Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Drupal vs WordPress: Vilket ska du välja 2024?

Drupal vs WordPress: Vilket ska du välja 2024?

Ska du välja Drupal eller WordPress när du bygger din webbplats? Vårt korta svar är att det beror på.

Du behöver en webbplats för ditt företag eller andra onlineföretag. Och om du är nybörjare med liten eller ingen erfarenhet av kodning är det bästa sättet att skapa din webbplats med ett innehållshanteringssystem (CMS).

I enklare termer ger ett innehållshanteringssystem en användarvänlig plattform för att skapa, hantera och publicera innehåll. Den använder mallar och plugins som kan anpassas efter behov.

När det kommer till CMS är Drupal och WordPress de två stora plattformarna du kan välja mellan.

Du kanske redan har hört talas om WordPress. Eftersom det är den mest använda plattformen för att bygga webbplatser fungerar det 43 % av alla internetsajter. Men det betyder inte att du automatiskt måste välja WordPress framför Drupal.

I den här artikeln har vi en mer djupgående jämförelse mellan Drupal och WordPress på olika nyckelmått. Förhoppningsvis har du i slutet av den här bloggen en bättre uppfattning om vilket CMS du ska välja.

Drupal vs WordPress: En översikt

Nyckelmått Drupal WordPress
Säkerhet Känd för robust säkerhet och starkt skydd, perfekt för känsligt innehåll. Skyddad med regelbundna uppdateringar, men beroende av ytterligare skydd.
Enkel användning Erbjuder avancerade funktioner bättre lämpade för användare med teknisk expertis. Mycket användarvänlig med ett intuitivt gränssnitt, perfekt för nybörjare.
Anpassning och flexibilitet Mycket anpassningsbar och omfattande flexibilitet för komplexa, skräddarsydda lösningar. Erbjuder ett brett urval av teman och plugins för enkel anpassning.
SEO och digital marknadsföring Byggd med SEO bästa praxis, men kan kräva mer tekniska justeringar. Mycket SEO-vänlig med många plugins för att optimera din digitala marknadsföring.
Kostnadsöverväganden Potentiellt högre kostnader på grund av nödvändig utveckling och teknisk expertis. Vanligtvis mer budgetvänlig med många gratis teman och plugins.
Hastighet och prestanda Snabbt och effektivt, särskilt för innehållsrika och komplexa webbplatser. Hastigheten varierar; optimering och val av plugins/teman är nyckelfaktorer.
Skalbarhet Perfekt för stora och växande webbplatser som erbjuder avancerad skalbarhet. Skalbar, även om dess enkelhet gynnar webbplatser med mindre komplexa innehållsbehov.
Gemenskap och stöd En mindre, utvecklarfokuserad community med gedigen dokumentation och support. Stor, aktiv community med omfattande supportresurser och forum.
Uppdateringar Regelbundna säkerhets- och funktionsuppdateringar, men processen kan vara komplicerad. En strömlinjeformad uppgraderingsprocess som ofta automatiseras av värdleverantörer.

Drupal

Av alla 200 miljoner webbplatser som för närvarande är aktiva körs endast cirka 1,7 miljoner på Drupal. Men underskatta inte Drupal på grund av den siffran. Sanningen är att detta CMS fungerar 12,8 % av de 10 000 bästa webbplatserna.

Drupal är en populär plattform bland regeringar, akademi, icke-statliga organisationer och globala företag. Faktum är att Drupal vid olika tillfällen varit det valda innehållshanteringssystemet för Vita husets webbplats.

Företag undrar ofta varför de ska välja Drupal framför andra plattformar som WordPress. Poängen är att Drupals design vänder sig till stora projekt och flera användare. Den hanterar olika bibliotek och filtyper effektivt.

Dessutom säkerställer det dataskydd och främjar samarbete. Dessa funktioner skiljer Drupal från andra innehållshanteringssystem.

Sammantaget gör Drupals flexibilitet, säkerhet och innehållshanteringsfunktioner det till det föredragna valet för CMS-lösningar för företag.

