Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Google Sites vs WordPress: Vilken är den bästa plattformen för dig?

Google Sites vs WordPress: Vilken är den bästa plattformen för dig?

När det kommer till att bygga en webbplats har du flera alternativ till hands. Men det gör det svårt att hitta det bästa alternativet. Och de två huvudalternativen du bör överväga är Google Sites och WordPress.

Var och en av dessa plattformar hjälper användare att bygga webbplatser, men hur de fungerar är väldigt olika. Faktum är att de är så olika att det är lite svårt att jämföra dem mot varandra.

Men genom att fokusera på de viktigaste faktorerna som alla användare bör tänka på borde vi kunna göra det.

Låt oss ta en titt på hur Google Sites integreras med WordPress och se vilken som är rätt för dig.

Översikt: Google Sites vs WordPress

Båda verktygen tillåter användare att bygga webbplatser, så det finns många likheter på generell nivå. Men hur de båda närmar sig det är helt olika.

Så låt oss ta en titt på var och en innan vi tittar på specifika kategorier.

Översikt över Google Sites

Google Sites är en gratis molnbaserad webbplatsbyggare designad för små personliga projekt och interna webbplatser. Det är inte tänkt att användas för att bygga större webbplatser och saknar funktioner.

Den verkliga målgruppen är personliga projekt och skolprojekt, varför inlärningskurvan är så låg. Och det är en av dess styrkor; det är väldigt lätt att använda. Till skillnad från de flesta webbplatsbyggare kan du vara värd för alla sidor du skapar gratis.

Du har också 24/7 support och obegränsat lagringsutrymme. Det är en bra utgångspunkt för många människor, men på grund av plattformens begränsningar kan det i slutändan skada seriösa webbutvecklare som försöker bygga en perfekt webbplats på den.

WordPress översikt

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som låter dig bygga vilken typ av webbplats som helst utan kod. Faktum är att de flesta webbplatser du besöker förmodligen är gjorda med WordPress eftersom över 40 % av internet använder det.

Den har nått denna nivå av popularitet av flera anledningar. Det viktigaste är användarvänligheten. Istället för att koda webbplatser eller funktioner använder du ett plugin för att lägga till dem i WordPress.

De motsvarar apparna på din smartphone.

Läsa:  Produkter som inte finns i lager kan påverka söksynlighet,...

WordPress har också en otrolig mångsidighet. Du kan bygga allt från en blogg till en komplett e-handelswebbplats på mycket kort tid. Och nämnde jag att WordPress i sig är gratis?

Den enda verkliga kostnaden är att hitta ett webbhotell, men det gäller de flesta webbplatsbyggare.

Notera: Den här recensionen tittar på WordPress-webbplatser som är värdar för sig själva kontra Google-webbplatser, inte WordPress.com.

Så vad är skillnaden mellan Google Sites och WordPress?

Enkelt uttryckt är Google Sites designat för små projekt som inte får mycket trafik, som en intern webbplats för anställda eller en webbplats för en spelklan. WordPress kan göra det och bygga större webbplatser som lockar miljontals besökare.

Även om båda är gratis, är Google Sites full av begränsningar som antingen inte har någon lösning eller kräver mycket kunskap. WordPress har inga begränsningar i denna mening.

Du kan använda tusentals plugins för att lägga till den funktion du behöver.

Om detta misslyckas kan du fortfarande koda funktionen. Det är därför WordPress är populärt bland både nybörjare och erfarna webbutvecklare.

Enkel användning

Att bygga en webbplats har fått rykte om sig att vara svårt. Men moderna webbplatsbyggare har försökt ändra på detta. De flesta är enkla nog för alla att använda, och ärligt talat borde de vara det.

En webbplats på 2000-talet är inte längre ett alternativ för småföretag, det är ett krav. Låt oss se vilket som är enklare Google Sites eller WordPress:

Tillgänglighet till Google Sites: Vinnare

Google Sites kärnmålgrupp är nybörjare och amatörer, så du kan förvänta dig att den övergripande upplevelsen är mycket enkel. Redigering använder WYSIWYG-formatering som du ser, vilket betyder att sidan du tittar på är det slutliga resultatet.

