Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

404-omdirigering: hur man implementerar det & SEO-effekt

404-omdirigering: hur man implementerar det & SEO-effekt

Borde 404-fel vara varje webbmasters mardröm? Vad är 404-fel? Vilken effekt har de på sökmotoroptimering? Finns det ett korrekt sätt att implementera en 404-omdirigering?

Det här är frågorna vi svarar på, inklusive de olika sätten att skapa omdirigeringar och 404-sidor.

Grunderna i HTTP-protokoll

Innan vi tittar på 404-fel är det bra att förstå grunderna för HTTP-protokoll på webben. I grund och botten består Internet av klienter och servrar.

Kunder i detta fall hänvisar till de webbläsare du använder för att komma åt Internet – Google Chrome, Safari, Opera, Firefox och Internet Explorer.

När en användare begär en webbplats skickas begäran till webbservrar som sedan svarar. Användaren gör sin begäran med hjälp av HTTP-protokollet.

Vad är HTTP? Dessa är standarder som accepteras av alla Internetanvändare. När användare gör förfrågningar avslöjar statuskoder om begäran lyckades eller inte. Dessa statuskoder kallas HTTP-statuskoder.

Det finns olika typer av HTTP-statuskodblock:

 • 100 – vanligtvis för dataförfrågningar
 • 200 – lyckade förfrågningar
 • 300 – används för omdirigeringar
 • 400-blocket visar klientfel
 • och 500 – visar serverfel

Låt oss ta en närmare titt på 400-blocket, eftersom det är där fokus i denna artikel, 404-fel, klassificeras. Ett 400-block betyder att sidan inte hittades eller att klienten skickade en förfrågan med ett specifikt problem.

Problemet kommer från kundens sida. Ett 404-fel beror på att den begärda sidan inte kan hittas.

Vad är ett 404-fel?

Nu när du förstår vad HTTP-statuskoder är och deras källor, hur skulle vi definiera ett 404-fel?

Det är en HTTP-svarskod som indikerar att sidan som användaren begärt inte kan hittas. Det åtföljs vanligtvis av ett meddelande som “sidan hittades inte” eller “Sidan du försöker komma åt finns inte”.

Varför ska 404-fel vara oroande?

404:or är mycket vanliga. Men bör du vara orolig om du har dem på din sida som webbansvarig?

Tja, alla 404:or är inte dåliga. Kom ihåg att de är resultatet av kundernas misstag. Ibland, om en användare stavar din webbadress fel, betyder det att de i princip begär en webbsida som inte finns.

I det här fallet är det faktiskt en bra idé att tillhandahålla en 404. Observera att Google inte kommer att straffa dig om du gav en 404 som ett resultat av en “dålig URL”.

John Mueller, sa Google hans 404 fel video:

“Kontrollera dina serverloggar eller analyser för att se om det finns någon trafik till dessa webbadresser. Om det inte finns någon trafik är det bra. Leta i Search Console efter länkar till dessa webbadresser. Finns det inga relevanta länkar? Det är också bra. Om du inte gör det. inte ser något speciellt i länkarna eller trafiken, där är det helt okej om sidorna returnerar en 404.”

Läsa:  Ny sökordsplanerare från Google: Vad finns det för SEO och PPC?

Men om du har en auktoritativ webbplats med bra “länkjuice” (många bakåtlänkar) och när användare begär att de ska se 404:or, måste du vara orolig.

Ibland kan detta hända när en sida raderas från din webbplats och till och med från servern, men det finns fortfarande länkar till den borttagna sidan och bokmärken, eller från omarrangemang av webbadresser (till exempel efter att man har bytt namn på kataloger).

Andra problem som kan leda till en 404 är föråldrade referenser eller felstavade länkomnämnanden.

Effekten av 404 på sökmotoroptimering

Som vi har sett bör 404-fel vara en anledning till oro, beroende på deras orsak och resursen de påverkar. Låt oss se hur det påverkar SEO.

Förlust i PageRank

När du har en 404 försöker sökmotorrobotarna komma åt en resurs som inte finns.

Varje gång en sökrobot upptäcker ett 404-fel skickar den negativa signaler om den resursen. Om detta händer flera gånger tas resursen bort från katalogen.

Om detta var din sidas förstasida eller målsida som innehåller viktiga länkar eller information betyder det att sidan inte kommer att rankas alls.

Vad händer med dina användare? Om det här var en produktsida på en e-handelssida betyder det att det också påverkar din försäljning.

Dålig användarupplevelse

Hela poängen med en webbplats är att skapa en kontaktpunkt mellan användare och ditt varumärke. Om en beröringspunkt leder till en dålig upplevelse, är det ingen mening.

