Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur jag återhämtade mig från en Google Penguin-straff

Hur jag återhämtade mig från en Google Penguin-straff

Minskade placeringar efter Googles uppdatering? Har du plötsligt tappat trafik och misstänker att Google Penguin har filtrerat bort din webbplats från sökresultat?

Jag vet hur du känner för jag har varit i samma situation som du är nu. Bli dock inte avskräckt, det finns fortfarande hopp om att du kan återställa din ranking och trafik.

Jag kommer att dela med dig av hela min historia och vägleda dig hur jag lyckades återställa min webbplats från Google Penguin-straff.

Det här inlägget är en steg-för-steg-guide och om du följer min strategi kan du återställa alla dina investeringar och trafik också. Alla Google Penguin-straff kan övervinnas med rätt teknik.

Vad är Google Penguin egentligen?

Tillsammans med Google Panda är Google Penguin den vanligaste påföljden som påverkar webbplatser som ägnar sig åt aggressiva länkbyggande strategier.

Denna algoritm straffar webbplatser som försöker manipulera Googles sökresultat genom att bygga bakåtlänkar av låg kvalitet och överoptimera ankartexter.

När Google upptäcker onaturliga länkar till din webbplats kommer det att straffa dig för den riktade sökordsgruppen. Resultatet är mindre trafik från Google, och för onlineföretag som är beroende av den trafiken kan detta innebära konkurs.

Hur vet du om du har blivit straffad av Google Penguin?

Det enklaste sättet att upptäcka ett sådant straff är att kontrollera när Google har släppt en uppdatering till Google Penguin. Sedan 2012 har flera uppdateringar av Google Penguin släppts. Dessa är följande:

  • Penguin 1.0 – 24 april 2012
  • Penguin 1.1 – 25 maj 2012
  • Penguin 2.0 – 5 oktober 2012
  • Penguin 2.1 – 4 oktober 2013
  • Penguin 3.0 – 17 oktober 2014

Om du tappade trafik direkt efter dessa uppdateringar, filtrerade algoritmändringen förmodligen din webbplats.

Läsa:  Hur man skapar en delad kalender på Teams

För att vara 100% säker på att så är fallet måste du också titta på bakåtlänkar av låg kvalitet och din webbplatss ankartextdistribution. Om dina länkar är onaturliga och de flesta länkarna är av låg kvalitet kommer du förmodligen att bli straffad av Google Penguin

Hur visste jag att jag blev straffad av Google Penguin?

Min webbplats fick en anständig mängd trafik när min trafik plötsligt, när Google tillkännagav Penguin 2.1 den 4 oktober 2013, minskade avsevärt.

Som de flesta webbplatsägare, när jag såg en minskning av trafiken, gick jag genast in i förbudsfasen och tänkte att detta är något tillfälligt och allt kommer att vara tillbaka till det normala inom några dagar.

Naturligtvis gick det inte som jag hoppats och min förnekelsefas övergick snabbt till ilska och sedan depression. Jag kände så här:

Det var svårt för mig att förstå varför min webbplats straffades för att bara ha kvalitetsbakåtlänkar, det var åtminstone vad jag trodde då.

Min webbplats hade länkar från välkända pålitliga källor som HuffingtonPost, NBCNews, Forbes och mer. Ändå var jag tvungen att acceptera att Google Penguin tyckte annorlunda och jag var tvungen att hitta ett sätt att få tillbaka trafiken.

Varför Google straffade mig

Svaret är enkelt. Penguin slog min hemsida på grund av mig. Jag uppmärksammade inte alla bakåtlänkar på min webbplats.

Jag brydde mig bara om bakåtlänkarna jag byggde som jag visste var av hög kvalitet, istället för att spåra varje bakåtlänk som min webbplats fick. Jag trodde aldrig att bakåtlänkarna som andra gjorde till min webbplats så småningom skulle skada min rankning.

Som jag sa i början av den här artikeln handlar Google Penguin om bakåtlänkar av låg kvalitet och distribution av ankartext. Matt Cutts och John Mueller rekommenderar ofta att webbansvariga tar bort dåliga länkar innan de skickar in en avvisningsrapport. Och så gjorde jag.

Hur jag bestämde länkarna som orsakade mitt straff

För att analysera och bestämma mina länkar av lägsta kvalitet, registrerade jag ett konto hos Ahrefs. Jag uppmärksammade särskilt länkar från tvivelaktiga webbplatser.

Läsa:  12 sätt att få gratis bakåtlänkar för ditt företag

Planen var enkel; Jag var tvungen att ta bort bakåtlänkar av låg kvalitet, ändra mina ankartexter där det var möjligt och förkasta alla andra bakåtlänkar som jag inte kunde ta bort. Jag behövde få min länkprofil att se naturlig ut.

Jag bytte först till fliken Bakåtlänkar för att få en detaljerad bild av länkarna till min profil. Generellt sett är ett mycket stort antal externa länkar ett tydligt tecken på en webbplats av dålig kvalitet.

Observera dock att detta inte alltid är regeln och du bör kontrollera varje bakåtlänk manuellt innan du försöker ta bort dem.

En annan sak jag har gjort för att hitta länkarna som orsakade min Google Penguin-straff var att gå till kolumnen för ankartext och hitta alla länkar som missbrukar vissa ankartexter.

