Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man hittar alla sidor på en webbplats (och varför du behöver)

Hur man hittar alla sidor på en webbplats (och varför du behöver)

Tänk på det. Varför skapar du en webbplats? Så att dina potentiella kunder eller publik kan hitta dig enkelt och sticka ut från konkurrenterna, eller hur? Hur ser ditt innehåll ut egentligen? Ser du alltid allt innehåll på din webbplats?

Varför du behöver hitta alla sidor på din webbplats

Det är möjligt att sidor som innehåller värdefull information som verkligen behöver ses inte visas alls. Om detta är fallet med din webbplats kommer du sannolikt att förlora betydande trafik eller till och med potentiella kunder.

Det kan också finnas sidor som sällan ses, och när de är så fastnar användare/besökare/prospekts eftersom de inte kan komma åt andra sidor. De kan bara gå. Det här är lika illa som de sidor som aldrig ses. Google börjar märka höga avvisningsfrekvenser och ifrågasätter trovärdigheten för din webbplats. Detta kommer att se dina webbsidor rankas lägre.

Hur ditt innehåll faktiskt ser ut

För att användare, besökare eller potentiella kunder ska se ditt innehåll måste genomsökning och indexering göras och göras ofta. Vad är indexering?

Vad är indexering?

För att Google ska kunna visa ditt innehåll för användare/besökare/tilltänkta kunder måste det först veta att innehållet finns. Hur detta går till genom indexering. I det här fallet söker sökmotorer efter nytt innehåll och lägger till det i den befintliga innehållsdatabasen.

Vad gör indexering möjlig?

  • Länkar
  • Webbplatskartor
  • Innehållshanteringssystem (CMS – Wix, Blogger)

När du lägger till en länk från en befintlig sida till en annan ny sida, till exempel genom ankartext, kan sökmotorbotar eller botar följa den nya sidan och lägga till den i Googles “databas” för senare användning.

Webbplatskartor:

Dessa kallas även XML-webbplatskartor. Det är här webbplatsägaren skickar en lista över alla sina sidor till sökmotorn. Webbmastern kan också inkludera information som datum för den senaste ändringen. Sidorna indexeras och läggs till i “databasen”. Detta är dock inte realtid. Dina nya sidor eller innehåll kommer inte att indexeras så snart du skickar in din webbplatskarta. Indexering kan ske efter dagar eller veckor.

De flesta webbplatser som använder ett innehållshanteringssystem (CMS) genererar dessa automatiskt, så det är en liten genväg. Den enda gången en webbplats kanske inte har en webbplatskarta skapad är om du skapade en webbplats från början.

CMS:

Om din webbplats körs på ett innehållshanteringssystem som Blogger eller Wix, kan värdleverantören (i det här fallet innehållshanteringssystemet) “använda sökmotorer för att indexera nya sidor eller innehåll på din webbplats”.

Läsa:  7 Prokutivitetstips för specialister på sociala medier

Här är lite information som hjälper dig i processen:

Lägga till en webbplatskarta till WordPress

Visa webbplatskartan

Var är Wix-webbplatskartan?

Shopify webbplatskarta

Vad är indexering?

Enkelt uttryckt är indexering att lägga till indexerade sidor och innehåll till Googles “databas”, som egentligen kallas Googles index.

Innan innehåll och sidor läggs till i indexet försöker sökmotorrobotar förstå sidan och dess innehåll. De skapar till och med katalogfiler som bilder och videor.

Av denna anledning, som webbplatsadministratör, är sökmotoroptimering för sidan användbar (t.ex. sidtitlar, rubriker och användning av alternativ text). Att ha dessa aspekter på din sida eller dina sidor gör det lättare för Google att “förstå” ditt innehåll, indexera det på lämpligt sätt och indexera det korrekt.

Använder filen robots.txt

Ibland kanske du inte vill genomsöka vissa sidor eller delar av en webbplats. Du måste ge instruktioner till sökmotorrobotar. Att använda sådana instruktioner gör också indexeringen lättare eftersom det finns färre sidor att indexera. Läs mer om robots.txt-filen här.