WordPress

Ledaren på CMS-marknaden är WordPress, ett välkänt, gratis innehållshanteringssystem med öppen källkod. Det är perfekt för alla som vill skapa och hantera webbplatser med lätthet.

Matt Mullenweg och Mike Little lanserade WordPress 2003. Från en enkel bloggplattform har det vuxit till ett verktyg för att bygga alla typer av webbplatser. Med WordPress kan du bygga allt från bloggar och portföljer till onlinebutiker.

Läsa:  WordPress CV-teman för arbetssökande

Idag ligger WordPress efter 62,8 % av alla CMS-baserade webbplatser. Dess popularitet beror på dess lätthet, mångsidighet och starka globala gemenskap. Med många teman och plugins lämpar sig WordPress för personliga och affärsprojekt.

WordPress erbjuder två huvudversioner. WordPress.com är den “hostade” versionen. Det är enkelt för icke-tekniska användare eftersom det finns på WordPress-servrar. Den här versionen uppdateras automatiskt och erbjuder en problemfri upplevelse. Det är ett bra val för dem som inte vill hantera sin egen server.

WordPress.org erbjuder en nedladdningsbar version för teknikkunniga användare. Här hostar användare programvaran på sin server eller på en tredje part.

Och nu, låt oss dyka djupare in i hur Drupal och WordPress skiljer sig åt på olika mått.

Säkerhetsfunktioner

Drupal

Som ett CMS tar Drupal informationssäkerhet på största allvar.

Färre sajter använder Drupal och det har en mindre tema- och pluginmarknad. Detta gör den mindre känslig för hackning.

Ändå är dess säkerhetsstandard fortfarande mycket hög. Jämfört med andra innehållshanteringssystem stod Drupal endast inför 0,83 % av hackingattackernavilket gör det till en mycket säker plattform att bygga din webbplats på.

Liksom WordPress släpper Drupal regelbundet patchar och uppdateringar. Den uppmärksammar också användare på nya säkerhetsproblem genom att publicera detaljerade säkerhetsrapporter.

WordPress

Generellt sett är WordPress känt för sin starka kärnsäkerhet. Det stora antalet plugins och teman från tredje part i dess ekosystem kan dock utgöra ytterligare risker. Faktum är att det är det vanligaste hackade innehållshanteringssystemet.

Baserat på Sucurs SiteCheck-rapport (en populär webbplatssäkerhetsskanner) för första halvåret 2023, ca. 1,1 % av sina skannade WordPress-webbplatser var infekterade. Utöver dessa infekterade webbplatser innehöll 1,6 % av de kontrollerade webbplatserna svartlistade resurser.

Men oroa dig inte, de flesta av dessa problem kan undvikas. Kort sagt, du har full kontroll över säkerheten på din WordPress-sajt.

Hacking är ofta resultatet av användaröversyn eller föråldrade plugins, inte brister i själva WordPress. Som nämnts tidigare, med det enorma ekosystemet av plugins och teman, finns det en större chans att stöta på dåligt kodade plugins.

På grund av detta är regelbundna uppdateringar och noggrant val av plugins och teman viktiga för att minska säkerhetsrisker. Genom att vara vaksam kan WordPress-användare upprätthålla en säker webbplats.

Din värdtjänst spelar också en avgörande roll i WordPress säkerhet. Webbhotellleverantörer som Hostinger vidtar extra åtgärder för att skydda sina servrar. De använder branschens bästa praxis för att förhindra potentiella sårbarheter på din webbplats.

Säkerhetsvinnare: Båda

Både Drupal och WordPress erbjuder den högsta skyddsnivån för sina webbplatser.

Enkel användning

Drupal

Nu är detta ett område där Drupal och WordPress kan ha en betydande skillnad.

Drupal erbjuder kraftfulla funktioner, men är lite mer komplex än WordPress. För att använda många av dess funktioner måste du installera och modifiera Drupal-moduler.

Medan Drupal kan bygga enkla webbplatser, väljer utvecklare det ofta för mer komplexa uppgifter. Detta gör Drupal till ett utmärkt val för dem som behöver avancerade anpassningar.

