Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Din guide till webbplatsunderhållskostnader

Din guide till webbplatsunderhållskostnader

Webbplatsunderhåll är det nödvändiga underhållet som krävs för en webbplats för att upprätthålla drifttid och användarupplevelse, utan problem som prestandaförsämring och säkerhetsbrister.

Att hålla en webbplats igång är tyvärr inte alltid “gratis”, och det tillkommer vissa kontinuerliga kostnader. I den här artikeln tittar vi på webbplatsunderhåll, dess betydelse, hur mycket det kostar, samt hur man skär ner på kostnaderna.

Vilka aktiviteter är involverade i underhåll av webbplatser?

Bildkredit: Fullestop.com

Det finns ett antal aktiviteter som är en del av underhållet av webbplatsen. Dessa inkluderar att “hålla lamporna tända” aktiviteter som att underhålla:

 • Domänregistreringar
 • Webbplatshotell
 • SSL-certifikat

Och mer proaktiva aktiviteter som:

 • Patcha CMS-programvara
 • Patcha serverprogramvara
 • Fixar plötsligt långsam laddning av sidor
 • Patcha säkerhetssårbarheter
 • Åtgärda plötsliga problem med din databas, DNS och hosting
 • Åtgärda trasiga länkar till sidor som har försvunnit sedan dess

Varför är webbplatsunderhåll viktigt?

Här är anledningarna till att du behöver underhålla din webbplats:

Det hjälper dig att åtgärda säkerhetsbrister

Regelbundet underhåll hjälper dig att identifiera och åtgärda säkerhetsbrister som kan få din webbplats hackad, vilket resulterar i att din webbplats används för att sprida virus. Din databas kan också nås och känslig användarinformation äventyras.

Det hjälper till att minska stilleståndstiden

Nedtid för webbplatsen hänvisar till när din webbplats är otillgänglig för användare. Om detta händer ofta kan du börja tappa trafik eller till och med kunder till dina konkurrenter. Dessutom kommer användare att börja se ditt varumärke som mindre trovärdigt och opålitligt, och Google kan också straffa dig.

När du håller på med webbplatsunderhåll kan du spåra hur ofta din webbplats upplever driftstopp och hitta sätt att minska den, om inte eliminera den.

Det ger dig en chans att uppdatera din programvara och använda nya funktioner

Programuppdateringar hjälper din webbplats att förbättras genom att fixa buggar och optimera prestanda. Om du till exempel använder WordPress kan de uppdatera sin version och alla andra plugin måste testa och uppdatera sina plugin för att se till att den fungerar perfekt.

Frekvent underhåll av webbplatsen ger dig en chans att uppdatera programvaran som användes för att skapa din applikation, och dra nytta av de senaste utgåvorna och patcharna. Du kan också integrera nya funktioner som förbättrar din webbplats prestanda.

Det sparar dig i slutändan tid och pengar

Att vänta tills det uppstår en kris för att åtgärda problem med din webbplats kommer i slutändan att bli dyrare. Du kommer inte bara att förlora trafik och intäkter medan du åtgärdar problemen utan också betala för oplanerade kostnader, vilket kan leda till att din budget går igenom taket.

Frekvent underhåll av webbplatsen gör att du kan planera dina kostnader. Det låter dig identifiera vad du behöver fixa eller uppdatera, och uppskatta hur mycket det kommer att kosta, samt hur lång tid det kommer att ta.

Läsa:  Gratis online videoredigeringsapp som heter CapCut

En uppdelning av vanliga webbplatskostnader och den vanliga prisklassen

Bildkredit: Kevinnisay.com

När det kommer till hur mycket det kostar att underhålla din webbplats finns det flera faktorer att ta hänsyn till, allt från storleken på din webbplats, dess komplexitet, dess funktionalitet, din tjänsteleverantörs kompetens, deras bakgrund och till och med deras prismodell.

Här är en uppdelning av vanliga underhållskostnader för webbplatsen och deras vanliga prisklass:

Domänregistrering och hosting

De flesta värdföretag tillhandahåller både domänregistrering och värdtjänster. Faktum är att domännamnsregistrering vanligtvis tillhandahålls som en del av värdpaketet.

Båda dessa tjänster är förnybara i slutet av en faktureringsperiod, till exempel efter ett år. Domännamn kan förnyas årligen. Hostingpaket kan vara årliga eller längre, till exempel efter 2 år.

