Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur fungerar SEO A/B-testning? Den ultimata guiden för nybörjare

 Hur fungerar SEO A/B-testning? Den ultimata guiden för nybörjare

Som med allt annat i affärsvärlden, oavsett om detta är en ny produktlinje, en ny SEO-kampanj eller en ny process, spelar testning en avgörande roll för framgångsrika resultat. Utan att först genomföra dessa tester riskerar du att förlora investeringar och värdefull tid. Detta är något du inte har råd att göra med dina SEO-kampanjer. Att känna till dina användare och hur de interagerar med din webbplats är avgörande, och det är här SEO-testning passar på plats.

Men innan du dyker in i hur du kan använda SEO-tester är det först viktigt att förstå vad det är.

Vad är SEO-testning?

SEO-testning innebär att mäta och utvärdera alla ändringar som du gör på en viss sida eller din webbplats. Dessa resultat kan hjälpa dig att ta dig uppåt i rankingen och börja köra om dina konkurrenter. När du startar dina tester kommer termen A/B-testning troligen att kastas runt. Även känd som split-testing, A/B-testning är en populär typ av testning som många människor använder för att utnyttja mest data, men att använda detta för SEO-metoder, som att testa en SEO-målsida, är inte alltid det bästa tillvägagångssättet. Istället måste du få ut det mesta av SEO A/B-tester, som vi kommer att utforska nedan.

A/B-testning VS. SEO A/B-testning

A/B-testning går kort sagt ut på att ändra olika element på din webbplats. När du har gjort dessa små ändringar på en sida kommer du att jämföra den med originalet och testa den med en publik för att se vilken version som har konverterats till en högre takt.

Vid testning blir originalsidan variant A, och den nya testsidan blir variant B. Du kan skapa fler variantsidor om du vill, men att hålla sig till variant A och B är lättare som nybörjare. Det låter dig experimentera, i princip. Du kan se vad som fungerar för att öka konverteringen En konvertering är ett önskvärt resultat på en webbplats som leder till en åtgärd som att slutföra en beställning, fylla i ett formulär eller helt enkelt klicka på en länk. priser och användarupplevelse och vad som inte är det, och gör sedan ändringar. När du testar dessa sidor kommer du ofta att skapa olika webbadresser för att enkelt leda användare till den sida du vill ha.

Att utföra A/B-tester i SEO är annorlunda eftersom traditionella A/B-tester inte fungerar för SEO-ändamål. Faktum är att det sista du bör göra är att skapa två olika versioner av dina sidor och dirigera användare till de två webbplatserna för att se vilken som rankas bra och erbjuder bra konvertering. Varför? Mycket enkelt är GooglebotGooglebot en sökrobot. Den följer länkar och indexerar sidor för sökmotorer för att göra det lättare för användare att hitta det de letar efter. kommer inte att ta alltför snällt att se nästan identiska dubbletter av din webbplats. Därför, istället för att ta det användarorienterade tillvägagångssättet, kan du göra en av två saker:

Statistisk A/B-testning

Detta innebär att dela sidor som har samma (eller mycket liknande) layouter och placera dem i en kontrollgrupp. Genom att fokusera på gruppansatsen och med din valda testmetod kan du göra ändringar i den grupp av sidor du vill testa. Du kommer sedan att uppskatta resultatet efter en viss tid. Det här är en mycket komplicerad process som kräver massor av resurser, och om du vill gå den här vägen måste du koppla ihop dig med experter.


Utför tester före och efter

Du kommer att börja mäta din trafik eller klickfrekvenser (vad du än vill mäta) innan du gör några ändringar. Du gör detta under en viss tid. Sedan kan du göra dina ändringar; du måste spåra dessa under samma tid som du gjorde på din ursprungliga sida. Under denna angivna tid kommer du att analysera och övervaka om variant sida B (den uppdaterade sidan) till exempel ger bra resultat för dina visningar, klickningar, rankning eller omvandlingar. Detta är dock särskilt svårt att genomföra för SEO-ändamål. Det är otroligt svårt att veta om resultaten beror på de ändringar du har gjort eller om det var en förändring i algoritmuppdateringen, din publik eller marknaden i allmänhet.

