Vill du lära dig hur du snabbar upp din WordPress-webbplats? Kanske går din WooCommerce e-handelsbutik långsamt och du vet inte hur du fixar det.
Hastigheten på din webbplats är lätt att förbise när du har så många saker att fokusera på. Du har innehåll att skriva och produkter att sälja.
Men vad du kanske inte inser är att laddningshastigheten på din webbplats direkt kan påverka resultatet för ditt företag, dina kunders upplevelse och i slutändan hur mycket pengar du tjänar.
Men det finns ingen anledning att oroa sig. Vi har WordPress-hastighetsoptimering som behandlas i den här artikeln, och i slutet vet du exakt hur du snabbar upp din WordPress-webbplats med bara en handfull enkla steg.
Innan vi börjar, här är stegen vi kommer att täcka:
Låt oss börja
Varför det är viktigt att snabba upp din WordPress-webbplats
När vi spenderar mer av vårt tidskrävande innehåll har vår uppmärksamhetsförmåga minskat avsevärt. Vi letar ständigt efter nästa godbit av information, dröjer bara några sekunder innan vi går vidare till nästa sak.
Som webbplatsägare betyder det att du knappt har någon tid alls att fånga folks uppmärksamhet och övertyga dem om att stanna kvar på din webbplats.
Om din webbplats läses in långsamt kan folk till och med lämna din webbplats innan den laddas, vilket kan resultera i lägre konverteringsfrekvens och högre avvisningsfrekvens. Vad detta betyder är att dålig webbplatsprestanda kan leda till att man förlorar människor som kan köpa dina produkter eller registrera sig för din e-postlista.
Dessutom har majoriteten av sökmotorer som Google börjat agera mot långsammare webbplatser genom att pressa dem längre ner i sökresultaten, vilket betyder ännu mindre trafik.
Så om du verkligen vill öka din webbplatsintäkter, trafik och prenumeranter måste du snabba upp din WordPress-webbplats och förbättra din WordPress-prestanda.
Kontrollera hastighetsmätningarna för din WordPress-webbplats
Innan du börjar göra något med din webbplatshastighet bör du ta reda på vad hastigheten är för tillfället. På så sätt kan du jämföra det med ett annat test när du har gjort din webbplats snabbare och notera förbättringarna.
Ett superenkelt sätt att testa din webbplatshastighet är att använda IsItWP:s WordPress hastighetstestverktyg. Det är ett helt gratis verktyg som låter dig fastställa hastigheten på din webbplats.
Du kan också använda verktyget Google Pagespeed Insights, GTMetrix eller Pingdom för att testa dina grundläggande webbviktigheter. Verktygen testar webbserverns svarstider för HTTP-förfrågningar (och HTTPS) på stationära och mobila enheter. Du kommer också att se förslag på hur du kan förbättra din webbplatshastighet, till exempel:
- Webbläsarens cachelagring
- Minimera omdirigeringar
- Bildoptimering
- Minifiering av HTML- och CSS-filer
- Och mer.
När du har dina resultat skriv ner dem eller ta en skärmdump för framtida referens.
I allmänhet är en anständig WordPress-webbplatshastighet under 2 sekunder. Men om du kan göra det ännu några millisekunder snabbare kommer det att göra stor skillnad.
Innan vi går vidare, vad gör egentligen din WordPress-webbplats så långsam? Det kommer vi att upptäcka härnäst!
Varför är din WordPress-webbplats så långsam?
En av de användbara sakerna med att köra ett hastighetstest är att resultaten kommer att ge dig några förslag på hur du gör WordPress snabbare. Detta i sin tur hjälper dig att identifiera vad som gjorde det långsamt i första hand.
Problemet är att många av dessa förslag är tekniska och inte lätta att förstå för nybörjare. Vad sägs om att vi tittar på vad som kan göra din webbplats långsammare i språket som alla kan förstå?
De främsta anledningarna till att din webbplats är långsam kan vara:
- webbhotell – En värdserver som inte är korrekt konfigurerad kan påverka din webbplatshastighet. Dessutom kan stora filer och uppblåsthet konsumera serverresurser och sakta ner din webbplats.
- WordPress-inställning – Helst bör din WordPress-webbplats visa cachade sidor, annars kan den överbelasta din server vilket resulterar i krascher eller långsammare hastigheter.
