Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man identifierar dåliga bakåtlänkar som drar ner din ranking

Hur man identifierar dåliga bakåtlänkar som drar ner din ranking

Du har precis identifierat en hel massa dåliga bakåtlänkar som vimlar av din webbplats.

En army of the walking dead – även kallad döda bakåtlänkar – finns utanför dörren.

De är där för att bita, repa och äta upp din sida levande.

Dåliga bakåtlänkar, oavsett om de skapats oskyldigt eller med avsikt att förstöra din SEO, kan vara riktigt dåliga nyheter.

Vid det här laget vet alla SEO:s att bakåtlänkar av hög kvalitet är viktiga för deras webbplatser.

Men vissa är inte medvetna om faran med dåliga bakåtlänkar. Det finns flera dåliga bakåtlänkar som förstör SEO-statistik, dödar SERP-rankningar och till och med tar Googles vrede över dig.

Dessa kan vara länkar från skräppostdomäner, privata bloggnätverk, webbkataloger av låg kvalitet och så vidare.

Du spenderar otaliga timmar och dollar på dina SEO-länkbyggande kampanjer. Du vill inte sluta med nävar av dåliga bakåtlänkar – och radiotystnad från de stora hundarna med hög domänbehörighet var du än vill placera dina bakåtlänkar.

Hur man identifierar dåliga bakåtlänkar

Ahrefs är en SEO-plattform som samlar allt du behöver veta om din omvända profil och nyckel SEO-mått. Du kan använda den för att spåra organisk trafik, spionera på dina konkurrenters bakåtlänkar, kontrollera dina rankningar efter specifika sökord och mer.

Ahrefs gör det också mycket lättare att identifiera och hantera dåliga bakåtlänkar.

Läsa:  Hur du ökar din efterföljare på sociala medier

I Ahrefs är problematiska länkar markerade med en “varning”-ikon längst till vänster. Den här varningsikonen visas när den länkande domänen utlöser en av följande lågkvalitetssignaler:

  • Hög skräppostpoäng — Den spampoäng beräknas Moz för att visa en webbplatss sannolikhet att bli straffad. Ju högre skräppostpoäng. Detta beräknas med hjälp av olika skräppostflaggor, såsom ett lågt antal länkande domäner, en hög andel “följ”-länkar och så vidare.
  • Oindexerad webbplats Det betyder att webbplatsen för närvarande inte är indexerad av Google, vilket kan tyda på låg kvalitet.
  • Lågt förtroendeflöde — Förutom bakåtlänksprofilen påverkar Trust Flow även kvaliteten på trafiken som passerar genom länkarna. Denna mätare introducerades och användes av Majestätisk SEO.
  • Höga externa länkar — Ett stort antal externa länkar kan relateras till en webbkatalog av låg kvalitet, sidfoten på hela webbplatsen eller spamkommentarer.
  • Onaturlig ankartext — Slutligen stör onaturliga ankartexter mångfalden av ankartexter i din bakåtlänksprofil. Bra ankartexter inkluderar ditt varumärke, nakna webbadresser och partiella sökordsmatchningar.

Förstå varningar

Du kan kontrollera vilka lågkvalitetssignaler som utlöser specifika varningar genom att klicka på varningsikonen.

Detta bör visa ett litet verktygstips med viktig information om varningen.

Därifrån kan du också bestämma om du vill förbjuda länka eller flagga det som ett falskt positivt.

Men innan du blir för upphetsad måste du kontrollera den faktiska kvaliteten på bakåtlänken. Detta kommer att förklaras mer i detalj senare i detta inlägg.

Letar efter dåliga bakåtlänkar med filter

Beroende på åldern på din webbplats kan det finnas hundratals, om inte fler tusentals bakåtlänkar i din profil.

Du kommer förmodligen inte ens ihåg hälften av dem, särskilt om du bloggar regelbundet. Detta kan göra det svårt att söka efter varningslänkar.

Läsa:  Skicka stora filer via e-post: så här

Ditt Ahrefs-konto gör det så att du inte behöver gå igenom hela din länkprofil själv. Du har en snygg “Filter”-funktion som kan sortera dina bakåtlänkar efter olika faktorer.

För att komma igång, klicka på knappen “Nytt filter” och välj “Varningar”.

Detta kommer att få upp en undermeny där du kan ange de varningar du vill filtrera.

Om du snabbt vill identifiera dåliga bakåtlänkar som kan vara skadliga, välj alla varningar.

Kom ihåg att du även kan välja individuella varningar om du behöver prioritera problemet.

Efter några sekunder kommer Ahrefs att uppdatera sidan och lista alla bakåtlänkar som utlöser de konfigurerade varningarna.

Utföra en manuell granskning av dåliga bakåtlänkar

Ahrefs gör ett utmärkt jobb med att upptäcka hemska bakåtlänkar som måste åtgärdas omedelbart.

Men innan du går vidare, a manuell kontroll för varje länksida är i sin ordning. Det är trots allt fullt möjligt att bakåtlänkar kommer att utlösa varningar även om de har SEO-värde.

Det viktigaste här är att kolla länksidorna innehåll. Om det ger lite eller inget värde eller ser direkt skumt ut, har du hittat en dålig bakåtlänk.

Om du till exempel tittar på länken nedan kommer du att märka att den utlöste en varning eftersom sidan har många externa länkar:

Men genom att titta på det faktiska innehållet kan du säkerställa att det är ett legitimt budskap som inte bara är värdefullt utan också relevant för din marknadsföringsnisch:

Som jämförelse, här är en länksida som förtjänar att tas bort ASAP:

Märker du skillnaden? Den första ger faktiskt värde för läsarna och mjukar upp länken med relevant innehåll. Å andra sidan är den andra sidan ett virrvarr av länkar mellan punktlistor, bilder och sidofältsmenyer.

Läsa:  Hur man använder hashtags och platstaggar för att hitta vänner på sociala medier

The smoking gun är en sidfot full av bakåtlänkar som använder irrelevant ankartext:

Vad du ska göra med dina dåliga bakåtlänkar

Med Ahrefs kan du snabbt hantera dessa bakåtlänkar genom att avvisa webbadressen eller hela domänen. Välj bara länkarna, klicka på knappen “Släng” i toppmenyn och klicka på ditt val:

Ett popup-fönster visas i det nedre vänstra hörnet av skärmen för att bekräfta åtgärden.

Observera att länken fortfarande är synlig i Ahrefs. Den här gången presenteras den i rött teckensnitt.

Du kan sedan vända på avvisningsprocessen genom att välja den omvända länken och klicka på “Ta bort från avslagslistan” från samma rullgardinsmeny “Ta bort”:

Lätt, eller hur?

Ett annat sätt är att kontakta ägaren av den länkande domänen och diskutera en mer produktiv lösning. Till exempel, om bakåtlänken är flaggad som onaturlig ankartext kan du be dem att ändra texten via e-post.

Om du misstänker att ett domännamn avsiktligt spammar dig med dåliga länkar är det dags att kontakta din leverantör. Du kan identifiera dem med till exempel ett verktyg WhoIsHostingThis.com:

Sista tankar om att identifiera dåliga bakåtlänkar

Alla vet att SEO är mycket jobb. Det kostar inte bara din tid, utan det kräver också ditt engagemang på heltid som innehållsmarknadsförare.

Det skulle vara synd om alla dessa investeringar går till spillo bara på grund av dåliga länkar.

Med tipsen ovan bör du kunna upptäcka och hantera dåliga länkar genom Ahrefs.

Från och med nu är det bara en tidsfråga innan din webbplats når sin verkliga investeringspotential.