Başarılı bir marka olabilmek için, eylemlerinizi ve süreçlerinizi mümkün olduğunca verimli bir şekilde işlediğinizden emin olmak için düzenli olarak değerlendirmeniz gerekir. Bunu başarmanın en etkili yollarından biri, bir şirketi, hedefi veya hedefi SWOT analizi yöntemini kullanarak analiz etmektir.
SWOT analizinin ne olduğunu bilmiyorsanız veya biraz bilgi tazelemek istiyorsanız doğru yere geldiniz.
Nasıl bir SWOT analizi?
SWOT’un açılımı Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, Ve tehditler. Yaklaşımın gelişimi şunlara atfedilir: Albert Humphrey1960’lı ve 1970’li yıllarda Stanford Araştırma Enstitüsü’nde (SRI) iş stratejilerini değerlendirmek ve güçlendirmek amacıyla çerçeveyi oluşturduğu söyleniyor.
SWOT analizi işiniz için yararlı bir araçtır. Pazarlama stratejisi, özellikle konu yeni bir projeyi, bir hedefi değerlendirmek veya işi bir bütün olarak analiz etmek olduğunda. Üstün olduğunuz, geliştirebileceğiniz alanları, potansiyel fırsatlarınızı ve üstesinden gelebileceğiniz (veya aşmanız gerekebilecek) zorlukları ayrıntılarıyla anlatan bir yol haritası görevi görür.
Sonuçta bir şirketin sadece ‘var olması’ yeterli değil. Fırsatlarınızı en üst düzeye çıkarmanız, olumsuz faktörleri en aza indirmeniz, bilinçli kararlar vermeniz ve genel olarak sürekli değişen pazarın ve bunun potansiyel etkilerinin farkında olmanız gerekir. Düzenli olarak SWOT analizi yapmak tüm bunları başarmanızı sağlar.
SWOT analizinin her yönüne daha derinlemesine bakalım:
Güçlü
Güçlü yönleriniz, şirketinizin özellikle iyi yaptığı şeyler veya rakiplerinizden olumlu bir şekilde ayrıldığınız yönlerdir. Bu, üretim süreciniz, sosyal medya varlığınız, müşteri hizmetleri rejiminiz, yüksek vasıflı ve bilgili çalışanlarınız veya personelinizi motive etme yöntemleriniz olabilir. Bunlar aynı zamanda teknolojiler, yazılım, sermaye veya ofis/mağaza konumları gibi maddi varlıklar da olabilir.
Benzersiz satış noktanıza (USP), kaynaklarınıza, varlıklarınıza veya uyarlanabilirliğinize bakarak şirketinizi dahili olarak analiz etmenin yanı sıra, şirketi müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin gözüyle görselleştirmeye çalışmanız da sizin için önemlidir.
Güçlü yönlerinizi analiz etmek, şirketinizin nasıl ve nerede üstün olduğunu anlamanıza yardımcı olur; bu nedenle, sizi neyin işlevsel kıldığını ve geliştirdiğini düşünün; bunu yapmaya devam edin ve bu nitelikleri potansiyel olarak artırabilecek veya artırabilecek yolları deneyin.
Örnek:
“Bizden alışveriş yapmaya ve bizi desteklemeye devam eden sadık bir müşteri tabanımız var.”
Dikkate alınması gereken sorular:
1. Müşterileriniz şirketiniz veya ürününüz hakkında neyi seviyor?
2. Rakiplerinizin sahip olmadığı hangi kaynaklara sahipsiniz?
3. USP’niz nedir?
4. Şirketiniz sektörünüzdeki diğerlerinden daha iyi ne yapıyor?
Zayıf yönler
Gerçeklerle yüzleşmek ne kadar zor olursa olsun, şirketinizin zayıf yönlerini analiz ederken dürüst olmanız ve kendinizin farkında olmanız gerekir. SWOT analizinin amacı projelerinizi, hedeflerinizi, hedeflerinizi veya tüm şirketi değerlendirmek ve eyleme dönüştürülebilir içgörülere dayalı kararlar vermektir.
