Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Bakåtlänkar vs hänvisningsdomäner: Vilket är viktigast?

Bakåtlänkar vs hänvisningsdomäner: Vilket är viktigast?

När det kommer till sökmotoroptimering (SEO) finns det otaliga faktorer som påverkar en webbplatss synlighet och rankning.

Bland de faktorer som spelar roll är bakåtlänkar och refererande domäner. Att förstå skillnaden mellan bakåtlänkar vs hänvisningsdomäner och vad som är viktigast kan dock vara lite förvirrande för nya marknadsförare.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad skillnaderna är mellan bakåtlänkar och refererande domäner. Dessutom kommer vi att ge dig praktiska steg för hur du kontrollerar en webbplatss bakåtlänkar och hänvisningsdomäner.

Vad är en bakåtlänk?

En bakåtlänk är en hyperlänk som leder användare från en webbsida till en annan. När en webbplats innehåller en länk som leder till din webbplats anses den vara en bakåtlänk.

Se det som en onlinerekommendation eller “röster” som vissa människor kallar det. Ju mer välrenommerade webbplatser som länkar till din webbplats, desto mer auktoritet och trovärdighet får den i sökmotorernas ögon.

Tänk på det så här: du skriver en insiktsfull artikel om de bästa medelstora hundraserna.

En annan webbplats, imponerad av ditt innehåll, innehåller en länk till din artikel i deras eget blogginlägg om husdjursvård. Den här länken blir en bakåtlänk för din artikel, vilket ökar dess synlighet och potentiella räckvidd online.

Ju fler högkvalitativa bakåtlänkar du skaffar, desto mer “populär” blir din webbplats i ögonen på sökmotorer som Google, vilket i slutändan förbättrar din rankning i sökresultaten.

Läsa:  Honor lanserar Magic V: Folding flaggskepp som fortfarande är användbart när det är stängt

Vad är en refererande domän?

En refererande domän hänvisar till en unik webbplats som innehåller en eller flera bakåtlänkar som pekar till din webbplats. I enklare termer är det en webbplats som fungerar som en källa eller ursprung för bakåtlänkar som pekar till din webbplats.

Till skillnad från bakåtlänkar, som fokuserar på enskilda länkar, tar refererande domäner hänsyn till det totala antalet unika webbplatser som länkar till din webbplats.

Tänk tillbaka på vårt hundrasartikelexempel. Om en annan webbplats, som en populär husdjurstidning, länkar till din artikel, blir själva djurtidningen en refererande domän. Även om de bara länkar till din artikel en gång, anses de fortfarande vara en refererande domän eftersom de är källan till den bakåtlänken.

Sökmotorer analyserar kvaliteten och kvantiteten av hänvisningsdomäner för att mäta relevansen och populariteten för din webbplats, vilket i slutändan påverkar dess organiska sökrankning.

Skillnaden mellan bakåtlänkar vs refererande domäner

Bakåtlänkar är individuella länkar, medan refererande domäner är de unika webbplatser som är värd för dessa länkar. Att förstå denna skillnad är avgörande för att optimera din webbplatss synlighet och organiska sökrankningar.

Bakåtlänkar vs hänvisningsdomäner: Vilket är viktigast?

När det kommer till SEO har både bakåtlänkar och hänvisningsdomäner enorm makt. Att enbart fokusera på att samla ett enormt antal bakåtlänkar kan dock vara en kortsiktig strategi.

Medan bakåtlänkar representerar individuella röster om förtroende, är det mångfalden av hänvisningsdomäner som verkligen bär vikten i sökmotorernas ögon.

Föreställ dig två scenarier:

 • Scenario 1: Din webbplats får 100 bakåtlänkar, men de kommer alla från bara två refererande domäner. Även om detta kan verka imponerande vid första anblicken, ger det en begränsad bild. Sökmotorer kan se detta som en manipulativ taktik som ifrågasätter äktheten hos dessa bakåtlänkar.
 • Scenario 2: Din webbplats får 20 bakåtlänkar, men de kommer från 20 olika refererande domäner. Detta scenario, trots att det har färre bakåtlänkar, visar en mycket starkare och mer naturlig länkprofil. Sökmotorer ser detta som ett bevis på det genuina värdet och auktoriteten hos ditt innehåll, vilket i slutändan driver din webbplats upp i sökmotorernas ranking.
Läsa:  Inbäddningsguide för Squarespace

Med andra ord, att ha en länk från flera hänvisningsdomäner är mer kraftfullt för din SEO än att ha flera länkar från bara en handfull hänvisningsdomäner.

Fokus på kvalitet [backlinks] över kvantitet är det som kan hjälpa till att skydda din webbplats när Google uppdaterar.

