Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man hanterar YouTubes upphovsrättsproblem

Hur man hanterar YouTubes upphovsrättsproblem

Orolig för YouTubes upphovsrättsproblem? Här är vad du behöver veta för att undvika upphovsrättsproblem och även skydda ditt innehåll.

Upphovsrättsfrågor är vanligtvis ett stort problem för YouTube-skapare, som kan vara på den givande eller mottagande sidan av klagomålen. Det är en oundviklig och oundviklig del av YouTube-publicering.

Skapare kan få sitt innehåll borttaget för brott mot upphovsrätt, även om de gör små misstag som av misstag bryter mot upphovsrättslagen. De kan också använda YouTubes inbyggda verktyg för ägande av innehåll för att få bort videor från andra kreatörer om de använder deras immateriella rättigheter.

Som YouTube-skapare (som inkluderar varumärken som använder plattformen för marknadsföring!) kan du uppleva upphovsrättsfrågor som är svåra att förstå. (De kan bli så komplicerade!)

Så i det här inlägget kommer vi att gå över grunderna om upphovsrättsfrågor på plattformen, inklusive hur du skyddar ditt innehåll, hur du undviker upphovsrättsproblem och vad som räknas som brott mot upphovsrätten.

Innan vi dyker in i de faktiska upphovsrättsverktygen och processerna som du behöver känna till, måste vi täcka vad som räknas som “skyddat” enligt upphovsrättslagen.

Kort sagt, det är ganska enkelt:

Allt originalinnehåll inklusive text, ljud och video som du publicerar online skyddas automatiskt av DMCA.

Det betyder att när du publicerar ett blogginlägg kan du lagligen kräva att någon som har kopierat det ord för ord tar bort det. Om personen inte svarar på ett upphörande kan du begära att Google tar bort det.

Läsa:  Blogging Pro Tips: Hur man bloggar genom kriser i ditt liv

Detsamma är sant med YouTube.

Originalinnehåll som du publicerar tillhör dig automatiskt. Undantaget är om du har sålt eller överlåtit rättigheterna till någon annan. En bröllopsfotograf kan till exempel skapa en bröllopsvideo men underteckna ett kontrakt som säger att den inte kan publiceras offentligt.

Du kan därför inte välja din favoritlåt från Lizzo, lägga den på din märkesvideo i bakgrunden och förvänta dig att allt ska gå smidigt.

Som varumärke, om du inte har betalat för kommersiella rättigheter eller fått tillstånd att använda det spåret, kan det räcka för att få din videos ljud borttagen om ett upphovsrättsanspråk görs mot dig.

När du är en kreatör finns det en stor chans att någon någon gång försöker lägga upp innehåll som är helt och hållet ditt.

Tv-program, låtar och till och med hyperkreativt innehåll (som Epic Rap Battles of History) har människor som försöker få tag i innehåll och ladda upp det till sin egen kanal. I många fall är målet att få tillräckligt med ögon på högvärdigt innehåll som människor redan letar efter för att de kan tjäna pengar på det.

Lyckligtvis gör YouTube det otroligt enkelt att lämna in ett upphovsrättsanspråk: Gå till din YouTube Studio och hitta avsnittet “Copyright”.

Här kan du granska alla befintliga upphovsrättsanspråk som du har skickat in för att få andra att ta bort innehåll. För att göra en ny begäran, klicka på “Ny begäran om borttagning” i det övre högra hörnet.

YouTube kommer att fråga vad problemet är och varför du vill att det ska tas bort.

Läsa:  Hur vet man om någon blockerade dig på Snapchat? (iPhone & Android)

När du väljer upphovsrätts- eller varumärkesintrång väljer du vem som påverkas. Du delar sedan webbadressen till den video som påstås göra intrång och länken till verket som du säger att de gjorde intrång på.

Du kommer också att förklara mer om dig själv, upphovsrättsinnehavaren och varför du kan göra detta klagomål.

Det här är en stor sak. Du vill inte kasta runt dessa för att försöka få någons innehåll borttaget bara för att du inte gillar personen.

Om de gör intrång i ditt upphovsrättsskydd har du dock all rätt att göra det. Google (som äger YouTube) är vanligtvis relativt snabb. Du kan se resultat allt från några dagar till lite över en månad i genomsnitt.

