Trots att det är ett kraftfullt verktyg som kan göra eller knäcka ett företag, förvirrar sociala medier fortfarande många människor.
Tänk på det.
Vissa shoppare tror fortfarande att allt som någonsin postats på Facebook är absolut sanning. Och flera offentliga personer har fortfarande inte bemästrat konsten att slå på sina filter innan de klickat på “lägg upp”-knappen.
Trots alla dess nackdelar erbjuder marknadsföring på sociala medier exceptionella möjligheter för företag som vill etablera sina varumärken, nå sin publik, öka konverteringsfrekvensen eller främja kundlojalitet.
Men för att varumärken ska kunna uppnå något av dessa mål, finns det en sak som de måste lära sig att göra: sluta lyssna på universella, one-size-fits-all eller direkt dåliga marknadsföringsråd för sociala medier.
Så vad nu?
Om du är redo att ta din sociala närvaro till nästa nivå är det här de sociala mediernas marknadsföringsmyter du måste lämna bakom dig 2022 och några tips om vad du ska göra istället.
Myt #1: Du måste ha en närvaro på varje social plattform som någonsin uppfunnits
Detta är en av de största marknadsföringsmyterna för sociala medier där ute, och det är därför det är den vi måste avslöja direkt.
Ja. Att upprätthålla en mångsidig onlinenärvaro gör en positiv skillnad när du försöker nå din målgrupp. Men om du arbetar med begränsade resurser, borde du då producera innehåll för Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter, YouTube OCH Tumblr?
Antagligen inte.
Så istället för att slösa bort din tid och dina pengar på att göra ALLT, fokusera din energi på de plattformar som lovar en hög ROI.
Konsultera din affärsstrategi för att definiera din målgrupp, undersök de nätverk som dina potentiella kunder med största sannolikhet kommer att använda och skapa innehåll för dessa.
Betyder detta att du ska bortse från alla andra nätverk där ute?
Absolut inte.
Experimentera gärna med nya plattformar och kommunikationsmetoder och investera i dem om du känner att avkastningen är tillräckligt bra.
Men slösa inte din dyrbara marknadsföringsbudget på Pinterest om ditt Analytics-konto tydligt visar att du aldrig har haft en enda webbbesökare som kommer till din webbplats från den plattformen.
Myt #2: Sociala medier är bara bra för B2C eller ungdomsorienterade varumärken
En av de vanligaste missuppfattningarna är att B2B-organisationer eller varumärken som vänder sig till äldre konsumenter inte ska slösa sina resurser på sociala nätverk.
Innan vi säger varför vi tycker att detta är nonsens, måste vi erkänna att användare av sociala medier till övervägande del är unga individer som bor i stadsmiljöer.
Men forskning och praktik visar att Millennials och Gen Z inte är de enda grupperna som är värda att nå med en genomtänkt marknadsföringsstrategi för sociala medier.
Om du till exempel tittar på PEW-diagrammet ovan hittar du det 50 % av personer över 65 använder Facebook och YouTube. Så det är bara naturligt att varumärken som riktar sig till den här demografin vill ha en stark närvaro på dessa kanaler.
Ett företag som Allen Edmonds, som är älskad av herrar som uppskattar kvalitetshantverk, är mer benägna att locka en publik på Facebook än på TikTok. Det är därför företaget inte slösar bort sin tid på att producera kortformat videoinnehåll för den senare plattformen utan koncentrerar sig på att bygga en community på nätverken som fungerar bättre för dess behov.
På samma sätt kanske B2B-organisationer inte ser mycket engagemang på nätverk som Instagram (med några få undantag förstås). Men om de skapar värdefullt innehåll och delar det på plattformar som Twitter eller LinkedIn – båda används ofta av proffs – kommer de garanterat att tilltala sin målgrupp.
Kolla hur SellerPlex priser på Instagram kontra LinkedIn.
Medan varumärket i det förra nätverket bara har 250 följare, visar sig den senare plattformen vara mer fruktbar och lockar över 5 000 engagerade fans som tycker att varumärkets innehåll är relevant och värdefullt.
Myt #3: Mer = Bättre
Hur ofta bör du göra inlägg på sociala medier för att få bästa resultat?
En av de vanligaste myterna för marknadsföring på sociala medier är att varumärken som publicerar flera dagliga inlägg överträffar de som bara klickar på “publicera” några gånger i veckan.
Det stämmer visserligen i vissa fall.
Men oftare än inte, att publicera flera inlägg dagligen leder bara till utbrändhet och slöseri med resurser.
Så, hur ofta ska du göra inlägg på sociala nätverk för att uppnå optimal prestanda?
Tja, det bästa sättet att bestämma din ideala inläggsfrekvens är att göra två saker:
- Konsultera regelbundet forskningen kring sociala mediers frekvens. Den här guiden från CoSchedule är en bra start med massor av tips och resurser du kan använda för att öka din marknadsföringsstrategi för sociala medier.