Drupal tillhandahåller också flera förkonfigurerade installationer som kallas distributioner. Dessa är användbara om du redan vet vilken typ av webbplats du bygger. Att välja en distribution förenklar installationsprocessen och anpassar Drupal efter dina behov.

Men för mer än grundläggande redigering krävs kunskaper i PHP, HTML och andra språk. Att underhålla en Drupal-webbplats kräver också tekniska färdigheter. Uppdateringar kräver ofta kodändringar för att säkerställa kompatibilitet.

Om du inte är programmerare kan du behöva anlita en utvecklare vid det här laget. För småföretag är det värt att komma ihåg att det kan vara dyrare att anställa Drupal-experter än att anställa WordPress-experter.

WordPress

Å andra sidan är WordPress känt för sin enkelhet, vilket gör det tillgängligt för alla. Du behöver inga programmeringskunskaper för att använda det, även om utvecklare kan göra avancerade tweaks.

Med ett brett utbud av gratis plugins och teman är det enkelt att skapa en blogg eller webbplats. Denna användarvänlighet har gjort WordPress till det bästa valet bland miljoner, särskilt småföretag.

Läsa:  5 skäl till varför utvecklare bör överväga att flytta till Urban Tech Hubs

Plattformen erbjuder ett intuitivt användargränssnitt som förenklar webbplatshantering och innehållsskapande. Navigeringen på instrumentpanelen är också enkel, vilket gör att användarna kan hantera uppgifter effektivt.

Med en visuell redigerare och förbyggda element låter WordPress dig designa och layouta din webbplats så att den matchar ditt varumärke. Du kan göra allt detta utan att skriva någon kod.

Slutligen är det bara några klick bort att formatera text, lägga till bilder och videor och organisera innehåll. Det är ett idealiskt innehållshanteringssystem för både nybörjare och experter.

Vinnare för enkel användning: WordPress

Medan Drupal är mer för komplexa webbplatser på affärsnivå, vinner WordPress hjärtan hos små företag och nybörjare på grund av sin lätthet att använda.

Anpassning och flexibilitet

Drupal

Drupal är känt för sina överlägsna flexibilitetsalternativ. Jämfört med WordPress stöder Drupal omfattande anpassning.

Det tillåter användare att modifiera befintliga moduler och har inbyggda funktioner. Dessa funktioner inkluderar att skapa anpassade innehållstyper och ändra innehållsklassificering.

Liksom WordPress är Drupal ett modulärt innehållshanteringssystem som förlitar sig på externa utvecklare för ytterligare funktionalitet. Detta gör det enkelt för användare på olika nivåer att utöka Drupal för att möta deras behov.

Processen att installera teman och moduler är liknande i både Drupal och WordPress. Användare laddar ner arkivfilen, laddar upp den till instrumentpanelen och aktiverar den.

Även om du inte kan lägga till direkt från Drupal-förvaret, kan kommandoradsanvändare använda Composer.

I slutändan är det din komfort med designen och tydligheten i din webbplats behov som spelar roll. Med en tydlig plan är Drupal lätt att hantera. Men om du utvecklar din webbplats allt eftersom kan WordPress med dess användargränssnitt och gemenskaper vara mer lämpliga.

WordPress

När det kommer till anpassning är WordPress-ekosystemet fullt av plugins och teman.

Faktum är att det förmodligen finns ett perfekt tema eller plugin där ute för dina behov. Dessa är tillgängliga som gratis eller premiumprodukter. Om du har en stram budget finns det för närvarande ca 11 000 gratis teman och 60 000 gratis plugins i WordPress-katalogen till ditt förfogande.

WordPress trivs med plugins som lägger till funktioner och designelement. Detta låter dig skapa eller installera vilken funktion du behöver.

Denna CMS-plattform erbjuder ett brett utbud av anpassningsbara teman och mallar. Och med dess plugins för sidbyggare som Beaver Builder och Divi kan du förvandla en standardredigerare till ett dra-och-släpp-gränssnitt.

Med WordPress kan även de utan teknisk erfarenhet skapa fantastiska webbplatser.

För de som är bekanta med vanliga kodningsspråk kan du också ändra praktiskt taget alla aspekter av WordPress, inklusive modifiera beteendet hos plugins och teman. En uppdatering från den ursprungliga utvecklaren kan dock radera dessa ändringar.

