Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Förklarade klickfrekvenser: Vad anses vara framgångsrikt?

Förklarade klickfrekvenser: Vad anses vara framgångsrikt?

Gör inga misstag: förståelse och optimering av klickfrekvenser (CTR) är avgörande för framgången för onlinekampanjer. Oavsett om det är för sökmotoroptimering (SEO), betala-per-klick-annonsering (PPC) eller e-postmarknadsföring, fungerar CTR som ett nyckelmått att spåra. Den informerar dig om ditt innehålls relevans och tilltalande.

Det finns bara en fråga: hur lär man sig av klickfrekvenser? Vad som ens anses vara en Bra CTR?

Det är alldeles för lätt att säga att en hög siffra är bra. Det beror på att vissa marknadsföringsmetoder har mycket högre CTR än andra. Detta är till och med fallet för taktik under samma paraply. Till exempel är den genomsnittliga CTR för Twitter/X enligt uppgift över 30 gånger högre än för LinkedIn.

Den här guiden hjälper dig att svara på frågor du har om CTR. Vi tittar på vad CTR är, vad som påverkar det och riktmärkena att sikta på i olika olika marknadsföringskanaler online.

Vad är en klickfrekvens?

Klickfrekvens är andelen personer som klickar på en länk. I huvudsak är det förhållandet mellan klick och visningar som ett innehåll, e-post eller annons får. Detta är ett nyckelmått för att förstå effektiviteten av en onlinekampanj. En högre CTR innebär att en större del av din publik tycker att det du erbjuder är tillräckligt övertygande för att agera.

Här är beräkningen bakom klickfrekvensen:

CTR = (Antal klick/Antal visningar) * 100

Säg till exempel att du har en Google-annons som visats 1 000 gånger och den fick totalt 50 klick. CTR, i det här fallet, är 5 %. Med detta mått kan du mäta det aktuella svaret av dina strategier och använda det för att ytterligare optimera resultatet för sökord, innehåll, annonstext, etc.

Läsa:  ChatGPT: vad OpenAI chatbot är och hur den fungerar

Nu har vi täckt grunderna om vad som är CTR, låt oss gå igenom de viktigaste faktorerna som påverkar detta mått.

Vad påverkar klickfrekvensen?

Det finns olika faktorer som kan påverka klickfrekvensen. Dessa inkluderar:

 • Relevans: När innehållet stämmer överens med din publiks avsikt eller intressen kommer CTR naturligtvis att bli högre.
 • Kopieringskvalitet: Övertygande, tydlig kopia som inkluderar en stark uppmaning (CTA) kan förbättra CTR avsevärt.
 • Kreativa element: Visualiseringar som bilder eller videor kan sticka ut och locka fler klick.
 • Målgruppsinriktning: Korrekt segmentering av din publik kan öka CTR eftersom innehållet som presenteras är mer anpassat efter deras intressen och behov.
 • Timing: För sådana som sociala medier och e-post kan tiden på dygnet eller veckan då innehåll läggs upp påverka sannolikheten för klick.
 • Industri: Oavsett hur mycket arbete och förfining du gör, finns det vissa branscher som har en högre genomsnittlig klickfrekvens än andra. Detta kan bero på faktorer som produktpris eller konkurrensnivåer.

Du vet vad som påverkar detta mått. Nästa steg är att ta reda på vad som är en bra klickfrekvens. För att täcka detta med en viss nivå av koherens kommer vi att dela upp det i avsnitt för specifika marknadsföringsmetoder.

Google PPC: Vad är en bra klickfrekvens?

Vad är en bra CTR för Google Ads? I samband med PPC-kampanjer varierar “bra” mycket beroende på influenserna som anges ovan, såsom industrin och konkurrensen om specifika sökord. Dock baserat på forskning gjord av Ordströmär den genomsnittliga CTR för alla branscher för en Google PPC-annons 3,17 %.

Branschen kan som sagt påverka vad som är en bra CTR. Om vi ​​går tillbaka till Wordstreams studie, så visas detta genom att jämföra teknikbranschens CTR med den för dejting/kontaktannonser. Den förra har en CTR på bara 2,09 %, medan den senare ligger på en jämförelsevis höga 6,05 %.

Hur man förbättrar CTR för PPC-annonser

Om du kämpar för att uppnå en bra CTR för Google Ads, här är några tips att införliva i din PPC-strategi:

 • Förbättra annonstexten: Mer övertygande, engagerande kopia – inklusive smart användning av CTA:er – kan öka klickfrekvensen.
 • Nyckelord som matchar sökavsikten: När du vet vilka sökord som används av din målgrupp kan du använda dessa för att se till att dina annonser resonerar bättre med dem.
 • Split testning: Med delad testning kan du testa specifika element för att se vilka som ger bäst resultat.
 • Rikta in befintliga kunder: Med Google Ads remarketing kan du rikta in dig på dem som tidigare visat intresse för ditt varumärke.
Läsa:  Vad är den genomsnittliga kostnaden för en bok? En prisguide

SEO-kampanjer: Vad är en bra klickfrekvens?

För SEO-kampanjer beror en bra CTR på positionen för en webbsida bland sökresultaten. Som du kan förvänta dig är den genomsnittliga CTR för den första positionen på Google betydligt högre än för efterföljande positioner. Till exempel första organiska resultatet i Google kan ha en genomsnittlig CTR på 27,6 %.