- Externa skript – Skript som teckensnittsladdare, Google Analytics, annonser och Javascript-filer
- Sidstorlekar – Vanligtvis syftar detta på storleken på bilder på din webbplats som inte är korrekt optimerade för webben.
- Plugins av dålig kvalitet – WordPress-plugins med dålig kod kan sakta ner din webbplats drifttid och utsätta den för risk för ett säkerhetsintrång.
Så nu vet vi vad som kan göra att din webbplats blir långsammare än vanligt, det är dags att ta reda på vad du kan göra åt det.
Hur du gör din WordPress-webbplats snabbare
Du kanske tycker att det är svårt att göra din WordPress-webbplats snabbare. Men sanningen är att stegen för att få en snabbare webbplats faktiskt är ganska enkla. Nyckeln är att veta vilka åtgärder som ska vidtas.
Lyckligtvis har vi de viktigaste sätten att snabba upp din WordPress-webbplats som förklaras i detalj nedan. Och oroa dig inte, det finns inget komplicerat tekniskt tal!
1. Installera en Caching-plugin
Grejen med WordPress-sidor är att de är anpassningsbara och sätts ihop direkt när någon besöker ditt webbinlägg eller dina sidor.
WordPress behöver köra en speciell process för att hitta den information som behövs och för att få ihop allt för din besökare. Men den processen har många steg, och om det är mer än 1 person som besöker åt gången kan det sakta ner din webbplats.
Att använda ett caching-plugin kan ta bort några av dessa steg och påskynda saker och ting för din webbplats.
Caching fungerar genom att göra en kopia av en webbsida efter första gången den laddas och sedan visar den versionen för varje besökare efter det.
Det finns många WordPress-cache-plugins av god kvalitet tillgängliga, varav många kan du hitta i den här guiden. Dessutom är det inte så svårt att installera ett caching-plugin, vilket framhålls i den här guiden installera WP Super Cache. Du kanske också gillar W3 Total Cache som ett alternativt gratis plugin med funktionalitet.
Du kanske upptäcker att många webbhotell erbjuder caching, vilket tar bort behovet av att använda ett plugin. Och om du har hanterat WordPress-värd, behöver du inte göra någonting eftersom cachelagring är inbyggt och aktiverat som standard.
2. Optimera bilder i WordPress
Det går inte att förneka att bilder är en viktig del av alla webbplatser. Du kan ha rubrikbilder, utvalda bilder i blogginlägg och mer. Men om de inte är optimerade ordentligt för webben kan de vara en av de viktigaste anledningarna till att din webbplats går långsamt.
När du tar en bild från din telefon, kamera eller bildwebbplats kan filstorlekarna vara ganska stora. Och om du laddar upp dem till din webbplats utan att redigera dem för webben kan det lägga en betydande börda på din webbplatshastighet.
Det bästa du kan göra är att redigera och ändra storlek på dina bilder innan du lägger till dem i ditt WordPress-mediebibliotek. Du bör också välja rätt filtyp. Vanligtvis är detta antingen en JPEG eller PNG.
A PNG bildformatet är inte komprimerat, vilket innebär att bilddata inte har gjorts mindre. När du komprimerar en bild förlorar den en del av dessa data. Därför kommer en okomprimerad bild att vara av högre kvalitet men en större filstorlek som en konsekvens.
Å andra sidan, a JPEG är en komprimerad bild som minskar bildkvaliteten vilket resulterar i en mindre filstorlek.
För att göra det lättare att välja mellan de två bör du helst använda en JPEG för bilder med mycket färg och detaljer och en PNG för enklare bilder eller de med en transparent bakgrund.
För att redigera dina bilder kan du använda bildredigeringsprogram som PhotoShop och GIMP, och du kan lära dig allt om att optimera bilder för webbprestanda i den här guiden. Du kan också redigera och ändra storlek på bilder i WordPress, vilket vi visar hur du gör här.
Alternativt kan du använda plugins för bildoptimering som Smush för att justera dina bilder.
3. Håll WordPress uppdaterat
Något som nya webbplatsägare kanske inte ser som viktigt är att hålla sin installation av WordPress uppdaterad tillsammans med alla WordPress-plugins och teman.
WordPress uppdateras ofta för att lägga till nya funktioner, åtgärda säkerhetsproblem och åtgärda buggar. Så som webbplatsägare ligger det i ditt bästa intresse att hålla allt uppdaterat. Att inte göra det kan göra din webbplats långsam och utsätta den för säkerhetshot.