Hur du skyddar ditt innehåll proaktivt

YouTube har ett enastående verktyg som heter “Content ID.” Detta är endast avsett för kanaler och kreatörer med

De kan skicka in sitt innehåll för skydd, och YouTube skannar automatiskt alla uppladdade videor till denna databas med filer.

Du kan ansöka här.

Det är så här YouTube hittar potentiella upphovsrättsproblem så snabbt, även på privata eller olistade videor. (Vi ska titta på det här mer om en sekund.)

Om du får ett upphovsrättsanspråk, få inte panik – det är inte automatisk undergång och dysterhet för ditt konto. Det finns åtgärder du kan vidta för att bestrida eller rätta till det.

Lyckligtvis har jag ett bra exempel på hur det här ser ut, och bevis på hur lätt det är att ta emot ett av dessa påståenden.

Under sommaren laddade jag upp vår privata video från våra videografer av vår rymning och bjöd bara in 10 vänner att se den. Inom några dagar fick jag ett e-postmeddelande om att det fanns ett upphovsrättsanspråk på en del av innehållet på grund av YouTubes automatiserade programvara.

Läsa:  Hur man blir framgångsrik med marknadsföring på sociala medier

Mailet ser ut så här:

Du kan också skanna allt ditt innehåll i din videolista för att se om någon har befintliga upphovsrättsanspråk mot dem.

Du kan klicka på “visa anspråksdetaljer” för att gå direkt till YouTube för att se vad problemet är. Du kommer att se exakt vilken inverkan Content ID-anspråket har på din kanal och ditt videoklipp, och vad anspråket är.

Så här kan du se att YouTube automatiskt flaggade de första 33 sekunderna av videon för en låt som videografen lade i bakgrunden. Personen hade tillstånd, men YouTube hade inget sätt att veta det, så intäktsgenerering är nu inte kvalificerad för det här videoklippet.

Du ser också att jag har fyra alternativ under “Åtgärder”. Jag skulle kunna:

  • Klipp bort segmentet
  • Byt ut låten
  • Stäng av låten
  • Bestrida rättigheterna

När du bestrider kommer YouTube att påminna dig om att bara för att du äger en version av låten som lyssnare, att du inte tjänar pengar eller att du “krediterade” upphovsrättsägaren betyder det inte att anspråket inte är giltigt.

Du kan dock protestera mot att innehållet är ditt fullständiga originalverk, att du har en licens (vilket vi hade i vårt fall), att du har rättvis användning eller att innehållet som hävdades var allmän egendom. Du kan sedan se över kraven och ge en motivering. Vår video blev okej inom två veckor.

Tänk på att om tillräckligt många av dina videor upptäcks bryta mot upphovsrättsfrågor, kan YouTube vidta åtgärder var som helst, från att ta bort ljudet från en video till stänger av hela din kanal.

Läsa:  On The Fast Lane: Påskynda finansieringen av småföretag med onlinelån

Det är inte värt risken.

Om du är ett varumärke eller skapare (eller en social media-ansvarig eller digital byrå som skapar för dina kunders räkning!), är tanken på att ta emot ett upphovsrättsanspråk skrämmande.

Lyckligtvis är lösningarna relativt enkla: Eget endast bild-, ljud- och videoinnehåll som du är 100 % säker på att du äger eller har tillstånd att använda.

När du är osäker, kom ihåg att det finns låtar som är gratis för kommersiell användning eller de som erbjuder prisvärda licenser. Det finns gott om ställen som erbjuder royaltyfri musik och lagerfoton som du till och med kan använda i marknadsföringsvideor och annonser.

Slutgiltiga tankar

Upphovsrätten är exceptionell när den skyddar dig. Det är inte lika kul när man är på andra sidan, av misstag eller på annat sätt. Den goda nyheten är att upphovsrättsfrågor på båda sidor av gången är relativt lätta att lösa på YouTube. Ännu bättre, allt kan hända inbyggt och i plattformen.

Att vara proaktiv när det gäller både att skydda ditt innehåll och undvika upphovsrättsproblem är naturligtvis nyckeln. Följ stegen i det här inlägget för att göra båda och njut av den strategiska och kreativa videomarknadsföringsprocessen!

Redaktörens anmärkning: Detta blogginlägg är inte avsett att ses som juridisk rådgivning.