Detta är mycket enklare än andra redaktörer som tvingar dig att använda förhandsgranskningsalternativet för att se hur webbplatsen ser ut. För att inte tala om att det sparar mycket tid under redigeringsprocessen.

De verktyg som står till ditt förfogande är alla mycket enkla att använda och lätta att hitta.

Hjälpcentret är också värt att lyfta fram. Du kan hitta detaljerade självstudier med skärmdumpar för nästan allt. Och det är inbyggt direkt i editorn. Det är också värt att notera att eftersom du inte behöver installera något så är det inget underhåll inblandat.

Du kan dock bara använda verktyg från Googles webbplatser.

WordPress tillgänglighet

När 40 procent av internet använder samma webbplatsbyggare måste det göra något rätt. Och i det här fallet är det hur lätt det är att använda. WordPress används av professionella webbutvecklare och personer som aldrig har byggt en webbplats tidigare.

Läsa:  3 steg för att hitta din idealiska affärspartner online

Vem som helst kan bygga en webbplats med WordPress eftersom den inte kräver någon kodning, men det finns ett alternativ för den som är intresserad. Den använder Gutenberg-redigeraren, ett blockbaserat system som låter dig snabbt lägga till element på vilken sida som helst.

Behöver du lägga till en titel? Använd ett rubrikblock. Vill du visa en bild? Använd ett bildblock. Det är verkligen enkelt, men samtidigt djupt, eftersom du kan anpassa varje block efter dina behov.

Göra

Detta är en svår jämförelse eftersom WordPress har mycket fler verktyg till sitt förfogande, vilket skapar en liten inlärningskurva, medan Google Sites har en begränsad uppsättning verktyg för att hjälpa nybörjare.

Google Sites är lättare att använda på grund av detta, men WordPress är lika enkelt när du lär dig var allt finns.

Design

På dagens konkurrensutsatta onlinemarknad behöver din webbplats inte bara vara fullt fungerande, utan den måste också se bra ut. De designalternativ som är tillgängliga för dig bestäms av den plattform du väljer.

Så låt oss se vad var och en har att erbjuda.

Google Sites Design

För att vara helt ärlig erbjuder Google Sites inte mycket när det gäller design. Denna plattform erbjuder användarna ett litet urval av teman och mallar. Ett tema definierar faktorer som färger eller tapeter.

Mallen bestämmer i sin tur vilken typ av sida och layout du använder. Även om detta kan låta bra på pappret eftersom du kan mixa och matcha dem, är antalet alternativ mycket litet. Det är bra för enkla projekt, men inte för en riktig webbplats.

Du kan också lägga till ytterligare funktioner med Google Sites Extensions, men de tillgängliga alternativen är ganska begränsade.

WordPress Design: Vinnare

WordPress kan bygga vilken typ av webbplats som helst, och det kan göra varje webbplats unik och elegant. Och detta är allt tack vare en enorm temabibliotek du kan välja.

WordPress har över tusen gratis och premiumalternativ att överväga.

Varje tema kan anpassas ytterligare efter dina behov, och när jag säger anpassat menar jag varje aspekt av det. Du kan till och med ta det längre genom att skapa unika sidor med ett plugin för sidbyggare som Elementor. Ärligt talat, du har ett obegränsat antal alternativ tillgängliga för dig.

Du kan också använda plugins för att lägga till olika ytterligare funktioner. Du kan till exempel lägga till en Google Apps-inloggning till WordPress med ett klick.

Göra

Det finns verkligen ingen konkurrens mellan Google Sites och WordPress när det kommer till webbdesign. WordPress erbjuder helt enkelt fler alternativ och full anpassning tack vare dess enorma bibliotek med teman och plugins som stöder utveckling.

Läsa:  Hur man vinner SEO-strider och ständigt är på toppen av SERPs

WordPress är den klara vinnaren, det är inte ens i närheten.

E-handel

Många företag vill lägga till en webbutik för att göra shoppingen enklare. Faktum är att det är helt väntat nuförtiden. Men även en enkel blogg kanske vill erbjuda produkter med sitt varumärke.

Låt oss se hur var och en av dem klarar sig när vi jämför onlinebutiksfunktioner.

Google Sites onlinebutik

Du kan inte använda Google Sites för att bygga en e-handelssida, men du kan bädda in kod från Shopify. Detta gör att du kan visa vissa produkter på sajten, men du saknar de grundläggande funktionerna som de flesta sajter skulle ha.

