Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Duda vs WordPress: Vilket är det bättre CMS 2024?

Duda vs WordPress: Vilket är det bättre CMS 2024?

Det finns flera riktigt bra innehållshanteringssystem (CMS) plattformar där ute idag. Som sagt, det finns också flera riktigt bra webbbyggare som du kan dra nytta av. Idag tittar vi på Duda och WordPress för att se vilken som kan vara rätt för dig.

Trots att både Duda och WordPress delar en hel del likheter vad gäller funktionalitet och sidbyggande så är de faktiskt två väldigt olika plattformar.

Vilken är rätt för dig? Tja, det beror på många variabler. Dessa variabler kan inkludera funktionalitet, pris, användarvänlighet, installation och andra externa faktorer.

För att ta reda på vilket som passar dina behov och förstå vad de båda är måste du först veta vad ett innehållshanteringssystem är och sedan skillnaden mellan ett system med öppen källkod och en webbplatsbyggare.

Vad är ett CMS?

För att förstå vad Duda och WordPress är måste du först veta vad ett innehållshanteringssystem (CMS) är. Enkelt uttryckt är ett CMS ett program som låter användare bygga och hantera en webbplats utan att behöva koda den från början.

Du kan göra detta med Duda CMS-plattformen såväl som med WordPress.

CMS tillåter användare och utvecklare att skapa, bygga, designa, hantera, redigera och publicera innehåll i ett mycket användarvänligt gränssnitt. De arbetar med en uppsättning mallar och plugins som du kan bygga och ändra efter behov.

Nu har både Duda och WordPress många likheter. Men de är också väldigt olika. Även om båda är innehållshanteringssystem kallar vi det ena för en “plattform med öppen källkod” medan det andra kallar vi “webbplatsbyggare”.

Låt oss titta på de viktigaste skillnaderna mellan dessa två typer av plattformar.

WordPress är öppen källkod

Den största fördelen med att använda ett system eller en plattform med öppen källkod är att vem som helst kan bidra till utvecklingen av projektet. Detta är en av anledningarna till att WordPress har blivit så stort och populärt.

Med andra ord, om projektet är öppen källkod kan utvecklare bygga teman, plugins och andra verktyg som kopplas in i systemet för att utöka och utöka olika funktioner.

Detta ger en plattform för omätbar funktionalitet. Det öppnar med andra ord dörrar för utveckling och sparar pengar på att anställa proffs.

En annan bra sak med WordPress är att du kan ta din webbplats var som helst. Eftersom projektet är öppen källkod har du möjlighet att ladda ner databasen och filerna och flytta din webbplats till vilken värdplattform du vill.

Läsa:  Plugins för bästa pristabell för WordPress

Så är inte fallet med de flesta webbplatsbyggare, som vi kommer att prata mer om nedan.

Eftersom WordPress är en CMS-plattform med öppen källkod har du fullständig kontroll över designen och funktionaliteten på din webbplats. Du kan anpassa utseendet och känslan på webbplatsen, redigera alla koder nedan och välja var du vill ha din webbplats.

Duda är en webbplatsbyggare

Webbplatsbyggare är inte öppen källkod. Även om de i allmänhet är enkla att använda, är du låst till vissa innehållsstandarder och kan inte bygga och designa helt gratis. Med andra ord är du begränsad av reglerna och layouten för en viss webbplatsbyggare.

En webbplatsbyggare använder vanligtvis en dra och släpp-utvecklingsteknik. Det är idealiskt för människor som vill ha en mycket enkel upplevelse. Men återigen, möjligheten att designa och skapa finns helt enkelt inte där om du inte kan göra det med en mall.

Det är inget fel med att använda en webbplatsbyggare, särskilt om du är nybörjare och behöver dra och släpp-funktioner. Webbplatsbyggare erbjuder en allt-i-ett-lösning som många gillar.

Detta innebär att du också kan låta den webbbyggare du väljer att ta hand om domännamnet och värdskapet. De är dock ofta begränsade i funktionalitet om du inte betalar för ytterligare alternativ.

Ett bra exempel på detta är en webbutik eller en blogg. Dessa alternativ kan vara tillgängliga, men du kommer att betala mer för att integrera dem på din webbplats. Marknadsföringsalternativ, SEO och annat kommer också att kosta mer.

Även om du inte behöver ta så mycket ansvar för din sajt och värdskapet sköts, kan du inte riktigt skala och expandera som du kan med WordPress.

Det beror främst på att du är låst till de specifika reglerna och funktionerna för den webbplatsbyggare du väljer.

