Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Google Penalty Removal Guide: Återställa rankningar och trafik

Google Penalty Removal Guide: Återställa rankningar och trafik

Google är ett eget företag.

Och precis som vilken klubb som helst så finns det regler att följa om du vill gå med.

Om du bryter mot dessa regler kommer du att bli straffad.

Om en eller flera åtgärder på (eller mot) din webbplats bryter mot Google Webmasters instruktioner för indexerbart innehålldet kan utlösa en Google-straff som utsätter din webbplats för stor risk i sökresultaten.

Ibland kan du till och med se det helt försvinna från SERP:erna.

Om du har hamnat i den här situationen följer du den här Googles guide för borttagning av straffavgifter för att reparera skadan och komma tillbaka till Googles goda nåd.

Google strafftyper

Google definierar två typer av straff: algoritmiska straff och manuella operationer.

Lyckligtvis finns det bara två av dem, men var inte lättad än – dessa två kommer att ge dig mycket att göra!

Algoritmiska straff

När du hör om webbplatser som drabbats av konstiga bestar som kallas Panda, Penguin, Hummingbird eller Payday, hör du om Googles kärnalgoritmuppdateringar.

Dessa uppdateringar ger alltid både goda och dåliga nyheter för webbansvariga.

Till exempel:

 • Webbplatser som drabbats av Panda (“innehållsstraff”) har översvämmat webben med innehåll av låg kvalitet, inklusive tunt och duplicerat innehåll och skapande av innehåll.
 • Webbplatser som träffas av Penguin (“länkstraff”) gör sig skyldiga till att skapa länkscheman (tänk på icke-sociala länkutbyten och betalda länkar) och tillför smak med nyckelord.

Och det här är bara ett par exempel.

Mozilla är en komplett lista över Googles kärnuppdateringar sedan tidernas begynnelse det är ganska läskigt om man stirrar på det för länge.

Varje gång Google släpper en ny algoritmuppdatering betyder det att de har upptäckt något inom SEO- och webbmasterbranschen som de inte gillar så mycket. Uppdateringen väcker webbansvariga och sökmotoroptimerare och berättar för alla att saker och ting kommer att förändras från och med nu.

Algoritmuppdateringar är utformade för att uppmuntra webbansvariga, både professionella och hobbyister, att granska vår webbplats och marknadsföringsmetoder för att säkerställa att vi gör ett bra jobb.

Så det här är grejen med algoritmiska straff:

De berättar att Google har helt nya standarder och att din webbplats måste uppfylla dessa standarder nästa gång.

Manuella funktioner

Googles granskare utför manuella åtgärder på din webbplats. Om du har fått en manuell åtgärd beror det på att granskaren fann att din webbplats inte uppfyller hans riktlinjer för webbansvariga.

På en av deras supportsidor, listar Google de manuella åtgärder eller påföljder som kan tillämpas på din webbplats. Du kan få en manuell straffavgift för:

 • Användargenererad spam
 • Frågor relaterade till strukturerad data
 • Onaturliga länkar till/från din webbplats
 • Tunt innehåll med lite eller inget mervärde
 • Cloaking och vilseledande omdirigeringar

Och listan fortsätter.

Som du säkert förstår är manuella påföljder för spam och bedräglig aktivitet. Dessa är vanligtvis svårare (och svårare att ta bort) än den algoritmiska påföljden, men det är möjligt.

Jag kommer att täcka dessa metoder för att ta bort straff lite senare i inlägget. Men först, hur vet du om din webbplats har blivit straffad?

Hur man vet om du har en Google-straff

Om du har fått en manuell åtgärd får du en meddelanderapport från Google i Search Console.

Men med algoritmiska straff, vet du vanligtvis inte att du får ett straff förrän du har sett skadan.

Det första tecknet på en Google-straff är vanligtvis ett eller flera av följande:

 • Fall i ranking
 • Trafiken minskar
 • Avindexering

Låt oss ta en närmare titt på dessa.

