Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

8 stora Google-uppdateringar från det senaste året (med råd från marknadsförare)

8 stora Google-uppdateringar från det senaste året (med råd från marknadsförare)

I en värld där mycket kan hända på ett års sikt behöver SEO-proffs och marknadsförare ständigt vara medvetna om de senaste förändringarna inom Google och världen av sökmotoroptimering.

Några av de mest anmärkningsvärda förändringarna i Google SEO inkluderar tillslaget mot länkskräppost, övergången från att skapa innehåll specifikt för sökmotorer till ett mer “människorvänligt” tillvägagångssätt och införlivandet av AI i Sök.

I den här artikeln kommer vi att täcka några av de största och viktigaste Google SEO-uppdateringarna som har släppts under det senaste året. Vi kommer också att gå igenom några av de mest märkbara SERP-ändringarna som har rullats ut under denna period.

Den här artikeln är uppdelad i två avsnitt:

 • Google SEO-uppdateringar: alla uppdateringar som kan påverka en webbplats ranking och trafik.
 • Google SERP-ändringar: detta inkluderar ändringar av Google Söks användargränssnitt och funktioner.

Våra experter

För den här artikeln har vi tillfrågat några experter för att ge deras feedback på de mest märkbara algoritmuppdateringarna som de har sett under det senaste året.

Vi vill tacka följande experter för att de har bidragit till den här artikeln:

 • Josef Carmeli, VD @ If-So, ett WordPress-personaliseringsplugin
 • Kelly van Wyk, SEO Manager hos RoomRacoon, ett teknikföretag för hotellhantering
 • AJ Silberman-Moffitt, Senior Editor @ Tandem, en digital byrå baserad i Fort Lauderdale
 • Rachel Griffiths, sökmarknadsföringsspecialist @ Oddball Marketing, en marknadsföringsbyrå i Sydney
 • Kacper Rafalski, Team Leader @ Netguru, en webb- och mobilappsutvecklare baserad i Polen

Google SEO-uppdateringar

Dessa är de “huvudsakliga” Google SEO-uppdateringarna som påverkar hur webbplatser och sidor presterar i SERP:erna.

Uppdateringar av kärnalgoritmer

Uppdateringar av Googles algoritmer är en vanlig företeelse. Faktum är att Google gör hundratals, om inte tusentals, ändringar av sina algoritmer varje år.

Enligt Sökmotorlandgjorde Google cirka 4 500 ändringar i Sök under 2020. Vi kan förvänta oss att denna siffra kommer att förbli densamma eller ännu mer för 2023.

Med det sagt är de flesta av dessa uppdateringar så små att du inte ens kommer att märka en betydande förändring i din ranking och trafik.

Men då och då släpper Google en stor uppdatering av sin sökmotoralgoritm. Dessa kallas “Core Algorithm Updates” och de tenderar att ha en märkbar inverkan på ranking och SERP.

Bildkälla: Google

Enligt GoogleKärnuppdateringar är utformade för att öka den övergripande relevansen av våra sökresultat och göra dem mer användbara och användbara för alla.

Sedan maj 2022 har Google släppt 3 Core Algorithm Updates:

 • Kärnuppdatering maj 2022
 • September 2022 Core Update
 • Kärnuppdatering mars 2023

Även om Google inte ger några detaljer om ändringar, kan du mer eller mindre ta reda på vilka delar den nya uppdateringen straffar eller belönar.

Enligt Lean Summitsen av de viktigaste aspekterna av den här uppdateringen är fokuserad på kvalitet.

Genom att skapa värdefullt och relevant innehåll som är anpassat efter din målgrupps krav kommer du att rankas högre i sökresultaten.”

Andra människor har märkt mer betydande förändringar i lokala sökrankningar.

Sterling Skyen lokal SEO-byrå, har märkt att uppdateringen verkar ha prioriterat primära företagskategorier i Google Business som en rankningsfaktor.

De har också observerat att företagskategorierna har ökat ett företags förmåga att ranka för bredmatchade sökningar.

Till exempel, en sökning på “elektronik” visar nu fler “datorbutiker”, medan en sökning efter “möbler” ger fler “möbelaffärer”. På samma sätt, en sökning efter “baby store” visar nu fler “kläder” typ listor.

Joy Hawkings, grundare av Sterling Sky och administratör för Local Search Forum, har noteradeJag gräver fortfarande i det här, men vad jag kan se hittills hände de flesta av de stora förändringarna i de lokala förpackningarna precis i slutet”

Här är ett exempel på förändringar i lokala rankningar för en personskadeadvokat från före uppdateringen till efter uppdateringen (13 mars till 3 april).

Läsa:  Link Wheeling för SEO: Förbättrar det rankingen?