Se till att du skapar en säkerhetskopia.

Vinnaren för anpassning och flexibilitet: WordPress

Både Drupal och WordPress erbjuder fantastiska anpassningsalternativ. WordPress har dock ett antal plugins för att förenkla processen samtidigt som de har kapacitet för anpassade kodade element.

Summan av kardemumman är att anpassning och flexibilitet är lättare att hantera i WordPress än i Drupal… för alla färdighetsnivåer.

SEO och digital marknadsföring

Drupal

Drupals SEO-kapacitet är imponerande, även om det kan vara svårt att underhålla en webbplats. Att uppdatera plattformen är inte lika enkelt som med vissa andra innehållshanteringssystem. Uppdateringar hanteras vanligtvis av en erfaren utvecklare.

Trots sina uppdaterings- och underhållsutmaningar är Drupal designad med SEO bästa praxis i åtanke. Några av dess funktioner, såsom inbyggd coaching, hjälper till att öka din webbplats SEO. Dessutom kan många plugins ytterligare förbättra din webbplats SEO.

Att lägga till SEO-funktioner på din Drupal-sajt är enkelt tack vare moduler. Dessa moduler är skrivna i PHP eller JavaScript och lägger till ny funktionalitet. Du kan enkelt integrera SEO-moduler för metabeskrivningsfält, webbplatsverifiering och XML-webbplatskartor. De har också stöd för sidtitlar och Google Analytics-integrering.

Även om Drupals community är mindre än WordPress, är det mycket stödjande. Den består till största delen av utvecklare, inte nybörjare. Det betyder att det ibland kan vara mer utvecklarcentrerat att få hjälp.

Läsa:  Garanterade SEO-tjänster: Varför du aldrig ska använda dem

WordPress

WordPress är ett utmärkt val för webbplatsägare med fokus på digital marknadsföring och SEO. Den är byggd med funktioner som stödjer dessa mål.

WordPress låter dig enkelt justera synlighetsinställningar, välja specifika permalänkar och hantera metabeskrivningar och omdirigeringar.

En av WordPress styrkor är dess breda utbud av SEO- och marknadsföringsplugins. Populära tillgängliga alternativ inkluderar Yoast SEO, AIOSEO, HubSpot och Jetpack. Dessa plugins är designade för att göra din webbplats mer sökmotorvänlig.

Dessutom är innehållsskapande viktigt för SEO, och WordPress har ett lättanvänt innehållsverktyg för detta. Det låter dig publicera högkvalitativt innehåll direkt från plattformen.

Denna enkla publicering hjälper dig att fokusera på att tillhandahålla värdefullt innehåll till din publik.

Vinnare av SEO och digital marknadsföring: WordPress

Till skillnad från Drupal har WordPress många SEO och digitala marknadsföringsverktyg. Tack vare dess popularitet integreras nästan alla webbplattformar bra med WordPress utan att justera koden. Detta innebär, ur ett digitalt marknadsföringsperspektiv, att den har mycket funktionalitet.

För att inte tala om plugins som jag nämnde som automatiserar SEO-fokuserad innehållsskapandeprocess.

Kostnadsöverväganden

Drupal

Både Drupal och WordPress är öppen källkod och gratis till att börja med. De verkliga kostnaderna kommer dock från hosting, teman och plugins.

Med Drupal kan utvecklingskostnaderna öka avsevärt. Om du inte är tekniskt kunnig behöver du förmodligen en utvecklare för att bygga din webbplats. Det är därför kostnaderna för Drupal börjar stiga.

Att hitta en Drupal-utvecklare kan också vara utmanande. Eftersom de är mer sällsynta kostar deras tjänster vanligtvis mer.

Så om kostnaden är ett stort problem kanske Drupal inte är det bästa valet.

WordPress

Som nämnts tidigare är WordPress gratis för alla att ladda ner och använda. Men medan själva plattformen inte kostar något, finns det ytterligare kostnader förknippade med att bygga webbplatser.

Dessa kostnader inkluderar hosting, domäner, webbplatsdesign och andra ytterligare funktioner. Till exempel kan plugins eller appar också öka dina utgifter.