Du kan lära dig alla detaljer om varför du bör använd den senaste versionen av WordPress här.
4. Optimera processer som körs i bakgrunden
Det finns vanligtvis processer som körs i bakgrunden på en WordPress-webbplats. Några av dessa schemalagda uppgifter inkluderar processer som:
- Säkerhetskopieringar utförda av ett WordPress-plugin.
- Publicerar schemalagda inlägg.
- Söker automatiskt efter uppdateringar.
- Sökrobotar och sökmotorer som hämtar innehåll.
Enkla uppgifter som att leta efter uppdateringar och schemalägga inlägg kommer inte att ha någon större inverkan på din webbplatshastighet. Men backend-uppgifter som säkerhetskopiering och genomsökning av sökmotorer kan sakta ner din WordPress-webbplats.
För att bekämpa detta, se till att ditt backup-plugin körs med låg trafiktid och justera hur ofta dina data säkerhetskopieras.
Du kan till exempel köra säkerhetskopior varje kväll 7 dagar i veckan när du bara publicerar nytt innehåll på en tisdag och onsdag morgon. Detta gör de extra säkerhetskopiorna onödiga.
När det gäller att din webbplats genomsöks ofta bör du hålla ett öga på detta i Google Search Console. Detta beror på att genomsökningar som resulterar i fel kan göra din webbplats långsammare.
Om du inte är säker på hur du använder Google Search Consoleden här guiden visar dig allt du behöver veta.
5. Använd inläggsutdrag på din hemsida/arkiv
När det kommer till dina blogginlägg visar WordPress hela innehållet på din hemsida och arkiv som standard. Det betyder att din hemsida och andra sidor som kategorier och taggar laddas långsammare.
Om du visar dina fullständiga blogginlägg på hemsidan blir det dessutom mindre sannolikt att besökare klickar sig vidare till den faktiska artikeln. Detta kan minska hur länge de stannar på din webbplats och dina totala sidvisningar.
För att snabba upp din sidas laddningstider kan du ha din webbplats visa ett utdrag istället för ett fullständigt inlägg i WordPress.
För att göra detta, gå till Inställningar » Läsa i din WordPress-instrumentpanel, och bredvid där det står För varje inlägg i ett flöde, inkludera klicka på alternativet Sammanfattning.
Det är också en bra idé att avmarkera alternativet pingbacks och trackbacks i dina WordPress-inställningar.
6. Använd ett Content Delivery Network (CDN)
Att använda ett CDN som Cloudflare för din webbplats kan påskynda WordPress laddningstider för alla dina besökare var de än surfar ifrån.
Ett CDN är en samling servrar över hela världen som lagrar statiska filer som används för att skapa din webbplats.
Detta inkluderar filer som inte ändras, som:
Som skiljer sig från dina dynamiska WordPress-sidor, som vi förklarade tidigare.
När någon besöker din webbplats när ett CDN finns på plats, visas statiska filer från vilket datacenter som ligger närmast dem. Och det kommer att påskynda din webbhotellserver genom att göra mycket av det hårda arbetet för den.
För förslag på bästa WordPress CDN-tjänsterta en titt på den här detaljerade guiden.
7. Värd för ljud-/videofiler någon annanstans
Även om det är möjligt att ladda upp dina ljud- och videofiler till WordPress, är det inte en bra idé att göra det eftersom det kan äta upp din värdbandbredd. Att använda mycket bandbredd kan kosta dig mycket i överskottsavgifter, och vissa värdföretag kan till och med stänga av dig som ett resultat.
Utöver detta kan värd för ljud- och videofiler på WordPress öka storleken på dina säkerhetskopior avsevärt, vilket gör det svårare att återställa din webbplats om du behöver.
Ett alternativ är att vara värd för din video och ditt ljud på tjänster som YouTube och SoundCloud, etc., och låta dem axla bandbredden åt dig.
På så sätt kan du enkelt bädda in videor i WordPress utan att behöva offra dina sidhastigheter.
Att ha många kommentarer på din WordPress-webbplats är ett bra sätt att visa att du har en aktiv och engagerad publik. Men att visa alla dessa kommentarer kan göra din webbplats långsammare.
Den goda nyheten är att det finns en lösning direkt inom WordPress för att bekämpa det.
Allt du behöver göra är att gå till Inställningar » Diskussion från din WordPress-instrumentpanel och markera helt enkelt rutan bredvid där det står Dela upp kommentarer på sidor.
