Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur du bäst optimerar din webbplats för användarens avsikt

Hur du bäst optimerar din webbplats för användarens avsikt

Kämpar du för att öka din ranking på SERP trots att du arbetar hårt med SEO?

Om ja, kan det vara så att du inte fokuserar tillräckligt mycket på att optimera för användarens avsikt.

Även om Google kan verka som ett komplicerat odjur, är deras huvudsakliga mål i livet att ge de som söker de mest relevanta resultaten för deras frågor.

Det betyder att om du vill att ditt företag ska nå den topplaceringen på sökmotorernas resultatsidor, måste du leverera exakt vad din målgrupp vill ha.

Och för att göra detta måste du förstå deras sökavsikt.

Är du osäker på exakt vad sökavsikten är eller hur du bäst kan optimera ditt innehåll för det?

I guiden nedan får du reda på:

 • Vad användarens avsikt är
 • Varför användarens avsikt är så viktigt
 • Vilka huvudtyperna av sökavsikter är
 • Vilka Google-algoritmer stödjer användarens avsikt
 • Hur Google avgör avsikten med sina sökare
 • Hur man skriver optimerat innehåll för varje typ av sökavsikt

Redo att komma igång?

På bara 7 minuter kommer du att veta allt som finns att veta om sökavsikter och hur du kan tillämpa det på innehållet du skapar.

Vad är sökavsikt?

Sökavsikt, även kallad användaravsikt, är det primära målet som en användare har när han söker efter en fråga i en viss sökmotor. Eller, för att uttrycka det i ännu enklare termer, anledningen till att någon söker på nätet.

Letar de till exempel efter en specifik webbplats? Vill de göra ett köp? Eller kanske de letar efter ett lokalt företag?

Alla dessa sökningar är en del av den övergripande användarresan och genom åren har Google och andra populära sökmotorer lagt ner mycket kraft på att ta reda på hur de bäst kan avgöra användarens avsikt. När allt kommer omkring, precis som du vill göra dina kunder nöjda och konkurrera med andra företag, så är det också sökmotorer.


Varför är sökavsikt viktigt?

Även om tidigare webbplatser fokuserade majoriteten av sina ansträngningar på att optimera sitt innehåll med sökord för att få högre ranking, eftersom Google har flyttat deras uppmärksamhet till användarupplevelse, har sökavsikten blivit mycket viktigare.

Det räcker inte längre att bara integrera relevanta sökord i ditt innehåll och målsidor; du måste nu se till att de matchar sökarnas avsikter.

Läsa:  Hur man skapar en XML-webbplatskarta för en ny webbplats

När det gäller SEO finns det flera anledningar till att sökavsikten är viktig:

 • Du kan uppfylla din publiks behov bättre, vilket leder mer trafik till din webbplats och genererar potentiella kunder av bättre kvalitet.
 • Du kan öka tiden som spenderas på din sida, vilket skickar en positiv signal till Google och höjer din ranking.
 • Du kan positionera dig själv som en auktoritet i din nisch, vilket bygger förtroende och leder till mer högkvalitativ, organisk trafik Organisk söktrafik (kallas ibland naturlig eller obetald sökning) är den trafik som drivs till en webbplats på grund av obetald placering på en sökmotor resultatsida. till din webbplats.
 • Du kan öka varumärkesmedvetenheten vilket leder till fler konverteringar senare.

Vilka är de fyra huvudtyperna av sökavsikter?

Nu när du har en bättre förståelse för varför sökavsikt är viktig för SEO, är det dags att ta reda på de olika typerna av sökavsikter.

1. Informationssök avsikt

Informationssökningar är den absolut vanligaste typen av sökningar som görs på Google och andra sökmotorer som Bing och Yahoo. Dessa sökningar har vanligtvis stora sökvolymer eftersom människor ständigt letar efter information online.

Exempel på sökningar med informationssökning är:

 • Hur man gör en kopp kaffe
 • Varför fungerar inte min luftkonditioneringsenhet?
 • När är den bästa tiden att åka på semester med barn?

Dessa typer av sökningar äger rum i sökningens upptäcktsfas och sökare letar efter innehållsrika sidor som ger dem detaljerade svar på sina frågor. Innehållet som krävs för informationssökningar måste vara tydligt och lätt att skumma.

2. Navigerande sökavsikt

Personer med navigeringsavsikter vill besöka en specifik webbplats, så den här typen av avsikt är bara användbar om de som söker aktivt letar efter din webbplats.

Exempel på sökningar med navigeringssökavsikt är:

 • Facebook
 • Google Analytics
 • Pottery Lada

Så om någon specifikt vill besöka Facebook-webbplatsen kommer de att skriva Facebook i sökfältet.