Domännamn kostar vanligtvis runt $15 per år. Hosting varierar, men kan vara ganska överkomligt. Till exempel erbjuder GreenGeeks planer som börjar på $2,95 per månad. Detta inkluderar till och med ett gratis domännamn för det första året.

Kom ihåg att detta också är kostnader förknippade med en Drupal-webbplats. Den största skillnaden är att du förmodligen inte behöver en skicklig kodare för att designa din sida när du arbetar med WordPress.

Om du är medveten om att spendera kan WordPress vara kostnadseffektivt. Det är möjligt att skapa en anständig sajt för under $100 med WordPress, så det är ett utmärkt val för dem som har en budget.

Vinnare av kostnadsberäkning: WordPress

Den låga kostnaden för att bygga en webbplats är en av de främsta anledningarna till att WordPress är bäst för småföretag.

Hastighet och prestanda

Drupal

Drupal är känt för sin lätta natur, vilket gör den idealisk för att skapa snabbladdade webbplatser. Denna effektivitet är mycket viktig för webbplatser med mycket innehåll. Tänk på stora onlinetidningar, videostreamingplattformar och internetforum.

För ännu bättre prestanda kan plugins för webbplatscache läggas till.

Den låga resursintensiteten hos CMS bidrar till dess höga prestanda. Detta resulterar i snabb serverkommunikation och snabba svarstider.

WordPress

Hastighet är en anmärkningsvärd nackdel med WordPress, men det är inte ett fixat problem. Det orsakas vanligtvis av ooptimerade plugins eller teman eller för många.

Men WordPress-webbplatser kan vara snabba om de är optimerade på rätt sätt. Även om detta kräver lite kunskap eller ansträngning att genomföra.

Att optimera WordPress innebär flera steg. Dessa inkluderar att använda caching-plugins, optimera bilder, välja en kvalitetsvärd och välja välrenommerade teman.

Detsamma kan naturligtvis sägas om Drupal. Att ladda en bild som är för stor tar till exempel längre tid än att ladda en mindre bild, oavsett vilket innehållshanteringssystem du använder.

Med dessa element på plats kan WordPress-webbplatser också uppnå imponerande hastigheter.

Vinnare för snabbhet och prestanda: Drupal

Vi väljer Drupal inom detta område eftersom det naturligtvis erbjuder bättre hastighet och prestanda utan alltför mycket ansträngning. Å andra sidan kan en mycket optimerad WordPress-webbplats också erbjuda överlägsen hastighet och effektivitet.

Läsa:  Ska du varumärkesmärka ditt varumärke? 3 skäl att göra det ASAP

Skalbarhet

Drupal

Drupal är ofta det populäraste valet för stora företag med komplexa webbplatser, mer än WordPress. Det är bra på att hantera mycket olika innehåll, vilket är anledningen till att det används av många webbplatser med hög trafik.

Drupal är ett smart val för sajter med många användare. Den har starka funktioner för att hantera användarrättigheter. Detta inkluderar att enkelt konfigurera anpassade roller utan ytterligare verktyg. Den är också bra på att hantera komplexa sökningar och säkra olika nivåer av innehåll.

Dessutom innebär Drupals flexibilitet som ramverk att det kan skräddarsys efter specifika behov. Denna anpassningsförmåga är ett stort plus för företag med unika tekniska krav.

WordPress

WordPress har bevisat skalbarhet med användare som The Walt Disney Company och Sony Music. Men för att säkerställa effektiv prestanda är webbplatsoptimering nyckeln.

För att webbplatser ska vara skalbara rekommenderar WordPress att fokusera på värdplattformen och serverbelastningen, påskynda grafikladdningen, hålla hårdvara och mjukvara uppdaterad och använda en effektiv cache för snabb åtkomst till data.

WordPress noterar också att för många plugins kan begränsa skalbarheten. Med det är det bäst att inaktivera onödiga plugins och undvika de som inte är lämpliga för hög trafik.