9. Använd ett hastighetsoptimerat WordPress-tema
Hastighet är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett WordPress-tema för din webbplats. Det är frestande att välja den snyggaste designen med alla snygga funktioner du kan hitta. Men sanningen är att många av de imponerande designerna är dåligt kodade och kommer att få din webbplats att gå väldigt långsamt.
När du väljer ett WordPress-tema är det enkelt oftast bäst. När allt kommer omkring behöver du förmodligen inte alla dessa detaljerade layouter och flashiga animationer. Och om du gör det kan du lägga till dem senare.
Välj ett WordPress-tema av hög kvalitet från en premium-temabutik som:
Alla dessa butiker erbjuder välkodade teman som är både vackert designade och optimerade för hastighet.
Innan du ändrar ditt WordPress-tema är det viktigt att veta hur du gör om din webbplats utan att förlora SEO, vilket vi förklarar i sin helhet här.
10. Använd snabbare WordPress-plugins
Samma problem uppstår även med WordPress-plugins. Många plugins är uppsvällda med onödiga funktioner och kod som är dåligt skriven, vilket alla bidrar till att sakta ner din webbplats och påverka sidhastigheterna.
För att ta reda på om ett plugin kommer att skada din webbplatshastighet, kör ett sidhastighetstest både före och efter installation av ett plugin. På så sätt kan du jämföra vad effekten blir.
Vi publicerar ofta presentationer av de bästa WordPress-plugins på marknaden. Och för att hjälpa dig göra ett välgrundat val ser vi alltid till att vi är särskilt uppmärksamma på följande aspekter:
- Enkel användning.
- Användarupplevelse.
- Plugin prestanda.
- Kodkvalitet.
För vår senaste presentation av de bästa WordPress-plugins, kolla in den här artikeln.
11. Förvandla långa blogginlägg till sidor
Det är ofta så att ju längre och mer detaljerade dina blogginlägg är, desto högre rankas de i sökmotorerna. Men långa artiklar med många bilder kan faktiskt skada din sidas laddningstid.
En väg runt detta är att dela upp dina WordPress-inlägg på flera sidor så att allt inte visas på ett ställe.
Tack och lov finns det ett enkelt sätt att göra detta i WordPress. Allt du behöver göra är att lägga till följande tagg i en artikel där du vill dela den:
Du kan upprepa detta igen för att få fler sidor för just det inlägget.
Alternativt, varför inte överväga att dela upp längre artiklar i en serie med flera delar? På så sätt kan du publicera kortare blogginlägg oftare utan att skada dina sidhastigheter.
12. Optimera din WordPress-databas
Chansen är stor att om du har haft din WordPress-webbplats ett tag kommer databasen att ha en mängd information som du inte längre behöver behålla. Att ta bort denna information kan förbättra din webbplats prestanda en hel del.
De WP-Sweep plugin är ett gratis och enkelt sätt att optimera din WordPress-databas. Det låter dig enkelt rensa bort slängda inlägg och oanvända taggar och utföra databasoptimering med några få klick.
13. Begränsa efterrevisioner
Medan vi är på ämnet att rensa upp oönskad information i WordPress, är postrevisioner ett annat område som vanligtvis förbises. Och postrevisioner tenderar att ta upp utrymme i din databas också.
Dessutom tror vissa WordPress-användare att postrevisioner kan påverka databasfrågor som körs av vissa plugins. Om plugin-programmet inte utesluter revisioner kan det sakta ner din webbplats genom att titta igenom revisioner utan att behöva göra det.
Det är ganska enkelt att begränsa hur många revisioner WordPress behåller av varje inlägg. Allt du behöver göra är att lägga till denna enda kodrad till din wp-config.php-fil:
define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 4 );
Om du inte är bekväm med att redigera dina webbplatsfiler själv, be din webbplatsutvecklare att göra detta åt dig.
När den har implementerats begränsar den här koden antalet artiklar och sidrevisioner till 4, vilket kasserar alla äldre automatiskt.
14. Förhindra Hotlinking
Ett garanterat tecken på att du skapar kvalitetsinnehåll är att någon förr eller senare kommer att stjäla det. Det här kan verka smickrande, men det skadar ditt rykte och förbiser allt det hårda arbete du har gjort.