Fall i ranking

Du kanske får en antydan om att din ranking sjunker när du söker på Google efter dina viktigaste sökord och märker att de har sjunkit längre och längre från första sidan (eller där du var tidigare) i SERP:erna.

Läsa:  Snapchat Plus: Funktioner, prenumeration, förmåner och mer under 2024

Detta är ett varningssignal om att något är fel och att din webbplats kan bli föremål för straff.

Jag rekommenderar att du hela tiden kontrollerar och övervakar dina sökord i Google för att agera snabbt om en påföljd inträffar

Vad ska man göra tills påföljden tas bort

Det kan ta lite tid innan påföljden tas bort, så under tiden måste du göra allt du kan för att mildra skadan från förlorade sökordsrankningar.

Använd andra sökkanaler för att hålla din webbplats upptäckbar.

Dessa kanaler inkluderar sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram, gemenskaper, specialiserade forum och branschkataloger. Craigslist är också ett bra sätt att hitta.

Det här är också ett bra tillfälle att delta i offlineevenemang som konferenser och möten för att skapa exponering och hitta din målgrupp.

Minska trafiken

Ett annat tecken på att du har blivit straffad av Google är om du märker en minskning av trafiken från Google Analytics eller ett annat analyspaket.

Som Illia Termeno, direktör på Extern hjärnaförklara:

“Du måste analysera din trafik för att avgöra om den påverkar din webbplats. Om du märker en betydande nedgång i organisk trafik och Google-rankning måste du hitta en korrelation mellan Googles senaste algoritmändringar och din webbplatss förluster.

Om du upptäcker att du har påverkats av en viss algoritmändring, skaffa all tillgänglig information om uppdateringen för att börja felsöka. Du måste göra ändringar för att säkerställa att din webbplats följer Googles riktlinjer för webbansvariga.”

Om du säljer produkter eller tjänster på din webbplats kan du också märka en minskning av hänvisningar, försäljning och övergripande resultat.

Vad ska man göra tills påföljden tas bort

Tills dess är det bästa sättet att begränsa skadan att använda andra trafikinkomstkanaler, som din lista eller nyhetsbrev, community management, prenumerationsincitament och sociala nätverk.

Du kan också söka efter andra sökmotorer som Bing.

Avindexering

En dag, av någon anledning, kanske du söker efter din webbplats på Google och inte hittar den längre.

Inte ens sökoperatorn “site:sitename.ext” kan hjälpa dig att hitta den.

Det betyder att din webbplats har tagits bort helt från Googles index.

Det kan dock hända att Google bara har tagit bort en del av din webbplats. I så fall kommer du att upptäcka att många av dina sidor saknas och att en liten eller stor del av din sajt har tagits bort.

I allmänhet är massiv skräppost och bedrägerier de vanligaste orsakerna till avindexering, men algoritmiska påföljder kan också leda till att de delvis eller fullständigt tas bort från sökresultaten.

Vad ska man göra tills påföljden tas bort

Innan din webbplats är helt återställd i SERP:erna måste du göra det lita helt på andra kanaler för trafik, resultat och övergripande synlighet.

Eftersom din webbplats är helt eller delvis ur Google i det här fallet, kan du inte ens lita på delvis Google-trafik som i de andra två fallen.

Mitt råd är att utnyttja din gemenskap, särskilt din lista eller nyhetsbrev, såväl som all trafik som kommer från specialkataloger och andra sökmotorer.

Sök interaktion med andra proffs i din nisch med hjälp av information och meddelandetrådar som diskuteras i forum och online-communities.

Låt oss nu ta reda på hur du kan ta bort den påföljden och få tillbaka din investering!

4 Googles åtgärder för att ta bort straff

Generellt sett finns det fyra saker du kan göra för att få bort din Google-straff.

(Vi kommer att dyka in i detaljerna i nästa avsnitt.)

1. Använd verktyget Avvisa

Länkstraff är mycket vanliga och det enda sättet att ta bort ett länkstraff är att ta bort de bakåtlänkar som orsakade straffet.

