Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Domänköpguide för bloggande: Välja det perfekta namnet

Domänköpguide för bloggande: Välja det perfekta namnet

Ett domännamn är det första steget i att bygga ett igenkännbart varumärke online. Det ger kunderna ett enkelt sätt att komma ihåg vem du är och vad ditt företag gör. Sökmotorer som Google rankar också webbplatser högre om de har ett bra domännamn – vilket betyder mer synlighet för ditt varumärke.

Ett bra domännamn bör vara tillräckligt kort för att folk ska komma ihåg men tillräckligt långt för att potentiella kunder ska förstå vad din webbplats handlar om när de ser din webbadress. Dessutom, att ha en webbadress som är lätt att komma ihåg gör det enklare för besökare att dela din domän-URL med andra.

Det finns 661 727 134 registrerade domäner idag, och 37 % av dem är dot coms. Så hur väljer du ett domännamn som är unikt och minnesvärt?

I denna domänköpguide för bloggande lär du dig hur du väljer rätt domännamn som passar din nisch och målgrupp. Du kommer också att lära dig hur du bedömer domäntillgänglighet och köper ett domännamn från pålitliga registrarer.

Hur man väljer ett domännamn för din blogg3. Överväg domäntilläggDomänköpguide för bloggningKontrollera domännamnets tillgänglighetKöpa ett domännamn för din bloggHantera ditt domännamn efter köp

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är en unik identifierare för webbplatser på internet. Den används för att identifiera och lokalisera datorer, nätverk och andra resurser anslutna till world wide web.

Domännamnssystemet (DNS) hjälper användare att hitta runt på webben genom att översätta läsbara adresser till numeriska IP-adresser som är lättare att förstå för datorer.

Domännamn består vanligtvis av två delar: En toppdomän (TLD) som .com eller .org, följt av en andranivådomän.

Till exempel i domännamnet www.example.com är “exempel” den andra nivådomänen och “.com” är toppdomänen.

Läsa:  Hur fungerar UCaaS och varför ditt företag kan behöva det?

Vissa domäner kan också innehålla underdomäner som “blog.example.com” där “blogg” är underdomänen.

Har tillägget någon betydelse för din blogg?

Ja det gör det. Olika tillägg har olika nivåer av förtroende förknippade med dem.

Till exempel anses en .com-domän vara den mest pålitliga och trovärdiga i många länder runt om i världen. Det ses som ett tecken på legitimitet och professionalism för företag. Å andra sidan ses landsspecifika domäner som .uk eller .ca som mer pålitliga av lokala kunder eftersom de vet att dessa domäner är reserverade för företag baserade i deras respektive länder.

Domäntillägget du väljer kan också påverka SEO-prestanda. Sökmotorer kan ge högre ranking till webbplatser med vissa tillägg på grund av ökad trovärdighet och pålitlighet i samband med dessa tillägg, så det är viktigt att göra din research innan du bestämmer dig för vilken du ska använda för din webbplats.

Slutligen är kostnaden en annan faktor när du väljer en lämplig domänförlängning för ditt företags behov. Vissa toppdomäner som .com eller .org kommer vanligtvis att vara dyrare än landsspecifika toppdomäner som .uk eller .ca – men beroende på vart du vill rikta in dig på kunder kan detta sluta vara värt det i termer av sökmotorer synlighet och kundernas förtroende för ditt varumärke.

Att välja ett domännamn för din blogg är ett avgörande beslut som kan skilja dig från andra bloggare och skapa en bestående effekt på nätet. Låt oss nu titta på hur du väljer ett domännamn för din webbplats.

Bildkälla: Seobilitet

Hur man väljer ett domännamn för din blogg

När du väljer en bloggdomän finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är 10 enkla steg för att välja ett bra domännamn för din blogg.

1. Forskning din nisch

Innan du kan välja ett domännamn är det viktigt att undersöka din nisch och få en uppfattning om vilken typ av innehåll du kommer att skapa. Titta på konkurrensen i din bransch och ta reda på vilka sökord de använder i sina domännamn. Detta kommer att ge dig en uppfattning om hur konkurrenskraftig marknaden är och hjälpa dig att komma på idéer för ett unikt domännamn som sticker ut från mängden.

2. Brainstorma idéer

När du har gjort lite forskning om din nisch är det dags att börja brainstorma potentiella domännamn för din blogg eller webbplats.

Läsa:  Steg-för-steg-guide för att skapa en WordPress-webbplats

Se till att din bloggs domännamn stämmer överens med ditt blogginnehåll. Välj något som speglar ditt varumärke eller ämne så att folk vet vad de får när de besöker din webbplats. Det kan innebära att du använder ord som är relaterade till din bransch eller att du tar med sökord som är relevanta för det du skriver om.

3. Överväg domäntillägg

När du väljer ett domännamn för din blogg, glöm inte att överväga olika tillägg som .com, .net eller .org, som alla har lite olika betydelser och implikationer. Se till att du väljer en som passar syftet med din blogg.

4. Håll det kort och gott

Kortare domäner tenderar att rankas högre än längre eftersom de är lättare för människor (och sökmotorer) att komma ihåg, så försök att inte använda för många ord. Undvik även bindestreck (-), siffror (#) och andra specialtecken (!@#$%^&*) eftersom dessa symboler kan göra det svårare för besökare att komma ihåg din webbadress och kan till och med leda dem till en annan webbplats!

5. Undvik varumärken och upphovsrättsskyddat material

Se till att inget av orden i ditt domännamn gör intrång i varumärken som ägs av en annan person eller ett annat företag. Du kan landa i varmt vatten om du bryter mot immateriella rättigheter, så dubbelkolla alltid innan du bestämmer dig för ett domännamn.

