Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Allt om webbläsare

Allt om webbläsare

I mer än tjugo år webbläsare det är det medium genom vilket miljontals användare når de mest olikartade sidorna och webbplatserna: från sökmotorer till nättidningar, från spel- eller streamingplattformar till sociala nätverk.

Men idag är webbläsare fulla av avancerade tjänster och funktioner. Till exempel presenterar de möjlighet till anpassning nästan obegränsat: både när det gäller färger, teman och layouter, såväl som när det gäller widgets och tillägg.

Dessutom har de också gjort stora framsteg när det gäller att skydda IT-säkerhet och användarnas integritet: tänk efter försvar från reklam och oönskade popup-fönster, men också till skapande av svarta listor av farliga platser.

Till detta kommer olika tekniska egenskaper som gör att du kan arbeta med skapa ett användargränssnitt rik och samtidigt intuitiv. För att inte tala om interoperabilitet som tar praktiskt taget hänsyn till varje operativsystem.

Webbläsare som t.ex Google Chrome och Mozilla Firefox de arbetar mycket på datorer Windows samt om de olika typologierna MacBook. Och på samma sätt kan de installeras på Android och iOS mobila enheter.

För välj en webbläsare med rätt nivå av medvetenhet måste du lära dig att gå in på vissa tekniska detaljer. Men mest av allt identifiera dina behov och relatera dem till de funktioner och tjänster som finns tillgängliga.

 • 0. De första webbläsarna i historien

  Tack till monticello / Shutterstock.com

  där webbläsares historia är nära kopplat till Internet. Å andra sidan är webbläsaren en mjukvara utformad för att tillåta användaren interagera med sidor eller webbplatser. Och, mer allmänt, att interagera med allt det där innehållet och de där information tillgänglig på world wide web.

  Det är inte lätt att hitta Äldsta webbläsaren någonsin. Också för att de första experimenten i denna mening var kopplade till en användning av webben på gränsen till det privata.

  I denna mening är det möjligt att citera WorldWideWeb webbläsare designad av Tim Berners-Lee: den Turing-vinnande engelska datavetaren som tillsammans med Robert Cailliau anses vara den Internets “fader”. som vi förstår det idag.

  Berners-Lee designade sin webbläsare för begränsad användning NeXTSTEP operativsystem, idag gått ur bruk. Också av denna anledning tenderar många sektorsjournalister att tro Mosaic den första webbläsaren i historien.

  Mosaik anses vara den första multimedianavigeringsverktyg för Internet att ha nått en viss nivå av internationell uppskattning. Flera insiders anser att det är riktigt mördande applikation inom IT-sektorn.

  Samtidigt är det omöjligt att inte nämna också Netscape Navigator: en webbläsare som kom efter Mosaic, som dock skulle ha bidragit avgörande till utvecklingen av denna typ av mjukvara. Det räcker med att säga att Netscape Navigator var den första miljön där JavaScript programmeringsspråk.

  Idag är han 90-tal kommer ihåg som de av Innan Webbläsarkrig: en historisk period då flera företag startade en ganska bitter kommersiell konflikt för att få en privilegierad ställning i den nyfödda webbmarknad.

  Som redan nämnts tidigare, Netscape Navigator “tog tronen” från den förra Mosaiken. Ändå skulle till och med Netscape Navigator störtas kort därefter, precis i dess ögonblick av maximal prakt.

  Läsa:  Ladda ner Google Chrome, Googles webbläsare

  I den 1995 Microsoft presenterar Internet Explorer: en webbläsare för webbsurfning utvecklad direkt av Redmond-företaget. Internet Explorer finns som standard på enheter som installerar Windows operativsystem.

  Windows på den tiden var överlägset det mest utbredda operativsystemet internationellt. Och det betyder att webbläsaren Internet Explorer också tog slut mycket snabbt i hundratusentals människors hem över hela världen.

 • 1. Webbläsarna i det nya Millennium: Firefox, Safari och Opera

  Opera webbläsare

  Tack till monticello / Shutterstock.com

  Microsofts val av självdistribuera webbläsaren Internet Explorer i alla datorer med Windows operativsystem ledde till en nettominskning av Netscape Navigator-användare: webbläsarprogramvaran skapad av Marc Andreessen, en av de första Mosaic-programmerarna.

  Inte av en slump Netscape-teamet stämde företaget grundat av Bill Gatesoch anklagade det för olagligt och konkurrensbegränsande beteende 1996. Rättegången skulle sluta i en fällande dom för missbruk av dominerande ställning 1997.

