Hepimiz oradaydık. Aylık pazarlama raporunun zamanı geldi ve sosyal medya stratejisinin nasıl performans gösterdiğini raporlamanız gerekiyor. Ancak her biri farklı ölçüm ve analizlere sahip çok sayıda sosyal medya platformu varken, veri toplama ve sıralama hiç bitmeyen bir görev gibi görünebilir.
Sosyal medya artık sadece bir pazarlama aracı olmaktan ziyade başlı başına bir iş fonksiyonu olarak kabul ediliyor, dolayısıyla doğal olarak onu yönetmek ve raporlamak inanılmaz derecede zaman alıcı bir görev. Muhtemelen çok açıktır, ancak etkili bir şekilde yapıldığında sıkı çalışma ödüllendirilir. Aslında, %78 Tüketicilerin oranı, sosyal medyada olumlu bir deneyim yaşadıktan sonra bir şirketten satın almaya istekli; dolayısıyla bunu iyi bir şekilde yapmak kesinlikle karşılığını veriyor.
Bununla birlikte, sosyal kanallarınızın gerçekte ne kadar iyi performans gösterdiğini nasıl anlarsınız? Bunu yanıtlamak, sahip olduğunuz beğeni ve takipçi sayısının ötesine geçer. Bunlar kendi başlarına hala yararlı olsa da, kanallarınızın nasıl performans gösterdiğine dair size çok daha kapsamlı ve bilgili bir bakış sağlayacak başkaları da var.
Buraya kadar okuduysanız ve kendinize ‘KPI aslında nedir?’ diye soruyorsanız. o zaman kontrol etmek isteyebilirsin rehberimiz. Kısacası, KPI belirli bir amaç veya hedefe yönelik performansı ve ilerlemeyi ölçmek ve değerlendirmek için kullanılır. Belirlediğiniz her hedef için, ona ulaşma yolunda olup olmadığınızı bilmenin bir yoluna ihtiyacınız vardır; bu noktada KPI’lar devreye giriyor. O halde daha fazla uzatmadan, sosyal medyanızın ne kadar etkili olduğunu belirlemek için gerçekten izlemeniz gereken KPI’lara odaklanalım. medya stratejileri vardır. Odaklanmanız gereken ana alanlar aşağıdaki alanlara ayrılabilir:
- Ulaşmak
- Nişanlanmak
- Dönüşümler
KPI’lara ulaşın
1) Gösterimler
Gösterimler, benzersiz hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın, sosyal medya kullanıcılarına içeriğinizin toplam gösterilme sayısıdır. İçeriğinize tıklayan veya içeriğinizle etkileşime geçen kişileri içermez, yalnızca içeriğinize maruz kalan kişileri içerir. Gösterimler sosyal platformlar arasında farklılık gösterir; örneğin Instagram’daki gösterimler gönderiler ve hikayeler için farklıdır, oysa Pinterest’te gösterimler pin başına verilir.
Genel olarak ne kadar çok takipçiniz varsa, o kadar yüksek gösterime sahip olursunuz. Bunun nedeni bir kullanıcının içeriğinizi birden çok kez görebilmesidir. Yani bir hesap aynı gönderiyi kendi akışında beş kez görebilir, bu da beş gösterime eşittir. Aynı hesap içeriğinizi paylaşırsa, kendi takipçileri de içeriğinizi görecek ve yayınınızın genel izlenimlerini artıracaktır. Gönderilerinizin yüksek gösterim aldığını ancak etkileşim oranının düşük olduğunu fark ederseniz bu, gönderinin takipçilerinizin onunla etkileşime geçmesini veya harekete geçmesini sağlayacak kadar ilgi çekici olmadığı anlamına gelir. Yüksek bir izlenime sahip olmanın mutlaka kullanıcının gönderiyi fark ettiği anlamına gelmediğini, okumadan veya herhangi bir şekilde etkileşime girmeden gönderiyi görmüş ve geçmişe kaydırmış olabileceğini belirtmek önemlidir.
