Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Growth Booster: Beprövade SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring

Growth Booster: Beprövade SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring

Har du någonsin försökt viska i en orkan? Det är vad det känns som att lansera dina SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring utan rätt hack. Även efter att ha lanserat blogginlägg efter blogginlägg svepas ditt budskap bort av kraftiga vindar i det digitala rummet.

SaaS innehållsmarknadsföringsstrategier, när det görs på rätt sätt, kan du ge din röst högt och tydligt precis vid stormens öga. De låter dig resonera över konkurrenters brus och nå öron som betyder något – de som är knutna till potentiella kunder som är ivriga efter lösningar.

I det här blogginlägget kommer du att lära dig hur du bygger effektiva SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring som guidar kunder genom varje steg på deras resa – från medvetenhet hela vägen till beslutsfattande.

Låt oss komma till det.

Hur man skapar en effektiv SaaS Content Marketing-strategi

En framgångsrik innehållsstrategi för SaaS-företag börjar med att förstå din målgrupp. Detta utgör grunden för en fokuserad och effektiv marknadsföringskampanj.

För att identifiera din målgrupp kan du skapa en checklista som kategoriserar deras egenskaper. Till exempel:

 • Vad är deras åldersgrupp?
 • Var ligger de geografiskt?
 • Vilka jobbroller har de?
 • Vilka branscher arbetar de inom?

Du kan använda analysverktyg som Facebooks Audience Insights att analysera dessa egenskaper bland dina följare på sociala medier. Sådana plattformar erbjuder detaljerade insikter i flera kategorier som demografi, sidgillar, plats och språk för att hjälpa dig att förstå exakt vem som utgör din målgrupp.

Denna information hjälper dig inte bara att bättre betjäna nuvarande kunder utan låter dig också hitta nya prospekt på sociala medier som matchar egenskaperna hos din befintliga kundbas.

Skapa din idealiska köparprofil

Nästa steg efter att ha identifierat nyckelegenskaper hos din målgrupp är att skapa en idealisk köparprofil eller persona. Att ge denna person ett namn sätter ett ansikte på den som underlättar brainstorming och beslutsfattande processer inom teamet.

Att rita upp en skiss av din ideala användare är inte bara kreativt arbete; det är strategiskt behärskning.

Ju fler färger du använder för att detaljera deras värld – deras smärtpunkter, jobb och ålder – desto bättre kan du skräddarsy innehåll som resonerar med dem.

Visst, vi har alla hört “kundprofiler” kastas runt i strategimöten som konfetti vid en parad. Men när formade profilerna senast hur vi talar direkt till vår publik? Och jag menar verkligen prata med dem på ett sätt som får deras öron att piggna till för plötsligt förstår någon vad som håller dem vakna klockan 03.00 och stirrar på takfläkten (Spoiler: Det kan vara serverstopp eller mjukvarufel).

Einstein Marketer förklarar detta bra; Att skapa avatarer är inte gissningar – det är vetenskap blandat med empati.

Om det finns flera marknader som din produkt eller tjänst riktar in sig på, tveka inte att utveckla mer än en köparpersona – var och en representerar olika segment av marknaden. Men håll dem begränsade; för många profiler kan späda på fokus från kärnpubliken och göra strategiläggning komplex.

Smärtpunkter är nyckelhål i deras värld

För att skapa meddelanden som fastnar, titta igenom dessa nyckelhål – smärtpunkter – för att förstå inte bara vad som frustrerar användare utan vilka drömmar de kan ha som inte uppfylls av nuvarande lösningar som erbjuds.

Läsa:  Topp 15 Snapinsta-alternativ för att ladda ner Instagram-inlägg & Berättelser

Vi pratar frustrationer bortom grepp på ytan här. Vi dyker djupt in i professionella ambitioner som hämmas av ineffektiva arbetsflöden eller svaga projektledningsverktyg – en realitet för många som letar efter bättre SaaS-lösningar där ute.

Att fånga hjärtan (och plånböcker) handlar om att lösa problem innan de ens måste uttrycka dem; tänk förebyggande strejk men gör det vänligt och super hjälpsamt. Genom att skapa köparpersonas baserade på verkliga smärtpunkter, du kommer att konvertera webbläsare till troende snabbare än någonsin tidigare.

Definiera dina kampanjmål och mätvärden

Ett annat viktigt steg i din innehållsstrategi är att definiera dina marknadsföringsmål.

Vad vill du uppnå med ditt innehållsmarknadsföringsarbete? Strävar du efter varumärkeskännedom? Vill du generera leads eller driva försäljning? Eller kanske du tittar på kundbehållning?