- Studera din publiks beteende online och justera därefter. Något så enkelt som att veta när dina följare är online kommer att informera dig om hur ofta du bör göra inlägg och kommer till och med att berätta för dig bästa tiderna att publicera ditt innehåll så att den har störst chans att nå din publik.
Naturligtvis betyder inget av detta att du ska prioritera inläggsfrekvens framför innehållsvärde.
Faktum är att om ditt varumärkes rykte beror på att du levererar unikt och värdefullt innehåll till din publik, är det mer än OK att publicera nytt innehåll mer sällan samtidigt som du säkerställer att varje enskilt inlägg löser din publiks problem.
Kolla bara hur framgångsrikt Förinställd Kärlek använder detta tillvägagångssätt på Pinterest, där det delar nya förinställningar varannan vecka, och presenterar sina 12k+ följare med filter som de gärna väntar lite på.
Myt #4: Sättet att mäta framgång är att titta på följares siffror
En annan utbredd marknadsföringsmyt för sociala medier är att ett imponerande antal följare betyder att ett varumärke gör något rätt.
Och ja, det är sant att, i vissa fall, att ha fler följare gör marknadsföring på sociala medier enklare. Dock, om du funderar på att använda sociala nätverk för att växa ditt företag, finns det mycket viktigare nyckeltal du behöver fokusera din uppmärksamhet på.
Till exempel, istället för att vara besatt av hur många följare du har, varför inte kolla upp hur väl du når ut till icke-följare?
Om dina inlägg presterar bra med människor som inte följer ditt varumärke, skapar du antingen innehåll som folk älskar att dela eller så har algoritmen plockat upp dig.
En annan nyckeltal som talar om för dig om du gör rätt i sociala medier är din engagemang.
Om du publicerar innehåll som din publik helt enkelt inte engagerar sig i, är det ett bra tecken på att du måste ändra din strategi.
Men om du får engagemang över genomsnittet i din bransch – kolla in Oatly på Instagram om du vill se hur det här ser ut i praktiken – det är en mycket bättre indikator på framgång än att bara titta på antalet följare.
Slutligen, tro inte att sociala medier är en självförsörjande värld.
I slutändan är det att ha närvaro på sociala medier för att nå och engagera din publik och sedan uppmuntra dem att konvertera.
Om du inte har hoppat på social handel trend (vilket du definitivt borde), är det mest sannolikt att dessa omvandlingar sker på din webbplats. Så, se till att du också spårar klickfrekvenser för länkar du lägger upp till din webbplats, målsidor, blogginlägg och produktsidor.
Myt #5: Det är inte OK att marknadsföra dina produkter på sociala medier
Ibland utgår myter för marknadsföring på sociala medier från välmenande råd – som rekommendationen att du inte ska lägga upp reklaminnehåll på din profil.
Men detta betyder inte att du helt och hållet ska sluta skriva om dina produkter eller tjänster.
Ja, 45 % av konsumenterna skulle verkligen sluta följa ett varumärke på grund av för mycket egenreklam. Men det är också sant att 27,9 % av människorna går på sociala nätverk för att hitta inspiration till saker att göra och köpa, 26,5 % för att upptäcka produkter att köpa och 23 % för att se innehåll från sina favoritmärken.
Med andra ord, det bästa sättet att framgångsrikt använda sociala medier för att växa ditt varumärke är att sträva efter balans. Hitta sätt att underhålla din publik när du marknadsför dina produkter.
För ett bra exempel, titta på hur Scotts billiga flyg gör det på Instagram.
Eller så kan du dela en blandning av pedagogiskt och självreklaminnehåll, uppmuntra människor att besöka din webbplats och prova dina tjänster – som Moz gör på Twitter.
Myt #6: Du måste samarbeta med influencers
Med tanke på kraften i sociala bevis är det ingen överraskning att många företagsägare (och till och med några erfarna marknadsförare) fortfarande köper in sig på myten att att arbeta med influencers är det bästa sättet att nå konsumenter.
Ja, influencer marketing kan vara mycket effektivt. Men forskning visar också att människor inte är lika redo att följa råden från kändisar i sociala medier som de var för några år sedan.
Faktum är att Aspires 2022 State of Influencer Marketing-rapport visar att nano-influencers konsekvent överträffar de med 200 000+ följare, med en genomsnittlig engagemangsgrad på 3,69 %.
Detta är helt i linje med Edelmans forskning som säger det 61 % av konsumenterna är mest bekväma med att acceptera köpråd från människor som dem själva snarare än kändisar.
Så, betyder detta att ditt varumärke inte alls borde fungera med influencers?
Inte riktigt.
Istället, det visar att valet av medarbetare baserat på antalet följare är en praxis som hör till det förflutna.