Båda dessa metoder kommer att ta tid och resurser, och så du kanske undrar, är detta ens värt det? Det korta svaret är absolut.

Varför A/B-testning är viktigt

De flesta företag väljer att genomföra SEO-splittestning eftersom de vill säkerställa att de har störst framgång i sina kampanjer när de lanseras, som att öka trafiken och öka sin ranking på sökmotorerna. Om ett företag inte ser mycket trafik på väg, snarare än att helt ändra sin webbplats och eventuellt ta bort innehåll, SEO-element och design som fungerade till deras fördel, kan de utföra dessa tester.

Läsa:  De 10 väsentliga diagrammen och diagrammen för BA

Om du skulle gå vidare och göra ändringar över hela din webbplats är detta inte bara en enorm investering, utan du riskerar att det inte ens fungerar. Du kan hälla pengar på dessa förändringar baserat på en typ av SEO-strategi bara för att upptäcka att du har genomfört ändringar som fortfarande inte fungerar. Därför kan SEO A/B-testning spara tid och pengar.

Det är också viktigt att förstå att i digital marknadsföring är experiment och testning en viktig komponent i branschen, och om du vill ha en framgångsrik SEO-kampanj måste du vara villig att göra ändringar för att tillgodose algoritmuppdateringar. Google, i synnerhet, har en lång historia av uppdateringar och kommer att släppa flera ändringar av sina algoritmuppdateringar dagligen. Men med A/B-testning kan du ge mer skydd för din webbplats, eftersom du tydligt kan se vilka delar av din webbplats som kommer att påverkas av de nya uppdateringarna och vad du behöver ändra, snarare än att vänta.

Nu när du vet vad SEO A/B-tester är och varför det är viktigt, är det dags att dyka in i hur du kan genomföra framgångsrika tester.

Hur man genomför framgångsrika A/B-tester

Innan du gör något annat måste du tänka på syftet med A/B-testning. Vad hoppas du få ut av det till exempel? Du måste göra detta varje gång du gör ett A/B-test. Den behöver inte vara särskilt lång. Det räcker faktiskt med en enda mening som anger vad du vill se i slutet.

En exempelhypotes kan vara:

“Om jag inkluderar ett sökordSökord är de ord och fraser som potentiella kunder kan söka efter för att hitta ditt företag. i min rubrik kommer jag att se fler klickningar.”

Använd aldrig språk som “jag vill”. Eftersom det är en hypotes bör du använda “om” och “då.”

Vad ska du testa?

Du måste identifiera de sidor du vill förbättra, men vilka element ska du testa? Du kan välja att göra en, två eller alla för att se om det kan hjälpa ditt företag överlag. De viktigaste delarna vi rekommenderar att titta på är dock:

 • Rubriker
 • Uppmaning till åtgärder
 • URL-strukturer
 • Grafik, t.ex. bilder/videor
 • Försäljningsexemplar och produktbeskrivningar

När du har slutfört din hypotes är allt du behöver göra att bevisa den. Lättare sagt än gjort, eller hur? Vår steg-för-steg-guide kommer att beskriva allt du behöver veta för att utföra ditt A/B-test.

Steg 1: Välj din teknik och ditt verktyg

Lyckligtvis behöver du inte utföra dessa tester manuellt. Det finns massor av verktyg och tekniker som du kan använda för att hjälpa dig med dina tester.