Jag märkte att fyra nyckelord användes mer än 50 % av tiden, vilket fick allt att se onaturligt ut. Och ännu värre, de var inte varumärkessökord som de borde ha varit.

Det var som att hissa en flagga för Google och tala om för dem att jag gjorde något fel. Ja, de flesta av mina länkar kom från mycket välrenommerade webbplatser, men de överoptimerade mina bästa sökord och fick allt att se onaturligt ut.

Återigen kollade jag alla dessa länkar en efter en och markerade de som jag trodde behövde tas bort.

Eftersom det var så många av dem, och några av dem faktiskt var väldigt bra länkar från att besöka webbplatser via gästartiklar, bestämde jag mig för att maila innehållsägarna och fråga om det var möjligt att ändra ankartexten på mina länkar.

Jag hade redan deras kontaktuppgifter och till min förvåning var de flesta villiga att hjälpa mig med detta.

Därefter analyserar jag domänstyrkan hos bakåtlänkarna och hänvisningssidorna. Bakåtlänkar från webbplatser med mycket låg DS eller webbplatser med en domän som ser konstigt ut lades till i min länklista på Disavow-webbplatsen.

Läsa:  5 viktiga skäl till varför sökordsforskning är viktigt för SEO

Hur jag tog bort bakåtlänkar av låg kvalitet

Efter att ha markerat alla länkar som jag behövde ta bort, var jag tvungen att kontakta webbansvariga och be om att länken skulle tas bort. Tänk på att denna process är mycket tidskrävande och att borttagningshastigheten ibland kan vara frustrerande.

Här är några tips att tänka på när du skickar begäranden om borttagning av länkar:

  • Använd alltid företagets e-postadress istället för en gmail- eller yahoo-adress. Detta hjälper dig att vinna förtroende genom att bevisa att du arbetar för eller äger webbplatsen.
  • Var artig och snäll. Att hota personen du vill ha en tjänst från hjälper inte alls.
  • Gör det enkelt för dem att hitta och ändra din länk. Ge dem den exakta platsen där deras webbplats är länkad till din.
  • Håll det kort.

Med allt ovanstående i åtanke, här är ett exempel på en begäran om borttagning av länkar:

Hallå [name],

Mitt namn är [name] och jag jobbar [Website.com]. Jag kontaktar dig i hopp om att du kan göra mig en tjänst. Jag märkte att din webbplats länkar till vår webbplats på denna sida: https://www.seoptimer.com/blog/recover-google-penguin-penalty/ . Får jag fråga om du kan ta bort denna länk? Länken finns längst ner i artikeln med hjälp av ankartexten [your anchor text].

Tack för din tid och jag önskar dig all lycka.

Hälsningar,

[name]

Och här är ett annat exempel på en riktig begäran om borttagning av länkar som jag fick för ett tag sedan.

Min begäran om uttag var nästan 10 %. För de hemsidor som jag inte fått svar från försökte jag kontakta företaget som är värd för deras hemsida och begära att länken tas bort.

Detta hjälpte mig att öka min uttagsfrekvens till nära 20%, vilket är mycket bra. För att hitta deras webbhotell använde jag Vem är.

Avvisar länkar som jag inte kunde ta bort

Efter att ha tagit bort de flesta länkarna och ändrat en del av ankartexten skickade jag en avvisningsrapport till Google Disavow Tool. I denna rapport har jag tagit med alla länkar som jag inte kunde ta bort, samt de som jag lyckades ta bort.

Läsa:  Hur man tar bort grupper av e-postmeddelanden i Gmail

Detta beror på att dessa webbplatser var av mycket låg kvalitet och jag ville inte att Google skulle länka min webbplats till dem på något sätt även om de redan hade tagits bort.

Borttagna, ändrade ankartexter, övergivna, vad mer?

Efter att ha tagit bort de flesta av de dåliga länkarna, slängt det jag inte kunde, och även spädt ut distributionen av ankartext, fick jag vänta på en annan Google Penguin-uppdatering.

Så fånigt som det låter; Tyvärr finns det inte mycket du kan göra om du har blivit straffad av Google Penguin-uppdateringen. Det är åtminstone vad Googles Webmaster Trends-analytiker John Mueller säger.

Här är en skärmdump från a en konversation han hade på ett Google-forumdär användaren frågar om det är möjligt att återställa från en Google Penguin-uppdatering utan ytterligare en Penguin-uppdatering.

Att döma av vad som hände i mitt fall kan jag i stort sett bekräfta vad John sa. Min webbplats har återfått sin ranking direkt efter att Penguin 3.0 släpptes den 17 oktober 2014.

Min ranking och trafik är nu tillbaka till där de var innan uppdateringen. Nu kan jag fokusera på tillväxt istället för återhämtning.

Slutsats

Återhämtning från en Google Penguin-straff är möjlig. Jag kunde återställa min webbplats genom att späda ut ankartexterna och ta bort alla bakåtlänkar av låg kvalitet.

Använd Ahrefs SEO-verktyget för att enkelt identifiera länkarna du behöver ta bort och de du behöver behålla.

Vad är din historia? Har du någonsin blivit straffad av Google? Jag skulle vilja höra om dig.