Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man får bakåtlänkar till din blogg

Hur man får bakåtlänkar till din blogg

Låt mig gissa var du är just nu.

Du skriver en blogg och följer alla så kallade “best practices” men du ser ingen SEO-effekt.

Tro mig, du är inte ensam om detta.

Heck, även jag har varit där – min blogg sjunker ner i outgrundliga djup och jag har inte sett någon organisk trafik.

Det spelar ingen roll hur många gånger jag har uppdaterat Google Analytics.

Om du är i samma båt kommer du att relatera till frustrationen.

(Du kommer också att bli frustrerad i scenariot “vad gör de här stora bloggarna som jag inte gör?”.)

Här är svaret: Du måste regelbundet bygga bakåtlänkar om du vill påverka SERP:erna.

Det vill säga om du undrar hur du får bakåtlänkar till din bloggJag har svaren här.

Förhållandet mellan bloggande och bakåtlänkar

När du skriver en blogg skulle du inte ensam ha trott att det räcker med bra innehåll för att din webbplats ska rankas i Google. När allt kommer omkring är innehållet kung, eller hur?

Inte nödvändigtvis.

Även om kvalitetsinnehåll är viktigt, är bakåtlänkar lika viktiga.

Att länka din blogg till en annan webbplats av hög kvalitet hjälper dig att rankas högre.

Varför? Jo, eftersom bakåtlänkar är Googles rykteverktyg. Deras sökmotorspindlar letar igenom internet genom att indexera bakåtlänkar, och när din webbplats är praktiskt taget länkad till en pålitlig webbplats kan du förmedla ryktet till din egen blogg.

Tänk på det: Googles (eller någon sökmotors) huvudmål är att visa det bästa, mest relevanta och högsta kvalitetsresultatet för en användares fråga. Om de misslyckas – och visar otydliga resultat på första sidan – kommer de inte att bli betrodda och deras publik kommer att gå någon annanstans.

Enkelt uttryckt: Det ligger i allas bästa att ha ett gott rykte för din blogg. Du vill vara den bästa innehållskällan i din nisch, och dina användare vill besöka en pålitlig webbplats. Google vill kombinera de två.

Men ta inte bara mitt ord för det. Låt oss omsätta det i praktiken.

Se snabbt de bästa resultaten när du skriver en fras på Google. Jag använder till exempel “bästa tiderna för att posta på sociala medier”.

CoSchedules blogginlägg om samma ämne placeras på första sidan och visas också som ett utdrag:

Men varför är den här sidan så hög? Ja, innehållet är bra, men det är inte den enda anledningen. Jag slår vad om att det är deras bakåtlänkar.

1. Tänk på formatet på ditt innehåll

Jag vet vad du tänker: “Elise, du sa precis till mig att innehåll inte är kung. Varför läser du detta som ett första steg?”

Lyssna på mig.

Även om bakåtlänkar är det bästa sättet att öka organisk söktrafik, behöver du något för att ranka i Google och skicka söktrafik. Ja, det är innehållet i din blogg.

Men att lägga upp en artikel på 500 ord och slänga in nyckelord vänster, höger och mitten är inte längre. Idag gillar Google att visa omfattande blogginnehåll med stolthet, varför du bör skapa blogginnehåll som är minst 2 000 ord långt.

(Tro mig – det låter mer som en bluff än vad det egentligen är. Om du verkligen är intresserad av ämnet och vet hur man skriver snabbt, kommer du att kunna publicera en artikel på över 2 000 ord på ett par timmar!)

Varför är 2 000+ ord det bästa stället att blogga på?

Tja, enligt det denna information från HubSpot, sidor mellan 2 000 och 2 249 ord har det näst högsta antalet länkade domäner (AKA bakåtlänkar). Detta är ännu högre för blogginlägg över 2 500 ord:

En liknande korrelation förekommer också för antalet ord och organisk trafik, när blogginnehåll är 2 250-2 500 ord långt och får mest organisk söktrafik:

Så eftersom Google naturligtvis belönar webbplatser som inte är rädda för att gräva djupt i sitt innehåll, var inte rädd för att gå all out med dina blogginlägg.

Men vänta – drar du en lättnadens suck efter att 2 000 ord har packats upp? Det är inte dags att koppla av än!