Tyvärr är ett av sätten som människor gör detta genom att visa en av dina bilder på sin egen webbplats genom att länka till din originalbild, allt utan att ladda upp den till sina egna servrar. Genom att göra detta stjäl dessa människor din bandbredd, och du får inte någon av trafiken att visa för det.
För att blockera personer från att hotlänka till bilderna på din webbplats, lägg till den här koden till din .htaccess-fil:
#disable hotlinking av bilder med förbjudna eller anpassade bildalternativ RewriteEngine på RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?seedprod.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www.)?google.com [NC]
RewriteRule .(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
Och se till att ändra seedprod.com till din egen domän namn.
15. Använd Lazy Loading
Som vi nämnde tidigare i den här artikeln kan det dramatiskt påverka hur snabbt din WordPress-webbplats laddas och dess prestanda att ha många bilder i dina inlägg och sidor.
Detsamma kan sägas om webbplatser som är mediatunga i allmänhet. Så om du har en webbplats som är beroende av många videoinbäddningar och fotogallerier kan du dra nytta av att använda lazy loading.
Lazy loading fungerar genom att bara ladda ner de bilder som är synliga på skärmen istället för att ladda ner alla på en gång. Alla andra videoinbäddningar och bilder ersätts med en platshållare tills du rullar ner på sidan för att se dem.
Det är inte bara bilder du kan ladda in på lata, heller. Du kan också lata ladda följande funktioner:
- videoklipp
- Kommentarer
- Gravatarer
- Iframes
För att lata ladda dina bilder, videor och iframes, Lazy Load plugin av WP Rocket är ett gediget val. Du kan också läsa igenom denna guide för att lär dig hur du lata laddar kommentarer.
16. Uppgradera till den senaste PHP-versionen
Du kanske redan vet detta, men det huvudsakliga programmeringsspråket för WordPress är PHP. Detta språk är serversidan vilket betyder att det är installerat och kört på din värdserver.
Alla bra WordPress-värdföretag kommer att använda den senaste, mest stabila versionen av PHP på sina servrar. Men det är säkert möjligt att din värd använder en äldre version.
Den senaste versionen av PHP är dubbelt så snabb som de tidigare, vilket är en enorm ökning av prestandan på din webbplats om du drar nytta av den.
Om du inte är säker på vilken version av PHP som din webbplats använder kan du ta reda på det genom att installera Information om versionen plugin. När du har aktiverat plugin-programmet kommer det att visa din webbplats PHP-version i sidfoten på din WordPress-instrumentpanel.
Om din webbplats använder en äldre version av PHP kan du be din webbhotell att uppgradera den åt dig. Om det visar sig att de inte kan göra det kan det vara dags att hoppa på skeppet och leta efter en ny WordPress värdföretag.
17. Aktivera GZIP-komprimering
GZIP är en komprimeringsmetod som många webbplatsägare använder för att skicka filer över internet. Det kan minska filstorlekarna med cirka 70 % och tar mindre tid än andra komprimeringsmetoder
Många hastighetsoptimeringsplugins som WPRocket inkluderar GZIP-komprimering som en del av deras verktygsuppsättning. Men om din webbplats finns på en Apache-server kan du aktivera GZIP-komprimering manuellt genom att lägga till den här koden i din .htaccess-fil:
18. Förminska CSS- och JavaScript-filstorlekar
CSS och JavaScript är en stor del av din webbplats. Ändå skickas dessa filer från din webbserver till en webbläsare varje gång besökare laddar en sida. Som sådan, ju mindre dessa filer är desto snabbare kommer dina sidor att laddas.
För att göra detta kan du använda ett gratis WordPress-plugin som t.ex Autooptimera som skannar dina CSS- och JavaScript-filer och krymper dem.
Och det är det, gott folk!
Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att lära dig hur du snabbar upp din WordPress-webbplats. Nu återstår bara att omsätta dessa enkla steg i praktiken så att du kan få en snabbare webbplats och dra nytta av alla dessa extra besökare.
Och visste du att din webbplats hastighet kan spela en roll för att människor överger din webbplats? Du kan lära dig allt om att lämna varukorg här.
Om du gillade den här artikeln, följ oss gärna vidare Twitter och Facebook för fler tutorials som denna.
Stacey har skrivit om WordPress och digital marknadsföring i över 10 år och om andra ämnen mycket längre. Vid sidan av detta är hon fascinerad av webbdesign, användarupplevelse och SEO.