Dina mål kommer att forma inte bara typen av innehåll som du producerar utan också hur det distribueras och marknadsförs. Till exempel, om generering av potentiella kunder är en prioritet, kan det vara en effektiv taktik att skapa nedladdningsbara resurser som e-böcker eller webbseminarier.

Välj nyckeltal som stämmer överens med dessa mål. Till exempel:

 • Varumärkeskännedom: Om detta är ett av dina huvudmål, överväg att spåra statistik som webbplatstrafik, antal följare på sociala medier och delningar och gilla inlägg.
 • Generering av potentiella kunder: Antalet nya prenumeranter eller nedladdningar från gated innehåll kan fungera som bra nyckeltal här.
 • Försäljningskonverteringar: Spåra saker som omvandlingsfrekvenser från tester till betalande kunder eller intäkter som genereras per del av publicerat innehåll.
 • Användarretention: Du kan övervaka churn-frekvenser över tid på grund av engagemang med utbildningsmaterial som tillhandahålls via bloggar/webinarier/etc.

Att analysera dessa datapunkter hjälper till att säkerställa att du håller dig på rätt spår med dina kampanjmål. Det ger också insikter om vad som fungerar och var det kan finnas utrymme för förbättringar.

Skapa ditt arbetsflöde för innehållsproduktion

Att skapa en stabil procedur för innehållsproduktion är en viktig del av alla framgångsrika SaaS-innehållsmarknadsföringsstrategier. Detta innebär att skapa en steg-för-steg-plan som beskriver hur ditt team kommer att skapa, publicera och marknadsföra ditt innehåll.

Steg 1: Undersök innehållsidéer för din målgrupp

Ditt första steg bör vara att utveckla en tydlig förståelse för vad du vill uppnå med din SaaS innehållsmarknadsföring. Detta inkluderar att identifiera vem din målgrupp är, vilken typ av innehåll de är intresserade av och hur du kan ge värde genom detta innehåll.

Steg 2: Skapa en redaktionell kalender

En redaktionell kalender hjälper till att hålla reda på de ämnen du planerar att ta upp under de närmaste månaderna. Det säkerställer också konsekvens i publiceringsfrekvensen, vilket är avgörande för SEO-ändamål samt att hålla publiken engagerad med vanligt färskt material.

Steg 3: Tilldela roller och ansvar

Ett tydligt definierat arbetsflöde ser till att alla i ditt innehållsteam känner till sin roll i processen. Till exempel kan en person vara ansvarig för att undersöka nyckelord medan en annan skriver själva artikeln eller blogginlägget.

Proffstips: Med ett SaaS-verktyg som Innehåll i skala, kan du undersöka nyckelord och skriva artiklar utan mänsklig inblandning. Ange bara ett ämne för att skapa en lista med relaterade sökord och kör dem genom AI-skribenten för att skapa hundratals blogginlägg på bara några minuter!

Beskriv din distributionsstrategi

I SaaS-innehållsmarknadsföringsvärlden är det lika viktigt att ha en välarbetad distributionsstrategi som att skapa innehåll av hög kvalitet. Det räcker inte att bara producera engagerande och informativa artiklar eller videor; du behöver också en effektiv plan för att få ditt material till din målgrupp.

Förstå din målgrupp

Det första steget i att utveckla en framgångsrik distributionsstrategi är att förstå vem din målgrupp är.

Vilka plattformar använder de? När är de mest aktiva online? Vilken typ av innehåll resonerar med dem?

Genom att förstå din köparpersona kan du skräddarsy ditt tillvägagångssätt för att möta deras behov och preferenser.

Välja rätt kanaler

När du har en tydlig bild av vem din publik är är det dags att välja rätt kanaler för att distribuera ditt innehåll. Detta kan inkludera sociala medieplattformar som Facebook eller LinkedIn, nyhetsbrev via e-post, blogginlägg på tredje parts webbplatser eller till och med betalda reklamkampanjer.

Läsa:  SEM vs SEO: Vilken ska du satsa på?

Kom ihåg att varje kanal har sina egna styrkor och svagheter så välj klokt baserat på var du sannolikt kommer att nå fler potentiella kunder.

Skapa SaaS-innehåll som engagerar och konverterar

Att skapa engagerande och konvertera SaaS-innehåll är det ultimata målet för din innehållsmarknadsföringsstrategi. Oavsett om du skriver en blogg, vitbok, e-bok eller målsida förblir målet detsamma: att engagera din publik och omvandla dem till betalande kunder.

