Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Den ultimata guiden till JavaScript-bakåtlänkar

Den ultimata guiden till JavaScript-bakåtlänkar

JavaScript bakåtlänkar är kvardröjande frågetecken för SEOs.

Vi vet att de körs i JavaScript istället för att kodas i HTML i det klassiska formatet ankare text.

Och vi vet Google spårar dem.

Google berättade detta för oss 2014 och Search Engine Land rapporterade om testerna bekräftade det 2015.

Elefanten sprang fördjupad studie 2017 och bekräftade att Google även kommer att indexera och köra JavaScript på webbplatser byggda på JavaScript-ramverk som Angular, React och Vue istället för ett traditionellt CMS som WordPress.

Men tills nyligen har SEO:s och webbansvariga varit omedvetna om JavaScript-bakåtlänkar som pekar på deras webbplatser.

Att hitta dem har varit svårt i början.

De flesta av våra favoritverktyg för SEO och reverse engineering ser dem inte alls.

Faktum är att jag skulle våga säga att de flesta SEOs och webbansvariga inte ens vet existens JavaScript bakåtlänkar.

Så låt oss börja med grunderna.

Svar på vanliga frågor om JavaScript-bakåtlänkar

Vad är JavaScript-bakåtlänkar?

En bakåtlänk i JavaScript-koden är en bakåtlänk i JavaScript. (Lätt, eller hur?)

Men vad är JavaScript egentligen?

JavaScript (JS) är ett webbprogrammeringsspråk. Det fungerar och körs i en webbläsare.

Det skiljer sig från HTML som är statiskt. Tänk på HTML som ryggraden i en webbplats och JavaScript som muskeln. HTML definierar strukturen på en webbplats, medan JavaScript tillåter webbplatselement att ändra och flytta.

Läsa:  Hur schemalägger jag Instagram-inlägg? Den ultimata steg-för-steg-guiden 2024

Scrolla till exempel ner på den här sidan. En ljuslåda som dyker upp? Den drivs av JavaScript.

Hur hamnar bakåtlänkar i JavaScript?

För att svara på denna fråga måste vi först svara: Vad är en bakåtlänk?

En bakåtlänk är en hyperlänk till en annan webbsida. I SEO-världen kallar vi dem “bakåtlänkar” eftersom de länkar tillbaka till våra sajter. Men gör inga misstag: en bakåtlänk är en hyperlänk.

Bakåtlänkar hamnar i JavaScript-kod på ett antal sätt. Här är några av de vanligaste exemplen:

  • Omdirigeringar
  • Rullgardinsmenyer
  • Dynamiskt tillagt innehåll

Allt detta är väsentliga egenskaper hos webben. Omdirigeringar sker vanligtvis efter att någon har skickat in ett formulär och du skickar dem till en tacksida – detta är en bra funktion och denna omdirigering skapar en bakåtlänk till din tacksida.

När du klickar på en rullgardinsmeny aktiverar du JavaScript som skapar nya element på sidan (rullgardinsmenyn). Om något annat länkar till en annan sida, gissa vad? Det är en JavaScript-bakåtlänk.

För ett exempel på dynamiskt tillagt innehåll, rulla ner på den här sidan tills du ser en ljuslåda. Det är dynamiskt tillagt innehåll – du rullar nedåt för att starta JavaScript-koden på den här sidan, och ljuslådan som visas har knappar som innehåller bakåtlänkar till andra sidor på den här webbplatsen.

Hur skiljer sig JavaScript-bakåtlänkar från “vanliga” HTML-bakåtlänkar?

Eftersom JavaScript körs i en webbläsare och Google ursprungligen inte använde en webbläsare för att indexera sidor. Därför körde inte Google JavaScript.

Således skulle Google inte se någon del av sidan som renderades med JavaScript.

Och medan Google har avancerat och nu kör JavaScript (det finns till och med rapporter om optimeringstester för konverteringsfrekvens som indexeras i Google), gör det inte de flesta av verktygen SEOs använder för att få insikt i bakåtlänkar.

Läsa:  Skapa utvalda berättelser utan att publicera dem

Eftersom våra verktyg är blinda är vi SEO:are och webbansvariga också blinda.

Hur hanterar Google JavaScript-bakåtlänkar?

Som alla andra bakåtlänkar. Här är Googles bekräftelse:

Det finns en liten brist att vara medveten om, och det handlar om timing. Om du lägger till dynamiskt rel=”nofollow” och detta händer efter att Googlebot genomsökt ditt JavaScript, det genomsöker länken som en dofollow-länk.