Rachel Griffiths, en SEO-specialist på Oddball marknadsföringnämner att några av de mest anmärkningsvärda förändringarna i Google SEO som deras byrå bevittnade var under kärnuppdateringen i mars.

Vår analys indikerar att webbplatser med lågt värde innehåll och överdriven sökordsfyllning var särskilt påverkade.”

Cape & Bayen annan USA-baserad marknadsförings- och varumärkesbyrå har indikerat att mars 2023 kommer att fortsätta trenden att fokusera på användarupplevelsen.

“Webbplatser som ger en utmärkt användarupplevelse, inklusive snabba laddningstider, enkel navigering och engagerande innehåll, såg en ökad trafik. Webbplatser som är svårnavigerade eller som har påträngande annonser kan se en nedgång i deras sökmotorrankning.”

Ett exempel på en webbplats som gynnades av Core Update i mars 2023 är Houston Hand and Wrist Center, ett välkänt medicinskt center i Houston.

Deras webbplats såg ökningar av antalet sökord de rankade för i Google.

Som du kan se har det totala antalet organiska sökord de rankar för ökat från det lägsta den 15 mars 2023 och har ökat sedan dess.

Ett exempel på en webbplats som drabbades riktigt hårt av Core Algorithm-uppdateringen i maj 2022 är Siteslike.com, en webbplats som samlar webbplatser som liknar varandra.

Tyvärr är det den enda informationen som finns på denna webbplats.

Här kan vi se effekten av att inte tillhandahålla något värde eller bristen på högkvalitativt innehåll på din webbplats.

Användbar innehållsuppdatering

Google har släppt två uppdateringar av hjälpinnehåll sedan augusti 2022.

Lyckligtvis har Google gett detaljer om vad uppdateringen innebär och hur webbansvariga kan se till att deras webbplatser drar nytta av dessa uppdateringar.

Så vad handlar de användbara innehållsuppdateringarna om?

Dessa uppdateringar belönar tillförlitligt, folkvänligt innehåll, istället för innehåll som är skrivet enbart för att få högre sökmotorranking.

Bildkälla: Foundation Inc

Google tillhandahåller faktiskt en serie frågor att webbansvariga och marknadsförare kan fråga sig själva att se till att deras innehåll är människor först.

Dessa frågor inkluderar:

 • Ger ditt innehåll original forskning, information eller analys?
 • Kan du visa förstahandserfarenhet och kunskap?
 • Är innehållet en heltäckande och substantiell beskrivning av ämnet?
 • Ger innehållet mer värde än andra liknande sidor?
 • Är innehållet fritt från stavfel och grammatiska fel?
 • Ger titeln och rubriken en korrekt sammanfattning av innehållet som är fritt från clickbait?

En annan del av den användbara innehållsuppdateringen är sidupplevelsen. Detta kontrollerar följande:

 • Har webbplatsens sidor bra Core Web Vitals-resultat?
 • Är sidan säker för användare att komma åt och interagera med?
 • Laddas och visas webbplatsen korrekt på alla enheter?

Google nämner också att din webbplats måste ha ett primärt fokus eller syfte.

Detta uttalande gör det tydligt att innehållsskapare och marknadsförare måste hålla sig till huvudämnet eller nisch på sina webbplatser.

Läsa:  Vad är en header-tagg? Bästa praxis och exempel

Så om din webbplats talar om e-postmarknadsföring, lägg inte till innehåll om marknadsföring på sociala medier eller SEO.

Kacper Rafalski kl Netguru anger att Googles användbara innehållsuppdatering är en av särskild vikt och en som webbansvariga bör vara särskilt uppmärksamma på.

Den här uppdateringen är en tydlig knuff från Google att fokus bör ligga på att skapa innehåll som inte bara är nyckelordstungt, utan snarare genuint användbart och meningsfullt för användaren. Det uppmuntrar oss att kliva in i vår publiks skor och skapa innehåll som tillgodoser deras behov, frågor och smärtpunkter.

ÄTA till ÄTA

Googles tillägg av ett extra “E” till deras EAT-förkortning kopplas till hjälpinnehållsuppdateringen.

Den nya förkortningen, ÄTAstår för Experience, Expertise, Authority och Trust, och är ett sätt för sökkvalitetsbedömare att utvärdera kvaliteten på sökresultaten.

Tillägget av det extra “E” eller “Experience” ser ut för att avgöra om innehållet har producerats av en individ med någon grad av erfarenhet.

Bildkälla: SEO Inc

Google ger ett bra exempel på detta i verkliga livet, “om du letar efter information om hur du korrekt fyller i dina skattedeklarationer, är det förmodligen en situation där du vill se innehåll producerat av en expert inom redovisningsområdet.”

