Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Google Analytics 4 Vanliga frågor

Google Analytics 4 Vanliga frågor

Google Analytics 4 (GA4) är äntligen här. Vänta, vänta lite – den här plattformen lanserades officiellt hela vägen tillbaka i oktober 2020? Detta kan verka som en chock för vissa. När allt kommer omkring var adoptionsfrekvensen bara stabil när GA4 först kom ut, med ett antal marknadsförare som bestämde sig för att fortsätta med Universal Analytics (UA).

Ändå är Universal Analytics på väg ut för gott. GA4 kommer åtminstone i den närmaste framtiden att vara Googles enda analysplattform. Det betyder att folk måste komma igång med GA4 snabbt. De har också mycket att lära. Det är där denna FAQ-sektion kommer in.

Vi tar emot och ser ett brett utbud av frågor som kretsar kring GA4. Så vi har plockat ut de vanligaste och lyft fram dem i följande vanliga frågor:

1. Vad är Google Analytics 4?

Vad är egentligen Google Analytics 4? Om du inte är ny i ämnet, gå gärna vidare till nästa fråga. Ändå behöver fullständiga nybörjare en utgångspunkt, och det är vad detta ger.

GA4 är den senaste versionen av Google Analytics. Det är den största uppdateringen Google har gjort av sin analysplattform på över ett decennium, en som förändrar hur det fungerar, vilka funktioner som ingår och hur användarna får ut det mesta av det.

Läsa:  Toppstrategier för innehållsdistribution för att öka din räckvidd

Det är bara en snabb introduktion. Vi har satt ihop en guide som listar allt du behöver veta om Google Analytics 4.

2. Vad är skillnaden mellan GA4 och Universal Analytics?

Universal Analytics, den tidigare versionen av Google Analytics, är fortfarande ett kraftfullt verktyg för att samla in olika webbplatsdata. Ändå har GA4 skapats för att bygga vidare på detta arbete och erbjuda användarna en mer avrundad, exakt och fördelaktig analysplattform.

Även om den här sidan helt kan bestå av ändringarna och tillagda funktioner, är här en kort lista över de viktigaste GA4-ändringarna:

  • Inte längre sessionsbaserad: I Googles ögon ses sessionsbaserad teknik – som var utbredd i UA – i allmänhet som föråldrad. Nu handlar det om händelser. Allt som slutförs under en händelse, från sessionsstart till en sidvisning, spåras.
  • GA4 har gått vidare från visningar: Visningar används inte längre i den senaste utgåvan av Google Analytics. Istället används rapporter som kan anpassas för mer exakt, lättare att hitta data.
  • Användningen av händelseparametrar: Sådana händelsekategorier, etiketter och åtgärder listas under “händelseparametrar”. För varje händelse genom standard GA4 finns det 25 olika parametrar tillåtna.

3. Kan jag se mina historiska data i GA4?

Har du någon data insamlad från Universal Analytics? I det här fallet kanske du undrar om detta kan ses i GA4. Tyvärr, på grund av de olika egenskaperna och sätten att samla in data, kan historisk data som samlats in via UA inte ses i GA4.

Du har dock fortfarande tid att komma åt och ladda ner dina historiska data från UA. Även efter utfasningsdatumet finns det en frist på sex månader för att få tag på din data innan den inte längre är tillgänglig.

Läsa:  Kontentino vs Buffer: Vilket är det bättre verktyget för hantering av sociala medier?

4. Är det svårare att använda GA4 jämfört med UA?

Vissa proffs har varit långsamma med att ta till sig GA4 och istället valt att hålla fast vid UA så länge som möjligt. Detta kan få dig att tro att GA4 har en brant inlärningskurva som folk vill undvika att erövra så länge som möjligt.

Det senaste analysverktyget är dock inte nödvändigtvis svårare att använda än dess tidigare iteration. Svårigheten kommer från antalet ändringar som gjorts på plattformen. GA4 är en annan best jämfört med UA. Människor som är bekväma med det senare kan känna sig utstötta när de loggar in på GA4 för första gången.