Listor, tutorials och instruktioner tenderar att dominera SERP:erna, men det är också värt din tid titel om din bloggs innehåll – används ofta som en metatitel för att visas i SERP:er.

Skapa en rubrik som fångar uppmärksamhet så att personer som vill dela bakåtlänkar är mer benägna att klicka på ditt resultat.

Om du kan vinna dem med ditt fantastiska innehåll på 2 000+ ord, varför skulle de inte länka till det?

2. Dela ditt innehåll på sociala medier

Du vet redan att andelar i sociala medier bloggar nirvana, eller hur?

Läsa:  Hur Amazon Prime fungerar, vad det är och dess fördelar

Detta beror på att sociala medier är det används av över 2,46 miljarder människor världen över. Det är mycket troligt att någon kommer att använda sociala medier för att hitta visst innehåll du är distribution.

Jag personligen gör det här hela tiden. Som frilansskribent för digital marknadsföring är jag inte främmande för att följa #SEO-hashtaggen och bläddra i nytt innehåll från andra bloggar i branschen.

Jag slår vad om att din publik (och personer som vill dela bakåtlänkar) också kommer att göra det.

Att dela ditt innehåll på sociala medier ökar inte bara antalet ögonglober på din blogg, utan det hjälper till att bygga trovärdighet.

Tänk på det: Vilka av dessa webbplatser skulle du lita mest på om du ville lägga till en extern länk från din blogg?

A) Ett blogginlägg som inte delades i sociala medier

B) Blogginlägg med 834 sociala delningar på Twitter, Facebook och Pinterest

Jag slår vad om att du skulle välja alternativ B. Du vill driva din publik – och Googles spindlar – till bra innehåll med en fantastisk användarupplevelse, eller hur?

Kom ihåg: Auktoritet och trovärdighet är avgörande för SEO.

Att dela ditt innehåll på sociala medier ger dig också en bättre chans att få bakåtlänkar.

Plattformar som Twitter, Facebook och YouTube erbjuder omvända bloggar i sina statusuppdateringar. Här är ett exempel från en av mina YouTube-videor:

Dessa länkar är inte följbara, men det finns fortfarande en viss debatt om hur mycket Google hänvisar till dessa no-follow-länkar i sin rankningsalgoritm. Oavsett hur mycket de används i SERP:erna får du fortfarande en stor fördel när du bygger dessa bakåtlänkar på din blogg: varumärkeskännedom.

Kommer du ihåg vad jag sa om andra bloggare som alltid letar efter länkar till webbplatser?

Det är här saker och ting blir intressanta. Även om dessa sociala medier jättar delar no-follow länkar, finns det ett bevisat samband mellan sociala aktier och organiska rankningar.

Bara ta en titt denna information från Dan Zarella från HubSpotsom hittade ett starkt samband mellan tweets och inkommande länkar:

Detsamma gäller Facebook-andelar och inkommande länkar:

Men vad betyder det?

Tja, även om Google tekniskt sett inte rankar sociala andelar som en del av sin algoritm, är det uppenbart att mängden sociala delningar som din bloggs innehåll får och dess chanser att rankas högt har viss inverkan.

Du kan öka dina chanser att få bakåtlänkar genom att använda dessa tips när du delar ditt blogginnehåll på sociala medier:

 • Bifoga en bild till din länk
 • Lägg till relevanta hashtags för att öka antalet visningar av ditt inlägg

3. Inklusive relevanta gemenskaper

54,4 % av världens befolkning använder Internet. Det är bara 4,2 miljarder människor.

Med så många människor som förlitar sig på internet för att göra konstiga, knäppa och vardagliga saker, finns det säkert en mängd människor som är intresserade av ditt innehåll.

Bara kolla Ladypreneur Community Facebook-gruppsom sysslar med kvinnligt företagande och har över 5 000 medlemmar.

Eller Digital marknadsföringsgrupp på LinkedInsom har över 1,15 miljoner medlemmar.

Heck, det finns till och med en en subreddit för människor som älskar att fotografera sina händer till fåglar– Det finns mer än 169 000 av dem!

Det jag försöker komma fram till är detta: Det finns definitivt en onlinegemenskap av människor som skulle älska att läsa blogginnehållet du delar.

Även om du skriver om fåglar med Photoshoppade armar.