För att avgöra om ditt innehåll uppfyller de nya EEAT-riktlinjerna bör du ha följande i åtanke:

 • Har personen som skapat innehållet relevant branscherfarenhet?
 • Kan läsaren lätt hitta vem som skrivit innehållet?
 • Finns det en författarebyline på sidan med mer information om författaren, deras bakgrund och de ämnen de skriver om?

Josef Carmeli och hans team kl Om så är falletett WordPress-plugin för personalisering, lägger tonvikten på “Authority”-aspekten av EEAT.

“Med framväxten av automatiskt genererat innehåll ökade Google betoningen på auktoriteten hos innehållsförfattaren för att säkerställa att innehållet skapas av riktiga människor med riktiga erfarenheter. Att skapa en författarbiografi som bevisar att författaren har kunskap och erfarenhet av att prata om ett visst ämne är viktigt för oss.”

Vi bör konstatera att EEAT inte är en direkt Google-rankningsfaktor. Det är dock fortfarande viktigt att ha dessa riktlinjer i åtanke eftersom Google strävar efter att ge resultat med bra EEAT-mått.

Google rullade ut December 2022 Uppdatering av länkskräppost i slutet av förra året. Den här uppdateringen syftar till att “neutralisera” effekten av spammiga, onaturliga länkar.

Tack vare SpamBrain kan Google nu upptäcka vilka webbplatser som ägnar sig åt skräppostlänkbyggande, inklusive köp och försäljning av bakåtlänkar i rankningssyfte.

Bildkälla: Google

Webbplatser som har dessa onaturliga länkar som pekar på dem kommer sannolikt att se en minskning i ranking på grund av den här uppdateringen.

Eftersom den här uppdateringen syftar till att slå ner på länkskräppost, riskerar även webbplatser som deltar i överdrivna länkutbyten att bli straffade.

Som AJ Silberman-Moffit från Tandem noterar, inte alla bakåtlänkar skapas lika.

“Många tror att bakåtlänkar är bra. Men vad händer om dessa länkar kommer från webbplatser med låg domän eller spam? Har sådana länkar samma vikt som de från webbplatser med högre domänauktoritet eller lägre SPAM-poäng? Skillnaden är att den ena kommer att ha en positiv inverkan, medan den andra kommer att påverka dig negativt. Tro inte att någon länk är en bra länk.

Uppdatering av produktrecensionsalgoritm

Denna nästa uppsättning uppdateringar är av avgörande betydelse för alla som driver, äger eller marknadsför en produktrecensionswebbplats som Wirecutter.

Läsa:  Samsung kommer med A53 5G i Indien: pris, specifikationer, releasedatum

Google har släppt tre “Produktöversiktsalgoritm” uppdateringar sedan juli 2022.

Dessa uppdateringar syftar till att belöna högkvalitativa, djupgående produktrecensionsartiklar som ger mer information än vad du hittar på tillverkarens eller återförsäljarens webbplatser.

Så takeaway är att du inte bara ska posta generisk information om produkterna du recenserar.

Google vill också kunna se att du har personlig erfarenhet från första hand av att testa produkterna du recenserar genom att inkludera information som jämförande analys, kvantitativa resultat, fördelar och nackdelar med produkten.

Andra saker du kan göra för att visa förstahandserfarenhet är att lägga till dina egna foton och videor av produkterna, istället för bildmaterial eller tillverkarfoton.

Detta är faktiskt en av Googles riktlinjer för att skriva recensioner, “Tillhandahåll bevis såsom bilder, ljud eller andra länkar av din egen erfarenhet av det du recenserar, för att stödja din expertis och förstärka äktheten av din recension.

Dessutom bör du inkludera förstapersonspronomen som “vi” eller “jag” när du skriver produktrecensioner. Detta för att signalera att en recension representerar en faktisk produktupplevelse från skribenten.

Slutligen bör du överväga att lägga till länkar till flera säljare eller återförsäljare för att ge läsarna flexibiliteten att köpa från en butik som de väljer.

I exemplet ovan kan du se hur Wirecutter lade till produktlänkar till Walmart och Amazon så att användare enkelt kan navigera till den leverantör de föredrar.

Google SERP-ändringar

Förutom de olika Google SEO-uppdateringarna som rullades ut under det senaste året, gjorde Google också ändringar i de olika delarna av användargränssnittet och SERP-funktioner.

Det här nästa avsnittet kommer att täcka de olika förändringarna som Google har gjort i hur användare och marknadsförare interagerar med plattformen.

SERP-förbättringar

Under de senaste åren har Google ökat framträdandet av SERP-funktioner som utvalda utdrag, kunskapspaneler, relaterade frågor och videokaruseller.

Dagarna med SERPs som endast består av 10 webbplatsresultat är sedan länge förbi och marknadsförare måste dra nytta av alla SERP-funktioner.