Detta görs genom att skapa en avvisningsfil för alla giftiga länkar du hittade i din bakåtlänksprofil och sedan skicka in filen Googles verktyg för att avvisa länkar för att devalvera dessa anslutningssignaler.

Välj bara ditt domännamn:

Ladda ned avvisningsfilen i .txt-format:

Klicka på “Skicka” och du är klar!

2. Fixa din webbplats enligt Googles riktlinjer

Att få din webbplats upp till Googles standarder är det bästa sättet att chocka (och förhindra) en straffavgift.

Det bästa sättet att göra detta är att läsa Instruktioner från Google Webmaster i sin helhet och försök tillämpa dem nästan ordagrant.

(Nu skojar, du vet aldrig hur Google kan tolka dem! Det är bättre att spela säkert.)

Uppenbarligen kanske det inte räcker för att helt undvika algoritmisk eller manuell bestraffning i framtiden, men det gör det mycket, mycket mindre sannolikt att hända.

Se också till att läsa välrenommerade SEO-bloggar för att hålla dig uppdaterad om nyheter, bästa praxis, fallstudier, strategier och upprepa allt du tror kommer att gynna din webbplats i det långa loppet. Bra att följa är t.ex Sökmotorns land, Sökmotor rundabordssamtalOch naturligtvis, Ahrefs-bloggen.

Läsa:  15 bästa gratis programvara för fjärrskrivbord för spel 2024

3. Förbättra innehållskvaliteten för användarna

Vilken typ av innehåll gillar Google?

Naturligtvis användbart innehåll för användarna!

Tänk bara på Medic-uppdateringen i augusti 2018. Allt handlade om Expertise, Authority and Trust (EAT), så det betyder att Google vill att du ska ge användarna just det och göra deras tid på din webbplats den bästa möjliga upplevelsen.

Följ höga standarder för ditt innehåll så är du säker från påföljder.

4. Skicka in en begäran om omprövning

Detta är ett steg som måste tas efter du har rensat din webbplats och länkprofil enligt Googles riktlinjer.

Du måste dokumentera de åtgärder du har vidtagit för att följa dessa riktlinjer och ladda upp dokumenten tillsammans med en kort sammanfattning av vad du har gjort och varför.

Google kommer sedan att granska din webbplats och (förhoppningsvis) ta bort påföljden!

Du kan komma åt formuläret för begäran om omprövning via rapporten om manuella åtgärder i Google Search Console eller genom att klicka här.

Fyll i formuläret och ge en grundlig förklaring av vad du har gjort för att åtgärda problemet, lägg till en ursäkt och skicka förfrågan.

Hur man tar bort manuella straff

Jag gick igenom stegen för borttagning av straff från Google ovan. Men när det gäller att ta bort en specifik manuell påföljd återstår en del arbete innan du kan be Google ompröva.

Så här tar du bort följande manuella påföljder från din webbplats:

Onaturliga länkar till/från din webbplats

Google har alltid varit stora på att öka bakåtlänkssignaler genom naturliga länkar.

När du betalar en länkförsäljare för att bygga länkar åt dig eller fylla din blogg med betalda länkar, engagera dig i icke-socialt länkutbyte (dvs. länkutbyte som uppenbarligen inte är ett äkta länkutbyte mellan partners eller andra bloggare, utan en del av en länk system för att artificiellt manipulera sökmotorrankningar) eller distribuera länkar till bloggar, forumprofiler och kommentarer , vars enda syfte är att förbättra din SERP-position, då kommer Google inte att vara nöjd med det.

När Google upptäcker onaturliga bakåtlänkar rangordnar manuella granskare din webbplats i SERP:n och skickar meddelandet “Onaturliga länkar till/från din webbplats” i Search Consoles rapportöversikt.

Hur man tar bort straffet

Rensa upp den länkprofilen!

Paul Martin, Digital Strategy Director Jaywing Australienrekommenderar att du besöker:

 • “Ankartext: Alla “spam” som innehåller exakta sökord.
 • Domäner: Är den länkande webbplatsen ansedd?
 • Sammanhang: Är länken på en legitim webbplats och finns det annat legitimt innehåll runt den (dvs. om du säljer skor, se till att din länk inte finns bredvid en bilförsäkringslänk till exempel).