För att se framgång, välj att samarbeta med människor vars målgrupp, stil, röst och värderingar ligger i linje med ditt varumärke så att du kan vara säker på att din marknadsföringsbudget för sociala medier spenderas på rätt taktik.
För inspiration, kolla in hur Rostat bröd baserar sin närvaro på Instagram på artistsamarbeten. Syftet är att bygga en gemenskap av engagerade följare, detta varumärke introducerar regelbundet sin publik för olika artister och synpunkter, i vetskap om att de kommer att bli väl mottagna och uppskattade av sin målgrupp.
Myt #7: Du bör bara lägga upp innehåll en gång
Slutligen, när vi utforskar sociala marknadsföringsmyter som hör till det förflutna, låt oss inte glömma den (direkt felaktiga) idén att varje del av innehåll du producerar bara är lämplig för en enskild aktie.
Detta är en helt felaktig premiss.
Till att börja med är att undvika ompublicering en dyr marknadsföringsstrategi att använda. Men ännu viktigare, forskning föreslår att vidaredelning kan vara nyckeln till att få fler människor att se och engagera sig i ditt innehåll och följaktligen besöka din webbplats och konvertera.
Nu betyder det inte att du bara kan schemalägga samma tweet att gå ut dagligen och bjuda in följare att läsa samma blogginlägg.
Istället betyder det att för att få fler att lägga märke till ditt innehåll kan du experimentera med bildtexter och miniatyrer för att hjälpa fler följare att känna igen värdet som ditt innehåll erbjuder.
Det är vad Medurs gör på Twitter, och hittar konsekvent nya sätt som dess följare kan hitta värde från sina ursprungliga forskningsrapporter.
Om du vill ta saker ett steg längre och göra mer än att bara publicera ditt innehåll igen, glöm inte att omplacering kan vara en lika bra strategi för att fånga din publiks uppmärksamhet.
Märken som MarketBeat implementera denna taktik spektakulärt bra genom att omvandla artiklar, blogginlägg och rapporter till lättanvändbara podcaster deras publik kan titta på eller lyssna på när de är på språng utan att behöva läsa igenom sidor med finansiella nyheter.
Ett utmärkt verktyg för att göra schemaläggning enklare är SocialPilotvilket gör att du kan publicera på alla större plattformar.
Det är ett kraftfullt vapen i din marknadsföringsarsenal för sociala medier, inte bara på grund av dess avancerade anpassningsfunktioner.
Men ännu viktigare, det ger dig insiktsfull information om vad du har åstadkommit med ditt innehåll, vilket gör det superenkelt att justera din strategi för återinlägg och schemaläggning för att ge bästa möjliga resultat.
Slutgiltiga tankar
Där har du det, sju utbredda marknadsföringsmyter för sociala medier du måste lämna bakom dig om du vill lyckas under 2023 och framåt.
Vill du vara säker på att du fattar de bästa besluten för att marknadsföra ditt företag på sociala nätverk?
I så fall måste du sluta följa råd blint.
Se istället till att du väljer och implementerar strategier som ligger i linje med dina mål (och budget) och att du inte är rädd för att ändra riktning när du ser att ett visst tillvägagångssätt inte fungerar.
Kommer den här typen av system att kräva lite mer engagemang?
Absolut.
Men om det är resultat på nästa nivå du är ute efter måste du göra jobbet ändå. Så varför inte börja direkt från början?
Vanliga frågor
Hur skiljer jag på myter om marknadsföring på sociala medier och genuint användbara råd?
Att veta vilka råd du ska lyssna på kan vara svårt – speciellt när du precis har börjat med ditt varumärkes närvaro på sociala medier. Men om du har fått (eller läst) ett råd som du inte är helt säker på är sant, är det bästa du kan göra att leta upp forskningen kring den rekommendationen. Det kommer att vara en bra början för att berätta om en specifik strategi kan hjälpa ditt varumärke eller om det bara är en missuppfattning som på något sätt växte till ett universellt accepterat faktum.
Vad är det bästa sättet att fatta beslut om marknadsföringsstrategi för sociala medier utan att göra misstag?
I själva verket finns det ingen enskild metod för sociala medier som fungerar för alla. Det är därför företag måste prova saker och använda analysprogram, så att de kan se hur särskilda tillvägagångssätt fungerar för dem. I allmänhet, när du väl har prövat en taktik, kan du bestämma om det är värt att fortsätta eller om avkastningen på investeringen inte är värt ansträngningen.
Var ska man leta efter solida råd om marknadsföring på sociala medier?
Det bästa sättet att få sanna och beprövade råd angående dina marknadsföringsinsatser för sociala medier är att se mot etablerade auktoriteter i marknadsföringsvärlden. Hemsidan för marknadsföring av sociala medier är en utmärkt start för att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna.