Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

HARO Link Building Fallstudie: Det är inte så fruktbart som du tror


HARO Link Building Fallstudie: Det är inte så fruktbart som du tror

Ibland verkar de enklaste länkbyggande metoderna vara de mest kostnadseffektiva…

Men är det alltid sant?

Bland de många bakåtlänksbyggande strategierna nämner SEO:er och marknadsförare ofta den framgångsrika användningen av intervjuer – inklusive mig själv!

För för det mesta är det lika enkelt som att hitta någon som behöver expertcitat för sin artikel, ge en bra intervju som fyller ut eventuella luckor i deras branschkunskap, och det är allt!

I gengäld får du en offert, ofta i form av en bakåtlänk.

Och ja – lite kredit också.

Men det är också lätt att glömma att chanserna att få bakåtlänkar från denna aktivitet kan variera från plattform till plattform, från e-postmöjlighet till e-postmöjlighet, och att det handlar om att skriva.

(Mycket, ibland.)

Jag har alltid älskat att skriva och att kunna erbjuda min expertis till andra butiker i utbyte mot en bakåtlänk.

Det vill säga efter användning MyBlogU och SourceBottle möjlighet plattform för några år, jag tyckte det var dags att ge populär HARO (Hjälp reportern) prova och se vilka bakåtlänkar jag kan samla genom att dela med mig av min expertis där.

Detta är vad som hände när jag använde HARO för att bygga länkar.

(Spoiler: Det var kul, men det blev inte som jag hoppats.)

Ett intressant experiment och ett problem att lösa

“Finns det en effektiv länkbyggande strategi för företag och företag ensamma på en budget?”

Denna fråga resonerade hos mig personligen som företagare med få resurser för länkbyggande, och det blev tanken som fick mig att experimentera med intervjubaserade länkbyggande möjligheter.

Bristen på tid och potentiell räckvidd för småföretag och enmansföretag inom länkbyggande är verklig, och det kan ofta innebära att man förlorar potentiella kunder för online-affärer.

Dessutom kan även smarta företag med större budgetar fortfarande vilja spendera så lite pengar och ansträngning som möjligt på länkbyggande.

Så en strategi som helt enkelt innebär att svara på befintliga offertförfrågningar från journalister och bloggare som letar efter experter på ett visst ämne låter som den ultimata lösningen. Det kan befria dem (och mig) från den extra bördan att behöva söka på webbplatser efter bakåtlänkar och aktivt nå ut via e-post.

Och nu kommer vi till HARO…

Även om jag har provat plattformar som MyBlogU och SourceBottle tidigare, har jag sällan hittat betydande möjligheter att få citat från stora bloggar eller onlinetidningar relaterade till min nisch. Är några möjligheter på dessa plattformar, men inte så mycket som jag har hittat på HARO.

Så nästa fråga var:

“Kan jag bygga bra bakåtlänkar från välkända butiker med bara HARO?”

Det såg ut som ett intressant experiment.

Och även säker i Googles ögon.

Utgångspunkten är att eftersom du i HARO bara svarar på författarnas frågor, bygger du inte aktivt länkar, utan delar information. Inläggets uppgift är att ge dig en bakåtlänk och välja om du vill följa reverse eller nofollow.

I slutändan är dessa alla naturliga och redaktionella bakåtlänkar och Google kan aldrig ha några klagomål om du får dem när du tillhandahåller experterbjudanden till bloggar, media och andra publikationer.

Utveckling av HARO länkbyggande strategi

Jag bestämde mig för att registrera mig med HARO som en källa för att få dagliga e-postmeddelanden till min inkorg gratis.

Jag var redan registrerad som reporter, så allt jag behövde göra var att uppdatera min kontoinformation och lägga till mig själv som källa:

Efter att ha sparat min uppdatering började jag få e-postförfrågningar inom 24 timmar.

Registrering som källa i HARO

Om du inte har ett tidigare HARO-konto är det enkelt att logga in:

1. Gå till HARO hemsida och klicka antingen på “Registrera dig” på den översta navigeringsmenyn eller “Jag är en källa” i mitten av startsidan.

Den förra tar dig direkt till beställningssidan. Den senare är landningssidan där du måste klicka på “Prenumerera nu” ungefär halvvägs ner på sidan för att komma åt prenumerationsplanerna.

Läsa:  Grundläggande om länkinsättning: Hur man placerar dem effektivt

2. Välj din plan. Grundplanen (som jag har använt) är gratis och inkluderar tre dagliga e-postmeddelanden och support.

Du kan uppgradera till en betalplan för fler funktioner som sökordsvarningar och en offentlig profil, men grundplanen var allt jag behövde för mitt experiment.