När listan över dåliga länkar är till hands är nästa steg att kontakta webbansvariga och be om att länken ska tas bort.

Detta fungerar inte alltid, och när det inte gör det kan du skicka en opt-out-fil till Google enligt beskrivningen ovan.

Rensa spam

Google definierar ren spam som en webbplats skapad endast för spam. Tänk aggressiv reklam utan att ge användarna värde och giltigt innehåll.

När en av mina bloggar fick denna manuella åtgärd för flera år sedan försvann den helt från Googles SERP.

Japp, jag pratar om en fullständig avindexering. Puh, borta. Detta är vad Google gör med en webbplats som den betraktar som “bara spam”.

Även om min hemsida var inte skapades för spam, måste Googles recensent ha ansett det som skadligt eftersom det var en karaktärsblogg (dvs en fiktiv blogg där jag spelade en karaktär) som jag välkomnade annonser och sponsrade inlägg till.

Till skillnad från vad Google säger om manuell drift av “ren spam”.min stackars blogg hade inget automatiskt genererat skratt, förklädnad eller skrapat innehåll – bara några sponsrade inlägg blandat med berättelseinlägg.

Tyvärr lyckades jag aldrig få tillbaka webbplatsen på Google innan jag stängde av den – men du kanske blir gladare!

Hur man tar bort straffet

Den enda vägen ut ur detta mörka hål är att försöka förstå varför Google ansåg din webbplats vara “ren spam”, speciellt om – som hände med min karaktärsblogg – den verkligen inte är det.

Googles granskare kan av misstag ha ansett din webbplats som en skräppostsida och var inte användbar för Google-användare, eller så kan problemet ha orsakats av den tidigare ägaren av domänen (ge Archive.org försök kolla webbplatshistoriken).

SEO-experten Marie Haynes föreslår att du börjar arbeta med att städa upp din webbplats inifrån och ut, ta bort automatiskt genererat innehåll, skrapat innehåll och svarta hatt-signaler och lägga till värde (t.ex. skapa nytt innehåll som faktiskt hjälper dina målanvändare).

Läsa:  Ultimate Guide to LinkedIn automation tool for lead generation

Tunt innehåll med lite eller inget mervärde

Tunt innehåll är allt innehåll som har lite text och som ofta inte är till hjälp för användaren som kommer till din sida för att hitta en lösning på sitt problem.

Att till exempel visa en lista med nödnummer utan annan information om det bästa sättet att ringa eller hur man rapporterar en nödsituation ger en riktigt tunn sida, bättre lämpad för ett personligt anteckningsblock än en webbsida.

En enkel okommenterad lista, åtminstone enligt Google, är inte tillräckligt med innehåll för användaren. Inte heller kopierat och duplicerat innehåll, automatiskt genererat innehåll eller dörröppningssidorna (och med rätta).

Bildkälla: Delante

Denna manuella påföljd kan resultera i partiell avindexering av sidor om Google anser att innehållet är tunt.

Hur man tar bort straffet

Uppdatera sidor med tunt innehåll för att göra dem riktigt användbara för användare eller bara ta bort dem.

Några ideer:

 • Förvandla tidigare skrivet innehåll till mer djupgående innehåll med bilder och information
 • Förvandla enkla listor till användbara guider eller handledningar
 • Lägg till attributet rel=canonical på sidor som av misstag har duplicerat innehåll
 • Ta bort duplicerat innehåll och skriv nytt innehåll själv eller anlita en författare att göra det

Användargenererad spam

Användargenererad spam är den typ av spam du hittar på forum och bloggar för flera användare där användare kan skriva och publicera sitt eget innehåll med eller utan redaktionell granskning.

Den här manuella straffavgiften är avsedd att förhindra alltför tillåtande gemenskapshantering som ger fri tillgång till innehåll som användare vill lägga upp, och det uppmuntrar webbplatsägaren att se till att användarna bara lägger upp kvalitetsinnehåll.