3. Transaktionell sökavsikt

Denna typ av sökavsikt hänvisar till användare som söker i syfte att köpa något och är sökmarknadsföringens heliga graal. Att utveckla dina målsidor och PPC-annonser kring sökord med transaktionsavsikt kan resultera i bra avkastning på investeringen.

Exempel på sökningar med transaktionell sökning är:

 • Köp iPhone 12 Pro
 • Gammal marinkupong
 • DoorDash kampanjkod

Kommersiell undersökningsuppsåt

Denna typ av sökning avser personer som har för avsikt att köpa inom en snar framtid och som vill använda webben för att göra research innan de fattar ett slutgiltigt beslut.

Exempel på sökningar med kommersiell undersökning är:

 • Vilken iPhone är bäst?
 • Vilket WordPress-plugin är det mest användbara?
 • Vilken är den billigaste tvättmaskinen?
Läsa:  6 strategier för att sluta tappa kunder från din e-handel

Genom att använda kommersiella avsiktsbaserade sökord kan du driva riktad trafik till din webbplats vilket i slutändan resulterar i mer försäljning och intäkter.

Vilka Google-algoritmer stöder användaravsikter?

Det finns flera Google-algoritmer som stödjer användningen av användarens avsikt som riktmärke för högkvalitativt innehåll som är värt att rankas. Dessa inkluderar:

 • Detta introducerades 2011 och utformades för att skanna webbplatser efter kvalitetsinnehåll och identifiera webbplatser som innehöll tunt innehåll av dålig kvalitet.
 • Denna algoritm letar efter sammanhang i sökfrågor så att Google kan leverera mer exakta sökresultat.
 • Denna algoritm lanserades 2014 och låter Google matcha sökresultat till en användares plats och fokuserar på att hitta de mest användbara lokala sökresultaten.

Hur bestämmer Google användarnas sökavsikt?

Som nämnts kort ovan, är Google dedikerade till att ta reda på varför deras sökare gör en viss sökning så att de kan förse dem med den bästa lösningen på deras frågor.

Men ibland kan det vara svårt att veta vad en sökare vill ha av sin sökning. Om någon till exempel skriver in “trädgårdsskjul” på Google, kan de leta efter att köpa en friggebod, de kan leta efter information om trädgårdsskjul, eller så kan de försöka hitta en friggebod i sitt närområde.

Så, hur kommer Google fram till vad de vill ha?

I genomsnitt använder de som söker tre ord för att förklara vad de vill ha från en sökmotor, och Google måste dechiffrera deras avsikt utifrån detta. Till exempel, ord som “köp”, “försäljning”, “deal” och “kupong” anger alla transaktionsavsikter, medan fraser som “hur man” signalerar informationsavsikt.

Googles algoritm har också andra sätt att bestämma avsikt, vilket vanligtvis innebär att tolka frågorna enligt en serie kategorier:

 • Vanliga tolkningar. Om en fråga har flera tolkningar, som alla är antingen vanliga eller populära, kommer Google att täcka alla baser genom att ge den som söker ett antal olika resultat.
 • Dominerande tolkningar. Det här är frågor där de flesta användare menar samma sak så att tolkningen kan vara tydlig från början.
 • Mindre tolkningar. Dessa sökningar har mindre vanliga eller igenkännbara tolkningar, men Google kan ofta tolka dem med hjälp av platsdata.
 • Gör, vet, gå. Det här är en serie koncept som hjälper Google att förstå vad en användare försöker uppnå i aktiva termer och som gör det möjligt för dem att tillhandahålla den mest relevanta informationen.

Google övervakar nu också noggrant vad mobilsökning kan avslöja om sökavsikter, där mobilen vanligtvis fungerar som startpunkten i en sökares köpresa.

Läsa:  9 exempel på startsida och hur man gör en

Hur man optimerar innehåll för varje typ av sökavsikt

När du optimerar ditt innehåll för sökavsikt bör du alltid börja med att optimera ditt befintliga innehåll först och sedan gå vidare till att skapa helt nytt innehåll som matchar sökarens avsikt.

Under detta skede kan det vara en bra idé att kolla in dina konkurrenters sajter och se vilken typ av innehåll de har skrivit och hur det presterar på SERP. Detta kan användas som ett riktmärke för framtida innehåll men gör ditt innehåll 100 % äkta eftersom du inte vill bli anklagad för plagiat.

Du kanske också vill genomföra en innehållsgapanalys för att identifiera inte bara några saknade sökord utan också områden där du kan optimera ytterligare för sökavsikter.