3. Klicka på knappen “Registrera” längst ner i din valda plan och fyll i registreringsformuläret med dina uppgifter.

Klicka sedan på den nya “Registrera dig”-knappen längst ner i formuläret och du är klar!

När jag väl blev registrerad som källa på HARO behövde jag bara vänta på att de dagliga e-postmeddelandena skulle börja komma – Morgon-, eftermiddags- och kvällsversionen.

Här är en skärmdump som ger dig en uppfattning om hur min inkorg snart började se ut:

Det verkar vara mycket att hantera, eller hur? Tja, det var det.

Om jag ignorerade min inkorg i ens två dagar, skulle jag regelbundet komma tillbaka och hitta den full av HARO-enkäter via e-post.

Så jag bestämde mig för att sätta upp en uppsättning pitchkriterier för att filtrera frågorna och göra mitt jobb enklare.

Mina kriterier för att svara på frågor

När du deltar i intervjuer eller publikationer vill du försäkra dig om att tiden som läggs på denna uppgift är väl använd och fördelaktig för dina mål.

Eftersom jag visste hur tidskrävande det skulle vara att skriva djupgående citat som passar specifika publikationers behov, satte jag upp några kriterier för att optimera både tid och ROI (i det här fallet bakåtlänksförvärv):

1. Länka bara till mina två webbplatser: luanaspinetti.com och mama.luana.me

2. Svara bara på mina frågor relaterade till mina nischer (marknadsföring, SEO, reklam, moderskap)

3. Svara endast på förfrågningar från onlinepublikationer som tillhandahåller eller sannolikt kommer att tillhandahålla bakåtlänkar till experter

Att tillämpa dessa kriterier minskade avsevärt min e-postarbetsbörda och hjälpte mig att fokusera mina ansträngningar på att producera kvalitetsinnehåll på ett mindre antal inlägg.

När det gäller den bästa tiden på dygnet för att göra undersökningar, gjorde jag mitt bästa för att göra det på morgonen så att jag kunde närma mig varje undersökning med ett uppfriskt sinne och bättre förmåga att fokusera på uppgiften. Det var inte alltid möjligt på grund av deadlines, men jag lyckades göra det ungefär 40 % av gångerna.

Uppföljning av resultat

Jag använde två saker för att spåra resultaten av mitt HARO länkbyggande experiment: Ahrefs och ett gammalt bra kalkylblad.

1. Ahrefs

Ahrefs hjälpte mig att spåra de inkommande bakåtlänkarna jag fick från HARO.

(Att göra detta manuellt skulle ha varit överväldigande!)

Jag lade till båda mina domäner till spårningsverktyget och Ahrefs gjorde resten.

Jag fick automatiska e-postmeddelanden när nya bakåtlänkar kom till mina domäner och jag kollade också min länkprofil varje vecka för att se dem mer detaljerat.

2. Målspårningsark

Som Ahrefs-partner satte jag också upp ett kalkylblad för att dokumentera mina ansträngningar och spåra vilka frågor jag svarade på, när och för vilket inlägg.

Så här såg det ut:

Jag är skyldig dig några anteckningar här.

Jag bestämde mig för att dela upp mitt kalkylblad i sex kolumner (och jag fick det mesta av data direkt från Ahrefs):

1. URL/Ämne — Ämnet för enkäten jag besvarade eller webbadressen till den publicerade texten. Jag brukar skriva ner ämnet först och sedan ersätta det med URL:en när det väl har publicerats.

Detta var viktigt eftersom jag naturligtvis var tvungen att spåra vad jag var intresserad av genom HARO och var mina bidrag publicerades. Det var också användbart eftersom det ofta tog lång tid för författare att länka tillbaka till mig eller följa mig och jag ville inte glömma dem.

Jag använde den här kolumnen för att dokumentera vad jag ville uppnå och vad jag faktiskt uppnått så att jag kan analysera min produktivitet och resultat senare.

2. Strömuttag — Namnet på försäljningsstället där mitt bidrag publiceras.

3. Innehållstyp – Roundup, forskningsbaserad artikel, etc.

Den här kolumnen hjälpte mig att hålla reda på vilken typ av innehåll jag marknadsför så att jag kunde få en uppfattning om vilka format som passar mitt varumärke och expertis bäst.

Jag använde den också för att spåra mina ansträngningar att bli den mest auktoritativa källan i min nisch. Till exempel, om mitt mål är att bidra mest till forskningsbaserade marknadsföringsartiklar, och de flesta svaren är för det formatet, vet jag att jag är på rätt spår med mina mål.

