Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man hittar nischade sökord för din webbplats

Hur man hittar nischade sökord för din webbplats

SEO blir mer utmanande dag efter dag. Så vad kan du göra för att lättare överträffa din ekologiska konkurrens? Ett av de bästa sätten att göra det är att rikta in sig på nischade sökord.

Nischade sökord har generellt lägre konkurrens jämfört med bredare, mer generiska termer. Det betyder att det ofta är lättare att ranka högre i sökmotorernas resultat för nischade sökord, vilket ökar din synlighet och chanser att attrahera rätt målgrupp.

Genom att fokusera på nischade sökord kan du positionera dig själv som en auktoritet i din bransch. Med tiden skapar du konsekvent innehåll kring nischade ämnen förtroende och trovärdighet hos din publik.

Den här artikeln delar de bästa strategierna för att hitta nischade sökord och maximera effekten av din onlinenärvaro.

Vad är nischnyckelord?

Nischsökord är specifika ord eller fraser som fokuserar på ett visst ämne eller intresseområde.

Föreställ dig att du letar efter information om en specifik typ av videospel eller en unik hobby som att måla miniatyrmodeller.

Orden eller fraserna du använder för att söka, som “bästa strategispel för PC“och”miniatyrmålningstips“, är exempel på nischade sökord.

Eftersom nischsökord är mer specifika och riktade hjälper de användare att hitta exakt det de är intresserade av på internet.

Nischade sökord kontra vanliga sökord

Nischade sökord och vanliga sökord skiljer sig främst åt när det gäller specificitet, målgrupp, konkurrens och omvandlingsfrekvens. Nischsökord är mycket specifika, fokuserar på ett smalt ämne eller bransch och attraherar en mer specialiserad publik. Däremot är vanliga sökord bredare och täcker ett bredare spektrum av ämnen, vilket tilltalar en mer varierad målgrupp.

Tabellen nedan visar de primära skillnaderna mellan nischade sökord och vanliga sökord:

Vanliga sökord Nischade sökord
Specifik och skräddarsydd för ett specifikt ämne eller sektor. Bred och allmän, ofta med bredare räckvidd.
Sänk sökvolymen. Högre sökvolym.
Lägre konkurrens, eftersom de är mer specifika. Högre konkurrens på grund av bredare relevans.
Mer anpassad till specifika användaravsikter på grund av precision. Kan ha olika användaravsikter på grund av bred räckvidd.
Högre konverteringspotential, eftersom användare som söker efter nischade sökord ofta är närmare köpstadiet. Lägre konverteringspotential, eftersom användarna kan vara i de tidiga stadierna av köpcykeln.
Kräver mer specifikt och skräddarsytt innehåll. Möjliggör ett bredare utbud av innehåll.
Inkluderar ofta sökord med lång svans, vilket ger specificitet. Kan inkludera långa sökord men består oftast av kortare, mer generiska termer.
Inriktar sig på en mer specialiserad målgrupp som är intresserad av en viss nisch. Tilltalar en bredare publik med olika intressen.
Kräver en fokuserad SEO-strategi för att rangordna för specifika termer. Kräver en bredare SEO-strategi för att täcka en rad ämnen.
Etablerar innehållsauktoritet i en specifik nisch. Etablerar auktoritet över ett bredare spektrum av ämnen.
Läsa:  Hur du bibehåller din SEO-rankning när du gör om en webbplats

Valet mellan nischade eller vanliga sökord beror på webbplatsens eller kampanjens specifika mål och inriktningsstrategi.

Exempel på nischade sökord

Ett annat exempel på ett nischsökord är “veganska glutenfria dessertrecept“.

Det här sökordet är mycket specifikt och riktar sig till individer med en speciell dietpreferens (vegan) och en specifik dietrestriktion (glutenfri).

Den vänder sig till en nischpublik som är intresserad av att hitta dessertrecept som passar både vegan och glutenfri livsstil. Denna specificitetsnivå skiljer den från ett bredare sökord som “dessertrecept”, vilket gör det mer riktat och relevant för en specifik grupp användare.

Här är några fler exempel på nischade sökord för din inspiration:

Kategori Exempel på nischade sökord
Kondition Högintensiv intervallträning (HIIT)
Teknologi Bästa budgetspelbärbara datorer 2023
Föräldraskap Positiva disciplintekniker
Matlagning Veganska snabbrecept för krukor
Fotografi Makrofotograferingstips för nybörjare
Resa Ensam ryggsäcksresor
Husdjursomsorg Träningstips för små hundar
Hållbart levnadssätt Zero waste livsstilsguide
Mode Etiska och hållbara modetrender

Varför är nischade sökord viktiga?

Eftersom nischsökord fokuserar på en smal branschvertikal är de lättare att ranka för och genererar generellt höga konverteringar. Här är de främsta fördelarna med att rikta in nischade sökord i din SEO-strategi:

Riktad trafik

Nischade sökord är avgörande i SEO eftersom de lockar specifik, riktad trafik till en webbplats.

Till exempel, om en webbplats är specialiserad på smarta hemenheter, rankning för nischsökordet “smarta hemautomationsprylar” ser till att webbplatsen når användare som är intresserade av just det, vilket ökar sannolikheten för omvandlingar.