Här är några tips som hjälper dig att uppnå detta.

Tips #1: Förstå din publiks behov

Ditt första steg i att skapa effektivt SaaS-innehåll bör vara att förstå vad din publik behöver. Använda sig av verktyg för kundfeedbackundersökningar, verktyg för att lyssna på sociala medier eller till och med direkta samtal med dina kunder för att förstå deras smärtpunkter och hur din programvara kan lösa dem.

Tips #2: Skapa övertygande rubriker

Rubriken på något innehåll är ofta dess skapande eller brytpunkt. En övertygande rubrik kommer att locka läsarna medan en tråkig rubrik kan avvisa dem innan de ens har börjat läsa. Verktyg som Content at Scales AIMEE chatbot kan ge utmärkta rubrikförslag för alla typer av innehåll.

Tips #3: Tillhandahålla värdefullt innehåll

SaaS-företag verkar i en bransch där saker och ting förändras snabbt – ny teknik dyker upp, trender förändras och kundernas förväntningar utvecklas ständigt. Du måste hålla dig uppdaterad med dessa förändringar så att du kan skapa relevant innehåll som ger värde för användarna, såsom handlingsbara insikter eller lösningar på vanliga problem de möter.

Tips #4: Avsluta med en stark uppmaning

Ditt SaaS-innehåll ska alltid innehålla en uppmaning (CTA). Detta kan vara en inbjudan att registrera dig för en gratis provperiod, ladda ner en e-bok eller schemalägga en demo av din programvara.

CTA:er vägleder läsarna mot konvertering, vilket gör dem till väsentliga komponenter i effektivt SaaS-innehåll.

Tips #5: Optimera ditt innehåll för sökmotorer

Sökmotoroptimering (SEO) säkerställer att ditt innehåll ses av fler människor som letar efter de lösningar du tillhandahåller. Hitta nyckelord som din målgrupp söker efter och införliva dem i ditt innehåll.

Ditt mål är att skapa blogginlägg som ger omfattande svar på relevanta frågor för din SaaS-verksamhet, vilket gör dig till den bästa resursen.

SEO hjälper till att dra besökare utan att dränera pengar till skillnad från betalkanaler gör – en livräddare för slanka marknadsföringsbudgetar.

Strö inte bara över nyckelord här och där utan väv dem sömlöst in i din berättelse. Låt värdefullt innehåll stå i centrum samtidigt som Google ger exakt vad det vill ha: relevans och tydlighet om produktfunktioner eller problem som hanteras av dina programvarulösningar.

Tankeledarskap som svarar på användarsökningens avsikt

Att bli en tankeledare handlar inte bara om att kunna saker; det handlar om att vara den där go-to-personen när andra behöver vägledning eller insikt.

Om en läsare klickar på din artikel i hopp om lite lätt forskning om din bransch, bör de mötas av insiktsfull information snarare än en säljpresentation. Googles algoritm belönar sådant innehåll genom att se till att det rankas högre i sökresultaten.

Vad är sökavsikt?

Låt oss säga att en ingenjör skriver in “optimering av PCBs termiska prestanda” i Google Sök. Avsikten här är att leta efter informationsinnehåll snarare än säljorienterat material.

Å andra sidan, om de sökte efter “bästa PCB-designprogramvara” så letar de förmodligen efter information som jämför olika produkter samt en försäljningssida som erbjuder lösningar.

Fallstudier som bevis på expertis

En fallstudie är mer än bara ett bevis på framgång; det är ett tillfälle att illustrera resan från utmaning till seger. Det är storytelling med data, som visar hur din SaaS-produkt förvandlade smärtpunkter till high-fives runt om.

Du säger inte bara till potentiella kunder “Vi kan göra det här.” Du visar dem “Här är exakt hur vi skakade det.”

Seth Godin uttrycker det väl: att vara annorlunda eller anmärkningsvärd är väsentligt – men att visa beats som är talande varje gång.

Läsa:  Varför är det bra för företag att anställa funktionshindrade anställda?

I SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring låter fallstudier dig visa upp dina vinster utan att bli skrytsam eftersom fakta inte skryter – de bevisar.

De ger konkreta exempel på din expertis i handling – verkliga applikationer med resultat som talar mycket för potentiella kunder.

Skapa berättelser kring framgång

Gräv djupt i dessa framgångshistorier. Hitta ögonblick där din produkt inte bara presterade utan förändrade någons affärsprocess.

När allt kommer omkring är de bästa varumärkena byggda på fantastiska historier.

