Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man övervakar bakåtlänkar med Ahrefs

Hur man övervakar bakåtlänkar med Ahrefs

Vi vet alla vikten av bakåtlänkar och den roll som länkbyggande spelar för att förbättra din webbplatss sökordsrankning och övergripande domänauktoritet.

Men om du lägger ut länkbyggande på en byrå eller gör detta själv, vill du se till att länkarna du får håller en bra och hög kvalitetsstandard.

Att övervaka din webbplats bakåtlänkar är viktigt för att se resultaten av dina SEO- och länkbyggande ansträngningar, återvinna värdefulla förlorade länkar, spionera på dina konkurrenter och för att skydda din webbplats från negativa SEO-attacker.

Vi har precis lanserat vårt nya verktyg för övervakning av bakåtlänkar för att automatiskt spåra och uppdatera dig om ändringar i din bakåtlänksprofil.

Notera: Övervakning av bakåtlänkar är endast tillgängligt för användare av White Label och Embedding.

Här är några av de saker du kan göra med vårt verktyg:

 • Spåra dig eller dina konkurrenters bakåtlänksprofil.
 • Se visuellt Nya och förlorade länkar för upp till ett år sedan i vår intuitiva bakåtlänksövervakningsinstrumentpanel.
 • Se ändringar (nya och förlorade länkar) i din bakåtlänksprofil dagligen.
 • Kontrollera ändringar i din länkprofil under fyra olika tidsperioder: månadsvis, veckovis, kvartalsvis eller årligen.
 • Växla mellan bakåtlänkar vs refererande domäner för att få en mer detaljerad bild av ändringar.
 • Lägg till en webbplats och schemalägg varningar som ger dig en vecko- eller månatlig e-postsammanfattning av bakåtlänksändringar.

Varför övervaka bakåtlänkar med Ahrefs

Se framgångarna med din SEO

Det är viktigt att övervaka din webbplats bakåtlänkar om du vill ha en tydlig förståelse för framgångarna med ditt länkbyggande.

Precis som med att spåra sökordsrankningar handlar bakåtlänksövervakning om att se de mätbara resultaten av dina marknadsförings- och SEO-aktiviteter.

En av kärnfunktionerna och primära användningsfallen för vår Backlink Monitoring-programvara är att se hur din länkprofil växer och förändras över tiden.

Läsa:  Hur fixar jag snabbt inga WiFi-nätverk i Windows 11?

Lägg bara till din webbplats URL och se hur vårt verktyg hittar alla ändringar av din webbplats bakåtlänkar för upp till ett år sedan. Detta inkluderar både nya och förlorade länkar.

Spåra din konkurrents länkbyggande resultat

Genom att aktivt övervaka din konkurrents bakåtlänkar kan du omvända deras länkbyggande strategi.

Om du till exempel märker att en konkurrent konsekvent får kontextuella dofollow-länkar från andra lokala företag i ditt samhälle, kan det tyda på att de skapar gästinlägg på dessa webbplatser.

Du kan sedan omvända deras strategi för att skapa en liknande länkbyggande plan för ditt företag.

Att övervaka din konkurrents bakåtlänkar är lika enkelt som att gå till fliken Övervakning av bakåtlänkar till vänster på din Ahrefs-instrumentpanel och lägga till webbadressen du vill övervaka.

Identifiera negativa SEO-attacker

Dessutom, genom att övervaka din länkprofil, kommer du snabbt att inse om din webbplats drabbas av en negativ SEO-attack.

Negativ SEO är när en annan webbplats bygger spammiga bakåtlänkar av låg kvalitet till din webbplats med målet att negativt påverka din länkprofil.

Du kan enkelt identifiera negativa SEO-attacker genom att klicka på fliken “Nya bakåtlänkar” i instrumentpanelen för övervakning av bakåtlänkar.

Här kommer du att se användbara datapunkter som:

 • Domänstyrka
 • Sidstyrka
 • Ankare
 • Titel
 • Länktyp
 • Om den nya länken är en bildlänk eller en textlänk
 • URL från
 • URL till
 • Följ/Nofollow

För att identifiera en negativ SEO-attack sortera helt enkelt kolumnen Domänstyrka från låg till hög. Detta kommer att sortera bakåtlänkstabellen från webbplatser med låg till hög domänstyrka.

Bara för att en sida med låg domänstyrka har länkat en av dina sidor betyder det inte att den är en del av en negativ SEO-attack.

Du måste också titta på ankartexten som används. De flesta negativa SEO-attacker kan identifieras eftersom angriparen använde samma exakta matchning eller onaturliga ankartexter.

Läsa:  Hur pingar jag din Apple Watch?

Återställ förlorade länkar

En annan anledning till att övervakning av bakåtlänkar är så viktigt är så att du kan återställa förlorade eller borttagna länkar så snart som möjligt.

Om du märker att en domän har tagit bort en länk till din webbplats kan du kontakta den webbansvariga för att försöka få länken fixad eller tillagd tillbaka.

Vårt verktyg kommer att skicka dig en veckovis e-postsammanfattning som innehåller en lista över alla länkar som erhållits och förlorats under de senaste 7 dagarna.

Var särskilt uppmärksam på länkarna som du tappade, om du märker att du har tappat några värdefulla länkar från högkvalitativa webbplatser, försök att kontakta webbansvarig så snart som möjligt för att få länken återställd.