Markanıza, sosyal medya istatistiklerinize, çalışanlarınıza, kaynaklarınıza, sistemlerinize, uygulamalarınıza ve prosedürlerinize bakın. Bir rakip analizini tamamlayın; rakiplerinizin sizi geride bıraktığı alanlar var mı? Güçlü yönlerinizde yaptığınız gibi, şirkete müşterilerinizin, potansiyel müşterilerinizin ve rakiplerinizin gözünden bakmaya çalışın: Başkaları faaliyetlerinizi, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi nasıl deneyimliyor ve pazarda nasıl görülüyorsunuz?
Rakipleriniz sizin olmadığınız alanlarda üstünse, sizin nelerde eksik olduğunuzu ya da nerede yetersiz kaldığınızı araştırın. Satışlarınız sabit kalıyorsa aktif olarak iyileştirmenin yollarını keşfedin. Çalışanlarınızı kaybediyorsanız, dürüst geri bildirim isteyin ve çalışanların sağlığını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda araştırma yapın.
Zayıf yönlerinizi belirlemek sizi açık tutar ve iyileştirme fırsatları sunar.
Örnek:
“Ekibimizde başarıya ulaşmamıza yardımcı olacak uzmanlığa sahip yüksek vasıflı çalışanlar eksik.”
Dikkate alınması gereken sorular:
1. Müşterileriniz neden sizden alışveriş yapmayı bırakıyor?
2. Müşterilerinizden aldığınız yaygın şikayetler nelerdir?
3. Mevcut satış huninizdeki en büyük engeller veya zorluklar nelerdir?
4. Personeliniz tam eğitimli, yetenekli ve bilgili mi?
Fırsatlar
Fırsatlar, işletmenizin başarısına bir şekilde fayda sağlayacak, olumlu etki yapacak veya katkıda bulunacak, işletmeye açık fırsatlardır.
Bu olumlu faktörler bağımsız olarak ortaya çıkabilir ancak bir SWOT analizi yapmak, fırsatları doğrudan ve stratejik bir şekilde belirlemenize ve bunlardan yararlanmanıza olanak tanır. SWOT analizinin bu bölümü çoğunlukla aşağıdaki faktörlere atıfta bulunur: harici işe. Fırsatlar pazar değişikliklerinden, toplumsal trendlerden, rakiplerinizin başarısızlıklarından veya teknolojideki ilerlemelerden kaynaklanabilir.
Size açık fırsatları belirlemek ve bunlara göre hareket etmek, şirketiniz, mevcut hedefleri ve gelecekteki hedefleri açısından büyük bir fark yaratabilir.
Örnek:
“Yakında daha iyi bir konumdaki daha merkezi bir merkez ofise taşınacağız ve daha deneyimli personeli çekmek ve mevcut personelimizin seyahat sürelerini kısaltmak için daha iyi bir fırsata sahip olacağız.”
Dikkate alınması gereken sorular:
1. Süreçlerimizi nasıl iyileştirebiliriz?
2. İşimizi geliştirmek için yararlanabileceğimiz önemli mevzuat değişiklikleri var mı?
3. Yararlanabileceğimiz yeni teknolojiler var mı?
4. Pazarda ürünümüzü/hizmetimizi uyarlayabileceğimiz yeni trendler var mı?
Tehditler
Tehditler, işinizi olumsuz yönde etkileyebilecek engeller veya harici herhangi bir şeydir.
Ne yazık ki tehditler, pazar değişimleri, tedarik zinciri sorunları, tüketici davranışı veya eğilimlerindeki değişiklikler, rakiplerin eylemleri, dijital bozulma vb. gibi nadiren üzerinde kontrol sahibi olduğunuz şeylerdir. Ancak yeni ve gelişmekte olan teknolojiler gibi bir şey hem bir fırsat hem de bir fırsat görevi görür. Ve Bir tehdit; size ilerleme veya yol kenarına düşme seçeneği sunuyor.