Men hur kan du hitta dessa online-gemenskaper utan att spendera en hel eftermiddag med att gräva på Internet? Det finns två sätt:

1. Skicka en enkät till dina bloggläsareoch frågar var de gillar att umgås online. (Bonus: Folk kan vara mer villiga att svara om du erbjuder ett incitament att delta – som gratis tillgång till en av dina produkter eller ett presentkort.)

2. Gräva in platser som odlar online-communities som Facebook-grupper, Quora, Reddit och LinkedIn.

Den första är ganska enkel.

Den andra är lite av ett fusk, men inte omöjligt. Jag ska visa dig hur.

Så låt oss säga att jag har en teknikblogg som recenserar spelprodukter. Jag kunde söka på Facebook efter “tech” eller “gaming”, det slog till element och gå med i en av dessa:

Jag skulle kunna göra samma sak på Quora med Ämnen flik:

…och använder samma på Reddit Gemenskaper och användare flik:

Även om du inte alltid kommer att få följlänkar från dessa gemenskaper, visar du ditt blogginnehåll för personer som med största sannolikhet länkar till det från sitt eget innehåll.

Tror du inte på mig?

Att lägga till innehåll till Quora utsågs till en av teknikerna som körde 11 065 % organisk trafik till UAV Coach. Faktum är att Quora blev deras tredje största källa till hänvisningstrafik totalt:

…Jag slår vad om att många av dessa människor var andra bloggare. Eftersom UAV Coach spikade strukturen och djupet i deras blogginlägg, finns det en god chans att de kommer att bygga länkar från det.

Läsa:  En praktisk guide till Time Management

4. Distribuera ditt innehåll till andra webbplatser

Hur många gånger har du sett orden “Det här inlägget dök upp tidigare…” i slutet av en artikel du läser?

Du vet, saker som ser ut så här:

Det är taget mitt syndikerade blogginlägg i Business 2-communityt– och ett bra sätt för bloggare att bygga bakåtlänkar till sin blogg.

Jag menar att skärmdumpen är ett levande bevis!

Innehållsdelning innebär att kopiera hela (eller delar) av ett blogginlägg du skrivit och lägga upp det som gäst på en annan blogg.

Du kan få kontextuella bakåtlänkar till ditt ursprungliga inlägg och webbplatser som Business 2 community (DA 83), Medium (DA 93) och LinkedIn Publisher (DA 98) alla tillåter innehållssyndikering, du kan få fantastiska bakåtlänkar från SEO-kraftverk som säkerligen kommer att göra ett hack i din bloggs bakåtlänksprofil.

Grädde? Eftersom det är ett enkelt kopierings- och klistrajobb tar det inte lång tid att se nya bakåtlänkar.

Digital Current, en marknadsföringsbyrå, syndikerat gammalt innehåll från sin blogg. Resultat?

 • Mer än 80 bakåtlänkar från 34 refererande domäner på de viktigaste sajterna i branschen.
 • 10+ sökord på första sidan i SERP – inklusive konkurrenskraftiga termer som “mobil SEO” och “mobil SEO”.
 • Över 1 500 sociala delningar på Google+, Twitter, Facebook och LinkedIn.

Inte ett dåligt resultat för en enkel kopiera och klistra in, eller hur?

Det finns dock en varning för innehållsdistribution: en syndikerad version av ditt innehåll kan rankas bättre i originaldelen på din egen blogg.

Detta beror på att dessa webbplatser redan har stark rankningskraft, vilket innebär att de kan stiga till toppen och trycka ner ditt ursprungliga blogginlägg i SERP:erna.

5. Skicka gästinlägg

2014 var gästbloggsdiskussionen livlig.

“Är gästbloggning verkligen ett bra sätt att skapa bakåtlänkar till din blogg?” frågan var på allas läppar, men Matt Cutts, Googles chef för onlinespam, satte bränsle på elden när han sa detta:

“Okej, jag kallar det: Om du använder gästbloggning som ett sätt att få länkar 2014, borde du nog sluta. Varför? För med tiden har det blivit mer och mer skräppost, och om du gästbloggar det mycket, då är du i riktigt dåligt sällskap.”

Han gjorde till och med en fullständig video om Googles syn på gästbloggande:

Detta betyder dock inte att gästbloggning inte är ett värdefullt, skalbart och enkelt sätt att bygga upp antalet bakåtlänkar som pekar till din blogg.