I slutändan handlar det om att bekanta sig med GA4 och lära sig om dess layout och funktionalitet för att övervinna vissa barriärer. När det väl är gjort börjar den upplevda svårigheten snabbt försvinna.

5. Samlar GA4 in data annorlunda än UA?

Ja. GA4 har en annan metod för att samla in data när den matchas mot UA. Den senare, UA, väljer en sessionsbaserad datamodell. Det är här en användare ser att deras träffar Webbsidor var på modet i början av internet, men har sedan ersatts av mycket mer detaljerade, värdefulla data. registreras under en viss tidsperiod.

GA4 går dock med en händelsebaserad modell. Snarare än träffar, registrerar den en grupp händelser för en användare under en given tidsperiod.

6. Vad betyder det med en GA4-dataström?

Om du har läst om GA4 är det troligt att du har stött på termen “dataström”. Anledningen är att dataströmmar utgör en av de största – och mest positiva – förändringarna i systemet. Dessa strömmar, var och en en informationskälla, har en direkt koppling till din Google Analytics-egendom. Resultatet: det är möjligt att skapa en dataström som har data för din webbplats och mobilappar.

Läsa:  Är det fortfarande värt att använda Google Ads 2024? Domen

Med UA skulle din webbplats och appdata behöva en separat egendom för var och en. Så är inte fallet med GA4. Istället kan dessa dataströmmar kombineras, vilket ger dig en enhetlig bild av din webbplats analytiska data – för att få en mer korrekt bild i processen.

7. Vart har åsikterna tagit vägen?

Åsikter är borta från GA4. Det kan tyckas vara en chockerande utveckling på grund av hur utbredda de är i UA, och det är en av anledningarna till att många har väntat med att byta tills deras hand tvingades.

Även om vyer inte längre finns, är det fortfarande möjligt att replikera vissa “vyliknande” funktioner inom GA4. Detta görs genom filtrerade rapporter och andra verktyg som finns tillgängliga.

8. Kommer GA4 att fortsätta att lägga till funktioner?

Absolut. Google undersöker alltid sätt att förfina och förbättra sina verktyg, och GA4 är inte annorlunda. Denna analysplattform kommer att fortsätta att växa och bli viktigare för företag och de beslut de fattar.

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste GA4-uppdateringarna? Se till att du följer vårt blogginnehåll.

9. Är det svårt att slutföra en GA4-installation?

Svaret beror på vissa faktorer. Som ett exempel, om du använder Google Tag Manager, kan installationsprocessen vara relativt enkel, till den punkt där jobbet kan göras inom 30 minuter. Ändå finns det vissa scenarier där ytterligare arbete krävs från din sida.

Detta är fallet om manuellt arbete krävs för att GA4 ska kunna spåra vissa webbplatselement. Konvertering på platsEn konvertering är ett önskvärt resultat på en webbplats som leder till en åtgärd som att slutföra en beställning, fylla i ett formulär eller helt enkelt klicka på en länk. poäng, till exempel, som köp, knapptryckningar och kontaktformulär, kan kräva att du skapar din egen anpassade kodning. Detta är fallet om en konverteringspunkt misslyckas med att generera en händelse som är naturligt spårbar (som en tacksida).

Läsa:  Fungerar Blink med Google Home?

Om du känner dig orolig över att göra det här jobbet på egen hand, rekommenderas att få expertvägledning för denna process.

10. När ska GA4 installeras på min webbplats?

Omedelbart! Ju snabbare du installerar GA4 på din webbplats, desto bättre. Det här handlar inte bara om att komma igång med GA4 heller. Det är viktigt för att samla in data från din webbplats. Ju snabbare GA4 kan samla in data, desto mer information är tillgänglig för historiska jämförelser.

Kom ihåg: du kan inte använda din gamla data från UA.

Topptips: Hittade du inte frågan du hoppades få svar på? Det finns en alternativ källa som vi rekommenderar: GA4 själv! Plattformen har sin egen FAQ-sektion som bör svara på ytterligare frågor om detta kraftfulla verktyg.