Om användare fortsätter att försöka komma åt en resurs och bara får en 404, slutar de att försöka. Gissa vart de är på väg? Din konkurrents webbplats, butik eller företag.

Förr eller senare kommer sökmotorrobotar att börja märka höga avvisningsfrekvenser och detta kommer att få dem att ranka din webbplats eller webbsida lägre och lägre.

Vad ska du göra med en 404?

Vad gör vi med 404? Ett bra sätt att hantera 404:or är att lära sig hur man gör omdirigeringar.

Omdirigeringar är användbara om webbadressen ändras, till exempel när du har en gammal webbadress med ständigt grönt innehåll som ger betydande trafik till din webbplats och du bestämmer dig för att ändra webbadressen till en ny.

Du kan också skapa fantastiska 404-sidor där de behövs. Låt oss utforska dessa alternativ härnäst:

404 Omdirigeringsinställningar

Det finns flera typer av omdirigeringar, till exempel 301-omdirigeringar, 302-omdirigeringar och HTML-omdirigeringar. Vilken ska användas när?

HTML-omdirigeringar

Denna typ skickar automatiskt användare till en ny webbplats efter en viss tid. Det åtföljs av ett meddelande som indikerar att webbplatsen har ändrats och att de kommer att omdirigeras inom kort.

Även om detta kan verka som en bra idé, kan HTML-omdirigeringar vara dåligt för användarupplevelsen. Detta beror på att användaren kanske inte är redo för en stor förändring från en resurs som inte kan hittas till en helt ny webbplats.

Ännu värre kan det påverka navigeringen när användaren vill gå tillbaka till föregående sida. Det kan sluta med att de får ett 404-fel och blir förvirrade när de försöker hitta en specifik resurs.

301 omdirigeringar

Vilka situationer kan kräva användning av denna omdirigering?

 • Om du flyttar din webbplats helt till en ny domän
 • Om din webbadress ofta har stavfel
 • Om du vill göra en tydlig skillnad mellan www- och icke-www-versionerna av din webbplats, såsom www.abc.com och abc.com. I det här fallet måste du bestämma vilken standardversionen är och sedan omdirigera icke-standardversionen till standardversionen.
Läsa:  Google Photos, här är de nya funktionerna för att spara dina minnen

301:or är ett bra alternativ till gamla sidor med imponerande länkauktoritet. Dessa kan omdirigeras till nyare versioner som är ganska lika de gamla sidorna. Ännu bättre, du kan skapa en ny URL för den gamla sidan som hade börjat visa 404-fel.

302 omdirigeringar

Denna omdirigering är idealisk om du har att göra med en tillfällig situation. Låt oss till exempel säga att du bygger om huvuddelarna av din webbplats.

Du kan meddela dina användare med numret 302 att sidan är tillfälligt otillgänglig på grund av pågående ändringar eller uppdateringar.

Varning

Vad händer vid denna tidpunkt när du har använt en 302-omdirigering men beslutat att inte ta bort den? Till exempel, efter att ha byggt huvuddelen av din webbplats, bestämmer du dig för att behålla både nya och gamla versioner.

I det här fallet kan sökmotorer ignorera den nya webbplatsen och fortsätta att indexera den gamla med äldre innehåll. Det är bara säkrare att se till att du använder rätt omdirigeringstyper.

Hur man aktiverar 404-omdirigering i WordPress

Finns det sätt att hantera 404s om du använder ett innehållshanteringssystem som WordPress? Det finns tillägg som Redirection.me plugin som kan göra rent arbete.

Använder omdirigeringsplugin

 • Du måste ladda ner, installera och aktivera plugin-programmet.
 • Gå sedan till “inställningar”
 • Gå till fliken 404 och klicka på den för att granska de problem som hittats

 • Efter det måste du fylla i avsnittet Omdirigering med webbadresserna du vill omdirigera från
 • Fyll i de nya webbadresserna du vill omdirigera till på destinationsfliken

Andra plugins du kan använda inkluderar:

 • Enkla 301-omdirigeringar
 • WP 404 automatisk omdirigering till liknande inlägg
 • Yoast SEO Premium
 • Säker omdirigeringskontroll

Använder .htaccess-fil för 404-omdirigering

Du behöver en server som kör Apache och mod_rewrite måste också vara installerad. Du måste också använda din .htaccess-fil.