  Samtidigt skulle Microsoft inte ändra sitt eget försäljningsstrategidominerar webbläsarmarknaden obestridd fram till det nya millenniet.

  Under tiden dock Netscape skapade förutsättningarna för födelsen av en annan webbläsare som är mycket känd idag: Mozilla Firefox. Teamet verkligen bestämde sig för att göra hans koder öppen källkodger liv åt Mozilla-projektet och Mozilla Foundation. Det senare i sin tur skulle ha gynnat födelsen av olika webbläsare: från Svit till Galeontills du kommer direkt Firefox.

  Internet Explorer har varit den mest använda webbläsaren i världen i flera år. Podiet fullbordades av Firefox, Safari och Opera

  Därmed kommer vi fram till den sk andra webbläsarkriget: den som kom till liv under mycket tidiga 2000-tal. Även i denna historiska period Internet Explorer är den mest sålda och mest använda webbläsaren i världen.

  Följande FirefoxDen där kan laddas ner gratis av användare. I tredje position den nyfödda Safari: webbläsaren tillverkad av Apple och installeras som standard på alla enheter med macOS-operativsystem.

  Slutligen är det också värt att nämna Opera: en webbläsare tillgängligt för praktiskt taget alla operativsystem i omlopp: från Windows till macOS, genom Linux och även för Android- och iOS-mobiloperativsystemen.

  Opera har särskiljt sig från sina konkurrenter både ur synvinkel marknadsföring såväl som för de operativa egenskaperna. Först och främst var det en av de första webbläsarna någonsin att beviljafri användning mot reklam. Ett val som stöddes fram till september 2005, månaden då det blev helt gratis.

  Till detta kommer det faktum att Opera det är inte bara en webbläsare för webbsurfning. Integrerar typiska funktioner för en FTP-klient och av en NNTP-protokoll för det världsomspännande Usenet-nätverket. Men det är också en SMTP-protokoll som gör att du kan läsa e-postmeddelanden säkert och som även kan användas inom peer-to-peer-verksamhet.

 • 2. Vad en webbläsare är och hur den fungerar

  webbläsare på smartphoneskärmen

  Tack Primakov / Shutterstock.com

  En webbläsare är ett program som låter användaren interagera med World Wide Web. Ett bra sätt att börja närma sig denna typ av programvara är att utgå från ordet “webbläsare” och dess betydelse.

  Verbet “att söka” på engelska betyder det navigeramen också bläddra eller snoka runt: ord helt i linje med den typ av upplevelse en användare har på webben.

  Ur teknisk synvinkel integrerar en webbläsare funktionaliteten hos en klient/servermodell: ett program som låter dig göra förfrågningar till webbservern, ofta med hjälp av i HTTP-protokoll (Hypertext Transfer Protocol).

  Läsa:  6 principer för SEO-framgång

  De webbläsare är klienten, som skickar en förfrågan från enheten av användaren. De servern tar emot begäran och skickar informationen till webbläsaren. Slutligen webbläsaren tolkar denna information och returnerar dem i visuella termer på användarens enhet.

  Bland de viktigaste interaktiva delarna av en webbläsare är det möjligt att nämna åtminstone användargränssnittet, eller nivån som tillåter användaren att interagera med webbläsaren. Men också motorn och renderingsmotorn: den första frågar den andra, som i sin tur returnerar den begärda webbsidan.

  De nätverk av en webbläsare garanterar både kommunikation och säkerhet. De backend istället låter det dig skapa widgets och mer allmänt gå vidare med personalisering av webbsurfning.

  De olika webbläsarnas användargränssnitt har flera gemensamma element: från hemsidan till adressfältet

  JavaScript-koden för webbplatser tolkas och körs i allmänhet genom en ad hoc-motor, även känd som JavaScript-tolk. Slutligen kan en webbläsare ta till eller inte externa plugins: Adobe Flash till Silverlight.

  Enskilda webbläsare kännetecknas av specifika tjänster, funktioner och inställningar. Likaså är det möjligt att identifiera en serie av element som nu har blivit en sorts standard.

  En framför allt startsida: standardsidan som användaren snabbt kan återkalla genom att placera muspekaren på den berömda hus ikon. Men också adressfältgenom vilken användaren skriver in webbplatsen de vill nå eller de sökord de vill utgå från för att utföra en sökning.