Använder noindex

Du kan också använda denna andra instruktion om det finns sidor som du inte vill ska visas i sökresultaten. Mer information om ämnet noindex.

Innan du börjar lägga till noindex bör du identifiera alla dina sidor för att rensa upp din webbplats och göra det lättare för sökrobotar att indexera din webbplats korrekt.

Av vilka skäl behöver du hitta alla dina sidor?

Vad är föräldralösa sidor?

En föräldralös sida kan definieras som en sida som inte har några länkar från andra sidor på din webbplats. På grund av detta är det nästan omöjligt för sökmotorrobotar och även för användare att hitta dessa sidor. Om bots inte kan hitta en sida kommer de inte att visa den i sökresultaten, vilket ytterligare minskar chanserna för användare att hitta den.

Hur skapas föräldralösa sidor?

Föräldralösa sidor kan vara resultatet av ett försök att hålla innehåll privat, syntaxfel, stavfel, duplicerat innehåll eller föråldrat innehåll som inte har länkats. Här är fler sätt:

  • Testsidor som användes för A/B-testning och som aldrig har gått i pension
  • Målsidor som var baserade på en säsong, som jul, tacksägelse eller påsk
  • “Glömda” sidor som ett resultat av webbplatsmigrering

Hur är det med återvändsgränder?

Till skillnad från föräldralösa sidor har återvändsgränder länkar från andra sidor på webbplatsen, men de länkar inte till andra externa webbplatser. Exempel på återvändssidor är tacksidor, servicesidor utan uppmaning och sidor som inte hittas när användare letar efter något genom sökalternativet.

När du har återvändsgränder har personer som besöker dem bara två alternativ: lämna webbplatsen eller gå tillbaka till föregående sida. Detta innebär att du kommer att förlora en betydande mängd trafik, speciellt om dessa sidor är “huvudsidorna” på din webbplats. Ännu värre, användare är antingen frustrerade, förvirrade eller undrar “vad härnäst”?

Om användare lämnar din sajt frustrerade, förvirrade eller med negativa känslor är det osannolikt att de någonsin kommer tillbaka, precis som missnöjda kunder sannolikt inte kommer att köpa från ditt varumärke igen.

Läsa:  12 innehållsmarknadsföringshemligheter som tar dig från vanligt till extraordinärt

Var kommer återvändsgränder ifrån?

Återvända sidor är resultatet av sidor som inte har uppmaningar. Ett exempel på detta skulle vara en informationssida som hänvisar till tjänster som erbjuds av ditt företag, men som inte har en länk till dessa tjänster. När läsaren förstår vad som driver ditt företag, vilka värderingar du står för, hur företaget grundades och de tjänster du erbjuder, och redan är exalterad, måste du berätta för dem vad de ska göra härnäst.

En enkel uppmaningsknapp “Visa våra tjänster” kommer att göra jobbet. Se till att knappen verkligen öppnas till servicesidan när du klickar på den. Du vill inte att användaren ska få en 404, vilket också frustrerar dem.

Vad är dolda sidor?

Dolda sidor är sidor som inte kan nås via menyn eller navigeringen. Även om de kan ses av en besökare, särskilt genom ankartext eller inkommande länkar, kan de vara svåra att hitta.

De sidor som hör till kategorisektionen är förmodligen också dolda sidor eftersom de finns i kontrollpanelen. En sökmotor kanske aldrig kommer åt dem eftersom de inte kan komma åt data som lagras i databaserna.

Dolda sidor kan också orsakas av sidor som aldrig har lagts till i webbplatsens webbplatskarta, men som finns på servern.

Bör alla dolda sidor tas bort?

Inte riktigt. Det finns dolda sidor som är absolut nödvändiga och som aldrig bör missas i din navigering. Låt oss se några exempel:

Prenumerationer på nyhetsbrev

Du kan ha en sida som beskriver fördelarna med att prenumerera på ett nyhetsbrev, hur ofta användare ska förvänta sig att få ett nyhetsbrev eller en bild som visar nyhetsbrevet (eller ett tidigare nyhetsbrev). Kom ihåg att inkludera registreringslänken också.