Hur man övervakar bakåtlänkar med Ahrefs

Nu när du vet vikten av att övervaka bakåtlänkar, låt oss diskutera hur du kan ställa in övervakning av bakåtlänkar med Ahrefs.

Logga först in på ditt Ahrefs-konto och klicka på fliken “Backlink Monitoring” till vänster.

Lägg sedan till webbadressen till din webbplats och välj om du vill få en e-postsammanfattning av ändringar i bakåtlänkar varje vecka eller månad.

Du kan också välja att inte få något e-postmeddelande om så önskas, även om jag starkt avråder från detta om du vill hålla dig uppdaterad om ändringar.

När du är klar klickar du på “Lägg till webbplats”.

Vårt verktyg kommer sedan att lägga till din valda webbplats till din bakåtlänksövervakningsinstrumentpanel där du kan se alla webbadresser som du övervakar tillsammans med bakåtlänksstatistik på hög nivå som domänstyrka, bakåtlänkar, refererande domäner, nya bakåtlänkar, förlorade bakåtlänkar och e-post Varningsfrekvens.

Klicka sedan på webbplatsen som du har lagt till i din Backlink Monitoring-instrumentpanel. Du omdirigeras till ett gränssnitt där du kommer att se mer djupgående data.

Från toppen ser du några inställningar till höger på sidan.

Läsa:  Meddelande om webbplatslansering: Gör detta som en del av din lansering

Här kan du växla mellan att visa ändringar för Bakåtlänk eller Refererande domäner. Den är inställd på att visa bakåtlänkar som standard, men du kan byta till Refererande domäner om du vill se ändringar endast för Refererande domäner.

Vill du veta om du behöver fokusera på bakåtlänkar eller hänvisningsdomäner? Läs vår artikel om bakåtlänkar vs refererande domäner för att lära dig vilket som är viktigast.

Du kan också välja att visa data för en period på 1 vecka, 1 månad, 3 månader eller 1 år.

Slutligen kan du också ändra e-postvarningsfrekvensen genom att klicka på den blå inställningsikonen.

Nu, om du rullar nedåt ser du en sammanfattning av ändringar i bakåtlänkar. Här kan du se följande mätvärden:

 • Domänstyrka
 • Totala bakåtlänkar
 • Refererande domäner
 • Nya bakåtlänkar
 • Förlorade bakåtlänkar

Om du rullar nedåt ser du ett diagram som visuellt visar ändringar i bakåtlänkar under den önskade perioden.

Detta är användbart om du vill få en snabb ögonblicksbild av hur dina länkbyggande ansträngningar går.

Du kan se ändringar i din länkprofil, länkar som du fått eller förlorat, dagligen genom att bara hålla muspekaren över var och en av de individuella staplarna i diagrammet.

Nu, om du scrollar ner till botten av gränssnittet, kommer du att se ännu mer detaljerad information om dina bakåtlänksändringar.

Överst i tabellen kan du välja att se Alla bakåtlänksändringar, Nya bakåtlänkar eller Förlorade bakåtlänkar.

Här är en sammanfattning av all bakåtlänksinformation som du kan se i den här tabellen:

 • Typ: visar om en länk är ny eller förlorad.
 • Domänstyrka: vårt resultat återspeglar en hänvisningsdomäns auktoritet.
 • Sidstyrka: vårt resultat återspeglar en specifik sidas auktoritet.
 • Ankare: ankartexten som den refererande domänen använder för att länka till din webbplats.
 • Titel: titeln på hänvisningssidan.
 • Länktyp: indikerar om en länk direkt pekar till din webbplats (href) eller genom en omdirigering.
 • Bild: visar om den inkommande länken är en bildlänk (sant) eller inte (falsk).
 • URL från: den exakta webbadressen till den inkommande länken.
 • URL till: sidan dit länken pekar till.
 • Följ/Nofollow: visar om en länk har ett dofollow- eller nofollow-attribut.
 • Första sett: det datum då länken först sågs av vår programvara.
 • Nytt/förlorat datum: datumet då länken lades till eller togs bort.
 • Anledning förlorad: den här kolumnen kommer att ange anledningen till att länken förlorades.
Läsa:  8 stora Google-uppdateringar från det senaste året (med råd från marknadsförare)

Som du kan se finns det massor av värdefulla insikter som kan hämtas från dessa data. Föreställ dig att du måste hitta all denna information manuellt.

Övervaka konkurrenters bakåtlänkar

En av de andra fördelarna med att använda vår Backlink Monitoring-programvara är att du kan hålla ett öga på din konkurrents backlink-profil och länkbyggande ansträngningar.

Att spionera på din konkurrents bakåtlänksprofil kan ge dig en uppfattning om var de får sina bästa länkar ifrån och hur du kan replikera dessa strategier för ditt eget länkbygge.

För att övervaka konkurrenters bakåtlänkar, följ helt enkelt samma process som du gjorde när du lade till din egen domän.

Avslutar

Om du menar allvar med att förbättra din webbplats domänauktoritet och SEO-prestanda, måste du hålla ett öga på din bakåtlänksprofil när du bygger nya länkar till din webbplats.

Vårt verktyg för övervakning av bakåtlänkar är idealiskt för småföretagare, marknadsförare och sökmotoroptimerare som vill se sina bakåtlänksförändringar.

Som de flesta kunder skulle veta vid det här laget drivs vi av din direkta feedback och produktförslag så vänligen kontakta oss på Twitter @seoptimer eller skicka in funktionsförfrågningar och uppröstningsfunktioner du vill ha på vår Funktionsbegäranstavla.