Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Google Stadia: vad det är och hur det fungerar

Google Stadia: vad det är och hur det fungerar

Låt oss gräva djupare i den här artikeln Google Stadia tjänsten för strömmande videospel, på jargong molnspel, lanserades av Google i slutet av 2019. Det är ett helt nytt koncept, som utmanar konceptet med en fysisk konsol.

Faktum är att Google ville skapa den första immateriella konsolen, tillgänglig för alla med en tillräckligt snabb internetanslutning och en kompatibel enhet. I vår djupgående analys kommer vi att ge dig alla detaljer som för närvarande är kända om den begynnande plattformen.

Hur fungerar Stadia?

Så fungerar Google Stadia

Molnspel är enkelt men tillvägagångssättet är också ganska nytt så mycket att det kan vara förvirrande. Låt oss förklara det på ett enkelt sätt nedan.

Uppmärksamhet!

Tyvärr stänger Google Stadia officiellt sina dörrar. Google har, som de redan har gjort med sina andra experimentella projekt, beslutat att stänga av molnservrarna för spelströmning. Alla användare som har köpt från Google Store kommer att återbetalas. Sista giltighetsdatum är 18 januari 2023.

Den typ av tillvägagångssätt som Google valt kallas Spelströmning och det fungerar på ett konceptuellt enkelt sätt: allt som rör beräkningen av data och grafik i videospelet hanteras av Googles stordatorer och spelaren får resultatet i form av strömmande videoström (för att interagera med spelet skickar den sina kontroller via nätverket till Stadias datacenter).

spelströmning

Datacentren är baserade på AMD Radeon-hårdvara (liknande nästa generations konsoler, PlayStation 5 och Xbox) och bör garantera för varje användare en motsvarande beräkningskapacitet på 10.7 TeraFlopsOch 16 GB RAM.

Läsa:  5 tips för att skapa ett effektivt CRM-system

Alla användare som äger ett spel på plattformen kan starta det utan installation, konfiguration eller väntan. Dessutom kan den byta spelplats direkt, från ChromeCast Ultra till PC till Google Pixel-smarttelefon. Möjligheten till livesändningar i 4K bör komma inom en snar framtid.

Hur mycket kostar Google Stadia-prenumerationer?

Google Stadia-prenumerationsplaner

Det finns två möjliga abonnemang på tjänsten:

  • Grundplanen, har inga kostnader eller spel inkluderade och upplösningen kommer att vara begränsad till 1080p. Denna plan kommer att vara gratis, gå bara in i butiken, köp valfri titel bland de tillgängliga och du kommer att kunna spela den i molnet.
  • Den betalda planen Det har en månadskostnad på 9,99 €, möjligheten att spela upp till 4K-upplösning, några gratisspel ingår (cirka två per månad, PlayStation Plus-stil) och rabatter på andra titlar i katalogen.

För att använda tjänsten kan du också köpa en Stadia Premiere Edition-kit (tillgänglig för €79,99 på Stadia butik), eller ha ett Buddy Pass tillgängligt, det vill säga en vänkod som erbjuds med Stadia Premiere Edition (det antas därför att din vän redan har köpt det). Satsen innehåller en Stadia-kontroller det är en ChromeCast Ultra.

Sedan en tid tillbaka har ett nytt paket med kontroller och den funnits tillgängligt ChromeCast med Google TV, en mycket kraftfullare version av den traditionella ChromeCast, med ett dedikerat operativsystem på vilket det är möjligt att installera olika appar, inklusive Stadia (men även Netflix, Disney+, etc.). För att ta reda på mer, inbjuder vi dig att konsultera Officiell sida.

Vilken hårdvara behöver du för att använda Google Stadia?

Google Stadia hårdvaran för spel

Tjänsten är kompatibel med ChromeCast Ultra och i det här fallet behöver du Stadia joypad eller, i fallet med CWGTV (ChromeCast med Google TV) en Bluetooth joypad. Med datorer som kör Chrome kan du använda alla typer av kontroller här, såväl som ett tangentbord och en mus. Det är möjligt att ansluta Stadia-kontrollen till datorn via Bluetooth utan kabel.