2) Mesaj erişimi
Gösterimlerle karıştırılmaması için erişim, içeriğinizi gören benzersiz hesapların sayısını belirlemek için kullanılır. Gönderi erişimi genellikle gösterimlerden daha düşüktür; bu nedenle yukarıdaki örneği kullanırsak, bir hesap gönderinizi beş kez görürse gösterim sayısı beş olur, ancak gönderi erişimi yalnızca bir olur. Gönderi erişimi, gönderimin zamanlaması veya sıklığı gibi faktörlerden etkilenir. Her kanalın, kullanıcıların en aktif olduğu zamanlar farklı olacaktır; bu nedenle, gönderilerinizin her birinden en fazla erişimi elde etmek için, gönderilerinizi dikkatle takip etmek ve kullanıcıların çoğunluğunun çevrimiçi olduğu zamanlarda paylaşım yapmayı hedeflemek en iyisidir.
Gönderi erişimi bazı kanallarda otomatik olarak hesaplanırken bazılarında kendinizin hesaplaması gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, her gönderinin gösterim sayısını toplam takipçi sayısına bölüp 100 ile çarparak bir yüzde elde etmektir. Örneğin gönderi görüntülemelerinizin 750 olduğunu ve 5.000 takipçinizin olduğunu varsayalım, bu durumda gönderi erişiminin %15 (750/5.000 x 100) olduğunu varsayalım.
3) Web trafiği
Sosyal medya içeriğinize çok fazla zaman ve çaba harcıyorsanız, sosyal kanallarınızdan web sitenizi ziyaret eden trafiğin yüksek oranda olduğundan emin olmak istersiniz. Web sitenize gelen trafiğe bakmak, web sitenize bağlantı içeren sosyal paylaşımların ne kadar iyi performans gösterdiğini görmenin harika bir yoludur ve sosyal takipçileri potansiyel müşterilere ve potansiyel müşterilere ne kadar iyi dönüştürdüğünüzü gösterir. Bu veriler Google Analytics’in edinme bölümünde kolayca bulunabilir. Sosyal erişiminizin ve gösterimlerinizin yüksek, ancak web trafiğinin düşük olduğunu fark ederseniz, içeriğiniz veya harekete geçirici mesajınız kullanıcıları web sitesini ziyaret etmeye ve satın alma işlemi yapmaya teşvik edecek kadar çekici olmayabilir veya hedefinize ulaşamıyor olabilirsiniz. kitle. Bununla birlikte, hizmetleriniz ve ürünleriniz e-ticaret için sosyal kanalınıza bağlıysa, satın alma işlemi yapmak için web sitesini ziyaret etmeniz şart değildir.
4) Ses payı (SOV)
Ses payı, rakiplerinize kıyasla markanızın ne kadar görünür olduğunu gösterir. Bahsetme ve etiket sayısı vb. dahil olmak üzere, markanız hakkında yapılan konuşmaların miktarı açısından markanızın çevrimiçi görünürlüğünü ölçer. Sosyal kanalların çoğunluğu veriye sahip olmayacağından bu KPI’nın ölçülmesi biraz daha fazla zaman alır. hazır. Bu genellikle hangi anahtar kelimelerin, ifadelerin, hashtaglerin veya kategorilerin bilinmesini istediğinize karar vermek ve ardından bunları izlemek için manuel bir işlemdir.
SOV’nizi görmek istiyorsanız marka adınızın, ürün adınızın, şirket sloganınızın veya sloganınızın hashtag miktarını takip edebilirsiniz; örneğin Nike #JustDoIt hashtag’ini izleyebilir veya McDonalds #I’mLovinIt hashtag’ini izleyebilir. Ses payınızı hesaplamak için, belirli bir süre boyunca markanızdan bahsedilen herhangi bir bahsi ölçmeli, bunu rakiplerinizin bahsi geçen sayısıyla karşılaştırmalı ve toplam bahsi almak için her iki rakamı toplamalısınız. Bunu bir yüzde olarak belirlemek için, bahsedilenlerin sayısını toplam bahsedilenlere bölün ve 100’le çarpın. Açıkçası yüzde ne kadar yüksek olursa, markanız hakkında o kadar çok insan konuşuyor – umarız olumsuz değil olumlu bir şekilde.