Informationsinnehåll

För att skapa innehåll för sökare med informationssyfte måste du först optimera dina rubriker med ord som:

 • Hur
 • En ultimat guide till
 • # Sätt att

Låt oss till exempel säga att du säljer begagnade iPhones, du kanske vill tillhandahålla innehåll om hur man köper en begagnad telefon eller vilka fördelarna är med att köpa en begagnad telefon. Andra idéer inkluderar hur man tar hand om en begagnad telefon och en guide för att sälja en begagnad telefon.

Några av de bästa formaten för informativa blogginlägg inkluderar:

 • Listister
 • Topptips
 • Hur-till-videor
 • Infografik
 • Steg-för-steg-guider

Ett annat sätt att säkerställa att du rankar högt för informationssökningar är att inkludera så mycket relevant information som möjligt. Svara till exempel på flera frågor i din blogg som relaterar till den första sökfrågan. Detta kommer inte bara att ge ett mervärde för läsaren utan kommer också att ses positivt av Google och kan leda till att du får din webbsida med i avsnittet Rich Snippets på Google.

Navigationsinnehåll

Eftersom navigeringssökningar innehåller antingen varumärken eller namn på specifika produkter eller tjänster som den som söker redan är bekant med, är det inte troligt att du rankar för navigeringstermer om inte användaren specifikt letar efter din webbplats.

Med det sagt, för att maximera dina chanser att rankas för sökningar med navigeringsavsikt, bör du prioritera följande typer av innehåll för att underlätta din synlighet:

 • Målsidor
 • Produktdemonstrationer
 • Fallstudier
 • Produktsidor
 • Tjänster sidor
 • Webbseminarier
 • E-böcker

Transaktionell och kommersiell avsikt

Som förklarats tidigare är transaktionsavsikt den typ av avsikt som visar att en sökare är redo att göra ett köp eller slutföra en viss uppgift, som att registrera sig för en e-postprenumerationstjänst eller boka en demo.

Transaktionsfrågor kommer sannolikt att leverera avkastning på investeringen både genom organiska och betalda kanaler, så du måste se till att du optimerar inte bara dina transaktionssidor utan även prissidor, registreringssidor och bloggartiklar.

Läsa:  10 bästa restaurangteman för WordPress 2024

Transaktionssökord som du kanske vill inkludera naturligt i ditt innehåll inkluderar:

 • köpa
 • Var man kan köpa
 • Inköp
 • Boka
 • Erbjudanden
 • Erbjudanden
 • Till salu
 • Ladda ner
 • Beställa

Om du är ett lokalt företag är lokal SEOLocal SEO processen att optimera din webbplats för att rankas på första sidan på Google för en sökterm och geografisk plats som är relevant för ditt företag. är avgörande för transaktionsfrågor eftersom vissa sökare kanske letar efter någonstans att köpa en produkt eller använda en tjänst lokalt.

Du måste också alltid inkludera tydliga CTA (uppmaning) när du skapar innehåll för transaktionsfrågor eftersom du riktar in dig på användare i slutet av försäljningstratten. Försök dessutom att göra transaktionsprocessen så enkel och smidig som möjligt eftersom detta kommer att resultera i ett maximalt antal konverteringar.

Slutsats

Du kan inte träna bra SEO utan att överväga sökavsikten. När allt kommer omkring, hur kan du förvänta dig att Google ska ranka din webbplats högt på SERP om du inte tillhandahåller relevant innehåll till deras användare?

Sökintention handlar i slutändan om att engagera sig med din målgrupp och erbjuda dem det de behöver i rätt format. När det gäller att optimera ditt innehåll för användarnas avsikt måste du komma ihåg att täcka alla baser och inte enbart fokusera på transaktionsfrågor, hur frestande detta än kan vara.

Som nämnts i början av guiden är informationssökfrågor den överlägset mest dominerande söktypen. Därför, om du vill imponera på Google och locka kunder till din webbplats, bör du fokusera merparten av dina ansträngningar på att skapa detta informationsinnehåll.

Kom ihåg att SEO och sökordsforskning Sökordsforskning hjälper webbplatser att hitta de bästa sökorden för att driva trafik och synlighet. Denna forskning stöds av ett antal kraftfulla webbaserade verktyg, de bästa av dem har vi listat här. bör fortfarande vara grunden på vilken du bygger innehållet för din webbplats, men genom att skriva för att uppfylla användarnas avsikt kan du skapa meningsfullt innehåll som får din målgrupp att komma tillbaka för mer.

Dessutom hjälper det att berätta för Google och andra sökmotorer att du har skapat högkvalitativt, relevant innehåll som är värt att flytta uppåt i SERP.