Det vill säga ingen spam, ingen egenskapad text och inga ursäkter för att fylla webben med giftiga länkar. Detsamma gäller bloggkommentarer.

Hur man tar bort straffet

Att ta bort detta straff innebär att användare kommer att uppmuntras att redigera stötande innehåll (och måste följa policyerna eller ställas inför avstängning eller förbud!) och följa nya riktlinjer för att skapa och hantera innehåll.

Om de vägrar att samarbeta, ta bort innehållet (men låt dem ladda ner en säkerhetskopia).

Din communitys nya riktlinjer bör inkludera striktare redaktionell granskning och kvalitetsorienterade riktlinjer för publicering av nytt innehåll.

Detta gäller inte bara dina användare – du måste kunna visa Google att du har arbetat för att förbättra din community när du skickar in en begäran om omprövning för att ta bort en påföljd.

Cloaking och vilseledande omdirigeringar

Google gillar inte att webbansvariga visar användarna en sak och Google helt annorlunda.

Dessa två versioner måste matcha på något sätt!

Så varje gång en Google-recensent får reda på att en webbsida ser annorlunda ut för Google och för användare, kan de utdöma detta manuella straff.

Bildkälla: Delante

Hur man tar bort straffet

Om du använder en prenumerationswebbplats eller har gated eller betalinnehåll för medlemmar, Google rekommenderar att du använder strukturerad data att berätta för algoritmen och granskarna att du inte använder cloaking eller vilseledande omdirigeringar för att lura användare och Googlebot.

I alla andra fall, använd URL-inspektionsverktyg I Google Search Console för att se ditt innehåll som Googlebot och användaren ser det.

När du hittar några skillnader, fixa en av de två versionerna och ta bort alla oavsiktliga omdirigeringar.

När du har gjort det kan du skicka in en begäran om omprövning till Google.

Dold text och sökordsfyllning

Google har alltid ogillat svarta hattar för dolda texter och sökordsfyllningeftersom de helt klart och uteslutande existerar för att manipulera sökmotorer.

Att dölja text med HTML- eller CSS-trick och stoppa in nyckelord i sidans kod kan på konstgjord väg (och bara under en kort tid) förbättra din ranking.

Men det hjälper inte Google att visa rätt innehåll till sina användare, som får många resultat som inte matchar deras sökfråga.

(Väldigt frustrerande!)

Föga överraskande motsätter sig Google denna praxis och straffar alla webbplatser som fångas med att använda den.

Hur man tar bort straffet

Rensa din webbplats från all dold text och irrelevanta eller dubbletter av sökord och skicka sedan en begäran om omvärdering till Google.

Skräppostfri värd

Att få gratis hosting för din webbplats kan låta coolt, men jag rekommenderar att du noggrant undersöker tjänsten du funderar på att prova innan du riskerar en manuell process.

Vissa gratis värdleverantörer fyller sina användares webbplatser med skadliga annonser (särskilt otäcka popup-fönster!). område gamla Geocities och Angelfire. När mängden skräppost når extrema nivåer kan Google besluta att straffa hela tjänsten och inte bara enskilda webbplatser.

Eller så kan det vara tjänstens användares fel.

Läsa:  Hur man frigör minne på WhatsApp på iPhone och Android

Ett sådant exempel är co.cc gratis registrar som togs bort helt från Google 2011 som ett resultat av massiv spam från användare.

Hur man tar bort straffet

Allt du kan göra här är att byta värdleverantör och/eller domänregistrator nu!

Vilseledande mobilomdirigeringar / AMP-innehållsinkompatibilitet

Precis som andra vilseledande omdirigeringar gillar Google inte att webbansvariga visar annat innehåll för mobilanvändare än för datoranvändare.

Ännu mer om de mobilsidor du försöker genomsöka och ranka bra är optimerade för AMP.

Denna manuella åtgärd kan resultera i partiell eller fullständig avindexering.