Kostnader för domänregistrering

Här är domänregistreringskostnaderna för 3 mest populära domännamnstillägg.com, .org och .net från framstående domännamnsregistratorer:

Registrator Kostnad per domän Gratisbitar Årliga merkostnader per domän
1. Domain.com
 • 9,99 USD per år (.com)
 • 12,99 USD per år (.net)
 • Ett gratis domännamn (alla värdpaket)
2. Kör pappa
 • 1,11 USD för det första året och 17,82 USD efter det första året (.com)
 • 11,06 USD för det första året och 16,71 USD efter (.net)
 • Domänsekretess 7,99 USD (personligt)
3. Bluehost
 • 11,99 USD per år (.com)
 • 8,99 USD per år (.org)
 • 12,99 USD per år(.net)
_
 • Domänintegritetsskydd ($0,99 per månad)
4. Namecheap
 • 8,88 USD per år (introerbjudande, .com), 12,98 USD efter förnyelse
 • 11,98 USD per år (introerbjudande, .net och .org), 14,98 USD efter förnyelse

_

En anteckning om SSL-certifikat

Det finns domänregistratorer som erbjuder gratis Secure Socket Layer (SSL-certifikat) som en del av deras värdplaner. Du kan dock välja att köpa en. Betalda SSL-certifikat kommer med ytterligare funktioner, till exempel högre kryptering som ser till att känslig information som skickas över internet förblir krypterad tills den avsedda mottagaren får den.

Kunder litar också på webbplatser med SSL-certifikat. En hänglåsikon visas precis före domänen för att indikera att den använder ett SSL-certifikat. Vissa webbläsare visar en grön stapel. Webbläsarens URL använder också https istället för http som i https://abc.com i motsats till http://abc.com.

Webbplatser som samlar in personlig information men inte har SSL-certifikat märks som “inte säkra” av Google.

Vad är prisintervallet för betalda SSL-certifikat?

SSL-certifikat är prissatta beroende på deras typ och certifieringsnivåer. Lära sig mer om SSL-certifikattyper och certifieringsnivåer i den här artikeln.

Låt oss titta på SSL-certifikatets prisintervall från populära leverantörer:

Leverantör Kostnader för SSL-certifikat
1. SSL.com $36,75 årligen – grundläggande

$48,80 årligen – hög säkerhet
$74,25 årligen – premie
$141,60 årligen – flera domäner
$224,25 årligen – jokertecken

2. Thwate $199 årligen – SSL Web Server

$299 årligen – SSL-webbserver med EV
$149 årligen – SSL 123

3. Kör pappa 59,99 USD årligen – grundläggande

$99,99 årligen – EV SSL
$279,99 årligen – jokertecken

4. Namecheap 7,88 USD årligen – PositiveSSL (DV)

$16,88 årligen – EssentialSSL (DV)
$18,88 årligen – InstantSSL (OV)
$72,88 årligen – EssentialSSL Wildcard

Som du kan se sträcker sig SSL-certifikat från överkomliga till ganska dyra. De är dock värda mödan som vi har diskuterat ovan.

Hostingkostnader

Ett antal faktorer avgör hur mycket webbhotell kommer att kosta dig: webbplatstyp, förväntad trafik, värdtyp och ytterligare tjänster, till exempel automatiska säkerhetskopieringar och e-postkonton.

Låt oss titta på värdprisintervallet från populära leverantörer. Vi kommer bara att fokusera på en värdtyp: delad värd. Läs om de olika värdtyper här.

Delad hosting

Värdleverantör Inträdesplan Mellanklassplan Högsta planen
1. HostGator
 • $2,75 per månad ($6,875 efter förnyelse)
 • $3,95 per månad ($9,895 efter förnyelse)
 • $5,95 per månad ($14,875 efter förnyelse)
2. Bluehost
 • 2,95 USD per månad (7,99 USD efter förnyelse)
 • 4,95 USD per månad (10,99 USD efter förnyelse)
 • 13,95 USD per månad (23,99 USD efter förnyelse)
3. I rörelse
 • 6,39 USD per månad (7,99 USD efter förnyelse)
 • 8,49 USD per månad (9,99 USD efter förnyelse)
 • 14,71 USD per månad (15,99 USD efter förnyelse)
4. Namecheap
 • 1,44 USD per månad (2,88 USD efter förnyelse)
 • 2,44 USD per månad (4,88 USD efter förnyelse)
 • 3,88 USD per månad (7,88 USD efter förnyelse)
Läsa:  Digital marknadsföring 101 – 7 tips för att optimera din...