Komplexitet spelar också en avgörande roll för att bestämma plattformens skalbarhet. När det kommer till hantering av innehåll är WordPress enklare än Drupal. Denna enkelhet gör det till ett utmärkt val för webbplatser med mindre variation men mycket innehåll.

Skalbarhetsvinnare: Båda

Med rätt optimering kan både Drupal och WordPress skalas därefter. Detta kan ses i stora företag och även statliga organisationer som använder båda CMS-plattformarna.

Gemenskap och stöd

Drupal

Eftersom Drupal är ett projekt med öppen källkod har dess webbplats omfattande dokumentation och användarguider. Dessa resurser är fritt tillgängliga för värdefull hjälp.

Om dokumentationen inte löser dina frågor är communityn redo att hjälpa till. Du kan ställa frågor direkt i community-forumen eller på Stack Exchange.

Drupal.org har också en lista över organisationer som erbjuder Drupal-utbildning. Detta är användbart för dem som vill fördjupa sin förståelse för CMS. Dessutom listar webbplatsen gratis Global Training Days-evenemang, vilket gör inlärningen enklare.

WordPress

Communityn bakom WordPress är massiv, aktiv och stödjande. Som en öppen källkodsplattform kan kunniga användare delta på en mängd olika sätt. Detta inkluderar utveckling, marknadsföring och tillgänglighetsstöd.

Communityn gör det enkelt att få tips och råd från vänner.

För de som vill lära sig genom tutorials erbjuder WordPress en lösning. Den har ett bibliotek med kostnadsfria färdiga workshops. Dessa omfattar ämnen som användarhantering, avancerade layouter och innehållshantering.

Vinnare av community och support: WordPress*

Drupal och WordPress erbjuder båda en fantastisk användarupplevelse tack vare omfattande officiell dokumentation och support från en livlig användargemenskap.

Jag måste dock säga att WordPress bara är något högre i detta avseende helt enkelt på grund av dess popularitet. Det är helt enkelt mycket lättare att hitta specifik information och/eller hjälp.

Uppdateringar

Drupal

Att uppdatera din webbplatsbyggare är mycket viktigt för säkerheten. Regelbundna uppdateringar förbättrar säkerheten.

På grund av detta släpper Drupal vanligtvis månatliga uppdateringar till sin kärnplattform och veckouppdateringar till deltagande projekt. Denna regelbundenhet är avgörande för att upprätthålla en säker och effektiv webbplats.

Till exempel släppte Drupal en kritisk säkerhetsuppdatering i december 2022, vilket åtgärdade flera sårbarheter. Sådana proaktiva åtgärder är nyckeln till Drupals tillförlitlighet, och säkerhetsuppdateringar är en viktig del av Drupals engagemang för användarsäkerhet.

WordPress

WordPress erbjuder ett användarvänligt sätt att uppdatera din webbplats. Med några få klick kan du hålla allt uppdaterat.

Frekvensen av dessa uppdateringar beror dock på utvecklarna bakom varje tema och plugin. Detta är en viktig faktor för WordPress-användare när de väljer dessa plugins.

Ännu bättre, uppdateringar av WordPress-kärnfiler, plugins och teman kan enkelt automatiseras. WordPress i sig har en uppdateringsfunktion med ett klick när en ny version släpps.

Med andra ord, allt du behöver göra är att klicka på en knapp så kommer du att använda den senaste versionen av WordPress.

Alternativt kan du uppdatera plattformen manuellt.

Vinnare av uppdateringar: WordPress

WordPress-uppdateringar är mycket enklare och du kan till och med automatisera denna process.

Slutgiltiga tankar

Drupal vs WordPress-debatten 2024 kokar ner till dina behov och kompetensnivå.

Om du letar efter en mycket anpassningsbar plattform med starka funktioner och inte har något emot en brantare inlärningskurva, är Drupal ditt val.

Å andra sidan, om användarvänlighet, en stödjande gemenskap och en mängd teman och plugins är din prioritet, är WordPress idealiskt.

Båda plattformarna har utvecklats för att möta användarnas olika behov i en ständigt föränderlig digital miljö. Så det är bäst att ta sig tid att bedöma dina behov, kompetensnivå och långsiktiga mål innan du fattar ett beslut.