Här är anledningen: Google gillar inte att spamma gästbloggar som görs bara för att få länkar. Du vet de – 500 ord spunnet innehåll som knappt är relevant för webbplatsen det presenteras för.

Jag har sex bloggar och jag får e-postmeddelanden om den här typen av gästblogginlägg hela tiden.

Gissa vart de är på väg? Det stämmer: direkt till min virtuella papperskorg.

Idag vill bloggare inte publicera spunnet innehåll av låg kvalitet på sin webbplats. Det försämrar inte bara användarupplevelsen, det hjälper inte heller att bygga upp ett rykte med hög auktoritet som Google belönar med högre ranking.

Men långformade och värdefulla gästbloggar är inte döda. Det är de faktiskt välmående.

Kolla bara in det här inlägget jag skriver för Monitor bakåtlänkar och följ länken i författarens bio:

Jag kommer att skapa en bakåtlänk till min blogg från en webbplats med en DA-poäng på 54.

Grädde? Jag bygger varumärkesmedvetenhet på min blogg och skriver för en grupp SEO:are som kan länka till den från sin egen blogg. Det ger mig en ny bakåtlänk och platt bättre chans att rankas i Google!

Enorma webbplatser accepterar gästinlägg, av vilka många har bra SEO-uppgifter. Här är en handfull och länkar till deras inlämningssidor:

Skulle du inte vilja ha en länk från en av dessa webbplatser till din blogg?

När du använder en gästbloggstrategi för att bygga bakåtlänkar till din blogg måste du noggrant skapa bra innehåll om du vill bli godkänd.

Här är några tips för att förbättra dina chanser till ett framgångsrikt gästinlägg:

 • Läs bloggens instruktioner innane genom att skicka ditt meddelande.
 • Gör det långformigt (2 000+ ord).
 • Lägg till interna länkar till relaterade delar av bloggen du skriver en artikel för.
 • Inkludera en länk till din blogg i artikeln (om tillåtet). Om inte, håll dig till författarens biolänkar.
 • Om möjligt, tillhandahåll regelbundet innehåll – det vill säga ett inlägg per månad.

Silvio Porcellana använde gästbloggar för att öka söktrafiken på hennes webbplats med 20 %. Hans Domain Authority ökade också från 29 till 34, vilket indikerar att hans blogg rankas högt i SERP:erna.

Jag sa till dig att gästblogga inte är dött – om du gör det rätt!

En annan gammaldags länkbyggande taktik för att bygga bakåtlänkar till bloggar är att kommentera Övrig bloggar inom ditt område.

Låt mig förklara: Om jag hade en skönhetsblogg som brukade recensera sminkprodukter skulle jag kanske vilja kommentera blogginlägg Kultskönhet, Stylist eller Kvinnors hälsa.

Varför? De flesta bloggkommentarsystem låter dig lägga till en länk till din egen webbplats bredvid kommentaren.som den här på Backlinkotill exempel:

Läsa:  HTML Lang Attribut: Vad är det? Varför är det viktigt?

Det enda problemet med bloggkommentarer som en länkbyggande taktik?

Länkarna du skapar kanske inte går att spåra. Kom ihåg: SEO-värdet för no-follow-länkar är något oklart, men de är inte helt värdelösa.

No-follow-länkar gör det lättare för andra bloggare – som vill dela bakåtlänkar – att hitta ditt innehåll. Om du har följt steg ett (skapat bra innehåll), varför skulle de inte behandla ditt som en bakåtlänkskälla?

Men när du använder den här strategin måste du vara försiktig med en sak: Undvik onödiga kommentarer.

Du vill inte vara det den där personen som lämnar “bra mail!” gillar varje kommentar. Det är uppenbart att du inte har tagit dig tid att läsa inlägget och det ger dig spam. Det gör ingen någon tjänst.

Så ta dig tid att läsa inlägget du ska kommentera. Du kunde:

 • Syftar på en specifik punkt de gjorde i inlägget
 • Nämn hur du älskar deras skrivstil
 • Ställ en fråga relaterad till ämnet de funderar på

SEO-experten Matthew Woodward gjort sitt eget experiment för att kontrollera hur kommentarer på en blogg påverkade hans bloggs rankning.

