Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

DNS-servern svarar inte: Den kompletta guiden


DNS-servern svarar inte: Den kompletta guiden

Internetanslutningsproblem är irriterande, särskilt när du arbetar med ett onlineprojekt. Det vanligaste felet du ser på skärmen är “DNS-servern svarar inte”. Men exakt vad är detta fel, och vad kan du göra åt det?

DNS-problem är vanliga, men de kan fortfarande göra ditt arbete hårdare och din dag mer utmanande. Det som är bra är att du kan välja många alternativ för att fixa dessa DNS-serverproblem. Låt oss börja med några grunder först.

Vad är DNS?

DNS eller domännamnssystem, är en katalog som används för att konvertera domännamn eller värdnamn till en IP-adress (Internet Protocol). DNS tillåter användare att komma åt vilken webbplats som helst nästan omedelbart och surfa på Internet.

System som har problem med sina DNS-servrar kan dock inte köra webbsidor eller komma åt Internet.

“DNS-servern svarar inte” är fortfarande det vanligaste felet. Det betyder att systemet inte kan ansluta till webbsidor eftersom det inte kan matcha värdnamnet och domännamnen korrekt.

Användare kan se detta fel av ett antal skäl, inklusive enkla sådana som felkonfigurerade internetadaptrar och felaktiga DNS-adresser. Därför finns det inget enskilt problem som du kommer att möta när du försöker lösa problemet.

Det är dock inte svårt att identifiera och lösa dessa problem om du kan de rätta metoderna.

Vad betyder “DNS-servern svarar inte”?

Felet innebär att systemet inte kunde komma åt Internet eftersom det inte kunde ansluta till domänens DNS-nätverk, vilket gör det otillgängligt. Människor använder olika tillvägagångssätt för att försöka lösa detta problem.

De flesta försöker till exempel starta om sin internetrouter eftersom det kan vara ett enkelt felkonfigurationsproblem som de kan lösa direkt. I andra fall försöker folk också starta om sin dator för att se till att systemet ansluter till Internet ordentligt.

Vad kan orsaka felet att DNS-servern inte svarar?

Här är en lista över några möjliga orsaker till ett problem med DNS-serveranslutningen:

DNS-leverantören är inte tillgänglig
Tung trafik och serveravbrott är vanliga nätverksproblem i bakgrunden som kan stoppa din enhets internet.

Problem med router eller modem
Problem med router eller modem kan också orsaka DNS-serverproblem. Det finns många korrigeringar som att kontrollera Ethernet-kablarna och -portarna för att fastställa orsaken till problemet.

Hårdvara och nätverksproblem
Maskinvaruproblem kan också orsaka problem med DNS-nätverksanslutningen. Till exempel om servern inte kan skicka data korrekt till nästa server.

Antivirus problem
Problem med antivirusprogram kan också hindra din nätverksanslutning från att fungera korrekt.

Även om dessa enkla korrigeringar kan fungera för vissa användare, kan inte alla dra nytta av dem. Låt oss gå igenom några av de bästa sätten att fixa felet DNS-servern svarar inte som kan visas på dina datorsystem.

Läsa:  Vad betyder X på Snapchat? Komplett guide

9 Felsökningssteg om DNS-servern inte svarar på problemet

1. Åtgärda nätverksproblem i Windows

Som du kan förstå orsakas DNS-serverproblem främst av nätverksanslutningsproblem. Men att lösa dessa nätverksproblem fungerar annorlunda för Mac- och Windows-användare. Kopiera följande steg för att se till att du löser eventuella DNS-serverproblem för en bättre internetanslutning.

Lös problem med PC-nätverk

Gå till Windows Kontrollpanel, hitta Nätverk och Internet och klicka på Nätverks- och delningscenter.

 • Välj alternativet Felsökning och klicka på det för att komma åt nätverksinställningarna.
 • Klicka på Mer felsökning och sedan på Internetanslutningar för att starta felsökningen.
 • Användare kan också klicka på Internet-ikonen i det nedre högra hörnet av skärmen och högerklicka på den för att komma åt felsökning.
 • Vänta på att systemet ska felsöka och se om det fixar DNS-serverfelet. Om inte, kommer systemet att visa dig stegen för att reparera anslutningen för att lösa problemet.