Tehditleri doğru bir şekilde tespit edememek işinize büyük zarar verebilir; bu nedenle, her şeyi kontrol altında tuttuğunuzdan ve markanızı, rakiplerinizi ve daha geniş bir pazarı düzenli olarak analiz ettiğinizden emin olun.
Örnek:
“Piyasada bizimkine benzer bir ürün sunan yeni bir rakip var.”
Dikkate alınması gereken sorular:
1. Büyük tehdit oluşturan potansiyel rakipler var mı?
2. Kilit çalışanlarınız ücretlerinden ve işyeri sosyal haklarından memnun mu?
3. Üretiminizi/üretiminizi/dağıtımınızı etkileyecek bir doğal afet ihtimali var mı?
4. Şirketiniz olası bir davaya yol açabilecek herhangi bir işlem yaptı mı?
İşte The Coco-Cola Company’yi kullanan bir SWOT analizi örneği.
Başarılı Bir SWOT Analizi Oluşturmak İçin 4 İpucu:
1. Şablonu tanıyın
SWOT analizi şablonu basittir – her birinin üzerinde bir başlık bulunan 4 boş beyaz kutu; Güçlü yanlar Zayıflıklar Fırsatlar Tehditler. Şablonun kendisi basit olsa da başlamak zor olabilir. Bu nedenle, her kutuya, başlamanıza yardımcı olacak ve analizinizi başarılı bir şekilde tamamlamak için neye değinmeniz gerektiği konusunda size iyi bir fikir verecek bazı önemli sorular ekledik:
Her şey sırayla. SWOT şablonunu daha önce görmüş olabilirsiniz, bunun nedeni, SWOT analizinin görsel olarak yürütülmesi söz konusu olduğunda en sık kullanılan format olmasıdır. Bu bir klasik!
Pek çok insanın görsel öğrenici olduğu bir sır değil, en azından düşüncelerinizi görsel olarak özetlemenin zararı olmaz ve bu tablo gerçekten işe yarıyor. Ek olarak, bunların uzun bir liste yerine düzenli bir ızgara biçiminde olması, her bir öğenin karşılaştırılmasını kolaylaştırır: örneğin, güçlü hemen üstünüzde yer alıyor fırsatlarBu, olumlu bir şekilde fırsatlara dönüştürülebilecek güçlü yönlerin belirlenmesini kolaylaştırır. Benzer şekilde, sizin tehditler senin hemen altında zayıflıklarBu, ikisi arasında bir korelasyon olup olmadığını görebileceğiniz anlamına gelir; işletmenizde bunların tehdit haline gelmesini önlemek için değiştirebileceğiniz herhangi bir zayıf nokta var mı?
2. Amaç ve hedefleri açıkça belirleyin
Markanızı, rakiplerinizi, pazarınızı vb. elinizden geldiğince tanımak çok önemlidir, bunu biliyoruz! Ancak daha geniş bir vizyona sahip olmalısınız. Yüzlerce SWOT analizi yapabilirsiniz ancak bunlar ancak net hedefler Ve hedefler. Açıkça, AKILLI hedefleri kastediyoruz: Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi/İlgili ve Zamana bağlı.
Tabii ki, eğer sadece işinizi daha iyi anlamak için bir SWOT analizi yapıyorsanız, bu da son derece faydalıdır. Özellikle şirkete ve pazardaki konumunuza bir bütün olarak genel bakış elde etmek söz konusu olduğunda. Ancak amaç ve hedeflerinizin ne kadar ulaşılabilir olduğunu ve bunlara ulaşmak için atabileceğiniz eylemleri, önlemleri ve genel adımları anlamak söz konusu olduğunda SWOT analizi en pratik yöntemlerden biridir.
