Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Använda Googles verktyg för webbansvariga för bakåtlänksanalys och rapportering

Använda Googles verktyg för webbansvariga för bakåtlänksanalys och rapportering

Google ger oss en snygg verktygslåda som vi kan arbeta med gratis.

Det är något som varje bra webbmaster har använt för SEO och länkbyggande syften.

Partner till Google Analytics, Google Search Console ger användarna en titt på vad Googles bots ser när de genomsöker våra webbplatser och upptäcker fel och HTML-problem som vi förmodligen inte skulle ha hittat på egen hand.

Den här samlingen av gratisverktyg är användbar för alla som är inblandade i SEO – oavsett om de är ansvariga för en webbplats eller tjugo. Men eftersom vi är backlink-nördar måste vi fråga: Är Google Search Console effektivt för att spåra och analysera bakåtlänkar?

Låt oss se hur bakåtlänkar i Google Search Console fungerar.

Skaffa ett GSC-konto

Registrera dig för Googles verktyg för webbansvariga – vad det faktiskt är nu kallad Google Search Console– är bara lite svårare än att skapa ett Gmail-konto.

1. Gå till Google Search Console.

2. Logga in. Du kan använda samma information som du angav för att skapa ditt Google Analytics-konto.

3. När du har verifierat din identitet och loggat in klickar du på knappen “Lägg till egendom” högst upp på sidan.

4. Ange din webbadress och tryck sedan på “Fortsätt”.

5. Därefter kommer du att bli ombedd att verifiera att du äger din webbplats genom att lägga till en HTML-tagg på din hemsida eller genom att logga in på din domänleverantörs webbplats.

Läsa:  Facebook Marketplace, vad det är och hur det fungerar

När du väl är inne rekommenderar jag genom att ladda ner webbplatskartan. En av de största fördelarna med att använda Search Console är att verktyget genomsöker din webbplats och genomsöker relevanta sidor.

Funktioner i Google Webmaster Tools

  • Index – Har du problem med indexering? Ta reda på och lös dem här.
  • Nyckelord — GWT är det enda stället där du kan ta reda på vilka sökord som faktiskt driver trafik.
  • Webbplatskarta — Berätta för Google vilka sidor som finns på din webbplats direkt genom att ladda upp din egen webbplatskarta.
  • Kontrollera inkommande länkar — Visa ny länkinformation, ladda ner bakåtlänkar. Tyvärr fungerar den webbaserade applikationen bara som en förhandsvisning.
  • Släng bakåtlänkar – Google söker på din webbplats efter negativ SEO, länkar av låg kvalitet och mer. Opt-out-verktyget tillåter användare att välja bort webbplatser som undergräver dem.
  • Påföljder — Om du har fått en Google-straffavgift kan du ta reda på det här.
  • Uppfattningsfel — Om det finns HTML-fel eller andra bakgrundsproblem kan GWT upptäcka dem.

Googles verktyg för webbansvariga för bakåtlänkar: vad det kan och inte kan göra

Om man tittar på objekten som anges ovan är bakåtlänkar för Google Webmaster definitivt en “grej”. Men det kanske inte är bra?

Det verkar som att sökmotorn missat några saker.

Låt mig utveckla: GWT ger dig mycket information. Du kan se klickfrekvenser, identifiera sökord som folk använder för att hitta dig och dra nytta av indexeringsfunktionen.

Dessutom visar GWT länkar som inte är live. Dessa är länkar på din webbplats som inte är anslutna till det offentliga Internet.

Läsa:  Topp 10 fördelar med hanteringsverktyg för sociala medier 2024

Det finns flera meter tillgängliga och det är gratis – vilket såklart låter fantastiskt.

Problemet är att Google Webmaster Tools ser inåt. Det är en reflektion över hur saker och ting fungerar i det här lilla hörnet av webben, inte så mycket hur det relaterar till resten av Internets vida värld.

Baserat på min erfarenhet av verktygen kan det bäst beskrivas som ett sätt att hitta och åtgärda SEO-fel och problem med din sajts prestanda. Betoning din sida, eftersom det inte är tal om konkurrensanalys.

Hur är det när det kommer bakåtlänkar?

Tyvärr fungerar GWT:s bakåtlänksfunktion bara för dem som vill ha en ögonblicksbild av sin egen webbplats. Det är definitivt inte utformat för att hjälpa dig se alla dina länkar, än mindre dina konkurrenters bakåtlänkar, eller utveckla en länkbyggande strategi.

Visa bakåtlänkar med Googles verktyg för webbansvariga

Bakåtlänkar (ofta kallade inkommande länkar) är en stor del av SEO och Google skulle vara försumlig om de utelämnade dem.

GWT visar dig länkar från tredje parts webbplatser och bloggar, men du kan bara se en liten del av dina länkar medan du är i programmet.

Medan Google spårar all data som går till och från din webbplats, gillar de att hålla den typen av information nära bröstet. Google gör dock en del omvänd data tillgänglig via instrumentpanelen.

För att komma dit, klicka på knappen “Länkar” till vänster, klicka sedan på “Bästa länkade sidor” eller “Bästa länkade webbplatser”.

När du har öppnat “Bästa länkwebbplatserna” kommer sidan att visa dig ett exempel på vem som länkar till dig mest och hur informationen relaterar till varandra.

Läsa:  Att välja rätt höjd och stil på restaurangbarstolar för din plats

Du kan sedan ladda upp länkarna till Google Sheets, Excel eller som en CSV-fil. Din information presenteras i en tabell sorterad efter datum. För att få ut det mesta av din data måste du skapa en pivottabell för att sortera den därefter.

Anteckna det det finns kvoterså du kanske inte kan ladda ner hela listan med länkar.

Samtidigt som du får bra information om personerna som länkar till dig kan du se att tabellerna är sparsamma med data. Du ser i princip bara mängden, källtexten och ankartexten (även om det bara är synligt i ett separat GWT-område).

Är GWT tillräckligt för att analysera bakåtlänkar?

Kort svar: Inte riktigt. Funktionen för bakåtlänkar i Googles verktyg för webbansvariga misslyckas, särskilt jämfört med Övervaka bakåtlänkar och andra bakåtlänksspecifika verktyg.

Men GWT är en viktig pusselbit som hjälper dig att förbättra din sökrankning genom att markera exakt vad som är fel på din webbplats.

Bakåtlänkarna i Google Webmaster Tools-paketet är inte precis anledningen till att använda verktyget. Detta är uppenbart när du gör en snabb Google-sökning – ingen använder verkligen detta som sin primära källa för omvänd data.

Verktyget används bättre för att avslöja problem. När du till exempel lägger till en webbplatskarta är det enkelt för Google att indexera ditt innehåll.