Slutligen, och kanske viktigast av allt, när du skapar en webbplats med en webbplatsbyggare, stannar webbplatsen där du byggde den. Du kan inte överföra den till en annan värd.

Detta beror på att webbplatsbyggare är privata och du kan bara använda det du skapar om du stannar där du är.

Enkel användning av Duda och WordPress

Både Duda och WordPress är lättanvända plattformar. Som ett innehållshanteringssystem ser Duda faktiskt mycket ut som WordPress från en admin-dashboard. Den största skillnaden är skalnings- och dra och släpp-tekniken som används.

Naturligtvis, om du aldrig har använt Duda, kan du vara vilse i början. Detta beror på att efter att du öppnat Duda-plattformen finns det flera val och alternativ.

Läsa:  SumUp: Hur det fungerar, hur man aktiverar det och ansluter ett konto

Registrering och implementering är lätt nog med Duda. Eftersom du använder deras plattform öppnar du bara ett konto och väljer den månadsplan du vill ha. Hosting är integrerat i systemet och ditt domännamn kan enkelt pekas på deras plattform.

WordPress är också väldigt lätt att använda. Men eftersom WordPress är gratis måste du se till att domänen du vill ha redan är köpt, och du måste också ha en värdplattform för att vara värd för din webbplats.

Återigen, Duda möjliggör dra och släpp från början. Den största nackdelen här är att du inte kan gå för långt med anpassning.

Å andra sidan tillåter WordPress full anpassning och kodmanipulation. Den har också dra och släpp-funktionalitet i form av populära WordPress-sidbyggare.

Duda för- och nackdelar

Som nämnts ovan är Duda en webbplatsbyggare online. Den erbjuder en fullständig värdtjänst och alla inbyggda verktyg du behöver för att skapa dina egna webbplatser och försäljningssidor.

Inga tekniska färdigheter krävs och plattformen har ett intuitivt användargränssnitt. Det är inte en plattform med öppen källkod, så förvänta dig inte att ta webbplatsen du byggt någon annanstans om du bestämmer dig för att lämna plattformen.

Duda CMS-plattformen kan användas för att bygga bloggar, företagswebbplatser och till och med en onlinebutik om du betalar avgifterna.

Om du letar efter något som är ganska enkelt att använda och som låter dig bygga professionella webbplatser utan att känna till någon kod, är Duda värt en titt.

Pluss

 • Installationstyp krävs inte
 • Duda har inbyggd hosting
 • Lätt att hantera och underhålla
 • Inbyggd sidbyggare som använder dra och släpp
 • Bokmärk din webbplats enkelt
 • Ett verktyg för lagarbete
 • Kan användas för att skapa bloggar, företagswebbplatser och e-handelswebbplatser
 • Kundhanteringsfunktioner
 • Inga tekniska färdigheter krävs

Nackdelar

 • Det är inte öppen källkod
 • Det finns en inlärningskurva för vissa alternativ och avancerade anpassningar
 • Antalet mallar och designs är ganska begränsat, speciellt jämfört med WordPress
 • Mycket dyrare att använda än WordPress
 • Om du måste arbeta med kod och göra anpassningar är det inte idealiskt
 • Du har ingen kontroll eller hantering av din server
 • Det är en betaltjänst som använder en prenumerationsmodell

För- och nackdelar med WordPress

WordPress är känt för att vara det enklaste och mest kraftfulla innehållshanteringssystemet för bloggar och webbplatser idag. Det som började som en plattform för enbart blogg utvecklades till världens mest populära webbplatsbyggare.

På grund av denna popularitet har den mycket fler användare än någon annan plattform.

Läsa:  Hur du säljer dina foton online

WordPress är idealiskt för nybörjare som vill förbättra sina färdigheter i att bygga webbplatser. Det är också mycket populärt bland etablerade webbutvecklare eftersom funktionaliteten och friheten som WordPress erbjuder är nästan oöverträffad.

Om du har avancerad kunskap och teknisk erfarenhet kan du inte bygga något med WordPress. Det är en mycket användarvänlig plattform som är enkel att hantera, installera och har en hel del inbyggd funktionalitet direkt från lådan.

Det är kanske där WordPress lyser mest.

Om du är nybörjare kan du antagligen ta lite tid att lära dig saker och bygga själv en liten webbplats. Även med den användarvänlighet som WordPress erbjuder, erbjuder den också en mängd verktyg och alternativ som gör skalningen enklare.

Det är också ett populärt val för mycket stora företag runt om i världen.