Istället för att bara fokusera på en plats i ett av de 10 bästa sökmotorresultaten, bör SEO:are tänka på hur de kan optimera för dessa SERP-funktioner, särskilt Utvalda Snippets.

Rachel från Oddball Marketing noterar också vikten av att optimera innehåll för utvalda utdrag.

“Vi har observerat att Google har lagt ökad tonvikt på Utvalda Snippets och prioriterat kortfattade svar på användarfrågor.”

Rankning i rutan Utvalda utdrag är bra för att öka organiska klickfrekvenser och bygga upp din varumärkesmedvetenhet.

Google Business Dashboard

En av de mest anmärkningsvärda förändringarna i lokal SEO från Google är borttagningen av den separata Google Business-instrumentpanelen.

Istället har hela Google Business-användargränssnittet integrerats direkt i sökresultaten.

Oroa dig inte, bara inloggade användare som har åtkomst till din Google-företagsprofil kommer att se detta.

Det nya gränssnittet kan nås genom att skriva “mitt företag” i sökfältet på Google. Användaren kommer att se alla sina listningsinställningar, meddelanden, recensioner och andra Google Business-funktioner.

Älska det eller hata det, det här nya gränssnittet gör det enklare att redigera och hantera alla aspekter av din Google-företagsprofil.

AI i SERP

Det råder ingen tvekan om att AI och dess inverkan på Google SEO är ett populärt ämne bland marknadsförare och proffs inom sökmotoroptimering.

Läsa:  Hur säkrar du din webbplats genom att integrera med HTTPS?

Kelly van Wyk, SEO-chef på RoomRaccoon förväntar sig att AI i sökning kommer att bli mer dominerande under de närmaste månaderna.

När vi ser fler framsteg inom naturlig språkbehandling och maskininlärning kommer AI i sökning att visa mer exakta och personliga sökresultat, röstsökningsoptimering och förbättrade användarupplevelser.

Du har säkert också läst om kampen om AI-dominans mellan Microsoft och Google.

Även om Google inte offentligt har släppt och integrerat generativ AI i sökupplevelsen ännu, har vi sett skärmdumpar och glimtar av detta i aktion vid Googles I/O-evenemang 2023.

Denna integration kommer att förändra hur människor interagerar med och använder Google framöver.

Som ett resultat kommer SEO:are och innehållsskapare att behöva tänka om hur de skriver innehåll på sina webbplatser.

Google stater som “Sammanhanget kommer att överföras från fråga till fråga, för att hjälpa dig att mer naturligt fortsätta din utforskning.

Så istället för att bara vara en plats där du kan hitta svar på frågor, kommer generativ AI att förvandla Google Sök till en konversationscentrerad upplevelse.

Ett exempel på detta kan vara när en användare frågar Google vad han ska packa på en skidresa till Kanada. Generativ AI kommer att föreslå outfitidéer baserade på verkliga faktorer som det aktuella vädret.

Det slutar dock inte där, AI:n kan sedan leda till ytterligare samtal och engagemang från användaren genom att föreslå innehåll som är relevant för en skidresa som:

 • Hur man åker skidor
 • Bästa platserna att åka skidor i Kanada
 • Nödvändig utrustning för en skidresa

Google kommer gradvis att göra denna upplevelse tillgänglig för alla användare, till att börja med amerikanska konsumenter som har anslutit sig till väntelistan eller som har registrerat sig för Sök Labs.

Slutsats

På grund av den hårda konkurrensen som Google möter från Bing och andra sökmotorer kan du förvänta dig att se ytterligare uppdateringar av dess sökalgoritm och användargränssnittsfunktioner.

De aspekter som webbansvariga och SEO:are bör fokusera på med dessa ändringar inkluderar:

 • Innan du publicerar en bloggartikel på din webbplats måste du se till att den följer riktlinjerna för att skapa innehåll som är först med människan.
 • Se till att alla bloggartiklar har författarens bylines som tydligt anger skribentens relevanta erfarenhet inom branschen eller ämnet.
 • Undvik att bygga bakåtlänkar från webbplatser som ägnar sig åt köp och försäljning av länkar eller överdrivna länkutbyten.
 • Fokusera på att optimera innehåll för Googles utvalda utdrag.
 • När du publicerar produktrecensioner, skriv recensionen från en användares perspektiv. Inkludera originalfoton och videor av produkten i aktion, lyft fram fördelar och nackdelar och använd “jag” och “vi” för att göra texten mer personlig.

Om du vill dra nytta av dessa uppdateringar och undvika att bli straffad måste du se till att du håller koll på dessa ändringar.

Vilka andra uppdateringar har du lagt märke till i Google och SEO under det senaste året? Tweet till oss @seoptimer.