Undvik upphovsrättsskyddat material som populära filmtitlar och karaktärer eftersom detta kan leda till rättsliga åtgärder.

6. Var unik och minnesvärd

När du bestämmer dig för ett bloggdomännamn, tänk på hur din webbadress kommer att sticka ut från konkurrenterna. Du kan använda ordlek eller ordlek för att göra ditt bloggnamn minnesvärt. Att vara kreativ här kommer att löna sig på lång sikt, särskilt när ditt domännamn och varumärke får synlighet.

7. Skynda dig inte

Du bör ta dig tid att välja ett lämpligt domännamn. Kom ihåg att detta kommer att vara din bloggs permanenta adress på Internet och du kan inte ändra den när den väl har registrerats. Om du ändrar dig senare kommer du att förlora all den trafik du byggt upp med tiden och du måste börja om från början.

8. Använd nyckelord klokt

Om möjligt, försök att inkludera specifika sökord relaterade till din bloggnisch i själva webbadressen. Detta kommer att bidra till att öka din webbplatss SEO-rankning ytterligare.

Läsa:  Att skriva för internationella publiker

9. Säkra sociala medier också

För varumärkessyfte, försök att säkra samma handtag för sociala medier för att matcha ditt bloggnamn. Skapa ett konto på Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala nätverk med samma namn innan någon annan gör anspråk på dem.

10. Kontrollera tillgänglighet

Slutligen, kontrollera tillgängligheten för ditt valda domännamn innan du förbinder dig. Många populära termer har redan tagits så gör en del efterforskningar innan du bestämmer dig för ett visst namn.

Domänköpguide för bloggning

Kontrollera domännamnets tillgänglighet

När du har bestämt dig för en potentiell bloggdomän måste du kontrollera dess tillgänglighet innan du registrerar den. Det första steget för att kontrollera tillgängligheten av domännamn är att använda ett sökverktyg online som t.ex Domainr eller WhoisXMLAPI. Dessa verktyg bör ge dig en uppfattning om om någon annan redan har gjort anspråk på din valda webbadress.

Det är viktigt att notera att vissa populära domäner redan kan vara tagna även om de inte visas i dessa sökningar på grund av sekretessinställningar som den nuvarande ägaren har infört. I det här fallet kan det vara möjligt att kontakta dem direkt om att köpa domänen från dem istället för att söka efter ett annat alternativ.

Köpa ett domännamn för din blogg

När du har hittat ett lämpligt domännamn är nästa steg att köpa det från en ackrediterad registrar som GoDaddy eller NameCheap och konfigurera DNS-inställningar för att peka den nya domänen mot ditt webbhotellkonto.

De flesta registrarer erbjuder olika planer beroende på registreringsperioden, som vanligtvis är mellan 1-10 år. De kostar vanligtvis runt $10 till $15 per år.

Se till att läsa igenom alla villkor innan du registrerar dig. Vissa företag kan ta ut extra avgifter om du gör några ändringar efter att du har slutfört din registrering.

När du har registrerat din bloggs domännamn kan du behöva ställa in värd för att göra det möjligt för besökare att komma åt och se din bloggs innehåll. Populära alternativ som SiteGround och Bluehost erbjuder pålitliga supportteam tillsammans med andra funktioner som SSL-certifikat och e-postkonton som ingår i deras planer.

Läsa:  Bästa småföretagsidéer hemifrån för att inspirera dig att blomstra

Generellt sett tenderar delade värdpaket att vara mer kostnadseffektiva eftersom flera webbplatser delar resurser från en server istället för att ha sitt eget serverutrymme.

Att köpa ett domännamn kan vara en spännande process för alla bloggare. Med rätt steg och forskning kan du hitta den perfekta domänen som passar din bloggs mål och mål.

Sista steget i vår domänköpguide för bloggande? Hantera ditt domännamn efter att du har valt det och köpt det.

Hantera ditt domännamn efter köp

Nu när du har en webbadress till din blogg, hur hanterar du ditt nyköpta domännamn så att du kan säkerställa dess framgång på lång sikt?

  • Håll koll på utgångsdatumet för ditt domännamn så att du kan förnya det innan det går ut.
  • Se till att all kontaktinformation som är kopplad till domännamnet är aktuell och korrekt, inklusive administrativa och tekniska kontakter som e-postadresser och telefonnummer.
  • Skydda din domän från skadliga aktiviteter som cyberattacker eller nätfiske som kan leda till att den stängs av eller till och med raderas.
    • För att göra detta, överväg att ställa in tvåfaktorsautentisering (2FA) för ökad säkerhet när du loggar in på ditt konto samt övervaka aktivitetsloggar regelbundet för eventuell misstänkt aktivitet som äger rum på din webbplats eller servervärdmiljö.
  • Det är viktigt att känna till mekaniken DNS så att du kan ändra poster efter behov utan att behöva vara beroende av betalda externa källor som webbvärdar eller DNS-leverantörer. Att förstå hur DNS fungerar hjälper också till att förhindra driftstopp på grund av felkonfigurationer som kan få besökare att lämna.

Följ denna domänköpguide för att blogga för att göra det bästa valet

Denna domänköpguide för bloggande sammanfattar vikten av att ha en bra URL för din bloggwebbplats. Följ dessa steg för att välja ett domännamn och registrera det för att hindra andra från att ta kontroll över ditt innehåll. När du har köpt det, se till att hantera ditt domännamn på rätt sätt så att all information som är kopplad till det förblir säker och uppdaterad.

Sammantaget är ett bra domännamn en integrerad del av ett sammanhållet, minnesvärt varumärke. Försumma inte vikten av att välja ditt domännamn – och du kommer inte att ångra dig i längden.