Minskad konkurrens

SEO kan bli ganska konkurrenskraftig, särskilt när du har att göra med kortare sökord med hög sökvolym.

Men om du använder mer specifika ord, som nischade sökord, blir det lite lättare. Nischade nyckelfraser har vanligtvis en låg sökvolym och har inte så många webbplatser som konkurrerar om dem.

Så om din webbplats fokuserar på dessa nischade sökord är det mer sannolikt att den dyker upp högre i sökresultaten. Det betyder att fler människor kan se det, vilket gör din webbplats mer märkbar online.

Läsa:  Tiered Link Building: En praktisk guide till White Hat SEO

Högre omvandlingsfrekvens

Besökare som kommer från nischade sökord är mer benägna att konvertera eftersom deras sökavsikt är kristallklart.

Till exempel, om någon söker efter “Gör-det-själv träningsrutiner för nybörjare” snubblar på en webbplats som tillhandahåller exakt det innehållet, är sannolikheten för att de engagerar sig och konverterar mycket högre än med ett allmänt sökord som “träningsrutiner“.

Nischsökordens specificitet säkerställer att webbplatsen är perfekt anpassad till vad användarna aktivt söker, vilket resulterar i meningsfulla interaktioner och ökar chanserna för framgångsrika omvandlingar.

Sökordsmöjligheter med lång svans

Många nischade sökord är sökord med lång svanssom är längre och mer specifika fraser.

Longtail-sökord har ofta lägre sökvolym individuellt, men tillsammans kan de bidra avsevärt till din övergripande organiska trafik.

Optimering av innehållsproduktion

Genom att införliva nischade sökord i din innehållsstrategi kan du planera och organisera din innehållsproduktion mer effektivt. Detta hjälper dig att täcka ett brett spektrum av relaterade ämnen och skapa en omfattande resurs för din målgrupp.

Inrättande myndighet

När användare hittar relevant innehåll som passar deras specifika behov är det mer sannolikt att de engagerar sig på webbplatsen. Detta engagemang, i form av längre tid på sajten, lägre avvisningsfrekvens och social delning, signalerar till sökmotorer att innehållet är värdefullt och pålitligt.

Dessutom är webbplatser som fokuserar på nischade ämnen mer benägna att locka bakåtlänkar från andra auktoritativa källor i samma nisch. Bakåtlänkar är avgörande för SEO och bidrar avsevärt till webbplatsens auktoritet.

Anpassningsförmåga till röstsökning

Med uppkomsten av röstsökning, använder människor ofta mer konversationsfrågor och specifika frågor. Att optimera för nischade sökord säkerställer att en webbplats är väl lämpad att rangordna för röstsökningar.

Bildkälla: Oberlo

Att skapa innehåll som är optimerat för nischade sökord och som svarar på vanliga frågor inom nischen ökar sannolikheten för att en webbplats hamnar på första plats, vilket gör den till en utmärkt kandidat för röstsökningsresultat.

Hur man hittar nischade sökord

Att hitta nischade sökord innebär en kombination av att förstå din målgrupp, genomföra forskning och använda verktyg för att identifiera specifika, mindre konkurrenskraftiga sökord.

Här är en steg-för-steg-guide för att hitta nischade sökord:

Ha en tydlig förståelse för din nisch

Att ha en tydlig förståelse för din nisch är grundläggande för affärsframgång.

Detta innebär att exakt definiera den marknad du verkar på, identifiera egenskaperna hos din målgrupp och känna igen ditt unika värdeerbjudande.

Genom att grundligt undersöka konkurrenter, förstå kundernas smärtpunkter och hålla dig informerad om branschtrender, positionerar du ditt företag för att effektivt svara på din publiks behov.

Använd ett sökordsforskningsverktyg för att hitta inledande sökord

Börja med att identifiera kärnämnena inom din nisch med hjälp av ett sökordsforskningsverktyg för SEO. Om din nisch till exempel är “ekologisk hudvård” kan nyckelord inkludera:

  • Naturlig hudvård
  • Vegansk hudvård
  • Kemikaliefri hudvård
  • Hållbar hudvård
  • Giftfri hudvård
  • Växtbaserad hudvård
  • Etisk hudvård
  • Växtbaserad hudvård
  • Parabenfri hudvård
  • Ekologiska skönhetsprodukter
Läsa:  Sidhastighet: vad det är och hur det påverkar sökmotoroptimering

De flesta sökordsforskningsverktyg genererar en lista med sökordsförslag baserat på din input. Granska dessa förslag för att identifiera potentiella sökord.

Var uppmärksam på sökvolym, konkurrens och relevans. Du bör välja sökord som har högre sökvolym men lägre konkurrens.

Till exempel hjälper sökordsforskningsverktyget Ahrefs dig att visa konkurrensnivån för varje sökord för att bättre planera din SEO-strategi för nischade sökord.

Även vissa verktyg som Google Trender ge insikter om sökordstrender över tid.