Läsa:  Spåra sökordsrankning i Google Analytics

4. Typ av bakåtlänk — Följd eller nofollow. Följda bakåtlänkar är mer värdefulla för min SEO.

5. Omvänd ankartext — Ankartext som används för att garantera en länk till min webbplats.

Har en publikation bestämt sig för att använda mitt fullständiga namn eller varumärke istället för innehållsspecifika sökord, nischade sökord, etc.? Jag märkte det här för analys senare.

En kombination av varumärkes- och nischsökord i ankartexten för bakåtlänkarna som genereras av HARO skulle vara idealiska för att förbättra din bakåtlänksprofil på ett så naturligt sätt som möjligt.

Att logga ankartexten som används i olika innehållsprodukter är också användbar för att säkerställa att ingen utgivare har länkat till dig med spammig ankartext. Då vore det dags att skicka ett mail till dem och be om rättelse, snabbt smart!

6. Datum — Datumet jag svarade på enkäten föregås av en asterisk (t.ex. *26/08/18), som jag sedan ersatte med artikelns publiceringsdatum och länken utan asterisk.

Detta var viktigt för mig att övervaka pitching-produktiviteten. Även om det för mig personligen inte längre var nödvändigt när mitt bidrag publicerades, så jag bytte ut innehållet i svaret med publiceringsdatumet.

Naturligtvis, om du skulle göra detta själv, kan ditt kalkylblad vara något annorlunda.

Du kanske vill använda två separata kolumner, en för undersökningens svarsdatum och en för publiceringsdatum. Du kan också göra samma sak med Ämne/URL-kolumnen genom att dela upp den i två kolumner för att hålla data åtskilda.

I slutändan är kalkylarket där för att dokumentera dina länkbyggande ansträngningar, och du kan anpassa det så att det passar dina marknadsföringsbehov bäst.

Implementering av HARO länkbyggande strategi

Jag svarade på totalt nio HARO-enkäter i februari, augusti och oktober 2018.

Om du inte har sett ett HARO-enkätmeddelande tidigare, här är ett exempel som skickades till min inkorg för att ge dig en idé:

Min första förhoppning var att få fler enkätsvar, men på grund av den här uppgiftens tidskrävande karaktär och min dåliga hälsa, slutade jag med att göra hälften av vad jag hade beräknat.

(Jag inkluderade inte en uppskattning här eftersom jag visste att det skulle vara ett ombytligt mål på grund av min hälsa.)

Jag bestämde mig för att svara på frågorna inom tre huvudområden:

 • Entreprenörskap/företagsägande (4)
 • Marknadsföring och sökmotoroptimering (4)
 • Moderskap (1)

Specifikt var frågorna:

 • Vad jag gillar med att driva mitt eget företag
 • Hur maximerar jag min tid på att driva mitt företag?
 • Hur ett “studenttänk” gör mig till en bättre företagare
 • Vilken är min marknadsföringsstrategi innan produktlansering
 • Hur man skriver ett bra marknadsföringsnyhetsbrev (jag svarade på två undersökningar om detta ämne!)
 • Vilken är min budgetstrategi som småföretagare
 • Vad är min SEO-strategi som småföretagare
 • Vilken typ av presenter vill jag få av mina barn

Jag tror att det är ganska tydligt att berätta vilka av dessa möjligheter som var för min professionella sida och vilka (eftersom det bara är en) för min mammablogg.

Bland de förfrågningar som levererades till min inkorg tyckte jag att dessa var en perfekt matchning för mina kunskaper och var ett bra tillfälle att reflektera över min egen affärspraxis också.

Även om jag kunde dela mina råd med andra och hjälpa dem att övervinna sina problem, gav jag mig fortfarande en chans att få en bra relevant bakåtlänk – en som skulle vara mest naturlig i min bakåtlänksprofil med tanke på mina specifika intressen.

Frågor om att driva eget företag, budgetering och tidshantering var alla ämnen jag älskar som företagare. Marknadsföringsstrategi för en produktlansering och att publicera ett bra nyhetsbrev var alla områden där jag kan ge förstahandsråd eftersom jag har varit där och gjort det själv.

Du får bilden:

Jag svarade på frågorna där jag hade något hjälpsam och insiktsfull säga.

Utmaningarna jag ställdes inför

Den största utmaningen jag hittade med att bygga HARO-länkar var den tid som krävs för att svara på förfrågningar.

Ibland tog detta mig timmar, och ibland gick undersökningens deadline till och med innan jag hade samlat mina tankar för att komma fram till ett grundligt svar som skulle behöva ingå i artikeln.