Några av de bästa verktygen inkluderar:

 • Klickflöde
 • RankSense
 • Google OptimizeOptimize från Google är ett kraftfullt verktyg för webbanalys och anpassning som hjälper dig att förstå hur du skapar mer övertygande användarupplevelser.
 • Google Ads
 • RankScience
 • Galet ägg
 • SplitSignal

Det finns många fler tillgängliga, var och en erbjuder något lite annorlunda. Till exempel kommer SplitSignal att tillåta dig att designa och utföra djupgående SEO-split-tester med automatiserade statistiska modeller, som hjälper dig att uppskatta effekten av ändringarna och gör att du enkelt kan skala dessa tester, inklusive för titlar, metataggarA meta taggen är ett strukturerat dataelement som visas i huvuddelen av en webbsida., alt-taggar och mer. Clickflow, å andra sidan, är ett verktyg som har designats för att göra SEO-experimentering så mycket enklare. Eftersom det kan synkroniseras med din Google Search Console kan du hitta många möjligheter att se var det finns ett högt antal visningar men en låg klickfrekvens. Vissa av dessa är betalverktyg, medan andra som Google Optimize är gratis att använda.

Att veta vilket verktyg som passar dina tester mer och vilket du tycker är lättare att använda kommer väl till pass, så se till att göra mycket forskning.

Steg 2: Starta din variant A

Med ditt valda verktyg kan du komma igång med ditt experiment. Som nämnts ovan erbjuder varje verktyg något något annorlunda, så processen kan skilja sig åt. Men det följer fortfarande samma grundläggande steg. Du måste starta din SEO-målsida. Du bör se till att detta är optimerat för din smak. Detta inkluderar aspekter som:

 • SEO-vänliga webbadresser – Inkludera nyckelord i dina webbadresser och bindestreck för att separera ord.
 • Titeltaggar – Inkludera nyckelordet i början av titeltaggen.
 • Externa länkarHyperlänkar, även känd som länkar, är anslutningspunkterna på en webbsida som tar dig till andra webbsidor. – Visa Google hur dina målsidor kan relatera till andra sidor på webben.
 • H1 och H2 rubriker – Att inkludera nyckelord i rubrikerna och använda H2-rubriker är underrubriker.
 • Fet nyckelord i din text – Vissa människor väljer att feta de sökord de använder.
 • Bilder med alternativ text – Bilder är en stor hit hos Google och användare, så se till att dessa innehåller en bra beskrivning.
Läsa:  Undersöker företagens ESG-ansträngningar och om de är effektiva

Du kan bli frestad att steamroll framåt när detta har lanserats, men detta rekommenderas inte. Istället måste du avsätta lite tid för att vänta och titta på dina analyser. Detta kommer att avgöra att du får tillräckligt med trafik för att göra testet värt det. Hur länge du väntar beror verkligen på vilken typ av tester och hypotes du sätter på plats. När detta har nått en nivå du är nöjd med kan du komma igång med dina tester. Hur du gör detta beror på vilket verktyg du väljer.

I syftet med den här artikeln, och för att hjälpa dig förstå hur du testar din teori, kommer vi att titta på hur Google Optimize kan hjälpa dig. Detta gratisverktyg är perfekt för nybörjare till A/B-tester, eftersom det kan tillåta dig att göra ändringar utan att behöva redigera sidan.

Steg 3: Logga in eller logga in på ditt valda verktyg

Se först till att skapa ett konto med ditt valda testverktyg. Om du redan har ett konto, se bara till att du är inloggad och gå vidare till nästa steg.

För Google Optimize, om du är ny, klicka på Kom igång och fyll i all information du behöver för att slutföra registreringsprocessen.

Klicka på Let’s go, så kommer nästa steg i registreringsprocessen.

Du måste skapa och namnge en enda behållare för din webbplats.

Steg 4: Starta ditt experiment

Du måste bestämma dig för vad du testar. Detta kommer dock att vara enkelt eftersom du redan har din hypotes. Om du till exempel vill göra vårt tidigare exempel på “Om jag inkluderar ett sökord i min rubrik kommer jag att se fler klickningar”, lägg sedan till din valda sida och välj A/B-test.