Visa hur ett företag använde e-postmarknadsföring som drivs av DIN plattform för att tredubbla öppningsfrekvensen. Eller utforska en fallstudie där en kund framgångsrikt fördubblade sin engagemang genom att använda DIN programvara för hantering av sociala medier.

Hur är det med ditt befintliga innehåll?

I den dynamiska SaaS-världen kan innehåll snabbt bli föråldrat eller komma i skymundan. Men ett proaktivt tillvägagångssätt för att uppdatera och återanvända ditt befintliga innehåll kan förlänga dess livslängd, vilket säkerställer att det förblir effektfullt och fortsätter att leda till resultat.

Uppdatera ditt befintliga innehåll

Innehållsuppdatering, som namnet antyder, innebär att du uppdaterar ditt nuvarande material så att det förblir relevant i en ständigt föränderlig marknadsmiljö. Detta kan handla om att införliva nya datapunkter i en artikel eller lägga till färska insikter baserat på den senaste utvecklingen i branschen.

Förutom att hålla informationen uppdaterad för läsarnas bästa, signalerar regelbundet uppdaterat innehåll också sökmotorer som Google om relevansen av din webbplats sidor – vilket potentiellt kan öka deras SEO-rankningsfaktorer på sidan.

Återanvändning av gammalt material

Utöver att uppdatera äldre inlägg eller artiklar ligger en annan potent strategi: återanvändning av innehåll. Det är här du omvandlar ett innehåll till flera format för att nå olika segment av din målgrupp.

WriteSonic gör det enkelt att återanvända innehåll: du kan förvandla din YouTube-video eller podcast till ett långformat blogginlägg. Eller ta ett av dina konkurrenters topprankade innehåll och låt AI:n skriva en ny artikel från dess nyckelpunkter. Du kan till och med generera artiklar från en anpassad ljudfil eller Google Docs/MS Word/MS PowerPoint-dokument.

Att återanvända innehåll maximerar inte bara resurserna utan utökar också potentiella kontaktpunkter med kunder över olika plattformar – vilket ökar chanserna till engagemang. Här är en bra guide om hur du kan återanvända innehåll effektivt.

Att uppdatera och återanvända ditt befintliga innehåll är ett effektivt sätt att förlänga dess livslängd och se till att det fortsätter att ge resultat långt efter det första publiceringsdatumet. Detta tillvägagångssätt kan hjälpa SaaS-företag att ligga steget före trenderna samtidigt som de maximerar sina insatser för innehållsmarknadsföring.

Bästa formaten för effektiv SaaS Content Marketing

Effektiva SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring inkluderar ofta en blandning av olika format för att engagera potentiella kunder och vägleda dem genom köparens resa.

Här är några av de bästa formaten för att skapa innehåll:

Blogginlägg: Pedagogiska blogginlägg tar upp kundernas smärtpunkter.

Listor: Artiklar formaterade som listor gör komplex information lättare att smälta.

E-böcker och whitepapers: Fördjupade guider eller rapporter om specifika ämnen visar upp din expertis.

Fallstudier: Framgångsberättelser från riktiga kunder som använder din produkt är de bästa blogginläggen för att bygga upp trovärdighet och förtroende.

Infografik: Visuella representationer av data är mer attraktiva för läsaren än tunga textblock.

Videoklipp: Produktdemonstrationer och förklarande videor lägger till berättande element till ditt innehåll för att öka engagemanget och retentionen.

Webbseminarier: Interaktiva livesessioner ger värdefulla insikter och engagerar publiken i ett Q&A-format.

Blymagneter: Gratis resurser som checklistor och mallar låter dig extrahera kontaktinformation från dina potentiella kunder.

Nyhetsbrev via e-post: Regelbundna uppdateringar håller ditt varumärke i fokus och leder trafik tillbaka till din webbplats.

Innehåll i sociala medier: Kortformade inlägg och delbar grafik vänder sig till plattformsspecifika målgrupper.

Podcasts: Detta snabbt växande medium låter dig diskutera branschtrender och dela insikter från tankeledare.

Användargenererat innehåll: Recensioner och vittnesmål uppmuntrar samhällsdeltagande samtidigt som de betonar autenticitet.

En innehållsstrategi med en kombination av dessa innehållstyper hjälper till att attrahera, utbilda och fostra potentiella kunder till betalande kunder samtidigt som de håller befintliga engagerade och nöjda.