WordPress hanterad värd

WordPress erbjuder också värdalternativ som låter dig uppgradera från att använda gratisversionen wordpress.com. Här är priset:

Personlig plan Premiumplan Affärs plan E-handelsplan

Alla planer faktureras årligen.

Tekniskt underhåll och uppgraderingar

Webbplatsbyggare som Wix, Squarespace och Weebly kommer automatiskt att uppdatera sig själva, vilket tar bort behovet av tekniskt underhåll och uppgraderingar. Om din webbplats inte är byggd med dessa, måste du underhålla och uppgradera ramverken och programvaran som användes för att bygga din webbplats.

Ramar inkluderar WordPress, Drupal och Joomla behöver manuella uppdateringar. Du måste hålla dig uppdaterad om säkerhetsuppgraderingar, buggfixar och de nya funktionerna som läggs till i dessa ramverk.

En försiktig åtgärd när man gör tekniskt underhåll är att planera för driftstopp (ja, stillestånd kan vara bra om det är planerat). Du måste göra allt tekniskt underhåll inom den angivna tiden.

Det är också en bra idé att informera dina användare när du planerar att utföra tekniskt underhåll. Detta kommer att gå långt för att säkerställa att du förblir ett välrenommerat varumärke i deras ögon.

Hur mycket kostar tekniskt underhåll?

Det är viktigt att notera att tekniska IT-kunskaper behövs, och därför kan du behöva anlita utvecklare eller en marknadsföringsbyrå med utvecklare för att hantera denna del av webbplatsunderhåll åt dig, om du inte har ett internt IT-team, eller om de fångas upp i sitt dagliga arbete.

Byråer erbjuder olika planer – fast prissättning, (timme, månadsvis, årligen) eller “pay-as-you-go”.

Priser per timme

Du kan hitta en byrå som är specialiserad på ett CMS som WordPress och debiterar per timme, till exempel $88,61 per timme (ex moms) för utveckling. De kan också ta ut en konsultavgift per timme på cirka 88,61 USD per timme.

När du har att göra med timpriser måste du be om hur lång tid varje uppgift kommer att ta. På så sätt kommer du att kunna arbeta mot en beräknad budget.

För uppgifter som att uppdatera/lägga till nya mallfiler, SEO på sidan (med Yoast), plugintestning/uppdatering/tillägg och Javascript/konfliktproblem, kan du hitta utvecklare som kan debitera dig $15-$75 i timmen.

Utöver kostnaderna för att anställa rätt team för att göra teknisk prestanda, måste du räkna in andra kostnader som prenumerationsavgifter om ditt ramverk eller CMS tar ut dessa.

Låt oss dela upp tekniska underhållskostnader:

teman

Om du använder CMS kan du behöva ändra ditt tema, bara för att ge din webbplats en ny känsla. I det här fallet kan du köpa ett tema från webbplatser som ThemeForest eller Template Monster. Temapriset kommer att bestämmas av faktorer som funktionerna (bland annat lyhördhet, e-handel och reglage) och branschen. Här är en sammanfattning av prisklassen för teman på dessa webbplatser:

Webbplats Prisklass Pris genomsnitt
1 Temaskog $2 till $200 55 USD
2 Mallmonster $12 till $2650 75 USD

Plugins

De flesta CMS använder plugins och du kan också behöva uppdatera eller lägga till plugins som kommer att lägga till funktionalitet till din webbplats eller göra optimering enklare. Plugins kan vara gratis, ha engångskostnader eller vara förnybara. Du behöver minst följande plugin: en SEO-plugin, en plugin som hjälper dig att integrera din Google Analytics, en plugin för att hjälpa till med konverteringar och en plugin för att öka din säkerhet. Här är exempel på dessa plugins och deras kostnader:

Plugin Gratis version Premiumversion kostar
1. Yoast SEO ja 89 USD (ex moms) – engång
2. MonsterInsights Nej $99,50 till $399,50 per år ($199 till $799 utan erbjudandet)
3. OptinMonster Nej $9 till $49 per månad ($19 till $99 utan erbjudandet)
4. Sucuri Nej $199,99 till $499,99 per år
Läsa:  8 beprövade sätt att marknadsföra din blogg effektivt

Adhoc-kostnader

Det finns byråer som tar betalt för adhoc-förfrågningar. Till exempel, om du efter en uppdatering av din WordPress-webbplats behöver göra något ytterligare, kan du behöva betala för extratjänsten.