Detta är vettigt. Det är dumt att ändra sidan efter att Googlebot har kommit och förvänta sig att Googlebot tar hänsyn till dessa ändringar.

Det är bra…men varför ska jag bry mig om JavaScript-bakåtlänkar?

Om du läser Ahrefs-bloggen bryr du dig förmodligen om bakåtlänkar.

Så det är det.

Jag slår vad om att du säkert är medveten om att din omvända profil är en av dem Googles topp 3 rankningsfaktorer.

Vi har tagit upp skälen till att hålla din bakåtlänksprofil ren tidigare, men i sammanfattning:

  • Dålig synlighet av JavaScript-bakåtlänkar påverkar din förmåga att upprätthålla en ren länkprofil. Om du inte ser alla länkar som pekar till din webbplats vet du inte vilka länkar som avvisas. Din förmåga att bekämpa negativ SEO är svagare.
  • På samma sätt, eftersom Google ser JavaScript-bakåtlänkar, kommer det sannolikt att använda dem vid utvärdering av länkbaserade påföljder. Om du inte ser några JavaScript-bakåtlänkar har du inget sätt att bekämpa ett straff baserat på dåliga JavaScript-bakåtlänkar.
  • Att veta vem som har länkat till din sida ger dig en värdefull möjlighet att utveckla en relation. Att inte ha JavaScript-bakåtlänkar betyder att du går miste om denna möjlighet.
  • Google använder interna länkar för att lära sig mer om din webbplats arkitektur. Genom att förstå webbplatsens interna JavaScript-länkar får du en bättre förståelse för hur Google ser din webbplatsarkitektur.
Läsa:  ONLYOFFICE 7.3, vad är nytt i den senaste versionen

Om du hoppar över JavaScript-bakåtlänkar och du ser din ranking, trafik och intäkter minskar, kan det bero på att du attackeras av JavaScript-bakåtlänkar som de flesta SEO-verktyg inte rapporterar.

Är det användbart att bygga eller använda JavaScript-bakåtlänkar?

Ja. Eftersom Google behandlar alla länkar till en sida som bakåtlänkar, oavsett om de kommer från HTML eller JavaScript, är det bra att använda JavaScript-bakåtlänkar.

Alla varningar gällande länkbyggande gäller dock fortfarande. Du vill inte skapa spammiga länkar på din webbplats. Du vill inte heller bygga JavaScript-bakåtlänkar som på något sätt undergräver Googles riktlinjer och bästa praxis.

Vi har nämnt tidigare att du inte ska hacka andra webbplatser för att dölja bakåtlänkar i JavaScript, men jag ville passa på att påminna dig om att inte göra det. 🙂

Är JavaScript-bakåtlänkar säkra i min bakåtlänksprofil?

Ja. Som Google sa, en länk är en länk är en länk. Det är ingen skillnad mellan en länk som kommer från HTML eller en länk från ett element som kontrolleras av JavaScript eller själva JavaScript-koden.

Det enda undantaget är när dessa länkar kommer från skadlig kod eller när JavaScript missbrukas för att lägga till länkar till din webbplats.

Varför rapporterar de flesta SEO-verktyg inte JavaScript-bakåtlänkar?

Eftersom den hästkraft som krävs för att köra och rapportera JavaScript-bakåtlänkar är enorm.

Dmitri, Ahrefs grundare, sa detta intervju med Search Engine Land:

Kör JS för varje sida i vår skala [would] kräver 10 000-15 000 servrar, och vi tror inte att våra kunder är redo att betala för det än.

Men i takt med att JavaScript blir vanligare (och fler SEO:are kräver att veta vilka JavaScript-bakåtlänkar som pekar till deras webbplats) och kostnaderna för att skapa och underhålla servrar minskar (som de gör varje år), kan vi se fram emot dessa verktyg. rapport om JavaScript vänder inom en snar framtid.

Läsa:  QLED och OLED, vilken är den bästa tekniken?

Sista tankar om JavaScript-bakåtlänkar

JavaScript försvinner inte. Och i takt med att JavaScript blir mer populärt och vanligt, kommer behovet av SEO:are att förstå vilka JavaScript-bakåtlänkar som pekar på deras webbplatser bara att öka.

JavaScript-bakåtlänkar visas i många traditionella sidelement, såsom ljuslådor, rullgardinsmenyer och dynamiskt tillagt innehåll. Med några få undantag indexerar Google dessa element och indexerar länkarna som om de vore vanliga HTML-länkar.

Jag skulle inte ignorera dem.