Pluss

 • Mycket flexibel
 • Webbplatser, applikationer, portaler och bloggar kan skapas
 • Sökmotorer anpassar sig mycket lättare till WordPress-webbplatser
 • Lätt att lära sig utan HTML eller annan kodkunskap
 • Den största communityn och supporten på Internet
 • 100 % anpassningsbar
 • Uppdateringar är automatiska utan att webbplatsutvecklare eller ägare behöver göra något
 • Tusentals gratis och betalda teman, plugins och verktyg
 • Ägare har full kontroll utan behov av en webbutvecklare
 • Webbplatsen kan hanteras på vilken dator eller mobil enhet som helst
 • Mycket lätt att installera
 • Mycket flexibilitet och funktionalitet direkt ur lådan
 • Väldigt säker
 • Flera användare och användarroller tillgängliga
 • Perfekt för marknadsföring

Nackdelar

 • Uppdateringar kan komma så ofta att tillägg kan släpa efter
 • Att ändra grafik och bygga anpassningar kräver kunskap om CSS och HTML
 • Permalänkar är numeriska som standard tills användaren gör manuella ändringar
 • Kan vara en långsammare upplevelse med stort innehåll om det inte optimeras ordentligt
 • Sårbar för plugin-virus som kan radera innehåll om uppdateringar inte är regelbundna

Jämförelse av anpassning

WordPress möjliggör nästan obegränsad anpassning och full kontroll. Eftersom det är en öppen källkodsplattform kan du designa, bygga och utveckla nästan vad som helst.

Du kan också nå långt inom blogging, e-handel, SEO och marknadsföring i WordPress.

Duda låter dig lägga till och subtrahera lite grundläggande HTML och CSS. Det finns dock ett begränsat antal du kan redigera.

Duda har inbyggda SEO-inställningar som du kan justera därefter. Återigen, men du är begränsad till vad den erbjuder.

Det bör också noteras att Duda har en villkorssida. Om din webbplats bryter mot något i detta avtal kan du förvänta dig att den tas bort.

Säkerhetsjämförelse

Säkerhet är alltid ett hett ämne. Detta gäller oavsett vilken typ av innehållshanteringssystem du använder. Webbplatsutvecklare och ägare vill veta att deras webbplatser är säkra från hackning, skadlig programvara och virus.

Läsa:  Lär dig att snabba upp WordPress med några enkla knep

WordPress har fortsatt att förbättra säkerheten genom att förbättra kärnplattformen över tid och dela säkerhetspraxis med tredjepartsutvecklare av plugin- och temautvecklare.

Webbhotellleverantörer erbjuder också ytterligare säkerhetsalternativ och funktioner som kan användas för att skydda deras webbplats. Sammantaget är WordPress-funktionalitet och säkerhet väldigt snäva, även ur lådan, och de flesta utvecklare är mycket nöjda med det.

Duda tar också webbplatssäkerhet på största allvar. De erbjuder många verktyg och alternativ för att hålla din webbplats säker. Eftersom de också ger dig värd, erbjuder de saker som skydd mot skadlig kod, antivirus, säkerhetskopierings- och återställningsfunktioner och åtkomstkontroll.

Båda plattformarna är säkra och du bör känna dig bekväm med att använda antingen för integriteten och säkerheten på din webbplats.

Kostnadsjämförelse

Detta är en aspekt där WordPress ligger på topp i det långa loppet.

Ja, du måste betala för hosting och några andra tredjepartsteman och plugins som du kanske vill använda. Men i det långa loppet är det mycket billigare att utveckla och underhålla en WordPress-sajt än att använda Duda.

Detta beror på prenumerationsprisstrukturen vi ska titta på.

Duda börjar på $14 per månad och går upp efter det. De sträcker sig från $22, $44 och ett anpassat alternativ som du måste ringa för att få. Dessa priser är månatliga och löpande.

För att sätta det i perspektiv skulle det billigaste WordPress-hotellet för närvarande kosta dig bara $2,49 per månad om du betalar i förväg. Det är en besparing på minst $138,12 per år!

Duda tjänar verkligen mer pengar och de områden där du måste betala ännu mer är tillägg. Du måste betala mer för webbutiken, bloggandet, teammedlemmar och andra aktiviteter.

Slutsats

Att välja mellan Duda och WordPress behöver inte vara en svår process. Du vill tänka på dina affärsmål och hur du vill uppnå dem. Därifrån är det lättare att fatta rätt beslut.

Jag tror att WordPress är den klara vinnaren här. Även om Duda erbjuder bra funktionalitet är de saker du kan uppnå med WordPress mycket viktigare än vad du kan uppnå med Duda-plattformen.

Njut av din resa och låt oss veta vad du bestämt dig för att åka med.