Läsa:  Vilken bärbar dator att köpa: det bästa från maj 2024

Om du tycker att det låter frustrerande… ja, det var det.

Det var några ganska bra frågor och intressanta ämnen med potentiellt bra bakåtlänkar som jag inte kunde svara på på grund av tidsbrist, och det var verkligen synd.

Det var då jag insåg att det kunde vara användbart att lägga ut åtminstone några enkätsvar på entreprenad.

På mina egna frågor som jag har skickat tidigare som HARO-reporter har jag ibland sett svar från en medlem av marknadsförings- eller PR-avdelningen som tillhörde VD:n. Med tanke på mängden PR som de sannolikt hanterar dagligen, var det perfekt att lägga ut något sådant här.

Om jag kunde ha litat på att ens en annan person skulle bearbeta enkätsvaren med mig, skulle jag ha skickat mer än nio offerter, det är säkert.

En annan utmaning jag hade var att jag inte stötte på några tydligt angivna frågor om man ska följa bakåtlänken eller inte.

Så det var bara att hålla tummarna och hoppas på tur när artikeln publicerades.

Jag kunde inte heller hitta några relevanta frågor som skulle tillåta mig slutankartext som min webbplats länkades till.

Detta var bara delvis en utmaning. Å andra sidan är det positivt ur ett länkkvalitetsperspektiv för Google, då det definitivt skulle vara en naturlig bakåtlänk.

Men på nackdelen var jag tvungen att be att författaren eller webbmastern skulle länka tillbaka med naturlig, icke-skräp ankartext, eller åtminstone använda mitt fullständiga namn (personligt varumärke) för att länka tillbaka till mig.

Till slut fanns det några veckor där det fanns inget väsentligt eller intressant bland HARO-versionerna som kom in i min inkorg, så de veckorna var helt improduktiva.

Resultat: Inte den “wow”-faktor jag förväntade mig

Heh. Det var ingen rosenträdgård, det är säkert.

Jag fick inget svar eller bekräftelse från alla enkäter jag svarade på, och jag kunde inte hitta mitt svar länkat på webbplatserna för de som inte fick det, så jag antar att de antingen avvisade mitt bidrag. eller har inte publicerat den ännu.

Båda är fullt möjliga. Det händer saker och leveranskalendrar kan ändras!

Du kan se dessa i mitt kalkylblad – alla enkätämnen som slutar med “?” och som jag inte ersatte med URL:en:

Jag har inte fått svar eller bekräftelse på följande frågor:

 • Hur ett “studenttänk” gör mig till en bättre företagare
 • Vilken är min marknadsföringsstrategi innan produktlansering
 • Hur man skapar ett bra marknadsföringsnyhetsbrev (x1)
 • Vilken är min budgetstrategi som småföretagare
 • Vad är min SEO-strategi som småföretagare

Det är summan fem frågor som inte gav resultat.

Men hur är det med resultaten jag fick? Låt oss ta en närmare titt.

Av de nio frågorna jag svarade på gjorde jag det postat med bakåtlänk fem gånger, två nofollow och tre följde (det är en fördelning på 40/60 % – inte illa!).

Det är också värt att notera här att även om jag inte fick svar på en av mina frågor om hur man skriver ett bra marknadsföringsnyhetsbrev, var den andra uppdelad i två artiklar, vilket gav mig två följda bakåtlänkar istället för en.

Så allt var inte dåligt! Allt som allt kan jag inte klaga. Tre följda bakåtlänkar från mina bra hemsidor i min nisch är ingenting värt!

De var också kontextuellt välplacerade.

Här är en från referralrock.com. Du kan se att de har använt nischade nyckelord i ankartexten, följt av mitt fullständiga (produkt)namn i ett citat i journalistik:

I min andra bakåtlänk från referralrock.com är min webbadress länkad som den är, följt av ett citat från min e-post:

Och här är följande bakåtlänk som jag fick till min mammablogg från upjourney.com, med mitt fullständiga (varumärke)namn som ankartext:

Som du kan se gjorde skribenterna mig och mina webbplatser rättvisa.

Strategin var helt enkelt inte så effektiv som jag hade hoppats, och jag ska förklara varför nedan.

Inkommande trafik

Trots min verksamhet har jag inte sett någon inkommande trafik från bakåtlänkarna jag får från HARO till min företagswebbplats (jag har ingen analys inställd för min mammasajt).

Här är en skärmdump av min analys som visar luanaspinetti.com hänvisningstrafik för september och december 2018:

Ingen av de två domänerna jag fick bakåtlänkar från att använda HARO (referralrock.com och ceoblognation.com) dyker upp som hänvisningar under denna tidsperiod, även om bakåtlänkarna publicerades under denna tid och Google har indexerat dem.