När du väl scrollar ner på sidan ser du dock låga ensiffriga procentsatser som bara fortsätter att falla i en dramatisk takt. Fråga någon SEO-konsultoch de säger åt dig att helt enkelt glömma den andra sidan om du vill uppnå någon typ av bra CTR.

Vad är en bra klickfrekvens med SEO? Det är svårt att säga. Det är dock absolut nödvändigt att du landar på den första sidan med sökresultat för att se någon form av fruktbar avkastning.

Hur man förbättrar CTR för SEO

Tänk på följande när du lär dig hur du ökar klickfrekvensen för dina SEO-kampanjer:

 • SökordsforskningSökordsforskning hjälper webbplatser att hitta de bästa sökorden för att driva trafik och synlighet. Denna forskning stöds av ett antal kraftfulla webbaserade verktyg, de bästa av dem har vi listat här.: Nyckelord är de ord och fraser som potentiella kunder kan söka efter för att hitta ditt företag. forskning bör genomföras regelbundet för att upptäcka nya trender och innehållsidéer.
 • Håll användarna engagerade: Tänk på att införliva sådana som videor för att hålla människor på dina sidor längre.
 • Utför regelbundna revisioner: En SEO-revision bör alltid vara en del av din strategi. Detta hjälper till att identifiera – och korrigera – problem som finns i din SEO-plan.
 • Få bakåtlänkar: Ju bättre din bakåtlänksprofil är, desto större skjuts till dina SEO-ansträngningar.
Läsa:  Vad är Facebook Lead Ads och hur man använder dem på rätt sätt

Behöver du hjälp med SEO? Vår hanterade SEO-tjänst kan lyfta ditt innehåll till toppen!

E-post: Vad är en bra klickfrekvens?

För e-postmarknadsföringskampanjer är CTR ett avgörande mått som hjälper till att mäta engagemangsnivån för innehållet i dina e-postmeddelanden. Den genomsnittliga CTR för e-postmarknadsföring i alla branscher är ungefär 2,6%, enligt MailChimp.

Återigen kan branschen få det genomsnittet att fluktuera och ändra vad som är en bra klickfrekvens för e-post. Din e-postlista kommer dock att vara en viktig faktor. Om du inte har rätt personer på den här listan kommer du att kämpa för att få önskat antal öppningar och klick.

Hur man förbättrar CTR för e-post

Här är några användbara tips att tänka på när du skickar ut dina e-postmeddelanden:

 • Hantera din e-postlista: Du vill bara att personer som engagerar sig i ditt innehåll ska finnas på din e-postlista. Det är klokt att bli av med de som är inaktiva.
 • Använd segmentering: Om ditt företag har olika sektioner för olika personer, se till att din e-postlista är segmenterad så att rätt e-postmeddelanden går till rätt användare.
 • Fånga med din kopia: Din e-postkopia måste vara kraftfull och iögonfallande och övertyga folk att klicka.

Sociala medier: Vad är en bra klickfrekvens?

Vad är en bra klickfrekvens för sociala medier? Tja, CTR för sociala medier kan vara lägre än för andra digitala kanaler eftersom användarna i första hand är på dessa plattformar för att umgås snarare än att klicka på annonser. Ändå är CTR fortfarande ett värdefullt mått för att mäta engagemang och intresse för reklam i sociala medier.

Med hjälp av data som samlats in av Ignite Visibility, här är CTR-genomsnittet för olika sociala medieplattformar:

 • YouTube: 4-5 %
 • Twitter/X: 2 %
 • Instagram: 0,94 %
 • Facebook: 0,90 %
 • TikTok: 0,58 %
 • LinkedIn: 0,06 %
Läsa:  Hur Google behandlar AI-innehåll – och bör det märkas?

Dessa skiljer sig markant. Vad som är en bra klickfrekvens på YouTube är mycket, mycket högre än på LinkedIn. Som ett resultat måste du fundera på vilken social medieplattform som är värd att använda när det gäller CTR.

Hur man förbättrar CTR för sociala medier

Taktiken för sociala medier är, återigen, i samma linje som de andra plattformarna. Tänk på dessa tips:

 • Polera din rubrik: Människor på sociala medier bläddrar blixtsnabbt igenom sina flöden. För att fånga deras uppmärksamhet måste du ha en övertygande rubrik som stoppar dem i deras spår.
 • Visuellt är ett måste: På sociala medier kan användningen av bilder och videor omedelbart öka prestandan för dina annonser.
 • Förbättra CTA:er: Dina CTA:er bör alltid vara tydliga om vad användaren ska göra härnäst. Sådana som “registrera dig idag” eller “köp nu” har visat sig fungera.

Slutsats

Klickfrekvens är ett grundläggande mått inom digital marknadsföring som ger insikter om hur väl ditt innehåll resonerar med din publik. Det är därför det är en del av vår guide om de 25 bästa KPI:erna du bör rapportera om och varför. Vad som är en “bra” CTR är relativt, visserligen, och varierar beroende på bransch, plattform och kampanjens karaktär.

Ja, de riktmärken som tillhandahålls här kan fungera som utgångspunkt. Det är dock viktigt att analysera resultatdata inom ramen för dina specifika kampanjer och mål. På så sätt kan du få ut det mesta av detta mått med dina marknadsföringsinsatser online.