Sidor som innehåller användardata

Sidor som kräver att användarna delar sin information bör definitivt döljas. Användare måste skapa konton innan de kan använda dem. Prenumerationer på nyhetsbrev kan också kategoriseras här.

Hur man hittar dolda sidor

Som vi nämnde kan du hitta dolda sidor med någon av metoderna som används för att hitta föräldralösa eller återvändsgrändiga sidor. Låt oss utforska några fler.

Använder filen robots.txt

Dolda sidor är förmodligen dolda från sökmotorer via en robots.txt-fil. Du kan komma åt webbplatsens robots.txt-fil genom att skriva [domain name]/robots.txt i webbläsaren och skriv. Ersätt “domännamn” med din webbplats domännamn. Se upp för poster som börjar med “disallow” eller “nofollow”.

Hitta dem manuellt

Om du till exempel säljer produkter via din webbplats och misstänker att en av dina produktkategorier kan vara dold kan du söka efter den manuellt. Du kan göra detta genom att kopiera och klistra in en annan produkts URL och redigera den därefter. Om du inte hittar det så hade du rätt!

Vad händer om du inte har någon aning om vad dolda sidor kan vara? Om du organiserar din webbplats i kataloger kan du lägga till ditt domän-/mappnamn i webbplatsens webbläsare och bläddra bland sidor och underkataloger.

När du har hittat dina dolda sidor (och de behöver inte vara dolda enligt beskrivningen ovan), måste du lägga till dem i din webbplatskarta och skicka in en genomsökningsbegäran.

Läsa:  Hur fixar jag problemet "Xfinity-fjärrkontrollen fungerar inte"?

Så här hittar du alla sidor på din webbplats

Du måste hitta alla dina webbsidor för att veta vilka som är återvändsgränder eller föräldralösa. Låt oss utforska olika sätt att uppnå detta:

Använda en sitemap-fil

Vi har redan tittat på webbplatskartor. Din webbplatskarta skulle vara användbar när du analyserar alla dina webbsidor. Om du inte har en webbplatskarta kan du skapa en själv med hjälp av en webbplatskartagenerator. Allt du behöver göra är att ange ditt domännamn så skapas webbplatskartan åt dig.

Använder ett CMS

Om din webbplats använder ett innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress och din webbplatskarta inte innehåller alla länkar, kan du skapa en lista över alla dina webbsidor från innehållshanteringssystemet. Du kan göra detta genom att använda ett plugin som Exportera alla webbadresser.

Logganvändning

En logg över alla sidor som visas för besökare är också användbar. Du kan komma åt loggen genom att logga in på cPanel och sedan söka efter “råloggfiler”. Alternativt kan du be din värdleverantör att dela det. På så sätt kan du se de mest besökta sidorna, aldrig besökta sidor och sidor med den högsta avvisningsfrekvensen. Sidor med hög avvisningsfrekvens eller inga besökare kan vara återvändsgränder eller föräldralösa sidor.

Använder Google Analytics

Följ dessa steg:

Fas 1: Logga in på din Analytics-sida.

Steg 2: Gå till “beteende” och sedan “webbplatsinnehåll”

Steg 3: Gå till “alla sidor”

Steg 4: Scrolla ner och välj “visa rader” till höger

Steg 5: Välj 500 eller 1000 beroende på hur många sidor du uppskattar att din webbplats kommer att ha

Steg 6: Scrolla upp och välj “exportera” i det övre högra hörnet

Steg 7: Välj “exportera .xlsx” (excel)

Steg 8: När excel har exporterats väljer du “dataset 1”

Steg 9: Sortera efter “unika sidvisningar”.

Steg 10: Ta bort alla andra rader och kolumner utom raden som innehåller webbadresserna

Steg 11: Använd denna formel i den andra kolumnen:

=CONCATENATE(“http://domän.com,A1)

Steg 12: Byt ut domännamnet med din webbplats domännamn. Dra formeln för att tillämpa den på andra celler också.

Du har nu alla dina webbadresser.

Om du vill konvertera dem till hyperlänkar så att du enkelt kan klicka och använda dem när du söker efter något, hoppa till steg 13.

