Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

CPC (kostnad per klick): Vad är det och hur optimerar du det?

CPC (kostnad per klick): Vad är det och hur optimerar du det?

Vad är CPC och hur kan det hjälpa ditt företag att växa? Att förstå CPC-marknadsföring och integrera den i din strategi är avgörande för din onlineannonseringsplan. För att hjälpa dig förstå CPC-innebörden och användningen kommer vi att dela upp nyckelkomponenterna för kostnad per klick för att hjälpa dig att optimera den för ditt företag.

Vad står CPC för?

CPC står för kostnad per klick. Det är ett mått som talar om hur mycket du betalar för varje klick i en digital annonskampanj. Detta ger en ytterligare detaljnivå till din marknadsföringsstrategi som berättar mer än bara den totala kostnaden för reklamkampanjen.

Vad är CPC-annonsering?

CPC-annonsering är en vanlig metod som används av webbplatser för att debitera annonsörer för att de kan placera annonser på deras webbplatser. Google Ads (tidigare känd som Google AdWords) är den mest populära facilitatorn för denna marknadsföringsrelation, även om det finns andra.

Hur man beräknar CPC

Du kan använda en online CPC-kalkylator, men formeln är enkel nog. Ditt Google Adwords (eller annan tredjepartsannonseringsplattform) bör ha dina mätvärden på en administratörsinstrumentpanel. Hitta helt enkelt det totala antalet klick i en viss annonskampanj.

Ta den total kostnad för kampanjen och dividera det med antalet faktiska klick. Detta ger din CPC-frekvens.

Till exempel har en kampanj som kostade 1 500 USD och genererade 644 klick en CPC-frekvens på 2,32 USD.

Konceptuellt, istället för att tänka på den totala kostnaden för en annonskampanj, kan du tänka på hur mycket du betalar för att få ett klick till din målsida från en annons.

PPC kostnad

PPC, eller betala-per-klick, hänvisar till den övergripande annonsbetalningsstrategin. När marknadsförare pratar om PPC-strategi talar de främst om hur de betalar för sin reklam. I stället för en fast avgift, antalet visningar (vi kommer till det senare) eller annan betalningsstruktur, betalar de baserat på hur många klick annonsen får.

Läsa:  Vad gör Speechlo? Den bästa Ai-drivna programvaran

Kostnad per klick är ett sätt att mäta det verkliga värdet av din PPC-strategi. Till exempel, om ett skoföretag investerar annonspengar i en PPC-kampanj, måste det veta hur mycket varje klick i slutändan kostar dem.

Många PPC-strategier är strukturerade med en specifik daglig budget. Så om du har en budget på 200 USD per dag och din annons fick tillräckligt många klick för att använda hela budgeten, kommer annonsen inte att visas igen på den webbplatsen förrän nästa dag.

CPC-riktmärken per bransch

CPC-nivåer varierar kraftigt beroende på bransch. Branscher med högkostnadsprodukter och långa försäljningscykler (som SaaS) investerar mer i sin reklam eftersom varje enskild kund spenderar mer pengar.

Företag med kortare försäljningscykler och billigare produkter (som personlig vård eller onlinebeställning av matvaror) vill betala mindre per klick eftersom varje kund spenderar högst hundratals dollar, inte tusentals.

Här är några av branschens viktigaste riktmärken för kostnad per klick, enligt Instapage. Denna graf visar den genomsnittliga kostnaden för flera branscher.

Bildkälla: Instapage

Vi kan se att försäkringsbranschen har en mycket hög CPC, medan elektronikens CPC var under $1. Detta är vettigt eftersom en försäkringsleverantör vill skapa livslånga relationer med företag och människor och därför behöver färre enskilda kunder. Ett elektronikföretag är mer transaktionellt och flyttar många separata inventarier.

Att avgöra om du har en “bra” CPC beror på din bransch.