Det kommer att dra upp en ny sida som du sedan kan göra dina ändringar på. Detta blir variant B. Du kan sedan börja göra dina ändringar. Om det är första gången du använder detta kan du bli ombedd att installera plugin-programmet Google Optimize. Se till att spara den varje gång du gör en ändring.

Med det här verktyget kan du, när du har gjort dina ändringar, fylla i fälten Beskrivning och Hypotes eftersom detta kommer att hålla reda på vad du testar. Om du gör flera tester samtidigt är det här otroligt praktiskt.

Steg 5: Få inte Variant B indexerad

Som vi redan har upptäckt kommer Google inte att vilja se dubbletter av din webbplats, men deras verktyg, Google Optimize, kommer att skapa en separat URL för din variant B-sida. Detta dubbelarbete för småföretag utan mycket förtroende kan vara alarmerande, men det finns lösningar för att säkerställa att du kan utföra testerna utan att det skadar dina övergripande SEO-ansträngningar.

Du måste se till att variant B inte blir indexerad, vilket i huvudsak betyder att du måste hålla den borta från sökmotorerna. Det finns tre huvudsakliga sätt att göra detta på:

 • Använd en meta noindex Metataggen noindex talar om för sökmotorer att inte indexera sidan och visa den i sökresultat. tagga till variant B, eftersom detta kommer att tala om för sökmotorerna att du inte vill att den här sidan indexeras.
 • Använd en kanonisk referens till variant A (din ursprungliga sida) i variant B:s huvud för att hjälpa sökmotorerna att informera om skillnaden mellan de två.
 • Nämn inte att det finns en annan version genom att inkludera den i din robots.txt-fil. En robots.txt-fil är ett enkelt textdokument som du kan använda för att kontrollera beteendet hos sökmotorernas sökrobotar i din webbplatskatalog.

Steg 6: Mät dina resultat

Sedan, hur enkelt det än låter, är allt du behöver göra att köra testet och mäta resultaten som kommer från det. Alla testverktyg kommer att ge feedback i realtid ända tills de har samlat in tillräckligt med data för att fatta ett avgörande beslut, så att du kan hålla ett öga på varje sidas resultat. Till exempel kommer rapporteringsskärmen från Google Optimize att visa vilken variant som vann testerna när det finns tillräckligt med data. Med andra ord, sidan som vinner är den som presterade bättre. Gå tillbaka till din ursprungliga hypotes och avgör om testet var en framgång.

Om dina tester drar slutsatsen att du lägger till sökord i rubriken resulterade i betydligt fler klickningar, betyder det att variant B var vinnaren. Du kan sedan göra detta till den nya varianten A och starta om cykeln igen.

Läsa:  Hur OptinMonster sänkte kostnaden per förvärv med 47 % med Elementor

Steg 7: Slutför ditt test

Det finns flera tekniker som avgör om du ska slutföra testerna eller inte. Om du använder ett verktyg kommer de att varna dig när du har en statistisk signifikans, vilket innebär att resultaten varken är partiska eller felaktiga, och du kan glatt avsluta testningen. Men vad händer om du ser minimala skillnader i resultat? Även om vissa tester kommer att ge en mycket tydlig vinnare, är detta inte alltid fallet. Ibland kommer du att upptäcka att dina tester inte har fått ett signifikant resultat, statistiskt sett.

Fortsätter du att se om detta ändras eller drar du i kontakten och går vidare? Även om du kan bli frestad att fortsätta, för säkerhets skull, är det viktigt att du inte låter dessa test pågå för länge. Om du fortsätter med testerna längre än rekommenderat riskerar du att slösa tid och ändå inte hämta korrekt data.