Teknisk support

Teknisk support kommer in efter att du redan har lanserat din webbplats. Du kanske inte har den tekniska kompetensen eller tiden att lösa problem som att fixa buggar och nödvändiga ändringar eller uppdateringar som håller din webbplats funktionell.

Det är här att outsourcing av teknisk support kommer väl till pass. Precis som för tekniskt underhåll har du här olika prissättningsalternativ, från fasta timpriser till paket med fasta priser som kan förnyas årligen.

Det finns tekniska supportföretag med paket som kan variera från $50 per månad för ett baspaket till $1750 per månad för ett paket med fler funktioner och tjänster. Du kan få rabatter om du betalar årligen, beroende på vilket supportföretag du väljer. Andra företag föredrar att arbeta med anpassade planer, beroende på dina behov, medan andra erbjuder månatliga retainers.

Tekniska supportföretag för WordPress inkluderar WP Site Care, Valet och WP Butler. Betjänad arbetar med anpassade planer. Här är priserna för de andra två företagen:

Teknisk supportföretag Grundplan Plan på medelnivå Högsta planen
1. WP Butler 39 USD 69 USD 129 USD
2. WP Site Care 79 USD _ 299 USD

Andra tillägg för underhåll av webbplatser värda att betala för

Förutom att ta hand om alla ovan diskuterade aspekter av webbplatsunderhåll, finns det andra tillägg som är värda att inkludera i din budget: säkerhetskopior, säkerhet och övervakning av drifttid. Låt oss titta på dem nedan:

Säkerhetskopieringar

Saker och ting kan gå fel – din webbplats kan bli hackad, en uppdatering kan misslyckas, eller du kanske inte betalar för en tjänst i tid och din webbplats går ner ett tag. I alla dessa situationer skulle du behöva komma åt din webbplats filer och innehåll. En säkerhetskopia kommer väl till pass.

Att betala för säkerhetskopieringsverktyg och programvara är därför en bra idé. Verktygen du kan hålla utkik efter inkluderar BackBlaze, SOS Online Backup, IDrive och ElephantDrive. Här är priset:

Programvara för säkerhetskopiering Gratis version Betald version
1. BackBlaze ja $6 per månad
2. SOS Online Backup 79 USD $4,99 till $29,99 per månad
3. ElephantDrive Nej $10 (1000 GB) per månad till $20 per månad ($10 för varje extra 1000GB)
4. Jag kör ja 52,12 USD till 74,62 USD (medan det erbjuds), vanligt pris (69,50 USD till 99,50 USD)

Upptidsövervakning

Programvara för övervakning av drifttid är praktiskt för att meddela dig när din webbplats upplever driftstopp. Här är verktygen för upptidsövervakning som du kan använda och deras priser:

Verktyg Gratis version Premiumversion kostar
1. Uptime Robot ja _
2. Binär kanariefågel ja $2 till $20 per månad
3. WebGazer ja $5 till $50 per månad
4. Drifttid Nej $15 till $229
5. Freshworks ja $11 till $72

Säkerhetsunderhåll och övervakning av webbplatser

Webbhotell erbjuder paket för säkerhetsunderhåll. Du kan också anlita frilansande utvecklare eller byråer.

Byråer kan ta ut mellan $528 till $2800 per år beroende på din webbplats komplexitet och de funktioner som behöver övervakas. Du kan också göra en säkerhetsgranskning för cirka $600, vilket är vad som sedan informerar om nödvändiga korrigeringar. Anpassade planer finns också tillgängliga, beroende på vilken byrå du väljer att arbeta med.

GoDaddy har paket som sträcker sig från $53,04 per år till $262,24 per år.