Etkileşim KPI’ları
Sosyal medyadaki tartışmasız en önemli KPI’lardan biri olan katılım, gönderilerinizin aldığı genel etkileşimlerin sayısını ölçer. Çok sayıda takipçiye sahip olmak, paylaştığınız içerikle etkileşime girmiyor veya etkileşimde bulunmuyorsa anlamsızdır. Eğer öyleyse, hedef kitlenizden iyi bir takipçi kitleniz var demektir. Birçok sosyal platformda algoritmalar öyle bir şekilde çalışır ki, eğer gönderiniz ilgi çekiyorsa ve hedef kitlenin katılımı iyiyse, gönderinin yararlı olduğunu anlayacak ve onu daha fazla kullanıcıya gösterecektir.
Etkileşim oranını ölçmek için aşağıdaki KPI’ları ölçmek yararlı olacaktır. Bunları tek başına takip etmenin yeterli miktarda değerli bilgi sağlaması pek mümkün olmayacaktır; Kullanıcılarınızın ne kadar etkileşimde olduklarını gerçekten görmek için hepsinin birlikte değerlendirilmesi gerekir.
5) Beğeniler ve yorumlar
Ne kadar çok beğeni ve yorum alırsanız o kadar iyi olacağı açıktır. Bu, kitlenizin paylaştığınız içerikle rezonansa girdiğini gösterir. Birinin bir gönderiyi fiziksel olarak beğenmesi harikadır, ancak yorum yapma zahmetine girerse daha da iyidir. Aslında sosyal medyanın amacını düşündüğünüzde, sosyal olmak (ipucu adındadır), sohbetler oluşturmak ve bir topluluk oluşturmaktır. Yani ne kadar çok yorum alırsanız, günün sonunda potansiyel müşterileriniz olan takipçilerinizle o kadar çok sohbet edebilirsiniz.
6) Paylaşımlar
Yorumlara benzer şekilde, paylaşımlar da biraz daha fazla çaba gerektirir; bu nedenle bir takipçi, içeriğinizi yeniden paylaştığında, içeriğinizi kendi takipçilerine tanıtmaktan mutlu olacağı anlamına gelir. Bu, paylaştığınız içeriğin ilgi çekici ve takipçilerinizle son derece alakalı olduğunun bir başka işaretidir. Paylaşımlar kanaldan kanala biraz farklılık gösterecektir; örneğin bir kullanıcı Instagram’da bir gönderi paylaştığında, bu gönderi DM aracılığıyla arkadaşlarıyla veya doğrudan hikayesinde özel olarak paylaşılabilir ve Facebook, kendi kişisel Facebook akışında doğrudan paylaşımdır.
7) Takipçi büyüme oranı
Kaybetmektense daha fazla takipçi kazanmak istediğinizi söylemeye gerek yok. Takipçi büyüme oranı, markanızın sosyal medyada takipçi artış hızını, yani ne kadar hızlı takipçi kazandığınızı ölçer. Doğal bir takipçi akışına sahip olmak normaldir ancak sayının genel olarak artmasını istiyorsunuz. Büyümeyi izlemek, takipçilerinizin önemli ölçüde azalmaya başlayıp başlamadığını da vurgulayacaktır; bu, stratejinizi ayarlamanız gerektiğinin bir işaretidir. Belki çok fazla paylaşım yapıyorsunuz ve takipçileriniz bıkmış durumda veya belki de doğru türde içerik paylaşmıyorsunuz.