Läsa:  Hur man lägger till en blogg i Shopify och utökar din målgrupp

Framtida trender inom SaaS Content Marketing: AI och automation

Innehållsmarknadsföringsvärlden genomgår en radikal förändring, med artificiell intelligens (AI) och automatisering vid rodret. Dessa tekniker är inte längre bara valfria tillägg utan viktiga verktyg som gör det möjligt för SaaS-innehållsmarknadsförare att omvandla innehållsskapande.

De dagar då strategier drevs av gissningar eller magkänsla är förbi. Med prediktiv analys som drivs av AI kan beslut nu vara datadrivna.

Integrationen av AI och automation i innehållsmarknadsföring har förändrat hur vi når ut till målgrupper. Från att optimera sökord för SEO till att förutsäga publikpreferenser baserat på beteendemönster, dessa avancerade verktyg har gett marknadsförare oöverträffad kraft att engagera sin målmarknad på ett effektivt sätt.

Det kanske största bidraget från AI till SaaS-företag är förmågan att skapa innehåll i skala med minimal mänsklig inblandning. Med bara ett klick på en knapp kan ett AI-verktyg som WriteSonic “skriva” ett original på 3 000 ord, forskningsstödd, fullständigt SEO-blogginlägg på under 10 minuter.

WriteSonic har också integrerat generativ AI i sin app, vilket gör det möjligt för marknadsförare att skapa alla typer av innehåll från en enkel uppmaning.

Utmaningar med automatisering i innehållsmarknadsföring

Trots artificiell intelligenss förmåga att generera innehåll är det viktigt att inte vara överberoende av teknik. Det kan vara frestande att publicera innehåll direkt från AI eftersom de är så bra skrivna, men tänk på att maskiner saknar den känslomässiga intelligens som är avgörande för att skapa engagerande berättelser.

Därför måste vi balansera vårt beroende av teknik med ett fortsatt fokus på kreativitet och empatiskt berättande – två områden där människor fortfarande överträffar alla maskiner.

Här är några fler utmaningar att förvänta sig när du använder AI i ditt arbetsflöde för innehållsskapande:

 • Att smidigt integrera olika plattformar och verktyg kan vara komplext och tidskrävande.
 • AI-genererat innehåll riskerar att uppfattas som lägre kvalitet på grund av dess massproduktionskänsla (varje blogginlägg skrivet med WriteSonic är 100 % original och klarar alla plagiatskannrar och AI-detektorer)
 • Datasekretess är ett annat vanligt problem med AI-verktyg (ett problem du aldrig kommer att ha med WriteSonic eftersom det inte delar din information med världen)
 • Oväntade mjukvaruhicka stör kampanjflöden, vilket kan skada varumärkets rykte

Att ta itu med dessa problem innebär en noggrann balans mellan att utnyttja kraften i AI och att lägga till det avgörande mänskliga elementet genom dina marknadsföringsinsatser.

Vanliga frågor – SaaS Content Marketing Strategies

Vad är en innehållsstrategi för SaaS?

En SaaS-innehållsstrategi kartlägger hur man använder pedagogiskt och engagerande material för att attrahera, konvertera och behålla kunder.

Vilka är de 5 väsentliga delarna av en innehållsmarknadsföringsstrategi?

De fem måsten:

 1. Känn din publik
 2. Sätt tydliga mål
 3. Hantverksmördare innehåll
 4. Marknadsför över flera kanaler
 5. Mät resultat obevekligt

Hur man effektivt skapar en övertygande innehållsmarknadsföringsstrategi för ditt SaaS-företag?

 • Gräv djupt i kundernas smärtpunkter.
 • Skräddarsy varje artikel eller video du skapar.
 • Testa olika format.
 • Spåra prestanda.

Vad är B2B SaaS content marketing?

B2B SaaS innehållsmarknadsföring innebär att skapa värdefulla resurser riktade till företag som behöver mjukvarulösningar – det handlar om att bevisa expertis.

Slutsats

Vid det här laget bör du ha en tydlig plan för dina SaaS-strategier för innehållsmarknadsföring. När du har dina mål i åtanke, använd dem för att forma strategin för din SaaS-innehållsmarknadsföring.

Skapa innehåll som adresserar varje smärtpunkt längs kundresan. Se till att den är helt rätt skräddarsydd genom att skapa detaljerade köparpersonligheter först.

Dyk djupt in i SEO-tekniker eftersom de är nyckeln till att se till att potentiella kunder hittar ditt värdefulla innehåll online.

Ditt SaaS-varumärke har historier värda att berätta. Registrera dig för WriteSonic för att se till att dessa berättelser hörs.