Efter att ha kommenterat hundratals högkvalitativa PR-blogginlägg, klättrade hans sökord på minst 10 platser – och det var innan Google fångade dem alla.

Här avslutade han sitt experiment:

“Självklart väger höga PR-bloggkommentarer vikt och ger fortfarande Google dragkraft, även om jag inte skulle vilja förlita mig helt på dem för att få mig till #1. Du bör definitivt använda dem för att stödja och diversifiera dina befintliga länkbyggande kampanjer.”

(Psst… Om du använder bloggkommentarer som ett sätt att bygga bakåtlänkar till din blogg, kan det också hjälpa dig att få trafik till din blogg på samma sida. Bygga en relation med dessa kommentarer – och bevisa att du är en lojal läsare – är ett bra sätt att starta din pitchprocess!)

7. Skicka pressmeddelanden om din blogg

Om du fortfarande undrar hur du bygger bakåtlänkar till din blogg, här är ett tips som du kanske inte har hört talas om: att använda pressmeddelanden.

När du agerar som små nyhetsartiklar som berättar saker för folk om din webbplats, kanske du tror att pressmeddelanden endast är till för bloggar som är länkade till e-handelssajter.

När allt kommer omkring utgör nya produktlanseringar och evenemang 90 % av pressmeddelandena, eller hur?

Inte nödvändigtvis.

Du kan skapa ett pressmeddelande om något spännande händer på din blogg. Det kan vara:

 • Om du anställer någon (som en virtuell assistent)
 • Om du nyligen har gjort om din blogg
 • Om du recenserar en ny produkt av ett varumärke

Och det bästa med bakåtlänkar till pressmeddelanden? Du kan få kontextuella bakåtlänkar från stora nyhetssajter inklusive Forbes, Huffington Post och Entrepreneur.

Bara kolla detta omslag / Är vettigtpersonlig ekonomiblogg på Forbes:

Vem sa att du inte kunde förvandla en sådan här historia till ett pressmeddelande för din blogg?

…Inte jag, det är säkert!

Så, är du redo att börja använda pressmeddelanden för att bygga bakåtlänkar? Här är vad du behöver göra:

1. Tänk på din berättelse. Försök att göra det så intressant som möjligt.

2. Skriv ett pressmeddelande-inklusive vem, vad, var, när, varför och hur.

3. Skriv en målsida och lägg upp den på din blogg –innehåller mer information än vad pressmeddelanden ger journalister anledning för att dela en bakåtlänk till din blogg.

4. Länk till startsidan i pressmeddelandet.

5. Gör en lista över riktade nyhetssajter. Kom ihåg att alltid sikta på den mest relevanta personen (dvs. om du är en privatekonomiblogg, lägg till privatekonomiredaktören i din mållista).

6. Skicka din pitch.

7. Övervakningvid behov efter ett par dagar.

Om du ska testa detta tips, tänk på att det kanske bara fungerar på mer etablerade bloggar. Nyhetssidor måste svara på efterfrågan, och om du inte redan har en etablerad publik som har hört talas om din blogg, kommer den förmodligen inte att få någon täckning.

Så lägg till det på din långsiktiga att göra-lista!

8. Svara på HARO-undersökningar

Här är ett inte så hemligt tips som jag har använt för att bygga bakåtlänkar till min blogg: ta HARO-undersökningar.

Att använda en plattform som kopplar samman journalister som söker källor med vanliga människor (som du och jag). HARO är ett utmärkt – och skalbart – sätt att öka din bloggs omvända profil.

HARO tillåter bloggare att registrera sig som källa och få dagliga e-postmeddelanden från redaktörer som letar efter någon att bidra till en artikel de har skrivit.

Det kommer över 50 000 nyhetsförfrågningar från journalister varje år, men du kan gå med i den kanal som passar din blogg bäst – inklusive affärer och finans, teknik och allmän livsstil.

…Men även om det är bra vill du veta hur det faktiskt hjälper dig att bygga bakåtlänkar. Har jag rätt?

Här är ditt svar: efter att ha märkt att reportern frågade tips för att få frilanskunder, jag kastade in mina två cent. Som frilansare är det mitt bröd och smör.