Du kan beräkna p-värdet, vilket är ett sannolikhetsvärde för att din hypotes kommer att stämma. Detta kan hjälpa dig att bestämma dig för att sluta. Om detta p-värde är mer än 0,05 är chansen stor att din hypotes går i uppfyllelse, och därför kan det vara värt att fortsätta. Detta är dock inte garanterat och är inte slutresultatet. Det är bara en uppskattning, och du behöver fortfarande bevisa det. Därför, om du upptäcker att verktyget inte informerar dig om att du har tillräckligt med data, är det ibland bättre att helt enkelt slutföra testet och gå vidare till nästa, denna gång göra mer drastiska ändringar tills resultaten visar en uppenbar vinnare.

Steg 8: Förstå vilken effekt testet kan ha

Även om det inte är strikt en åtgärd du behöver vidta, är detta fortfarande en viktig del av testningen. Du måste förstå att även om testet kan bli en framgång kan den vinnande sidan fortfarande påverka din rankningsposition. Ändringarna du gör kommer dock att få en mycket större inverkan på lång sikt, så var inte bestört när du ser effekten efter testet. Allt inom SEO handlar om det långa spelet.

Med den här ovanstående guiden vet du hur SEO A/B-testning fungerar, men fortsätt läsa våra bästa tips om du verkligen vill ta det till nästa nivå.

Ny uppmaning

Våra 3 bästa SEO A/B-testtips

För att ge ännu mer vägledning när det kommer till dina tester har vi tre bra topptips som kan hjälpa:

Tips #1: Vet vad sökmotorerna letar efter

Sökmotorer som Google och Bing vet att företag utför SEO-tester, och de har var och en sina föredragna idéer för hur det ska utföras.

Vad letar Google efter?

Google är en dominerande figur inom sökmotorvärlden, så du måste förstå dess plats i A/B-tester. Google A/B-tester handlar ofta specifikt om att förbättra användarupplevelsen. Det sista Google vill är att du ska göra ändringar som påverkar användarnas upplevelse och resulterar i att förtroendet försvinner för Googles förmåga att ge användarna det de behöver. Om du inte kan ge samma upplevelse till både Google och användare, hur kan Google lita på dig?

Allt som allt, vad Google letar efter är konsekvens och långsiktig stabilitet. Därför måste du ha detta i åtanke när du utför tester. Google rekommenderar att du visar Google-botarna versionen av din webbplats som de flesta användare kommer att se, eftersom detta gör det möjligt för dem att få en tydligare förståelse. Om till exempel Google måste omdirigeras till en ny sida när du genomsöker din webbplats istället, fungerar det inte till din fördel. De vill inte ha detta, eftersom de inte kan göra en korrekt bedömning av din webbplats eller förstå om ändringarna du har gjort finns där hela tiden eller om det helt enkelt finns två versioner av din webbplats som du växlar mellan (den ena du vill att Google ska se och den du vill att användarna ska se).

Därför innebär denna osäkerhet att Google inte kan indexera dina sidor ordentligt. Det är dåliga nyheter för dig! Google har tillhandahållit några av de bästa metoderna som du bör implementera när du testar, inklusive:

 • Använder rel=”canonical”-länkar: Detta för att ange att den ursprungliga sidan ska indexeras och säkerställa att Google inte väljer en dubblett av testsidan att indexera istället. Förutom att använda den kanoniska taggen.Den kanoniska taggen används för att ange en enskild sida som den ursprungliga sidan, eller sidan som ska indexeras av sökmotorer. Vi rekommenderar att du även installerar interna länkar och webbplatskartaEn webbplatskarta är en lista över sidor. på din webbplats och deras relativa betydelse. Använd webbplatskartor för att göra det enklare för besökare att hitta det de letar efter och för att säkerställa att sökmotorer kan hitta all information de behöver. Webbadresser som pekar på den ursprungliga sidan som du vill ska indexeras.
 • Använda 302-omdirigeringarEn omdirigering är en webbsida som laddas i stället för en annan webbsida. istället för 301 omdirigeringar kommer att tala om för Google att denna omdirigering bara är tillfällig och att den ursprungliga sidan ska finnas kvar i indexet. Du vill inte använda 301-omdirigeringar och tycker att testsidan har ersatt den ursprungliga sidan i indexet.
 • Kör experimentet så länge som nödvändigt – Dra inte ut den längre än den behöver vara. Du vill trots allt inte att testerna ska påverka ditt organiska sökresultat. Om du spenderar för lång tid på att utföra dessa tester kan Google se detta som att du försöker lura, även om du inte gör det. Kör experimentet i högst två veckor sedan startdatumet eller när varianten du testar har 95 % sannolikhet att lyckas.
Läsa:  Hur avancerad marknadsföringsteknik kan öka din SEO...