CPC kontra CPM

CPC är inte den enda annonsbetalningsstrukturen. Dess huvudalternativ är CPM, som står för kostnad per mill ELLER kostnad per tusen.

Bildkälla: ironSource

I det här fallet betalar annonsören ett fast pris för varje tusen visningar av annonsen. Med andra ord, varje gång tusen olika personer ser din annons på internet betalar du en tidigare överenskommen avgift. CPM är bra för varumärken som fokuserar på varumärkesigenkänning mer än snabb konvertering.

CPC kontra CPA

En annan metod för att beräkna kostnaden och värdet för en kampanj är CPA, som står för kostnad per åtgärd ELLER kostnad per förvärv.

I det här fallet bestämmer annonsören en viss önskad åtgärd – vanligtvis en rea, opt-in eller prenumeration – och betalar per antal åtgärder som vidtas.

Läsa:  Hur man bygger ett Killer SEO-team

Enligt detta system betalar annonsören i första hand för reklam som faktiskt konverterar, inte bara visningar. Följaktligen tenderar CPA att vara högre eftersom annonsören betalar för en mer värdefull åtgärd än bara en visning eller ett klick.

Hur man optimerar CPC i Google AdWords

En del av att förstå och tolka CPC-innebörden är att lära sig hur man tar den informationen och tillämpar den för att uppnå ett högre Google Ads-kvalitetsresultat.

Kvalitetspoängen är Googles sätt att avgöra hur användbart ditt innehåll är för konsumenterna. Innehåll av högre kvalitet är privilegierat med bättre annonsplacering på webbsidor och lägre CPC-frekvenser.

Google är ganska kunniga på att rensa bort webbplatser som bara försöker fejka sina kvalitetsresultat. Ingen mängd betald reklam kommer att kompensera för en dåligt utformad webbplats eller en annons som inte ansluter till kundernas frågor.

Enligt Googlekvalitetspoäng bedöms i tre kategorier:

 • Förväntad klickfrekvens
 • Upplevelse av målsidan
 • Annonsrelevans

Bildkälla: Instapage

I var och en av de tre kategorierna kan dina annonser och målsidor få följande poäng:

 • Under medel
 • Genomsnitt
 • Över medel

All denna information är tillgänglig via din Google Ads-översikt.

Eftersom vi vet hur Google gör poäng för våra kampanjer kan vi nu avgöra hur vi kan uppnå en bättre kostnad per klick.

Relevanta annonser

Det mest uppenbara sättet att förbättra din CPC-frekvens är genom att erbjuda mer relevanta annonser. Det betyder att annonserna du erbjuder bättre matchar de söktermer som folk letar efter.

Du kan göra detta genom att:

 • Inriktning av enskilda annonser på specifika söktermer
 • Gruppera nyckelord i teman
 • Justera dina temagrupper närmare dina specifika produkter.

I grund och botten bör varje annons inriktas på en specifik sökfras, men dina annonsgrupper drar nytta av att rikta in sig på relaterade sökningar. Till exempel är “semesterbostad i Tampa” och “hyresbostad i Tampa,” olika men relaterade sökningar.

Att välja rätt sökord

Du kan bestämma de rätta sökorden för dina annonser och målsidor genom att göra sökordsundersökningar av hög kvalitet. Att identifiera long-tail-sökord och prioritera lokala sökningar kommer att stå för ytterligare trafik.

Läsa:  Livstidslicenser för Microsoft Office, vad de är och när de kommer tillbaka

Att organisera dessa sökord i grupper som du kan matcha med ditt företags erbjudanden hjälper dig också att effektivisera din CPC-annonseringsstrategi och skapa grupper av annonser som effektivt matchar dina produkter med konsumenternas sökningar.

Lägga till negativa sökord

Din kostnad per klick beror sannolikt på hur nära dina annonser matchar kundernas sökningar. En del av detta är att se till att dina annonser inte matchar fel sökningar.