Läsa:  Använd Gmail som ett proffs, den kompletta guiden

Resultatet av att ta fem minuter på en måndagsmorgon för att skriva ett snabbt svar? Denna kontextuella bakåtlänk till min blogghemsida från en webbplats med en domänbehörighet på 65:

Inte illa, eller hur?

Du kan lansera den här strategin för din egen blogg registrering för HARO-tjänsten här.

Ta några minuter varje dag för att svara på relevanta undersökningar och se till att ditt tal sticker ut. Så här gör du:

 • Bevisa din trovärdighet genom att lägga till länkar till tidigare artiklar på din blogg.
 • Gör ditt område unikt. Strö inte ut samma, överanvända tips!
 • Överdriv inte. Håll det kort nog för redaktören att smälta.
 • Lägg till din personlighet. Kom ihåg: Det finns ingen annan än du. Använd det till din fördel!

Håll ett öga på din bakåtlänksprofil efter att din pitch har skickats in. Om du har följt instruktionerna ovan kommer nya tillägg säkert snart!

9. Skapa sammanfattande blogginlägg

Jag slår vad om att du tänker så här just nu, “Elise, jag borde vara med Övrig bloggare sammanfattningar om jag vill få länkar… Inte tvärtom!”

Låt mig säga dig en sak, min vän: Det är inte sant. (Du är hjärntvättad.)

Du förstår, du kan bygga länkar tors till din blogg genom att skapa sammanfattningar och vara värd för dem på din webbplats.

…Men jag måste erkänna: det här var inte min idé. Det är bra, men jag kan inte ta åt mig äran.

När jag deltog i HARO-förfrågan delade jag i steget ovan, Passar småföretag kontaktade mig och frågade om jag kunde tänka mig att länka till ett blogginlägg från min egen sida:

Den här tekniken fungerade också för vår SEO för småföretag.

En av de deltagande SEO-experterna, Jordan Kasteller, lade till en länk till sammanfattningen (och hans funktion) på sin blogg. Press och media sida:

Om du vill använda den här tekniken för att skapa bakåtlänkar till din blogg kan du göra det här:

1. Hitta en lista över andra bloggare som kan bidra till sammanfattningen. (Du kan till och med använda HARO för detta genom att ta på dig rollen som redaktör.)

2. Publicera det rundade stycket.

3. Mejla alla dina bidragsgivare, tacka dem för deras deltagande och be att få dela det på deras hemsida.

Tror du mig nu när jag säger din omsättning egen blogg få bakåtlänkar?

10. Kontrollera produkterna och berätta för företaget

Om du regelbundet recenserar produkter på din blogg, kanske du sitter på en enorm omvänd guldgruva. Oavsett om du recenserar spelprodukter eller mascara kan du förvandla den här bloggens innehåll till massor av bakåtlänkar.

Således:

1. Skriv en recension som vanligt – genom att länka till varumärkets hemsida i din artikel.

2. E-posta PR-teamet för varumärket du recenserar, inklusive en länk till din bevakning. Be dem överväga att dela detta på sociala medier eller lägga till det på sin produktsida.

Enkelt, eller hur? Men väldigt effektivt.

Denna länkbyggnadsstrategi fungerar eftersom den liknar att ge referenser. Om du kan skriva innehåll som berömmer ett varumärkes produkt, varför skulle de inte vilja dela det?

Dessutom tar denna taktik arbetet ur händerna. Istället för att spendera tid i sin verksamhet med att skicka produkter och be om recensioner, hjälper du dem. Det minsta de kan göra är att belöna dig med en bakåtlänk till din blogg.

Pro Tool Reviews skrev en recension av GenTents produkt och följde denna strategi för att få en social andel från företaget självt:

Vill du ha ytterligare en fördel med att använda den här taktiken? Eftersom din blogg stöds av ett välrenommerat varumärke ökar den omedelbart människors förtroende för din blogg! (Det är delvis därför influencer marketing är på modet just nu.)

Slutsats

Som du kan se är det inte en snabb process att få bakåtlänkar till din blogg. Du måste investera tid i dessa länkbyggande strategier om du vill se resultat.

Med det sagt är det inte omöjligt att ta några snabba vinster.

Så gå igenom den här checklistan och se om du kan skapa den första handfull bakåtlänkar till ditt blogginnehåll.

Om du följer T:s guide är vi säkra på att du snart kommer att se nya tillägg till din omvända profil!