Du har inte heller så mycket kontroll över butikens utseende. Andra webbplatsbyggare låter dig bygga unika produktsidor med en layout som du väljer, men det är inte ett alternativ.

Denna plattform var helt enkelt inte gjord för e-handel, varför ingen seriös butik bör använda Googles sajter

WordPress Online Store: Vinnaren

Även om WordPress började som en bloggsida, utvecklades den snabbt för att möta behoven hos alla typer av individer och företag, och e-handel är inget undantag.

Detta är allt tack vare WooCommerce-plugin som gör WordPress eCommerce redo.

Den har för närvarande över fem miljoner butiker och är lika enkel att implementera och designa som WordPress själv. Det låter dig bygga produktsidor, acceptera betalningar från de flesta betalningsgateways (PayPal, Stripe, etc.) och till och med visa produkter på andra plattformar.

WordPress är ett av de mest populära alternativen för att bygga en webbutik, och på grund av sin enkelhet toppar det oftast de flesta listor.

Göra

Google Sites är inte skapat för e-handel, och det har inte verktygen för att hjälpa dig bygga en komplett butik. Å andra sidan har WordPress WooCommerce för att göra det till en fullt fungerande butik.

WordPress har bara verktygen för jobbet, medan Google Sites inte har det.

Prissättning

Det här är en lite knepig kategori att diskutera eftersom både Google Sites och WordPress i princip är helt gratis. Ändå kommer de med vissa avgifter som kan få dem att verka mer “gratis”. Men det är också viktigt att komma ihåg vad var och en erbjuder.

Prisvinnare för Google Sites

Google Sites är helt gratis. Detta inkluderar inte bara programvara för att skapa webbplatser, utan också obegränsad lagring och värd för din webbplats. Att skapa en webbplats kostar inte ett öre, men det finns andra kostnader att ta hänsyn till.

Läsa:  Skala för framgång: Avmystifiera prissättning för webbplatsutveckling: Vad du kan förvänta dig och vad du betalar för

Jag har sagt det några gånger nu att Google Sites är gjord för små projekt, inte vanliga webbplatser. Så om du vill nå en större publik måste du lämna Googles webbplatser bakom dig eftersom det inte finns någon skalbarhet.

Det är också värt att notera att du inte bara kan överföra din webbplats till en annan plattform. Du måste börja om om du vill byta.

Notera: Google Sites ingår också i Google Workspace (tidigare G-suite), men är tillgänglig separat gratis, så vi överväger det inte.

WordPress prissättning

WordPress är programvara med öppen källkod, vilket betyder att den är helt gratis att använda, men bara programvaran gör inte så mycket. Du kommer att behöva anlita ett webbhotell för att vara värd för din webbplats, men den goda nyheten är att detta är riktigt billigt.

En månad är vanligtvis mindre än priset på ditt dagliga kaffe. Och fördelarna med att vara värd för WordPress är fantastiska, liksom supportteamet som finns där.

Du kan också köpa premiumteman och plugins för att förbättra dina anpassningsalternativ. Dessa är dock helt frivilliga.

WordPress kan skalas till webbplatser av alla storlekar, så det kan växa med din webbplats.

Göra

På pappret är Google Sites det billigare alternativet, men att välja det kan i det långa loppet begränsa din webbplats, medan WordPress erbjuder mycket mer till ett pris som egentligen inte är mycket högre.

Och som ordspråket säger, du får vad du betalar för.

Google Sites vs WordPress: Slutresultat

Även om poängen är oavgjorda tycker jag att resultatet är ganska tydligt, WordPress är det bättre alternativet för att bygga en webbplats. Den är enkel att använda, erbjuder många fler funktioner och är skalbar. Det viktigaste är att du kan bygga vilken typ av webbplats som helst.

Och för att vara rättvis var kategorierna på Googles webbplatser mer tekniska. Det är enklare, men bara för att det har färre funktioner. Det är också billigare på ett sätt, men anledningen till att det är billigare är också en begränsande faktor.

Om du ska bygga en webbplats är WordPress rätt väg att gå.

Vilken av dessa plattformar föredrar du att bygga med?