Negativa sökord är ord och fraser som du inte vill matcha med dina annonser. De låter vanligtvis som dina önskade söktermer men har olika betydelser.

Till exempel bör ett företag som annonserar för sina webbhotell utesluta alla nyckelord som har med underhållning i hemmet att göra – det är inte den typen av “värd” vi pratar om.

Kunniga marknadsförare kan bli ännu mer specifika genom att utesluta sökare som de tror sannolikt inte kommer att konvertera. Till exempel kan ett företag som säljer avancerad träningsutrustning utesluta “fri nybörjarträning” från sin lista över söktermer eftersom det endast riktar sig till seriösa tränare.

Testa olika budbelopp

Budgivningssystemet på Google Ads är komplexmen det är viktigt att komma ihåg att budsumman inte är allt.

Bildkälla: Direktivkonsultverksamhet

Google bestämmer vilka annonser från dess reklampool som ska visas för en given sökfråga baserat på budbelopp OCH kvalitetsresultat.

Så om Shoe Store X lägger in det högsta budet men har en usel målsida, är det osannolikt att vinna fler auktioner än Shoe Store Y med ett genomsnittligt bud men ett bra kvalitetsresultat.

Att testa olika budbelopp är ett sätt att se till att du får ut så mycket som möjligt av din annonsbudget.

Du kan göra detta genom att välja alternativet Manuell CPC när du väljer din budgivningsstrategi, vilket gör att du kan anpassa det belopp du är villig att spendera på varje sökordsgrupp. Nackdelen är att detta kräver mer praktisk ledningstid.

Alternativt kan du välja alternativet maximera klick, som är ett av Googles automatiska budalternativ. Detta prioriterar att skicka så många klick till dig som möjligt. De kanske inte alltid är de exakta klicken du letar efter, men det är mindre praktisk tid.

Läsa:  Hur man tittar på Chiefs Game 2024 (gratis streaming online)

Att testa budstrategi och belopp – och dokumentera allt noggrant – är ett bra sätt att utvärdera din nuvarande strategi och se om du har en budget tilldelad rätt söktermer.

När allt kommer omkring betyder klick ingenting om de inte driver försäljning, prenumerationer eller vilka andra mål du har. Du kanske kör mycket trafik och söker efter “hundhalsband”, men köparna är de som söker efter “punkhundhalsband”. Se till att dina annonsutgifter faktiskt är inriktade på köpare genom att utvärdera hur mycket du bjuder på allmänna söktermer.

Använd olika typer av sökordsmatchningar

Slutligen kan olika typer av sökordsmatchningar alla vara användbara för din kampanj. Även om de exakta sökordsmatchningarna (som i vårt “punkhundhalsband”-exempel ovan) ger det största värdet för din investering, försumma inte heller bredare söktermer – trots allt kan det finnas hundägare där ute som inte ens vet att de kunde köpa punkhundhalsband tills de såg din annons.

Bildkälla: Butiksodlare

Enligt Google Adsde olika typerna av sökordsmatchningar är:

 • Bred matchning – inkluderar frågor relaterade till dina sökord
 • Frasmatchning – inkluderar innebörden av dina sökord
 • Exakt matchning – Samma innebörd/avsikt med dina sökord

Alla dessa inställningar returnerar olika typer av sökare, och den ena är inte nödvändigtvis “bättre” än den andra i alla fall. Det är en bra idé att rikta in en mix – se bara till att du inte spenderar större delen av din budget på breda matchningar om du inte enbart fokuserar på att få sidvisningar.

Slutsats: Förbättra din CPC-frekvens

CPC-innebörden i digital marknadsföring är direkt kopplad till hur mycket trafik din webbplats får. Genom att veta vart din annonsbudget går och att vara avsiktlig med dina sökordsmatchningar, negativa matchningar och budgivningsstrategi kan du finjustera dina kampanjer tills du får dem att fungera smidigt.