Steg 13: Använd denna formel på den tredje raden:

=HYPERLÄNK(B1)

Dra formeln för att tillämpa den på andra celler också.

Skriva in en Google-sökfråga manuellt

Du kan också skriva in den här webbplatsen: www.abc.com i Googles sökfråga. Ersätt “abc” med ditt domännamn. Du får sökresultat för alla webbadresser som Google har indexerat, inklusive bilder, länkar till omnämnanden på andra webbplatser och till och med hashtags som ditt varumärke kan länkas till.

Du kan sedan manuellt kopiera var och en och klistra in dem i ett Excel-kalkylblad.

Så vad gör du med din lista över webbadresser?

Vid det här laget kanske du undrar vad du behöver göra med din lista över webbadresser. Låt oss ta en titt på de tillgängliga alternativen:

Manuell jämförelse med loggdata

Ett alternativ skulle vara att manuellt jämföra din lista med webbadresser med din CMS-logg och identifiera de sidor som inte verkar ha någon trafik alls eller som verkar ha de högsta avvisningsfrekvenserna. Du kan sedan använda ett verktyg som vårt för att kontrollera inkommande och utgående länkar från varje sida som du misstänker är en föräldralös eller återvändsgränd.

Läsa:  Hur man använder Instagram från webben, guide till tillgängliga funktioner

Ett annat sätt är att ladda upp alla dina webbadresser som en .xlsx-fil (excel) och även loggen. Jämför dem sida vid sida (till exempel i två kolumner) och använd sedan Excels “ta bort dubbletter”-alternativ. Följ steg-för-steg-instruktionerna. I slutet av processen kommer du bara att vara kvar med föräldralösa och återvändsgränder.

Det tredje sättet att jämföra är att kopiera de två datamängderna – loggen och listan över webbadresser till Google Sheets. Detta gör att du kan använda den här formeln: =VSÖK(A1, A: B,2,) för att söka efter webbadresser som finns i din URL-lista men inte i din logg. Saknade sidor (markerade N/A) ska tolkas som föräldralösa sidor. Se till att logginformationen finns i den första eller vänstra kolumnen.

Använda verktyg för webbplatsindexering

Ett annat alternativ är att ladda upp din lista med webbadresser till verktyg som kan utföra webbplatsgenomsökning, vänta på att de ska genomsöka webbplatsen och sedan kopiera och klistra in dina webbadresser i ett kalkylark innan du analyserar dem individuellt och försöker ta reda på vilka som är föräldralösa eller döda slutar.

Dessa två alternativ kan vara tidskrävande, särskilt om din webbplats har flera sidor, eller hur?

Tja, vad sägs om ett verktyg som inte bara låter dig hitta alla dina webbadresser, utan också filtrerar dem och visar deras status (så att du vet vilka som är återvändsgränder eller föräldralösa?). Med andra ord, om du vill ha en genväg för att hitta alla sidor på din webbplats, SEOptimers SEO-indexeringsverktyg.

SEOptimers SEO-indexeringsverktyg

Detta verktyg låter dig komma åt alla sidor på din webbplats. För att komma igång, gå till “Webbplatsgenomsökningar” och ange din webbadress. Träffa “Index

När indexeringen är klar kan du klicka på “Se rapporten“:

Vår sökrobot kommer att upptäcka alla sidor på din webbplats och lägga till dem “Sidan hittades” avsnitt om indexering.

Du kan känna igen “404 fel“våra problem”Problem hittade“precis nedanför”Sidor hittades“-motivera:

Våra sökrobotar kan identifiera andra problem, som att hitta sidor som saknar titel, metabeskrivningar, etc. När du har hittat alla dina sidor kan du börja filtrera och arbeta med de aktuella problemen.

Komprimerad

I den här artikeln har vi tittat på hur du hittar alla sidor på din webbplats och varför det är viktigt. Vi har också utforskat begrepp som föräldralösa och återvändsgränder och dolda sidor. Vi har delat upp hur du identifierar var och en av dina webbadresser. Det finns ingen bättre tid att ta reda på om du förlorar på grund av dolda, föräldralösa eller återvändsgränder.