Android 13 har redan börjat rulla ut till Pixel-enheter med fler telefoner för att få uppdateringen senare i år. Google har hoppat över ett par månader före sin årliga releasecykel för september-oktober för just denna Android-version, så det är vettigt om du är skeptisk till huruvida det faktiskt är en bra idé att installera uppdateringen istället för att vänta på följande släpp för att komma ut.
I den här artikeln går vi igenom den första offentliga versionen av Android 13 som körs på en Pixel 4a.
I nyheterna: Samsung Galaxy Z Fold 4 vs Flip 4 vs S22 Ultra
Årets Android-uppdatering har tre stora integritets- och säkerhetsfunktioner.
Få mer kontroll över ditt urklipp
Först har vi det förnyade urklippet. Android 13 har inbyggda skydd för att skydda ditt urklipp och innehållet du kopierar. Till att börja med visas klippbordet i det nedre vänstra hörnet varje gång du kopierar något och genom att trycka på prompten kan du redigera text eller bilder som du kan ha kopierat.
Dessutom, om Android upptäcker att du har kopierat känslig information som lösenord till ditt urklipp, kommer den automatiskt att rensa din urklippshistorik efter en timme för att förhindra oönskad åtkomst. Sist men inte minst får du också varningar varje gång en app kommer åt ditt urklipp.
Välj rätt bilder
Att ersätta den gamla goda dokumentväljaren är en ny dedikerad fotoväljare som ger appar tillgång till endast de foton du vill ha. Denna funktionalitet har funnits i Android ganska länge nu i form av dokumentväljaren, men den här uppgraderar den med ett snyggt dedikerat gränssnitt och bättre mediehanteringsmöjligheter.
Omarbetade appaviseringar
När du går vidare måste varje app du laddar ner begära tillstånd innan den kan skicka meddelanden till dig. Det gäller även gamla appar som du inte har öppnat på ett tag. Tidigare Android-iterationer gav appar möjligheten att visa behörigheter som standard, men att ha uttrycklig behörighet för aviseringar är ett utmärkt sätt att hålla din aviseringsskugga fri.
Förändringar du inte ser
Andra funktioner bakom scenen inkluderar en ny modell för att tillhandahålla attestnycklar till Android-enheter för att förbättra enhetssäkerheten genom att ta bort fabriksinstallationsfel eftersom Google tar mer ansvar för certifikathantering.
Ännu fler systemmoduler kan nu uppdateras direkt via systemuppdateringar för Google Play, vilket innebär att Google kan skicka uppdateringar av systemkomponenter och buggfixar precis som appuppdateringar och de kommer att installeras automatiskt utan att användaren behöver logga ut manuellt på en uppdatering.
Sidladdade appar kommer inte automatiskt att blockeras från åtkomst till tillgänglighetsfunktioner för att skydda användare från skadlig data som stjäl APKs. Användare behöver inte längre aktivera plats för att aktivera WiFi för vissa appar och situationer. Appar måste nu också be om specifika behörigheter för att komma åt ljud-, bild- och videofiler.
I nyheterna: Whatsapp har äntligen en inbyggd Windows-app
Android 13 bygger på Material You-estetiken som introducerades i Android 12.
Fler temaikoner
Android 12 hade möjligheten att ändra Googles appikoner till färgen på telefonens tema, vilket i sin tur kan härledas från vilken bakgrund du än har för närvarande. Denna estetik har utökats till appar som inte kommer från Google i Android 13. Nu kan du ställa in fler appar för att matcha telefonens bakgrundsfärg och färger.
Apputvecklare måste naturligtvis uppdatera sina appar för att stödja denna funktionalitet. I skrivande stund ändrade de flesta appikoner som inte kommer från Google inte färg på vår Pixel 4a.
Mediaspelaren har också fått en betydande översyn i Android 13. Den är mycket större nu och kommer att visa skivomslaget för vilken låt, podcast eller video du än spelar. Spelaren ändrar till och med färg baserat på skivomslagets färger.
Det finns fler kontroller som shuffle, repeat och en sökfält som också har en snirklig linje som går igenom den för att visa hur mycket av media du redan har spelat igenom. Det tar också upp mer plats i meddelandeskärmen nu, och inte på ett dåligt sätt.
Bygger på Android 12:s mediaspelare, den nya stöder även en knapp i det övre högra hörnet som visar vilken enhet som används för att spela upp ljud. Genom att trycka på den här knappen avslöjas ett nytt gränssnitt som låter dig sömlöst byta enhet och ändra volymen. Det är i princip samma sak som Android 12, men bara bättre implementerat den här gången.