Läsa:  Datorövervakningsprogram: Hur det fungerar och dess fördelar

Jag kan se att det är en helt naturlig länk (med naturlig ankartext), den spåras och indexeras, och den kommer från en webbplats med ett snyggt Trust Flow (11) och Citation Flow (21).

Än… inga inkommande klick.

Kanske har läsarna bestämt mig för att jag inte var tillräckligt intressant för att klicka på ankartexten “Frilansbloggare och serietecknare” och besöka min hemsida?

Jag hade lite mer tur här. Serverloggar visar att den här bakåtlänken klickades en gång i november 2018:

Även om jag inte riktigt kommer att göra anspråk på en vinst per klick, hade denna bakåtlänk fortfarande större framgång än de snygga jag fick för min företagswebbplats.

Så nu har jag några fina bakåtlänkar, men (för tillfället) ger de mig inte den trafik jag letar efter.

Övergripande ranking

Min mammas bloggrankning förbättrades lite efter att jag lade upp bakåtlänken.

Min genomsnittliga ranking gick från 75+ till 68,7 på mindre än en månad.

Sammantaget, med tanke på den begränsade mängden bakåtlänkar och inkommande trafik jag lyckades få från HARO till dessa två webbplatser, var det inte så illa.

Använder jag HARO för att bygga länkar?

Slå vad!

Jag hade ett år av att prova HARO. Nu vet jag vad som fungerar och vad som inte fungerar (och du vet också, eftersom du har läst min fallstudie hittills – tack!), och jag kan göra en bättre plan för det nya året.

Intervjubaserad länkbyggande är fortfarande en av mina favoritlänkbyggemetoder. Det är baserat på relationer och att dela expertis med specifika målgrupper, så det kommer att behålla sin plats bland de strategier jag använder.

(Dessutom är det kul!)

Men när det gäller effektivitet är HARO-intervjuer inte det bästa sättet att få bakåtlänkar. Andra metoder baserade på enkel e-postkontakt, som att returnera länkar och föreslå användbara resurser, skulle sannolikt få resultat mycket snabbare.

Rekommendationer

För att förbättra användarupplevelsen nästa gång kommer jag att lägga till några saker i min HARO-länkbyggeplan:

 • Välj två dagar i veckan för att bläddra i HARO-undersökningar
 • Försök att svara på intressanta frågor inom 24 timmar
 • Prioritera stora publikationer framför mindre nischade bloggar
 • Dokumentera varje svar och bakåtlänk
 • Be webbplatser som publicerar mitt innehåll att behålla min data (för nya direkta leads)
 • Bygg professionella relationer med publikationer och redaktörer för att möjliggöra samarbete

Att maximera kraften är nyckeln!

Och att gynna stora sajter framför mindre sajter är ett kriterium jag borde ha haft i åtanke när jag började testa HARO, men jag är ändå glad att jag inte ignorerade nyare sajter eftersom jag vet av erfarenhet att de vanligtvis är mer villiga att tillhandahålla spårad bakåtlänkar.

Jag ska också göra en lapp nästa gång för att påminna mig själv om att kontrollera hur många sociala delningar innehållet på dessa webbplatser får.

Kör bara igenom domänen BuzzSumo få en idé – fler delningar betyder mer inkommande trafik!

Sista tankar om att bygga HARO-länkar

HARO är inte direkt billig som länkbyggningsmetod.

Även om det definitivt saknar monetär aspekt, är det fortfarande mycket tidskrävande att använda det i praktiken för att generera kvalitetsbakåtlänkar.

Du förväntas svara på omröstningar med omtänksamma och hjälpsamma kommentarer – och du vet inte ens om eller när de kommer att publiceras.

Eller om man överhuvudtaget ska följa bakåtlänken.

Så i slutändan, om du inte kan lita på:

 • Marknadsföringsteam
 • Pengar för att lägga ut enkätsvar till någon annan eller
 • Mycket tid på dina händer

…Jag rekommenderar inte denna strategi för snabba bakåtlänkar. Det skulle inte gå snabbt att få dem i alla fall.

Kasta dock inte HARO helt ur din marknadsföringskorg.

HARO är fortfarande bra för att bygga upp rykte och gratis möjligheter att bli omnämnd i viktiga publikationer i din bransch.

Ha inte för höga förhoppningar när det kommer till länkbyggande – det finns så många variabler utanför din kontroll.

Tack för att du läser denna fallstudie. Till din framgång!