Kontrollera om det finns säsongsvariationer eller fluktuationer i sökvolymen, eftersom denna information kan hjälpa dig att planera din innehållsstrategi.

Ange bara ditt sökord så kommer verktyget att visa en graf som visar intresset över tiden för sökordet. Ett värde på 100 är den högsta populariteten för termen. Ett värde på 50 betyder att termen är hälften så populär. En poäng på 0 betyder att det inte fanns tillräckligt med data för denna term.

Dessutom finns det sökordsforskningsverktyg som Ahrefs som låter dig analysera konkurrerande sökord.

Ange webbadresserna till dina konkurrenters webbplatser för att upptäcka sökorden de rankas efter. Detta kan ge inspiration till din egen sökordsstrategi.

Sammanställ sedan en lista med lovande sökord baserat på din forskning och organisera dem i kategorier eller teman som passar ditt innehåll eller affärsmål.

Beskär listan över sökord du hittade

Att trimma ner listan med sökord innebär en strategisk utvärderingsprocess. Börja med att säkerställa relevans och eliminera sökord som inte stämmer överens med ditt innehåll eller affärsmål.

Prioritera sökord med en balanserad sökvolym och rimlig konkurrens, sikta på en realistisk chans att rankas bra.

Det är viktigt att du lägger tonvikten på sökord med lång svans för specificitet och användaravsikt.

Välj ett användarvänligt språk och granska och förfina din sökordslista regelbundet för att anpassa sig till utvecklande trender och användarbeteenden. Detta fokuserade tillvägagångssätt säkerställer att dina valda sökord stämmer överens med dina mål och resonerar effektivt med din målgrupp.

Analysera SERPs för att bestämma rankningssvårigheter

När du har sammanställt din sökordslista är nästa steg att analysera Sökmotorresultatsidor (SERP) för att bedöma rankningssvårigheten för varje sökord.

Leta efter faktorer som domänauktoritet, sidbehörighet, bakåtlänksprofil, innehållskvalitet och konkurrensnivå.

Denna analys hjälper dig att förstå konkurrenslandskapet och vägleda din strategi för inriktning på specifika sökord.

Ahrefs sökordsverktyg

Ahrefs Keyword Tool är ett omfattande SEO-analysverktyg som ger dig en konkurrensfördel genom att avslöja den organiska sökvolymen på över miljarder spårade sökord.

Läsa:  AI vs mänskligt genererat innehåll: Vilket är bättre för SEO?

För att använda Ahrefs-sökordsverktyget loggar du in på ditt konto och anger dina första nyckelord.

Resultaten visar månatlig sökvolym, CPC (kostnad per klick) och konkurrensnivå (Låg, Medium, Hög) för varje sökord.

Klicka på knappen “Resultat” för att se sökmotorns resultatsida (SERP) för varje sökord i ditt valda land.

Du kan enkelt exportera data till CSV, Excel eller PDF med knapparna överst i tabellen. Du kan också ange din konkurrents domän för att spåra sökord som är associerade med en specifik domän.

Google sökordsplanerare

Google sökordsplanerare är ett kraftfullt verktyg direkt integrerat med Google Ads. Det hjälper i första hand att upptäcka sökord för reklamkampanjer, men dess insikter är värdefulla även för organisk sökning.

För att använda Google Sökordsplanerare, logga in med ditt Google Ads- eller Gmail-konto. Klicka nu på “Upptäck nya sökord” som visas i skärmdumpen nedan:

Om jag till exempel vill hitta nyckelord relaterade till kaffemuggar kommer jag att ange det primära nyckelordet, 'personliga kaffemuggar,' i sökfältet och klicka på “Få resultat“.

Härifrån kan du förfina dina sökordsidéer, få sökvolym och budkostnad. Verktyget erbjuder sökordsförslag för att bredda din sökning. Google Keyword Planner är fördelaktigt för att identifiera nyckelord som är relevanta för en specifik nisch, förstå deras popularitet och fatta välgrundade beslut om innehållsskapande och SEO-optimering.

Både Ahrefs och Google Keyword Planner spelar avgörande roller för att avslöja nischade sökord genom att erbjuda detaljerade analyser och datadrivna förslag.

Ahrefs ger en helhetsbild av en webbplatss SEO-hälsa, medan Google Keyword Planner fokuserar på sökordsdata direkt från den största sökmotorn. Att integrera insikter från dessa verktyg hjälper till att skapa ett heltäckande tillvägagångssätt för upptäckt och optimering av nischade sökord.

Slutsats

Att bemästra konsten att hitta nischade sökord är viktigt för en framgångsrik onlinenärvaro 2023. Det är avgörande att notera att processen inte slutar med nyckelordsidentifiering. Regelbundna recensioner, justeringar baserade på utvecklande trender och en god förståelse för användarnas avsikt är avgörande för att upprätthålla en effektiv nischad sökordsstrategi.

Genom att följa de nischade sökordsstegen som diskuteras i den här artikeln och genom att utnyttja rätt sökordsforskningsverktyg kan webbplatsägare inte bara hitta nischade sökord utan också ligga före i det konkurrensutsatta digitala utrymmet, driva riktad trafik och uppnå hållbar onlineframgång.