som har högre domänstyrka och sidstyrka än din.

2. Skapa eller identifiera innehåll som är värt sammanhang

När du har en anständig lista över webbplatser som rimligen kan ge dig kontextuella bakåtlänkar av hög kvalitet, är det dags att vända på steken och sätta dig i deras skor.

Ditt mål är att göra kontextuella länkar så enkla som möjligt för dessa webbplatser.

Det viktigaste steget för att göra det sker långt innan du kontaktar dem. Du måste ha kvalitetsinnehåll och länkbart innehåll som de vill länka till. Ju mer oemotståndlig, desto bättre.

Det betyder att du måste göra följande:

 • Piffa upp ditt innehåll för att göra det mördande, kontextuellt länkvärdigt innehåll
 • Matcha befintligt mördande innehåll med webbplatserna du hittar
 • Skapa webbplatser med grymt innehåll i ditt sinne

När du analyserar och utvecklar din webbplats för att imponera på potentiella bakåtlänksanvändare, kom ihåg: Försök att titta på ditt innehåll som om du var de webbplatser du försöker få kontextuella bakåtlänkar från.

De söker mest efter:

 • Innehållskvalitet
 • Kontextuell matchning
 • auktoritativ

Analysera dina nuvarande bakåtlänkar för att se vad som fungerar för dig

Om du vill se vilket innehåll som redan är bra för dig, gå till kalkylbladet och se vilka sidor som har länkats till, särskilt de som har länkats till flera gånger.

Titta på sidorna som länkar till dig och se om de är kontextuella bakåtlänkar. Fråga dig själv, “Varför länkar de till detta innehåll på min webbplats?” för varje bakåtlänk.

Om innehållets kvalitet och auktoritet finns där och det passar sajtens mål kan du förmodligen föra över samma fördelar till andra sajter i utbyte mot en bakåtlänk.

Gör samma sak för dina konkurrenters bakåtlänkar.

 • Vilket innehåll har de som får många bakåtlänkar?
 • Har du liknande innehåll?
 • Kan du förbättra dess kvalitet, lägga till sammanhang eller både och?

Se vad som fungerar för dem för att se hur du kan använda denna information till din fördel.

Sökordsforskning kommer att hitta ditt mest auktoritativa innehåll

Titta sedan på din nuvarande sökordsrankning i ditt Ahrefs sökordsspårningskonto för att se vilka sidor som rankas högt och för vilka sökord.

Gå till instrumentpanelen och välj “Sökordsspårning“-flik.

Därifrån rullar du ned för att se vilka sökord du för närvarande rankar för och vilka sidor som rankas för varje sökord. Detta bör ge dig en uppfattning om några av de ämnen du redan pratar om och är en auktoritet på.

Läsa:  HTML Lang Attribut: Vad är det? Varför är det viktigt?

Du kan matcha ditt högt rankade innehåll (innehållskvalitet och auktoritet) med webbplatserna i din lista som du skapade i det första steget (kontextuell matchning).

Om du rankar högt på några av dina sidor kommer dessa sidor att göra susen. Spara sökord och innehållssidor som rankas lite lägre – men ändå rankas – som har en chans att stiga.

På samma sätt kan du se “Totalt Antal ansökningar” för att se vilka sökord du rankar för som får många sökningar.

Hitta sidor som rankas okej men som kan vara bättre och lägg till dem i din sidlista för att förbättra dem. Se sidor som rankas högre än dina för dessa sökord för tips om hur du kan förbättra dina sidor.

Om huvudsidorna på din webbplats inte har uppdaterats på ett tag är det ingen dålig idé att förbättra dem också.

Webbplatserna du vill ha kontextuella bakåtlänkar från kommer förmodligen att titta runt innan du ger dig en bakåtlänk. Ju lägre domänbehörighet din webbplats har, desto viktigare är det att din webbplats ser ut och känns legitim – vad det än betyder för din bransch och marknad.

Få kontextuella bakåtlänkar

När du har identifierat vad som fungerar bra för dig på din webbplats och förbättrat de sidor som kan behöva arbete, måste du skapa fantastiskt nytt innehåll som webbplatserna på din steg 1-lista vill länka till kontextuellt.

Det finns tre huvudtyper av kontextuella bakåtlänkar du kan sikta på att få. Vilken typ av innehåll du skapar beror på vilken typ av innehåll du vill ha:

 • Varumärkes kontextuella bakåtlänkar
 • Hett ämne kontextuella bakåtlänkar
 • Intervju kontextuella bakåtlänkar

Varumärkes kontextuella bakåtlänkar

Varumärkeskontextuella bakåtlänkar är bakåtlänkar utformade för att lyfta fram ditt företag (eller varumärke). Det är troligt att ditt varumärke är ankartexten för denna typ av kontextuell bakåtlänk.