  Webbläsare är i allmänhet utrustade med en hel serie knappar. Till exempel, jag Nästa och Tillbaka knapparsom låter användaren återställa den öppna webbsidan tidigare, eller att återvända till nästa.

  Bland de mest populära knapparna är det värt att nämna Uppdatera och stoppasom låter dig ladda om en webbsida du hatar sluta laddaavbryter kommunikationen med servern.

  Men också knappen Flik och knappen Bokmärken: tack vare den första som användaren kan öppna flera webbsidor inom samma fönster. Den andra låter dig istället göra det att spara en hel serie av fördefinierade webbsidor.

 • 3. Vad webbläsare gör med webbläsarinformation

  man vid datorn

  Tack till Shutterstock

  Att prata om termen webbläsare och dess betydelse är bara det första steget för att börja förstå vad som händer under en surfsession webb.

  I denna mening rör ett element som är djupt känt av användarna hantering av navigationsinformation: en aspekt som har mycket att göra med skyddet av sekretess på nätethur mycket med Internet säkerhet.

  Ur denna synvinkel relaterar webbläsare till användarens webbläsarinformation olika mjukvara och teknologier.

  För det första webbläsare är utrustade med en cache: en viss del av minnet där de sparas informationen eller resurserna som användaren laddar ner från en webbplats.

  Cache är typ sekundär databas, som är associerat med huvudminnet. Den har mindre kapacitet än huvudminnet, men ger mindre åtkomsttid och belastning på systemet.

  Cachen låter användaren ladda sidan mycket snabbare eller den information du vill ha. Den uppnår detta genom att skapa en slags länk och minska de uppgifter som belastar huvudminnet.

  För att använda en webbläsare på ett säkert sätt är det bra att veta vad cache, cookies och historik är

  Ändå en cache som är för full riskerar att orsaka nedgångar överdrivet i systemet. Användaren bör därför komma ihåg att rensa webbläsarens cacheminne med några dagars mellanrum: även för att se till att du alltid ser uppdaterade sidor.

  Läsa:  Perfekta din dag: Charmiga bröllopslokaler i Guadalajara, Mexiko

  Användningen av webbläsaren är också kopplad till den sk cookie: liten textfilsom gör att en webbplats kan underhållas olika information om användare som besöker den.

  Idag måste olika webbplatser förklara sin cookiepolicy. Samtidigt låter de modernaste webbläsarna dig hantera och radera cookies efter din smak.

  Slutligen har webbläsare nästan alltid en historik: En sorterad lista som visar användarens webbläsardata under en mer eller mindre begränsad tid.

  Kronologin kan ställas in beroende på individens behov: du kan ta bort all din aktivitet, precis som du kan ta bort en sida i taget.

  Alternativt är det också möjligt välj inkognitosurfningäven känd som privat surfning: ett läge som avbryt att spara sidor i historikenmen som inte ska förväxlas med en riktig anonymitet på webben.

 • 4. Hur du anpassar din webbläsare

  kvinna anpassa webbläsare

  Tack till Shutterstock

  Alla säkerhetsaspekter på nätet som beskrivs i föregående stycken kan ställas in och anpassas i din webbläsare.

  Numera lämnar den modernaste mjukvaran en nästan total valfrihet för användarensom bara behöver lära sig att konfigurera dem ad hoc.

  Webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Safari de låter dig ställa in känsliga ändringar både vad gäller layout och integritetsskydd.

  Det är till exempel möjligt skapa en fält för favoritsidorför att snabbare kunna nå de webbsidor som du besöker mest kontinuerligt.

  Att anpassa din webbläsare innebär att ändra teman, lägga till tillägg eller ändra säkerhetsinställningar

  Likaså är det möjligt ingripa på utseendet på användargränssnittet, genom teman, widgets eller tillägg. DE teman de har att göra med Bilder används som bakgrund, dvs tecken används och mått av de enskilda elementen.

  Widgetarna integrera ytterligare funktioner och tjänster i startskärmen, som t.ex pressgranskning eller den väderprognos.

  Dessutom kan huvudwebbläsarna “berikas” med funktioner tillägg eller tillägg: program eller plugins som lägger till extra egenskaper. Med början från lösenordshanteraren de adblockupp till officiella tillägg som Microsoft 365 eller Google Mail Checker.

  Slutligen låter varje webbläsare dig ange vissa standardinställningar. Detta innebär att ställa in webbläsare används som standard. Men ange också din egen favorit sökmotorför att användas automatiskt vid behov.