Ytterligare programvara och verktyg

Det finns verktyg som kommer att vara användbara för att hjälpa till att optimera din webbplats, till exempel de som hjälper till med sajtens laddningshastighet, ökade konverteringar och analys av sökord och innehållsprestanda. Dessa inkluderar Google Search Console, Cloudflare, Google Analytics, Ahrefs och Crazy Egg. Här är en uppdelning av deras kostnader:

Läsa:  8 metoder för att skapa bakåtlänkar med hjälp av bilder
Verktyg Gratis version Premiumversion kostar Anpassat paket
1. Google Search Console ja _ _
2. Cloudflare ja $20 till $200 per månad ja
3. Google Analytics ja _ _
4. Ahrefs Nej $19 per månad till $59 _
5. Galet ägg Nej $24 till $249 ja

Avgör din webbplatstyp kostnaden för underhåll av din webbplats?

Bildkredit: CareerFoundry.com

Din webbplatstyp avgör hur mycket du kommer att betala för webbplatsunderhåll. Enkla webbplatser har färre funktioner och funktioner som behöver underhållas och bör därför kosta mindre att underhålla. Stora, komplexa webbplatser kommer definitivt att kosta dig mer att underhålla.

Dina kostnader kommer också att bestämmas av andra faktorer som de tjänsteleverantörer du väljer, hosting och domänregistreringsplaner, bland annat.

Här är uppdelningen av priserna beroende på webbplatstyp:

Webbplatstyp Kosta
1. Liten WordPress-blogg $5 till $25 per månad
2. Liten e-handelssida – Magento, WooCommerce $27 till $35 per månad
3. Webbapplikation – PHP/Rails/Node 5 till 20 % av utvecklingskostnaden (per år) beroende på appens komplexitet och de funktioner som behöver underhållas

Hur håller du då nere dina underhållskostnader?

Som vi har sett kan underhållskostnaderna för webbplatsen öka snabbt. Det är därför viktigt att hitta sätt att skära ner dem.

Lista och analysera dina underhållskostnader

Du kan inte minska underhållskostnaderna om du inte ens känner till dem. Det första steget är att lista alla dina underhållskostnader och analysera var och en av dem. Är de alla nödvändiga? Vilka kan din hemsida klara sig utan? Vilka verktyg eller paket kan du betala för som kan hantera mer än en underhållsuppgift? Kan du betala för årspaket istället för månadspaket och dra nytta av rabatter? Vad sägs om månatliga retainer? Skulle de vara billigare? Finns det gratisverktyg som du kan använda istället? Vad sägs om billigare leverantörer?

Bestäm om de slutliga kostnadsbesparingarna uppväger de nuvarande

Bestäm vilka kostnader som kommer att spara pengar på lång sikt. Du kan till exempel byta värdleverantör, men du kan behöva betala för migreringstjänster. Är det värt det? Hur är det med tiden det kommer att ta? Hur är det med stilleståndstiden? Hur mycket intäkter kommer du att förlora? Vad sägs om ditt varumärkes trovärdighet?

Automatisera och omförhandla där det är möjligt

Håll utkik efter vad du kan automatisera. Säkerhetsövervakning och säkerhetskopiering kan göras av programvara snarare än av människor. Du kan också omförhandla med dina tjänsteleverantörer för att säkerställa att du får valuta för pengarna.

Optimera

Du kan börja med att använda plugins som kommer att optimera din webbplats och hjälpa den att laddas snabbare samtidigt som du använder färre resurser. Du kan till exempel använda mindre bilder eller låta dem laddas när användaren rullar. Du kan också arbeta med din utvecklare för att identifiera punkter där din webbplats kan optimeras.

Övervaka användningen

Används alla resurser du betalar för fullt ut? Identifiera plugins som du förmodligen använder en gång i månaden men betalar för dem varje månad. Vad sägs om att betala för engångsanvändningen? Vad sägs om ditt värdpaket? Du kanske vill utföra en webbstresstest för att testa din webbplatss överbelastningskapacitet.

Sammanfattningsvis

Som vi har sett kan underhållskostnaderna för webbplatsen öka snabbt. Emellertid kan akuta reparationer till och med bli dyrare och kostsammare. När det är korrekt planerat och hanterat kan webbplatsunderhåll spara din tid och pengar i det långa loppet, samt ge dig trygghet i att veta att din webbplats är väl omhändertagen.