3. Beyin fırtınası oturumları düzenleyin
Kendinize ait harika fikirleriniz olabilir, ancak insanlar genellikle farklı şekillerde düşünürler, bu da tahmin edebileceğiniz gibi çeşitliliğin artması anlamına gelir. Beyin fırtınası, çok çeşitli fikirlere odaklanmanıza yardımcı olur ve size daha geniş bir bilgi yelpazesi sunar ve işletmenizi farklı yollara açar. Benzer şekilde, örneğin bir pazarlama departmanının, bir satış departmanının veya bilgisayar geliştirme ekibinin derin karmaşıklıklarını bilemeyeceğinin anlaşılması doğru olacaktır. Kendi departmanınız ve farklı departmanlarınız arasında beyin fırtınası yapmak, muhtemelen tek başına beyin fırtınası yapan biri olarak sahip olamayacağınız yeni ve ilginç fikirler, görüşler ve anlayışlar getirir.
Beyin fırtınası yoluyla kazanılan ekstra bilgi, işletmenize, SWOT analizinizi kolaylaştırmaya (aynı zamanda ekibi birbirine yaklaştırıp markayı güçlendirmenin yanı sıra!) şüphesiz yardımcı olan, daha geniş bir eyleme geçirilebilir içgörü yelpazesi sunar.
4. Rakiplerinizi düzenli olarak analiz edin
Çoğu işletmenin karşılaştığı ana tehditlerden biri rakipleridir. Elbette rakiplerinizin uzun ve kısa vadeli hedeflerinizi açıklayan samimi iş planınıza erişimi yok, hayır. Ancak rakipleriniz ürünlerinizi, hizmetlerinizi, içeriğinizi, web sitenizi, sosyal medyanızı, çevrimiçi incelemelerinizi vb. analiz edebilir.
Çoğu işletme düzenli olarak rakip analizi araştırır ve oluşturur; bu nedenle size de aynısını yapmanızı tavsiye ederiz! Her şeyi incelemeniz sizin için önemlidir, ancak şu temel soruları sorarak başlayın:
- Ürün veya hizmetleri nedir? Üst düzey, düşük maliyetli veya orta sınıf olarak mı görülüyor? Özellikleri nelerdir?
- Misyonları veya temel mesajları nedir?
- Bunlar bir e-ticaret mağazası mı yoksa fiziksel mağaza mı? Her ikisi de varsa, çevrimiçi ve çevrimdışı deneyimleri nasıl karşılaştırılır?
- Fiyatlandırma yapıları nasıl?
- Hedef kitleleriyle etkileşim kurmak için hangi kanalları kullanıyorlar?
- İndirimler, promosyonlar veya sadakat programları sunuyorlar mı?
- Başlıca pazarlama taktikleri nelerdir?
SWOT analizi yapmanın sadece işletmeniz, hedefleriniz veya hedefleriniz için olmadığını unutmayın; Rakipleriniz üzerinde de bir SWOT analizi yapabilirsiniz (ve yapmalısınız da)!
Böylece SWOT analizinizi tamamladınız: Kullanışlı şablonunuzu kullandınız, amaçlarınızı ve hedeflerinizi belirlediniz, çok sayıda beyin fırtınası oturumu yaptınız ve kapsamlı bir rakip analizi gerçekleştirdiniz, mükemmel! Artık tüm harika araştırmanızı yaptığınıza göre, yapmanız gerekenler davranmak sonuçlar üzerine. Doğru, tüm sıkı çalışmanız boşuna değil. Bahsettiğiniz amaç ve hedefler? Gidip onları almanın zamanı geldi.
Çözüm
Haklı olarak hedeflediğiniz amaç ve hedeflerin peşinde koşarken, meselenin sadece satışı yapmakla ilgili olmadığını unutmamak önemlidir. SWOT analizi yapmak aynı zamanda güçlü, uzun ömürlü, güvenilir, şeffaf ve müşterilerin gerçekten güvenebileceği bir işletme yaratmakla da ilgilidir. Yani ister küçük bir startup, ister Fortune 500’ün parçası olan bir şirket olun, SWOT analizi gerçeklere dayalı incelemeye, yeni bakış açılarına ve yeni fikirlere yol açar.