De vill inte att testerna du gör ska påverka den övergripande webbplatsen och kvaliteten på detta, så notera deras bästa praxis när du testar, och du bör se positiva resultat.

Vad letar Bing efter?

Bing vill liksom Google säkerställa stabilitet och de rekommenderar när man kör experiment som handlar om att förbättra användarupplevelsen att webbplatser matar ut varianten A. När det gäller SEO rekommenderar de att man kör dessa tester över veckor, inte timmar.

Tips #2: Dölj inte dina testsidor

Detta är förmodligen det viktigaste tipset. Som vi upptäckte vill Google säkerställa att de sidor de ser är vad användarna också kommer att se. Om de till exempel hittar en fördjupad blogg och rankar det högt, men du utför tester, tar bort innehållet och lämnar bara några ord bakom dig, användarna får inte vad de kom för. Därför bör du som en förstaregel inte visa en uppsättning webbadresser för Google och en annan för dina användare. The act of cloakingCloaking är en “svart hatt”-teknik som används för att dölja vad användare ser på webbsidor från Googles sökrobotar. Det strider i de flesta fall mot riktlinjerna för sökmotorer. Här är varför cloaking kan skada din SEO. strider strikt mot Googles riktlinjer för webbansvariga, även för testning, och kan leda till att du tas bort från SERP eller i bästa fall degraderas. Det sista du vill är att dina tester ger dig ett sämre resultat än tidigare.

Tips #3: Gör ändringar noggrant

Du måste alltid se till att du behåller den ursprungliga sidan med innehållet och först göra nödvändiga ändringar efter dina tester på den sidan. Om du till exempel testar hypotesen “om jag lägger till sökord till mitt innehåll kommer jag att uppleva mer trafik” och hade separata webbadresser för att testa detta och fann att denna hypotes var sann, byt inte till den nya webbadressen. Gör istället ändringarna i din befintliga webbadress. Om du inte kan göra detta rekommenderar vi att du lägger till en 301 redirect301 omdirigeringar är permanenta, så de behöver bara ställas in en gång. De kan signalera till sökmotorer att en sida har flyttats eller tagits bort permanent, vilket kan hjälpa till att öka webbplatstrafiken i processen. till sidan som har rönt framgång och för att säkerställa att båda sidorna indexeras och görs live – dessa sidor skulle ses som dubbletter och kan resultera i en manuell åtgärd mot dig.

När du gör dessa ändringar måste du dessutom se till att du inte skapar sidor som är för olika. Du kanske känner dig frestad att göra stora förändringar, men slutresultatet blir att sökmotorn flaggar detta som cloaking och du får en straffavgift. Att göra mindre ändringar enbart i testsyfte är bra, men att ändra dina sökord till något irrelevant kommer att ringa varningsklockor, och konsekvenserna kan vara svåra att studsa tillbaka från. Därför rekommenderar vi inte att du utför A/B-tester när du migrerar eller omstrukturerar din webbplats.

Komma igång

I den här guiden har vi utforskat vad SEO-testning är och dess betydelse och hur man går tillväga för bästa resultat. Nu vet du hur du ska gå tillväga, kan du börja göra positiva förändringar på din webbplats. Vårt team finns till hands för att säkerställa att dina målsidor är redo att testas. Ta kontakt med våra SEO-experter idag och börja testa på rätt sätt.