Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Bakåtlänkar till sidofältet: 3 sätt att veta om de är värda risken

Bakåtlänkar till sidofältet: 3 sätt att veta om de är värda risken

Att skapa en SEO-strategi kan verka som ett riskabelt spel.

Även om det lönar sig att spela säkert, verkar det som om de djärvaste strategierna lönar sig mest.

Men att göra mer riskfyllda drag är inte alltid ett bra beslut.

Om du använder SEO-taktik som strider mot Googles policy kan du upptäcka att dina företagsuppgifter faktiskt straffas.

När Google tror att du försöker lura deras system, blir det bara svårare och svårare att komma till toppen av SERP:erna.

Det är svårt att gå på den fina gränsen mellan riskfyllda SEO-insatser som kommer att driva dig till toppen av resultatlistan och de som kommer att sätta dig på Googles dåliga sida.

När du läser berättelser om webbplatser som använder “risksam” taktik för att få resultat, kanske du undrar “Ska jag prova det också?”

En av de mest riskfyllda av dessa taktiker är konstruktion bakåtlänkar i sidofältet.

Även om bakåtlänkar i sidofält kan verka som en snabb lösning för att få fler bakåtlänkar till din webbplats, är de ofta inte så användbara som du kanske tror.

Låt oss ta en närmare titt på bakåtlänkar i sidofältet och om de är värda din uppmärksamhet.

Vad är bakåtlänkar i sidofältet?

Sidofält har använts för att ge snabb och enkel åtkomst till populära sidor under ganska lång tid.

En sidofält är en webbplatsfunktion som visas på nästan varje sida och kan vara mycket användbar för besökare att utforska din blogg, upptäcka nya produkter eller till och med lära känna webbplatsägaren eller företaget.

Här är ett exempel på vår bloggs sidofält till höger om huvudinnehållet:

I en blogg som denna hjälper en sidofält användare att snabbt navigera till nya eller populära inlägg och prenumerera på e-postlistor.

Under tiden på resurssidan, som t.ex Dettasidofältet används för att dirigera människor till andra delar av webbplatsen som de kan finna värdefulla.

Läsa:  Digital Storyteller: ett växande yrke

Bakåtlänkar i sidofält är precis vad de låter som – bakåtlänkar som finns i sidofältet på en webbplats. Bakåtlänkar i sidofältet anses vara en typ av bakåtlänk för hela webbplatsen.

Google tänker på länkar för hela webbplatsen enligt följande:

[https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=mTjN9x-by-I]

När en bakåtlänk placeras i en sidofält visas den på alla webbplatser som innehåller sidofältet. I många fall kan detta innebära dussintals och dussintals länkar tillbaka till din webbplats.

Är bakåtlänkar i sidofältet värdefulla?

Om du tror att att lägga till bakåtlänkar i din sidofält kommer att öka antalet bakåtlänkar och därmed din rankning i dina sökmotorer, har du fel.

Bakåtlänkar i sidofältet är inte ett effektivt sätt att lura systemet.

Däremot kanske de inte är det dålig antingen till din webbplats.

Sanningen om huruvida bakåtlänkar i sidofält är värdefulla eller inte är det det beror på.

Närhelst en bakåtlänk placeras på en webbplats, tittar Google på hur relevant länken är för webbplatsen. Samma idé gäller bakåtlänkar i sidofältet.

Även om länken kan passa hela webbplatsen kommer Google att fråga om den är det Verkligen tillhör sidofältet.

Om det inte verkar nödvändigt, eller om sidofältet är fyllt med dussintals andra bakåtlänkar utan någon uppenbar koppling, anses det förmodligen vara skräppost.

Men om länken gäller alla besökare, till exempel ett företags integritetspolicy, är det naturligt att lägga till den i sidofältet. Sådana länkar är anses värdefullt och hindrar inte sökmotoroptimering.

Sådana länkar anses dock i allmänhet inte vara en del av din strategi för länkbyggande. Istället är de viktiga delar av alla webbplatser eller bloggar som hjälper användare att navigera på din webbplats.

När det kommer till kritan kommer det inte att göra mycket för din SEO att lägga till bakåtlänkar till din sidofält.

Även om vissa länkar kan höra dit, är de inte där för att förbättra din ranking.

3 sätt att veta om de är värda risken

Under Googles pre-pingvin-dagar betydde antalet bakåtlänkar mycket mer än deras relevans.

För att förbättra din sökmotorrankning behövde du bara så många bakåtlänkar som möjligt. Detta innebar att att lägga till länkar till flera sidor – oavsett hur väl matchade – kunde hjälpa dig att snabbare komma till toppen av sökmotorns resultatsida.

Läsa:  Använda Googles verktyg för webbansvariga för bakåtlänksanalys och rapportering

Men efter Penguins uppdatering började Google tänka på länkkvalitet istället för kvantitet. Istället för att marknadsföra sidor med massor av bakåtlänkar började de leta efter sajter med massor av bakåtlänkar som faktiskt hörde dit.

När Google avgör kvaliteten på en bakåtlänk tar Google hänsyn till tre olika områden: ankare text, länkplacering och länkens relevans.

Tyvärr verkar bakåtlänkar i sidofältet ignoreras på alla områden – vilket innebär att du förmodligen inte kommer att se många resultat från denna farliga placering.

Låt oss ta en titt på exakt varför bakåtlänkar i sidofältet inte är värda risken – och vad du istället kan göra för att förbättra din bakåtlänksstrategi.

1. Ankare text

Bakåtlänksankartext är den synliga, klickbara delen som visas i innehållet. Ankartext låter webbplatsägare sömlöst infoga länkar direkt i sitt onlineinnehåll, vilket hjälper både sökmotorer och webbplatsbesökare att förstå vilken information länken leder till.