Fixa nätverksproblem på Mac

 • Att köra trådlös diagnostik på en Mac fungerar lite annorlunda än på Windows.
 • Börja med att stänga alla applikationer och ansluta till Internet där du står inför problemet med DNS-servern.
 • Klicka på knappen Inställningar och gå till Wi-Fi-läget på skärmen. Öppna och välj alternativet Öppna diagnostik i listan.
 • Kontrollera sedan din nätverksanslutning för eventuella problem och försök lösa dem genom att gå igenom guiden på skärmen.
 • Systemet kommer att utföra en snabb kontroll och du kan se status och detaljer för varje post i listan genom att klicka på Info-ikonen på skärmen och välja Sammanfattning från den.

Dessa steg kommer sannolikt att lösa dina DNS-serverproblem; om inte, fortsätt till nästa metod som anges nedan.

2. Försök att ansluta med en annan enhet

Ofta kan DNS-serverproblem orsakas av en felaktig enhet, så du måste försöka ansluta till en annan. Om den andra enheten kan komma åt Internet är din primära enhet defekt.

Men användare som inte kan komma åt Internet har troligen problem med sin Internetrouter.

Allt beror på användarens situation, och att utföra denna snabba diagnostiska metod kan hjälpa till att fastställa den exakta orsaken. Det finns ett enklare alternativ; användare kan använda mobildata för att kontrollera om deras internetenheter är felaktiga.

Användare som kan ansluta till Internet med båda alternativen känner till det verkliga problemet med Internetanslutning.

3. Prova en annan webbläsare

DNS-serverproblem kan ofta orsakas av en inkompatibel webbläsare. Det är möjligt att dina webbläsare upplever anslutningsproblem som inte är direkt uppenbara.

Det enklaste sättet att kontrollera om din webbläsare är skyldig är att prova en annan. Du kan välja bland populära webbläsare som Google, Opera, Safari, Mozilla Firefox, etc.

Användare som fortfarande har anslutningsproblem har sannolikt problem med något annat. Om du använder Google Chrome, prova att byta till Mozilla Firefox och kolla samma webbsidor som du ville använda.

Det enklaste sättet att lösa webbläsarproblemet är att göra den fungerande webbläsaren till standardsökmotorn och installera om den felaktiga webbläsaren. Det hjälper programvaran att återställa alla nödvändiga filer, vilket kan lösa felet att DNS-servern inte svarar.

Användare kan ställa in den nyinstallerade webbläsaren som standardprogramvara och fortsätta använda den.

Läsa:  TYPO3 vs WordPress: Vilken är den bästa plattformen 2024?

4. Kör datorn i felsäkert läge

Operativsystemet (Windows eller Mac) spelar en viktig roll i nätverksanslutningar, och det kör alla filer som behövs för att surfa på Internet i bakgrundssystemet.

Alla problem kan leda till allvarliga problem eftersom datorn inte har tillräckligt med filer för att ansluta till Internet, vilket leder till DNS-serverproblem.

Du måste kontrollera om dina DNS-serverproblem orsakas av problem med OS-anslutning genom att köra din dator i säkert läge. För att göra detta måste användarna starta om systemet i säkert läge, vilket är en enklare version av operativsystemet.

Det begränsar systemprocesser, filer och funktioner.

Startar i felsäkert läge (för PC)

Följande är några steg som användare kan följa för att starta om sitt system i säkert läge.

 • För att komma till startmenyn, tryck på en knapp på skärmen eller tangentbordet, tryck på shift och starta om.
 • Ett nytt fönster Välj ett alternativ öppnas där du måste välja Avancerade alternativ och klicka på Starta om för att starta om datorn.
 • Därefter måste användare öppna Startinställningar under Avancerat-menyn och klicka på Starta om.
 • Tryck slutligen på F5-tangenten på ditt tangentbord för att välja nätverksinställningar i felsäkert läge för att se alla pågående PC-processer.

När du har nått inställningarna, kontrollera om DNS är helt ansluten.

Startar upp i felsäkert läge (Mac)

Att starta upp en dator i felsäkert läge för Mac skiljer sig från att starta upp Windows. Här är några steg du måste tänka på.

 • Gå till Apple-menyn och klicka på Stäng av. Det tar inte mer än 10 sekunder att slutföra, varefter du kan gå till inställningarna.
 • Håll ned shift-tangenten medan din Mac startar och vänta tills inloggningsskärmen dyker upp igen.
 • Kontrollera om din internetanslutning fungerar när du är i säkert läge på ditt respektive system. Om det fungerar bra är det möjligt att du står inför DNS-serverfel på grund av tredjepartsapplikation. Det kan vara vilken tredjepartsapp som helst och du måste bläddra igenom de installerade filerna för att se vad det är.
 • Avinstallera appen så fort du hittar den; starta om systemet och anslutningsfelet för DNS-servern bör lösas. Se till att du tar bort programvaran från tredje part på rätt sätt, annars kan problemet uppstå igen.