Till exempel, i den här listan över de bästa thairestaurangerna i Portland, Oregon, får varje listad restaurang en kontextuell bakåtlänk:

Andra typer av innehåll på andra webbplatser som ger dig kontextuella bakåtlänkar till ditt varumärke inkluderar “bästa av” eller “bästa av”-listor och sponsring.

För att få varumärkeskontextuella bakåtlänkar är det viktigt att din webbplats får ditt varumärke att se bra ut. Se till att du tillhandahåller kontextuell information om ditt företag på sidan du planerar att länka till. Detta kommer med största sannolikhet att vara din startsida, men det kan också vara en Om-sida eller en “Om oss”-artikel eller blogginlägg.

Detta kräver ytterligare arbete, men du kan också skapa eller delta i ett lokalt evenemang eller sponsring och skapa innehåll runt det för bakåtlänkar.

Google älskar särskilt .edu-domäner, så att få en kontextuell bakåtlänk från din skola genom ditt deltagande, donation eller annat stöd skulle göra fantastiska saker för din SEO.

Hett ämne kontextuella bakåtlänkar

Kontextuella bakåtlänkar för heta ämne är bakåtlänkar som låter läsare söka efter mer information, bakgrund eller faktakontroll inom ett område som är viktigt för din bransch.

Andra typer av innehåll på andra webbplatser som ger dig kontextuella bakåtlänkar för heta ämne inkluderar artiklar och blogginlägg.

För att få aktuella kontextuella bakåtlänkar behöver din webbplats inte bara vara tydlig, utan också innehåll av hög kvalitet som dina potentiella webbplatser vill länka till. Innehållstyper som förtjänar en kontextlänk för hett ämne inkluderar:

 • Avslutande artiklar eller guider
 • Infografik
 • Video
 • Fallstudier

Kom ihåg att ditt innehåll behöver göra mer än att bara “passa in”, det måste också vara av hög kvalitet och auktoritet i förhållande till annat liknande innehåll i din nisch.

Läsa:  Varför är Mac-användare så stolta över sina enheter?

Sök på Google efter några nyckelord som ditt innehåll kan rankas för och se vem som rankas bland de tre eller fem bästa.

Fråga dig själv sedan: Hur kan jag göra innehåll som är bättre än deras? Vad innehåller de inte som jag skulle kunna ta med? Varför skulle mina potentiella webbplatser ge min sida en kontextuell bakåtlänk ovanpå dessa sidor?

Om du gör en bättre resurs kan du använda dessa sidor som är bättre än du för att förbättra ditt innehåll och potentiellt stjäla bakåtlänkarna från dessa sidor.

Google föredrar innehåll som täcker ämnet heltäckande. Det beror på att användarna också gör det.

Om du kan se var du kan lägga till relevant information till ditt innehåll som dina konkurrenter saknar, kan du skapa överlägset innehåll. Kom dock ihåg att inte vara tangentiell eller för off-topic.

Intervju kontextuella bakåtlänkar

Intervjukontextuella bakåtlänkar kan fungera åt båda hållen. Om du blir intervjuad kommer webbplatsen som din intervju är på utan tvekan ge dig en kontextuell bakåtlänk.

Om du intervjuar någon annan på din webbplats kommer de sannolikt att länka tillbaka till innehållet med en kontextuell bakåtlänk och berätta för andra de känner att de ska kolla in intervjun.

Här är en intervju med grundaren av DollarSprout på en annan sida. Första gången DollarSprout nämns är det kopplat till en kontextuell bakåtlänk:

Kontextuella omvända innehållstyper för en intervju inkluderar:

 • Gästinlägg
 • Intervjuartiklar
 • Feature berättelser

3. Kontakta oss för att få kontextuella bakåtlänkar

När du väl har webbplatser som rimligen kan länka till dig baserat på sammanhang, och kvalitetsinnehåll som är vettigt för dem att länka till, har du gjort allt arbete bakom kulisserna.

Nu är det dags att nå ut och få dessa kontextuella bakåtlänkar.

Bygg rapport

Du vill inte starta ett förhållande genom att be om en bakåtlänk. Eftersom beslutsfattarna för andra företag, organisationer och webbplatser inte ändras så ofta, får du en bra chans att få en bakåtlänk med var och en.

Bildkälla: Från Lemlist

Det betyder att du måste vårda en äkta relation genom att först bygga en relation.