Gör det här:

 • Öppna cPanel och logga in
 • Gå till “Filer” och sedan “Filhanterare”

 • Använd webbplatsens dokumentrotmapp
 • Klicka på “inställningar”
 • Välj “visa dolda filer”
 • Spara

 • Högerklicka på din .htaccess-fil
 • Välj “redigera”

 • Om du inte har en .htaccess-fil måste du skapa en. Du kan göra detta genom att klicka på “ny fil” i det övre vänstra hörnet
 • Se till att du namnger den här nya filen “.htaccess”
 • Se till att katalogen där .htaccess-filen skapas är /public_html/
 • Om en dialogruta visas klickar du på “redigera”

.htaccess med FTP (FileZ)

Om du inte har tillgång till cPanel kan du komma åt .htaccess-filer med FTP.

 • Öppna FileZilla och logga in på nätverket med FTP
 • Dubbelklicka på public_html för att lista dina webbplatsfiler
 • Välj .htaccess, högerklicka och välj Visa/Redigera
 • Ange din nya kod. Spara filen när du är klar med redigeringen
 • Klicka på Ja i FileZilla för att ladda den nya .htaccess-filen

Här är koden som används i din .htaccess-fil. “Problem-domän” betyder här den domän som betjänar 404:an. “Redirected-domain” är källan till vilken du omdirigerar en URL som har betjänat en 404.

Du måste kommentera den näst sista raden och avkommentera den sista raden för att undvika att lägga till fler fel – den här gången en 403.

# TILLBAKA SLUTNA LÄNKAR FRÅN EN SPECIFIK WEBBPLATS

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} .*

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^https?://([^.]+\.)?problemdomän\. [NC]

RewriteRule (.*) http://redirected-domain.tld/target.html [R=301,L]

# Skriv om regel (.*) – [F,L]

Du måste sedan skicka den uppdaterade koden till din server. Du kan sedan kontrollera om de problematiska domänerna fortfarande betjänar 404:or.

Läsa:  Bakåtlänkshistorik: Så här spårar du viktiga ändringar i din länkprofil

404 Omdirigering med PHP

Du måste placera omdirigeringskoden i filen redirect.php. Detta håller kodåtgärderna åtskilda från 404-felmeddelandet som ska visas på webbplatsen (kontrollera det i nästa avsnitt).

Det här är koden du behöver lägga till i din 404.php-fil

include(‘redirect.php’);

Skapa en fil som heter redirect.php i rotkatalogen på din webbplats.

Sedan måste du lägga till följande kod till den:

Redirect$newurl=’ ‘;

‘oldurl’ här är webbadressen du omdirigeras från och ‘newurl’ är webbadressen du omdirigerar till.

Koden du lägger till här beror på omdirigeringsbehovets omfattning. Om 404:an orsakades av en enkel ändring av URL-namnet, till exempel singular- och pluralversioner, kan du använda den här enkla koden:

$newurl = str_replace(‘bok’, ‘böcker’, $oldurl);

Det här är koden du kan använda för enkla omdirigeringar:

$redir = array(‘book’ => ‘/books/’, ‘video’ => ‘/videos/’, ‘demo’ =>

‘/demonstrations/main/’);while ((list($old, $new) = each($redir)) && !$newurl({

If (strpos($oldurl, $old) !==false) $newurl = $new;}

Arrayen ($redir) ovan definierar värdeparen som kan specificeras. Om den första strängen finns i URL:en du omdirigerar från, och URL:en du omdirigerar till är inställd som den andra strängen.

Om ordet “bok” i ovanstående kod finns i webbadressen du omdirigerar från, kommer användaren att omdirigeras till webbadressen med “böcker”.

Om webbadressen du omdirigerar från innehåller minst två av orden som definieras i koden, har det första ordet företräde. Om det första ordet är “bok” omdirigeras detta till “böcker”.

404-omdirigeringar i Shopify

För att omdirigera dina 404:or i Shopify måste du använda Google Search Console för att leta efter 404-fel.

 • När du är klar, logga in och gå till din instrumentpanel.
 • Klicka på “Täckning” i det vänstra sidofältet
 • Klicka på “fel Skickade webbadresser hittades inte (404)”

 • Under varje enhetstyp ser du också två typer av 404-fel – mjukt 404 och hittades inte
 • Du behöver inte oroa dig för det förstnämnda. Låt oss ta itu med det senare.
 • Du måste klicka på fliken Hittade inte för att se listan över webbadresser.

 • Du startar sedan analysen genom att filtrera webbadresser med 404
 • Nästa steg? Omdirigering
 • Du måste använda din Shopify-instrumentpanel för att göra omdirigeringar (här är vår guide om hur du omdirigerar webbadresser med Shopify)
 • Klicka på navigeringsknappen till vänster i instrumentpanelen
 • Du kommer att se en länk som heter “URL Redirects” längst upp i mitten av instrumentpanelen
 • Klicka på det
 • Det kommer att öppna en sida där du kommer att se en knapp som heter “URL Redirect”.
 • Klicka på det
 • Ett popup-fönster öppnas
 • I fältet Gammal URL, klistra in länken du vill omdirigera från. Lägg inte till din domän-URL
 • Klistra in länken du vill omdirigera till i fältet Omdirigera till ny sida. Klistra in ditt domännamn i länken denna gång
 • Om du har många länkar är Shopify SEO-appen användbar.