5. Starta om modemet eller routern

Ett modem eller en router som inte fungerar är en av de vanligaste anledningarna till att DNS-servern inte svarar på ett eventuellt fel och kan orsaka anslutningsfel och misslyckas med att ansluta enheten.

Att återansluta ditt modem eller router till ditt system kan hjälpa till att lösa det här problemet i de flesta fall. När du startar om routern kan du också behöva rensa cacheminnet för att starta om modemet.

Koppla bort anslutningskabeln från routern efter att du har stängt av den genom att trycka på strömknappen. Vänta cirka 30 sekunder tills modemet har rensat all data. Tryck på strömbrytaren igen, slå på modemet och anslut internetkabeln igen.

DNS-serveranslutningsfelet bör lösas omedelbart efter detta. Användare kan dock behöva återställa sina routerinställningar om detta inte hjälper. De exakta instruktionerna för att återställa routrar varierar beroende på modem.

Du bör kontrollera bruksanvisningen för enheten som anges i bruksanvisningen.

6. Inaktivera antivirus och brandvägg

Antivirus är en skyddande programvara som är utformad för att skydda din dator från skadliga/okända filer. Men brandväggar och antivirus kan också orsaka problem med anslutning till DNS-server.

Läsa:  Blogunuza Katkıda Bulunanlar Nasıl Elde Edilir (2024)

Det är enkelt att kontrollera om detta är problemet genom att tillfälligt stänga av din brandvägg.

Windows-användare måste öppna kontrollpanelen och hitta de nödvändiga inställningarna i listan. Gå till startmenyn och klicka på Inställningar, sedan Uppdatera säkerhet och slutligen alternativet Virus & Threat Protection i listan.

Du kan klicka på knappen Brandvägg och Antivirus och inaktivera den tillfälligt. Systemet ber om bekräftelse innan avaktivering, så bekräfta valet.

Mac-användare bör kontrollera listan under Systeminställningar, Hitta säkerhet och sekretess och Åtkomst till brandväggsalternativ.

Användare bör kontrollera Internetdiagnostik och felsökningsalternativ som anges ovan efter att ha inaktiverat deras brandvägg och antivirus. Gå till webbplatsen du har problem med från din dator och den borde vara tillgänglig.

Om problemet är löst ligger problemet i antivirus- och brandväggsinställningarna. Du måste uppdatera och kontrollera dem igen. Operativsystem har vanligtvis ett automatiskt uppdateringsalternativ som låter dig välja brandväggsinställningar.

Användare kan aktivera brandväggs- och antivirusinställningar efter att uppdateringen är klar. Du måste aktivera inställningarna, annars kan det göra ditt system sårbart för cyberattacker och skadliga filer.

7. Koppla bort andra anslutningar

Ett datorsystem kan ansluta till flera nätverk under en tidsperiod. Vad händer om du till exempel tar din bärbara dator till olika platser och använder WiFi?

Detta kan också göra att DNS-servern inte svarar. Användare kan inaktivera andra anslutningar som anges på enheten enligt följande:

Inaktivera andra anslutningar på datorn

 • Börja med att öppna Kontrollpanelen och öppna Nätverks- och Internetalternativ.
 • Hitta alternativet Nätverks- och delningscenter och klicka på Ändra adapterinställningar i den vänstra kolumnen på skärmen.
 • Inställningarna flyttas till sidan Nätverksanslutningar, där användare kan se de olika anslutningarna i systemet.
 • Klicka på Local Area Connection och annan data som du inte använder. Klicka på Inaktivera och de extra anslutningarna kommer att stängas av.

Inaktivera andra anslutningar på din Mac

 • Gå till Apple-menyn och hitta Systeminställningar.
 • Klicka på Nätverk och ett nytt fönster öppnas.
 • Välj antalet oanvända anslutningar från skärmen till vänster och klicka på minustecknet (-) bredvid dem. Genom att trycka på minustecknet kopplas nätverket från systemet.
 • När du har kopplat bort de oanvända anslutningarna startar du om webbläsaren och försöker komma åt webbplatsen igen.

8. Ändra DNS-serveradressen

En DNS-serveradress kan ofta hindra ett system från att använda ett domännamn eller värdnamn. Du kan lösa detta problem genom att ändra DNS-serveradressen som anges i menyn.

Internetanslutningar är förkonfigurerade för att hämta DNS-serveradressen från Internetleverantören (IPS).