Lokala app-språk
Användare som uppgraderar till Android 13 kommer nu att ha möjlighet att ställa in specifika språk för varje app. Det betyder att specifika appar på din telefon kan ha andra språkinställningar som skiljer sig från telefonens övergripande språk. Återigen måste apputvecklare stödja den här funktionen men den fungerar för närvarande på Google och några andra appar redan.
Mer anpassning av läggdags
Android 13 vill att du ska sova bättre, vilket gör att användarna kan anpassa läggdagsläget med bakgrundsdämpning och ett mörkt tema. Det är inte så stor skillnad, men det kan verkligen göra skillnad om du ofta använder din telefon i sängen i ett mörkt rum.
Androids senaste version kommer också att göra din telefon mycket lättare att använda.
Bättre ljud över Bluetooth
Android 13 har äntligen stöd med Bluetooth Low Energy Audio, en Bluetooth-standard som möjliggör lägre latens, högre ljudkvalitet även när du spelar media med lägre bithastighet och möjligheten att sända ljud till olika enheter samtidigt.
Stöd för rumsligt ljud
Android 13 ger också stöd för rumsligt ljud med kompatibla enheter. Google säger inte specifikt vilka hörlurar som stöder funktionen men de har redan meddelat att dess Pixel Buds Pro kommer att uppdateras för rumsligt ljudstöd.
Kopiera innehåll mellan Android-enheter
I likhet med Apple kommer en ny funktion i Android 13 att låta dig kopiera innehåll på en Android-telefon eller surfplatta och klistra in det på en annan och vice versa. Detta delade urklipp stöder alla typer av innehåll inklusive URL:er, bilder, texter och till och med mediefiler.
Android-surfplattor blir bättre
Android-surfplattor kommer nu att registrera din handflata och penna som separata beröringar vilket betyder bättre handflatans avvisning. Det här är fantastiska nyheter för personer som använder pennor för att rita på surfplattor.
Android 12L har medfört enorma förbättringar av Android-enheter med stor skärm, särskilt när det kommer till produktivitet. Android 13 bygger vidare på det genom att lägga till ett uppdaterat aktivitetsfält som låter dig se alla aktiva appar med en blick och dra någon av dem till delat skärmläge.
På tal om det verkar Google vilja avskräcka användare från att använda delad skärmläge på pixlar åtminstone. I likhet med Android 12 måste du gå till de senaste apparna och trycka på appikonen för att gå in på delad skärm i Android 13 också. Den nya uppdateringen begränsar dock bara de appar som du kan lägga till i delad skärm till listan över senaste appar. Eftersom du inte kan komma åt din applåda måste du först skapa ditt delade skärmpar i dina senaste appar för att kunna använda två appar samtidigt.
Allt annat
Andra uppdateringar bakom kulisserna inkluderar HDR-videostöd för kameraappar från tredje part, den tidigare nämnda förbättrade mediaväxeln och punktskriftsskärmar för bland annat Talkback.
Aviseringsskärmen har också designats om för att visa om några appar är aktiva i bakgrunden med ström- och inställningsikonen snyggt flyttad till det nedre högra stället för mitten. Resten av utrymmet tas upp av mediaspelaren när den är aktiv.
I nyheterna: Samsung Galaxy Z Flip 4 vs Z Flip 3: Vilken kommer ut överst?
I en mening, ja det är bättre än Android 12.
Tänk på Android 13 som mer av en förbättring jämfört med Android 12 jämfört med en översyn (som Android 12 var över 11). Uppdateringen bryter inte mot någon av de ursprungliga idéerna som utlovats med Android 12 utan bygger istället på dem. Fler sekretessfunktioner, bättre användbarhet och ytterligare användning av Material You-estetiken förbättrar Android 12 som vi har lärt oss.
Uppdateringen är också betydligt mindre buggig och kommer med prestandaförbättringar under huven för Android i allmänhet. Under de 24 timmar som vi har använt det hittills såg vi bara en bugg där ett meddelande fastnade i meddelandeskärmen när vi scrollade vidare. Felet blev snabbt av med genom att avvisa meddelandeskärmen och öppna den igen. Bortsett från det har vi inte sett några gränssnittsfel eller funktionsfel.
Hur stor prestandaförbättring kommer Android 13 att vara jämfört med Android 12 återstår att se, men användarupplevelsen hittills tyder på en positiv slutsats på den fronten.
I nyheterna: Clop ransomware-gäng ber fel företag om lösen