Sidanteckning

Alla 404:or behöver inte omdirigeras. Kommer du ihåg webbadresser som inte finns? De behöver en 404. En annan sak att notera är att en 404-omdirigering till hemsidan inte är en bra idé för användarupplevelsen.

Användaren försöker komma åt viss information och att omdirigera dem till hemsidan kanske inte är det bästa sättet att göra detta.

Det kan vara förvirrande och irriterande, vilket ökar din avvisningsfrekvens. Du vill inte att sökmotorbotarna ska fånga dig på den här.

Skapa fantastiska 404 sidor för scenarier som du måste ha

Eftersom inte alla 404:or behöver en omdirigering är det viktigt att se till att sidorna som betjänar de nödvändiga 404-meddelandena är presenterbara. Det är till exempel bra att ge användaren valmöjligheter.

Läsa:  Hur man fyller på en PostePay – Alla möjliga sätt att göra det

Du kan berätta för dem att det finns liknande sidor på din webbplats med samma innehåll som de letar efter och tillhandahålla länkarna.

En 404-sida måste också ha en attraktiv design för att hålla kundens uppmärksamhet längre när de bestämmer sig för om de ska välja alternativen och navigera till önskad plats.

På så sätt är det en win-win. SEO kommer inte att skadas och användaren kommer att få en bättre upplevelse när du använder din webbplats. En av mina favoriter genom tiderna är Steve Lamberts 404-sida.

Det viktigaste är att utseendet och känslan på 404-sidor måste överensstämma med resten av webbsidans och webbsidans design när det gäller teckenstorlek och stil, färg och teman.

Du kan också inkludera en sökflik som uppmuntrar användaren att hitta exakt vad de vill ha.

Skapa en 404-sida i WordPress

Om du använder WordPress kan du använda plugin-programmet w3 Total Cache för att tjäna 404 sidor och inlägg. Andra tillägg inkluderar:

 • WordPress Ultimate 404 plugin
 • Omdirigering
 • 404 sidor
 • och 5s Proper 404

Konfigurera 404-sidan med .htaccess-fil

Du kan konfigurera en 404-felsida med en .htaccess-fil. Om du inte är säker på hur du kommer åt din .htaccess-fil, se föregående .htaccess-avsnitt. När du har använt eller skapat det, låt oss gå vidare och skapa ett 404-felmeddelande.

 • Vi måste lägga till ett felmeddelande i .htaccess-filen.
 • Här är ett meddelande som du kan använda:

ErrorDocument 404″

sidan hittas inte

 • Du kan också peka på en statisk HTML-sida som du har reserverat för användning med 404. För att göra detta, följ dessa steg:

ErrorDocument 404 /404.html

 • Ersätt 404.html med din URL.
 • Klicka på Spara ändringar
 • Ett framgångsmeddelande bör visas

Konfigurera en 404-sida med PHP

Här är koden du behöver lägga till i din webbplats rotfil:

Hittades’); header(‘Status: 404 hittades inte’);?>

lang=”sv”>

Sidnr <p class="c1 c10" style="padding-left:30px">hittades</p>

sidan hittas inte

Tyvärr kan vi inte

Hitta den sidan.

Gå tillbaka till ditt hem

sida…

Skapa en 404-sida med Shopify

Med Shopify kommer alla webbadresser som inte finns att omdirigeras till en 404-sida. Du kan skapa en anpassad 404-sida som hjälper besökare att navigera till önskade platser på din webbplats.

För att göra ändringar, gå till Teman >> Redigera och välj 404-sida:

Eller Anpassa genom att gå till den faktiska koden och välja 404.liquid för att göra ändringarna där:

Kom ihåg att du måste göra den här sidan attraktiv!

Komprimerad

Vi har tagit en djup titt på 404-fel, definierat dem och tittat på deras inverkan på SEO.

Vi har också tittat på hur man hanterar 404-sidor med omdirigeringar och hur man skapar attraktiva 404-sidor med .htaccess och PHP, och hur man hanterar omdirigeringar i WordPress och Shopify.

Det är viktigt att veta vilken metod som är rätt för din webbplats. Kom ihåg att inte alla 404:or är dåliga, du behöver bara veta när du ska använda dem.