Men ibland samlar inte systemet in denna information direkt. Därför måste du ändra DNS-serveradressen manuellt. I andra fall kan det hända att Internetleverantörens DNS-server inte svarar, vilket återigen orsakar anslutningsproblem.

Användare kan tillfälligt ändra adressen till den aktuella DNS-servern för att lösa detta problem och ansluta till en annan. Det låter ditt system ladda vilken webbplats du vill tills du kan lösa ISP-problemet.

Du kan hitta många onlineverktyg som Google Public DNS som du kan använda nu. Det kan dock vara farligt att använda dem under lång tid, så det är bäst att lösa anslutningsproblem med din internetleverantör.

Ändra DNS-inställningarna på din dator

Följ dessa steg för att konfigurera en annan DNS-server för din enhet.

 • Sök i listan över nätverksanslutningar genom att klicka på ncpa.cpl i sökfältet i ditt operativsystem.
 • Hitta nätverket du använder i listan och klicka på Egenskaper om du vill veta mer.
 • Användare måste hitta alternativet Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) i fönstret och öppna Egenskaper.
 • Markera Erhåll en IP-adress automatiskt och fyll i inställningarna för primär och alternativ DNS-serveradress.
 • Användare kan ange sin föredragna DNS-serveradress och alternativa DNS-serveradress och bekräfta inställningarna.
 • Du måste bekräfta ändringarna genom att klicka på Bekräfta inställningar vid utgång och OK.
 • Starta om systemet och de nya DNS-serveradressinställningarna bör träda i kraft.
Läsa:  SIM-kortet fungerar inte: Quick Fix

Ändra DNS-inställningar på Mac

Följande är ytterligare steg du kan behöva ta för dina Mac-enheter.

 • Användare måste börja med att gå till Apple-menyn och hitta Systeminställningar.
 • Öppna knappen Nätverk och klicka på önskad nätverksanslutning. Välj knappen Avancerat och välj DNS.
 • Klicka på plusknappen (+) för att lägga till DNS-serveradressen till listan. Klicka på OK och sedan på Använd inställningar.
 • Starta slutligen om din internetanslutning för att se om problemet med DNS-servern svarar inte är löst.

9. Uppdatera ditt nätverkskort

Föråldrade adaptrar på enheten är en annan anledning till att DNS-servern kanske inte kan ansluta till ditt system. Användare måste uppdatera sitt nätverk antingen automatiskt eller manuellt.

Observera att automatiska uppdateringar är idealiska för nya användare som kanske inte vet mycket om DNS-servrar och nätverkskort.

Det tar dock längre tid att uppdatera adaptrar manuellt om du är ny på nätverksfelsökning. Du kan välja mellan flera onlineverktyg eller detektorer som hjälper dig att identifiera saknade nätverkskort, installera/uppdatera dem vid behov och hantera andra detaljer.

Vi rekommenderar dock att du skapar en systemåterställningspunkt, som kan hjälpa till att återställa systemet till dess ursprungliga inställningar om uppdateringar av nätverkskort tar tid.

De flesta automatiska uppdateringsprogram inkluderar att kontrollera ditt system för eventuella kompatibilitetsproblem och lösa dem genom att installera/uppdatera de nödvändiga filerna.

Ta med

DNS-servern svarar inte är ett vanligt nätverksanslutningsproblem som kan uppstå ofta när du använder din enhet. Det betyder helt enkelt att ditt system inte kan ansluta till Internet, vilket vanligtvis beror på problem med serveranslutningen.

Det finns flera sätt att lösa dessa problem beroende på orsaken, men följande är de mest effektiva och enkla.

· Felsökning av nätverksproblem

Användare bör låta operativsystemets inbyggda felsökningsprogram hantera DNS-serveranslutningsproblem genom att köra diagnostik.

· Startar om routern

Användare kan återställa modemet eller routern genom att stänga av det, koppla ur Ethernet och koppla in det igen efter 30 sekunder. Eller så kan du återställa modeminställningarna genom att spåra enheten manuellt.

· Rensa DNS-cache

Om du rensar cacheminnet uppdateras DNS-konfigurationen, vilket gör att användare kan återansluta till systemet.

· Ändra DNS-serveradressen

Internetleverantörens DNS-server kanske inte fungerar i många fall, vilket kan orsaka många problem. Du kommer att behöva ersätta din internetleverantörs DNS-adress med en alternativ adress under en period.

Vi är säkra på att korrigeringarna vi har nämnt i den här bloggen kommer att hjälpa dig att fixa felet “DNS-servern svarar inte” och återansluta din dator till Internet. Vi rekommenderar att du tittar på ditt system av experter om du fortfarande har problem med DNS-serveranslutningen.