Läsa:  De olika typerna av cybersäkerhet

bandbreddstest krävs för arenor

Självklart måste allt detta åtföljas av en adekvat internetanslutning: du kan kontrollera att din är en med ett hastighetstest. Observera, ingen mobilanslutning stöds, bara WiFi eller ännu bättre Ethernet. Anslutningskraven är:

  • För att spela i 720p vid 60 fps krävs en hastighet mellan 10 Mb/s och 20 Mb/s.
  • För att komma till 1080p vid 60 fps behövs mellan 20 Mb/s och 30 Mb/s.
  • Om du överstiger 35 Mb/s kan du spela 60 fps med HDR-video, 5.1 surroundljud och med 4K-upplösning.

Vad säger testerna om Stadia?

Från tester av användare och specialiserade tidningar framkommer flera intressanta data:

  • För närvarande tillgängliga spel streamar i 4K i verkligheten renderas de av datacentren i 1080p och uppskalas sedan, detta är ett val av teamen som utförde porteringen. Situationen kommer definitivt att förbättras när de har mer erfarenhet av Vulkan-bibliotek. Grafikprestandan ligger nära konsolernas och med tanke på beräkningskapaciteten i Googles datacenter är det troligt att den kommer att öka i framtiden.
  • Prestanda i termer av fluiditet och input lag jämförbara eller ibland omöjliga att skilja från det lokala spelet erhålls helst på ChromeCast ansluten till internet via Ethernet (alltid rekommenderat val).
  • Om du ansluter via ett bra 5 GHz WiFi-nätverk är prestandan bra men inte perfekt: ingångsfördröjningen förblir vanligtvis låg men videokvaliteten kan sjunka i vissa ögonblick och videoströmskomprimeringsartefakter kan dyka upp.
  • Sändningen förbrukar en mängd data som varierar mellan 3 GB och 20 GB per timme, beroende på kvaliteten på anslutningen.

Vilka är de viktigaste alternativen till Google Stadia?

Konkurrensen om Googles nya speltjänst är ganska stark:

Den främsta konkurrenten är utan tvekan xCloud, nu Xbox Cloud Gamingprojektet som lanserades av Microsoftsom dock i linje med det älskade Game Pass, närmade sig molnspel med en annan logik: medan Stadia i praktiken är en onlinekonsol som kan nås från olika platser, smartphones, datorer och TV-apparater (med Chromecast Ultra), xCloud är endast tillgänglig från smartphones och datorer är baserad på Prenumeration i Netflix-stil till ett abonnemang, betala en fast månadsavgift och med obegränsad tillgång till ett ständigt växande bibliotek av titlar. Detta är Stadias främsta rival även för prestanda och minskad inmatningsfördröjning. Tyvärr, till dags dato, är tjänsten tillgänglig i beta, med begränsade inbjudningar och endast för vissa länder (USA, Storbritannien och Sydkorea), 2020 borde den också landa hos oss. Under 2020 förväntas även expansion till datorer och kanske överskrida 720p-upplösningsgränsen. Tjänsten är tillgänglig i Italien, på PC och konsol: hur Xbox Game Pass fungerar.

Läsa:  Hur lång tid tar det att ladda en switch?

En annan intressant konkurrent är Nvidia GeForce NU, som låter dig installera dina köpta spel på Steam eller Epic Store på ett Nvidia-datacenter och spela dem direkt i streaming gratis på PC och smartphones. Tjänsten är för närvarande i beta genom inbjudan och om du äger en Nvidia Shield (vi pratade om den bland de bästa TV-boxarna) har du rätt till en inbjudan. För mer information om GeForce NOW, läs Nvidias officiella webbplats på italienska.

En konkurrent som redan är tillgänglig och konfigurerad av Sony är PlayStation Plus Platinum, en prenumerationstjänst som låter dig spela strömmande spel (ex. Playstation Now) av en stor katalog med Playstation-titlar på PC och PS4 och PS5. Tjänsten förvandlades i juni 2022 och slogs samman med Playstation Plus-prenumerationen på Sony-konsoler. För ytterligare informationkonsulterade artikeln tillägnad bästa tjänsterna för att ladda ner prenumerationsspel.