Dönüşüm KPI’ları
8) Dönüşüm oranı
Dönüşüm oranı, sosyal medya yayınınızda belirtilen eylemleri gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesidir; bu, posta listenize abone olmak, bir açılış sayfasını ziyaret etmek veya bir satın alma işlemi yapmak olabilir. Yüksek bir dönüşüm oranına sahip olmak, yayınlarınızın hedef kitlenize değer sunduğunu gösterir ve içeriğinizin son derece alakalı olduğunu gösterir.
9) Tıklama oranı (TO)
Bu, doğrudan satın alma veya kaydolma işlemi olmayan bir dönüşüm türüdür ancak bireysel performans göstergesi olarak izlenmesi önemli bir dönüşümdür. Paylaşımlar, beğeniler veya yorumlar gibi etkileşim eylemleriyle karıştırılmaması gereken TO, özellikle kullanıcıların sosyal gönderinizdeki harekete geçirici mesaj bağlantısını ne sıklıkla tıkladığıdır. Bunu takip etmek, teklifinizin hedef kitleniz için ne kadar ilgi çekici ve değerli olduğuna dair fikir verecektir. TO’nuz yüksek, ancak dönüşüm oranınız düşükse, bu aynı zamanda kitlenizi nerede kaybettiğinize dair fikir de sağlayabilir.
10) Gelir
Genellikle sosyal medyaya yatırım yapan çoğu işletmenin nihai hedefi daha fazla satış ve gelir elde etmektir, dolayısıyla doğal olarak bu ölçülmesi gereken önemli bir KPI’dır. Sosyal medyadan elde ettiğiniz geliri Google Analytics hesabınızda bulacaksınız (Edinme > Tüm trafik > Kanallar). Ürün ve hizmetleriniz sosyal kanallarınızla entegre ise geliri doğrudan her sosyal kanalın analitiğinden elde edebilirsiniz.
11) Yatırım getirisi (ROI)
Bu nispeten kendi kendini açıklayan bir değerdir ve her kanala harcanan maliyetler düşüldükten sonra sosyal kanallarınızın oluşturduğu maliyetleri yansıtır. Bu maliyetler, çalışanın sosyal kanallarda içerik oluşturmak ve dağıtmak için harcadığı zamanı, sosyal medya reklam harcamalarını ve araçların, platformların veya yazılımların maliyetini içerebilir; örneğin, sosyal medya planlama yazılımı için aylık bir abonelik ücreti ödüyor olabilirsiniz. Yatırım getirisini hesaplamak için sosyal medyadan elde ettiğiniz kârı toplam yatırıma bölün ve yüzdeyi bulmak için 100 ile çarpın.
Çözüm
Sosyal medya KPI’ları, ekiplerinizin sosyal stratejinin etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını ve hedef pazarınızla bağlantı kurup kurmadığını takip etmesine olanak tanıyan ölçülebilir değerlerdir. Yukarıdaki KPI’lar her işletme için geçerli olmasa da çoğu işletme için iyi bir başlangıç noktasıdır. Her işletmenin kendi amaçları ve hedefleri olacaktır; dolayısıyla bir işletme için gelir önemli olabilirken, bir diğeri marka bilinirliğine daha fazla odaklanmak isteyebilir, dolayısıyla erişim ve gösterimler daha alakalı olacaktır. Sosyal medya hedefleriniz iş hedeflerinize göre uyarlanmalıdır; bu, ölçmeyi seçtiğiniz KPI’ların ve ölçümlerin de buna göre uyarlanması gerektiği anlamına gelir.
Looker ile KPI’larınızı gerçek zamanlı olarak takip edin ve görselleştirin. Looker’yi deneyin Bugün ve analitiğin gücünden gerçek anlamda nasıl yararlanabileceğinizi ve platformlar arası kontrol panellerini kullanarak şirket raporlamanızı nasıl dönüştürebileceğinizi keşfedin. Herhangi bir sorunuz varsa çekinmeyin temasta olmak!