– Adam Riemer, SearchEngineJournal

Hur en varierad länkprofil påverkar SEO

 • Naturlighet: En mångsidig bakåtlänksprofil speglar webbens organiska karaktär, där länkar tjänas in genom äkta interaktion och värdeutbyte. Detta stärker din webbplats trovärdighet och signalerar förtroende till sökmotorerna.
 • Auktoritet: Varje unik hänvisningsdomän lägger till ett förtroendevotum från en separat källa, vilket förstärker den övergripande effekten och auktoriteten för din webbplats.
 • : Med bakåtlänkar från olika domäner kan du träffa en bredare publik och potentiell kundbas, vilket ökar din webbplatss synlighet och räckvidd.

Vad gör en bra bakåtlänk?

En bra bakåtlänk har flera nyckelelement som bidrar till dess effektivitet när det gäller att öka sökmotoroptimering (SEO) och webbplatsens trovärdighet.

Här är de väsentliga faktorerna som gör en bakåtlänk värdefull:

 • Relevans: En bra bakåtlänk är relevant för din webbplats innehåll och bransch. Det bör komma från en webbplats eller sida som delar ett liknande ämne eller tema som din. Denna relevans signalerar till sökmotorer att din webbplats är en pålitlig källa inom sin nisch.
 • Auktoritet: Bakåtlänkar från auktoritativa webbplatser bär mer vikt och trovärdighet. Webbplatser med hög domänauktoritet, etablerat rykte och stark onlinenärvaro ger värdefulla rekommendationer som kan påverka din webbplatss rankning positivt.
 • Naturligt förvärv: Sökmotorer föredrar bakåtlänkar som erhålls naturligt, snarare än genom manipulativa eller spammiga metoder. En bra bakåtlänk förvärvas genom organiska medel, som att tjäna den genom högkvalitativt innehåll, samarbeten eller genuina relationer med andra webbplatser.
 • Ankare text: Ankartexten, eller den klickbara texten som innehåller hyperlänken, ska vara relevant och beskrivande. Det hjälper både sökmotorer och läsare att förstå sammanhanget för den länkade sidan.
Läsa:  Så säljer du din byrå (med tips från de som har)

 • Mångfald: Att ha en mångsidig bakåtlänksprofil, med länkar från olika källor och typer av webbplatser, är fördelaktigt. En blandning av olika hänvisningsdomäner och länktyper, såsom kontextuella länkar, gästinlägg eller redaktionella omnämnanden, ger djup och autenticitet till din bakåtlänksprofil.
 • Kvalitet: Kvaliteten på länksidan spelar roll. En bra bakåtlänk kommer från en väldesignad webbsida med värdefullt och engagerande innehåll. Undvik bakåtlänkar från webbplatser med låg kvalitet eller skräppost, eftersom de kan skada dina SEO-ansträngningar.

Hur man kontrollerar en webbplatss bakåtlänkar kontra hänvisningsdomäner

Du kan kontrollera alla webbplatsers bakåtlänkar och hänvisningsdomäner med SEOptimers Backlink Research-verktyg.

Logga bara in på ditt Ahrefs-konto och klicka på “Bakåtlänksforskning”-fliken till vänster på instrumentpanelen.

Lägg sedan till webbadressen till webbplatsen du vill kontrollera och klicka på den orange “Forskning” knapp. Nu kommer du att kunna se alla de viktigaste bakåtlänksstatistiken för domänen du angav.

den “Översikt“-fliken visar dig hur många bakåtlänkar kontra refererande domäner din webbplats har. Detta ger ett snabbt och enkelt sätt att kontrollera en webbplatss bakåtlänksprofil och hur många länkar den har i förhållande till antalet refererande domäner.

Du kan också navigera till “Bakåtlänkar“-fliken för att se mer detaljerad information om de enskilda länkarna som pekar till din webbplats. Här kan du se mätvärden som:

 • Domänstyrka
 • Sidstyrka
 • Refererande sida
 • Målsida
 • Ankare text
 • Följ/Nofollow

Om du verkligen vill fördjupa dig i hur många bakåtlänkar kontra refererande domäner din länkprofil har, navigera till “Refererande domäner” sektion.

Här kan du se varje hänvisande domän, samt antalet bakåtlänkar från varje. Till exempel, i skärmdumpen nedan, kan du se att SEOptimers hemsida (https://www.seoptimer.com) har 10 bakåtlänkar från Neil Patel-bloggen, där alla är dofollow-länkar.

Läsa:  Vad är den genomsnittliga kostnaden för en bok? En prisguide

Slutsats

Jämförelsen mellan bakåtlänkar och hänvisningsdomäner belyser vikten av att diversifiera din SEO-strategi.

Även om bakåtlänkar är värdefulla för att etablera trovärdighet och auktoritet, är det mer kraftfullt att få en länk från flera refererande domäner än flera länkar från bara en handfull.