Hur man tar bort straffet

Google vill att du ska visa samma innehåll (om än i olika format, layouter och upplösningar) för sina användare, så se till att du kontrollerar alla dina sidor för att uppnå just det.

Var särskilt uppmärksam på AMP-innehåll och dess uppmärkning.

Skicka in en begäran om omprövning senare.

2014 arbetade jag som innehållsskribent och social media manager för en kund i Indien.

Eftersom jag också erbjöd SEO-hjälp som ett professionellt “tillägg” till vår deal, kom min klient till mig när något inte verkade rätt med deras SEO-strategi.

En dag mailade den här klienten mig snabbt för att berätta att Google hade straffat hans webbplats för onaturliga inkommande länkar.

Eftersom sidan vi arbetade på var ganska ny frågade jag honom om han hade köpt länkpaket från en länkförsäljare.

Han erkände att ja, han och hans affärspartner hade köpt dussintals bakåtlänkar från en kille som sålde dem i buntar för billigt (förmodligen på Fiverr eller liknande), och trodde att de snabbt skulle klättra på SERP:erna med dessa nya länksignaler.

Lösning

Lång historia kort, jag bad min klient att ge mig tillgång till deras verktyg för webbansvariga (nu Search Console) och Google Analytics-konton så att jag kunde ta hand om problemet.

Och ja, där var det: en iögonfallande “onaturliga länkar till din webbplats” manuell åtgärd i min klients instrumentpanel för rapporter för verktyg för webbansvariga.

Google Analytics hade inte visat någon minskning av trafiken än, men jag visste att det skulle göra det snart.

Jag märkte att de nya bakåtlänkarna faktiskt var låg kvalitet och skräppost. De flesta av dem var bakåtlänkar för sidfot, sidofält och länkutbyte.

Det där hade nästan inget värde!

Men jag visste åtminstone vad jag skulle göra:

Ta bort spam och giftiga länkar från min klients bakåtlänksprofil och skicka sedan en begäran om omprövning till Google.

Renande

Det var lite av en huvudvärk att få straffspark.

Min klients länkprofil var full av giftiga länkar som jag var tvungen att lägga till manuellt i ett Excel-kalkylblad.

Jag mailade sedan webbansvariga på uppdrag av min klient och bad dem ta bort den dåliga bakåtlänken. Många webbansvariga var vänliga nog att ta bort bakåtlänkarna, men i många andra fall fick jag inget svar alls.

Så jag lade till dessa bakåtlänkar till avvisningsfilen och skickade den till Google för att devalvera dem. Jag skickade sedan in en begäran om omprövning till Google där jag förklarade hur jag hade rensat bakåtlänksprofilen efter bästa förmåga.

Lyckligtvis har den här historien ett lyckligt slut:

Inom två veckor efter att ha skickat in diskvalificeringsfilen och begäran om omprövning till Google, fick min klient sin påföljd borttagen och sin trafik och ranking tillbaka.

Tidig “städning” lönade sig!

Skälet till att Google tog bort straffavgiften

Som du kan se kräver Googles process för borttagning av straffavgifter att du agerar snabbt och säkerställer att din webbplats inte har några element som bryter mot Googles riktlinjer och ber Google att ompröva påföljden.

Så så fort du märker att din webbplats har blivit straffad av Google är det viktigt att agera snabbt.

Börja med att utvärdera de senaste åtgärderna som vidtagits på webbplatsen (Sid SEO, mobiloptimering, etc.).

Tänk också på externa åtgärder som länkbyggemetoder som kan ha blivit dåliga (köpa länkar från opålitliga källor eller få gästinlägg syndikerade till dåliga webbplatser), eller till och med bakåtlänksändringar som gav dåliga signaler (kanske webbplatsägaren flyttade din bakåtlänk till en ny domän de visste inte om att ha fått straff).

Men i slutet av dagen, var inte alltför rädd för Googles straff.

Oftast går de att fixa. Det gäller bara att få saker rätt och hålla dem rätt nästa gång.

Grattis!