För att bygga en relation och få kontakt med ett företag eller en organisation är det bäst att få kontakt med dem på sociala medier om de har en aktiv närvaro. Ta reda på vilka plattformar som är viktigast för dem och träffa dem där. Du kan gilla, dela och kommentera deras innehåll, vilket sakta höjer Ante med tiden.

Det finns ingen brådska att bygga en relation, så hoppa inte på deras Facebook, Twitter eller LinkedIn och börja gilla varje inlägg de hittar.

Jag rekommenderar att börja långsamt med att gilla inlägg här och där, dela deras innehåll som är vettigt för din publik (se till att nämna dem så att de får ett meddelande om att du har delat deras innehåll!) och kommentera sparsamt, och bara när du har något att säga.

Var noga med att inte överdriva det, annars kommer du att späda på den sociala kraften i dina egna sociala mediehandlingar.

Nycklarna till ett framgångsrikt outsourcing-e-postmeddelande

När du skriver ett e-postmeddelande för att försöka få kontextuella bakåtlänkar finns det tre viktiga saker att tänka på.

Fokusera på nyttan

När du kommer till den punkt där du känner att du har engagerat dig väl med din potentiella bakåtlänk, är det dags att be om en bakåtlänk.

Det betyder dock inte att du ska be om det. Du ska verkligen inte tigga om det. Varför?

Läsa:  Hur man hanterar flera sociala mediekonton utan att stressa upp

Tiggeri betyder att det gynnar dig, inte dem. Och om så är fallet, gör du det fel.

Att få bakåtlänkar är inte upp till dig. Det handlar om dem. Vad får de för att länka till dig?

Eftersom du ber om en bakåtlänk är det din uppgift att göra det så enkelt som möjligt för dem att tacka ja. Här är några av de möjliga fördelarna de kan få genom att länka till dig eller ditt innehåll:

 • Det är en användbar resurs för deras publik
 • Resursen är bättre än den de redan länkar till
 • Resursen implementerar sina råd, tjänster eller produkter i praktiken

Var kortfattad

Se till att din e-post är kortfattad och rakt på sak, som det här avsnittet. Det betyder inte att det måste vara kort – det måste bara vara effektivt.

Se till att din e-post också är lätt att bläddra i. Textväggen sätter din e-post på baksidan.

göra det personligt

Gör din forskning och anpassa din e-post till dem. Förhoppningsvis kommer din första forskning om att identifiera dem och bygga en relation att göra detta ganska intuitivt och naturligt.

Få alltid att falla på plats

De mest effektiva bakåtlänkarna har ett liknande format:

 1. Hälsningar (Hej – det är jag)
 2. Relationssammanhang (vem är du?)
 3. Pitch (Vad vill du?)
 4. Förmån (varför bryr jag mig?)
 5. Logga ut (ditt namn och uppgifter)

Om du har gjort allt som anges i den här artikeln borde det här vara en piece of cake:

 • Du gör redan 1 och 5 i de flesta e-postmeddelanden du skriver,
 • 2 tas om hand av den relation du bygger,
 • 3 baserat på det kvalitetsinnehåll du skapar och
 • 4, eftersom du inte skulle nå dem om det inte var vettigt för dem att ge dig en kontextuell bakåtlänk.

Det finns massor av fantastiska omvända e-postmallar där ute för att komma igång. Ju mer specifik och personlig du kan bli, desto bättre. Kom ihåg – du försöker få en kontextuell bakåtlänk från dem, inte vilken gammal bakåtlänk som helst.

För att de ska kunna länka till dig direkt i sitt innehåll – den mest värdefulla delen av deras webbplats – måste de lita på dig. Detta beror på att när de länkar till dig, kommunicerar de till sina betrodda läsare att de går i god för dig.

Se till att din e-post täcker alla stegen ovan och att du är igång.

A/B Testa din backlink-pitch

Bildkälla: Slingshot

Håll koll på pitchen du skickar och svarsfrekvensen du får. Prova att justera innehållet i rubriken, flödet eller pitch. Det är bäst att ändra en sak i taget så att du kan bedöma om den här justeringen gjorde någon skillnad eller inte.

Alternativt kan du börja med två eller tre olika tonhöjder och spåra din framgångsfrekvens för varje typ av tonhöjd.

Att få kontextuella bakåtlänkar är inte lätt, men det är det som gör dem värda det.

Du bygger inte bara kontextuella bakåtlänkar, du skapar användbara resurser och information för din bransch.

Förutom SEO-kraften hos kontextuella bakåtlänkar är du en aktiv och hjälpsam partner i din branschgemenskap, och relevanta personer kommer att märka det.

På grund av användbarheten av kontextuella bakåtlänkar ger du alltid tillbaka när du skapar dem.