När det gäller SEO är ankartexten viktig eftersom den oftast innehåller nyckelord relaterade till innehållet i länken. Detta ger sökmotorernas sökrobotar en bättre uppfattning om när innehållet ska visas i olika sökningar.

Men om du aktivt bygger länkar till sidofält har du i allmänhet inte samma frihet med din ankartext. Du kan sluta med en blottad länk, eller så kan din ankartext vara det exakta sökordet du försöker rikta in dig på – vilket kan vara dåligt för sökmotorer.

Ankartexter som ligger för nära det riktade sökordet ser skräppost eller betalda ut.

Eftersom de inte verkar naturliga, ägnar Google inte lika mycket uppmärksamhet åt dem. Att ha för mycket på din webbplats kan förstöra din ankartextprofil och sökmotorns övergripande rykte.

Om du har bakåtlänkar på hela webbplatsen som är rika på sökord kan du faktiskt skada din SEO allvarligt.

Vad du ska göra istället

Lägg till bakåtlänkar där de är mest meningsfulla naturligt, med hjälp av ankartext som ger en djupare förståelse av länkens innehåll.

Om du behöver lägga till en länk i sidofältet, välj ankartext med varumärke istället för generiska sökord.

Hur man kontrollerar ankartext

Använd Ahrefs för att kontrollera hur alla befintliga bakåtlänkar håller sig i ankartexttestet.

På fliken “Backlink Research” kan du se hela din bakåtlänksprofil, tillsammans med viktig information som hjälper dig att utvärdera hur varje länk uppfyller dessa kriterier.

Läsa:  WhatsApp, här är vad som ändras för iOS och Android

2. Placering

När du lägger till en länk till din webbplats bör den ge värde för din besökare.

Oavsett om det är en bakåtlänk till ett annat företags blogg eller en navigeringslänk till ett annat område på din egen webbplats, bör länken göra det enkelt för besökare att ta sig från punkt A till punkt B.

När Google avgör kvaliteten på din bakåtlänk överväger de om placeringen är vettig där den är. De tittar på om det ger verkligt värde för din besökare och om besökaren letar efter den informationen vid den tidpunkten.

Ett sidofält är ett bra ställe att lägga till interna länkar till olika delar av din egen webbplats, men besökare vill förmodligen inte kolla in en annan webbplatss innehåll när de surfar på din. Det betyder att Google kanske inte ser sidofältet som den bästa placeringen för en omvänd extern webbplats.

I vissa situationer kan det vara vettigt att ha länken i sidofältet, men det är riskabelt. Om det inte omedelbart är klart varför länken finns där kan du få en skräppostrapport.

Vad du ska göra istället

Placera dina bakåtlänkar där de kommer att vara mest användbara för din besökare.

Fundera på vilken typ av ytterligare information de kan leta efter vid den tiden och lägg till din länk på ett sätt som för dem framåt på ett naturligt sätt.

Kontrollerar länkens placering

Du kan ta reda på exakt var var och en av dina bakåtlänkar är placerade genom att manuellt gå igenom webbadresserna i kolumnen Refererande sida och bedöma om din bakåtlänksplacering ser naturlig ut.

Till exempel leder en av dessa webbadresser till en webbplats av låg kvalitet full av skräppostlänkar som är onaturligt skilda.

3. Relevans

En bakåtlänk av hög kvalitet bör vara informativ och användbar för din besökare oavsett var den är placerad. Det betyder att innehållet i bakåtlänken på något sätt måste vara relaterat till innehållet på din egen webbplats.

Länken måste med andra ord vara relevant för din målgrupp.

När Google bestämmer kvaliteten på bakåtlänkar tittar det på hur relevant länken är när det gäller de riktade sökorden och den information den ger till dina webbplatsbesökare. Om det inte verkar passa kan Google höja en skräppostflagga.

Läsa:  5 enkla sätt: Hur konverterar man text till tal med realistiska röster?

Samma idé gäller för din sidofält.

Men bristen på sammanhang i sidofältet kan göra saker lite mer komplicerade. För att en länk ska se relevant ut i sidofältet måste den passa nästan perfekt med resten av webbplatsens innehåll.

När en bakåtlänk finns i ett blogginlägg kan Google se om den passar innehållets sammanhang. Det betyder att länkar som kanske inte automatiskt passar in i din webbplatss nisch fortfarande kan anses vara relevanta. Tyvärr gäller inte samma sak när dessa länkar placeras i sidofältet.

Vad du ska göra istället

Inkludera endast mycket relevanta länkar till innehållet på din webbplats.

Om du behöver för att lägga till en länk till din sidofält, se till att den passar din webbplatss nisch perfekt och att Google tydligt kan se varför den hör hemma.

Kontrollera länkens relevans

Precis som med länkplacering måste du besöka webbadressen till varje länkande webbplats för att kontrollera om bakåtlänken är relevant.

Här är ett bra exempel i relevant, kontextuellt baklänksinnehåll:

När det kommer till kritan är det inte troligt att sidofältslänkar förstör din SEO – speciellt om du är smart med länkarna du inkluderar.

Men de kommer förmodligen inte att bidra till att förbättra din ranking.

Bakåtlänkar i sidofält anses inte vara otroligt värdefulla oavsett hur de är placerade eller vart de pekar. Faktum är att de till stor del ignoreras av sökmotorernas sökrobotar.

Detta betyder att du kanske slösar bort din tid på att bygga bakåtlänkar i sidofältet när det finns dussintals andra bakåtlänksstrategier som kan göra dig ännu mer.

Om du måste lägga till en länk till din sidofält, var strategisk med vad du delar. Se till att det är relevant, värdefullt och har ankartext som visar Google att det inte är skräppost.