 • 5. Tekniska egenskaper hos de modernaste webbläsarna

  webbläsare

  Tack till Shutterstock

  Oavsett vilken webbläsare du väljer bör de mest uppdaterade programmen göra det garantera stöd och integration med protokoll och teknologier senast.

  Tänk i denna mening om stöd med HTML5uppdateringen av hypertextmarkeringsspråk används för att skapa några av de mest populära och besökta webbplatserna någonsin.

  Övergången till HTML5 har medfört många innovationer när det gäller programmering av en webbsida. En framför allt utfasning av flera redan existerande taggar och attributvars funktioner har hanterats av CSS3.

  Förkortningen CSS står för Cascading Style Sheets och indikerar ett språk som används i samband med formatering av olika dokument: från HTML till XML, upp till webbplatser och webbsidor.

  En tillräckligt uppdaterad webbläsare bör garantera stöd för HTML5 och CSS3

  Tack vare CSS du kan separera formateringen och innehållet i layouten och på så sätt komma fram till ett mer strömlinjeformad och lättkörd programmering.

  Specifikationerna CSS3 de tar diskussionen om separation som nämnts ovan till en nästa nivå: i det här fallet är det faktiskt möjligt att prata om en riktig modularisering. CSS3, när den är integrerad med HTML, utgör en komplett programmeringsspråk.

  Läsa:  Hur använder du Wrike?

  Bland deras viktigaste funktioner är det möjligt att nämna åtminstone möjligheten till skapa animationer med Adobe Flash och det av ersätt JavaScript med andra verktyg.

  Också JavaScript det är en programmeringsspråk som väljs för konstruktion av sidor och hemsidor. Vanligtvis har en webbläsare perfekt integrerad med JavaScript tillgång till React-biblioteket med öppen källkod.

  Med JavaScript och React är det möjligt skapa ett användargränssnitt med ganska avancerad anpassning. Ett annat verktyg som nu hanteras av de senaste webbläsarna är AngularJS. I det här fallet är det en tillämpningsramarutformad för att övervinna svårigheter och hinder av olika slag.

 • 6. Hur man väljer webbläsare för att surfa

  välj din webbläsare

  Tack till Shutterstock

  där att välja en webbläsare det dikteras framför allt av den enskilda användarens behov: i själva verket finns det inga webbläsare som kan definieras som de absolut bästa (eller sämsta).

  Ett första element att ta hänsyn till är operativsystem som används. Ur denna synvinkel Google Chrome och Mozilla Firefox de kan användas praktiskt taget överallt.

  De två webbläsarna är helt ok kompatibel med Windows, macOS och Linux. Men även med mobila enheter som använder i Android och iOS operativsystem.

  Samtidigt finns det de som föredrar en webbläsare designad för att belöna egenskaper hos ett specifikt operativsystem. I det här fallet är det verkligen tillrådligt att ta till Kant åh Safarimed tanke på att de är det utvecklat direkt av Microsoft- och Apple-teamen.

  Slutligen finns det de som väljer webbläsaren för webbsurfning utifrån säregna egenskapervilket kan ha mycket att göra med anpassning hur mycket med säkerhet.

  Du kan välja en webbläsare baserat på operativsystemet, men också baserat på nivån på anpassning eller säkerhet

  När det gäller anpassning är det verkligen tillrådligt att välja programvara som låter dig göra det Skapa snabbt teman, widgets eller tillägg på användargränssnittet.

  Om vi ​​istället pratar om säkerhet det finns många fler kategorier att tänka på. Det finns till exempel webbläsare med integrerade verktyg för skydda din integritet online mer eller mindre avancerat.

  För att inte tala om alla dessa webbläsare med funktionalitet som inte skiljer sig alltför mycket från ett antivirusprogram: från skydd mot nätfiske till den sk bankläge, som skyddar känsliga transaktioner från alla slags attacker. Från automatisk popup-blockerare till avisering om du landar på en webbplatsen anses vara osäker.

  Håller sig vid ämnet avancerade funktioner, bör det slutligen övervägas att vissa webbläsare ytterligare höjer ribban för tillgängliga tjänster. Med början från Gratis VPN och den Inbyggt Tor-lägetills vi kommer till anpassningsbara annonsblock.

  I denna mening är det också värt att nämna i webbläsare som Bravesom utnyttjar en belöningssystem för att belöna användare som går med på att klicka på vissa reklaminnehåll.