Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man skapar ankarlänkar i WordPress (utan plugin)

Hur man skapar ankarlänkar i WordPress (utan plugin)

Letar du efter ett enkelt sätt att lägga till ankarlänkar till dina WordPress-inlägg och sidor? Ankarlänkar är ett utmärkt sätt att lägga till en innehållsförteckning till inlägg, vilket hjälper användare att navigera i långa artiklar. Du kan också använda ankarlänkar för att hjälpa dig att dyka upp i specifika sökresultat för att förbättra din ranking.

Den här artikeln kommer att visa dig hur du enkelt skapar ankarlänkar i WordPress.

Innan vi börjar, klicka på någon av ankarlänkarna i den här innehållsförteckningen för att hoppa till avsnittet du behöver:

Innehållsförteckning

Vad är en ankarlänk?

En ankarlänk är en typ av länk som du kan klicka på för att automatiskt hoppa till ett annat område på samma sida. Detta gör det lättare för läsare att hitta specifik information i långa inlägg och artiklar.

Som du kan se i exemplet ovan tar du omedelbart till det ämnet på sidan genom att klicka på en ankarlänk.

När ska du använda ankarlänkar?

Det tar bara några sekunder för användare att bestämma sig för att stanna eller lämna din webbplats. Det är ditt jobb att använda dessa få sekunder för att övertyga dem att stanna kvar och engagera sig i ditt innehåll.

Det enklaste sättet att hålla läsarna engagerade är att hjälpa dem att snabbt hitta den information de behöver. Du kan göra det genom att skapa ankarlänkar så att användare kan hoppa över resten av ditt innehåll och hoppa direkt till avsnitten som intresserar dem. Det här är ett bra sätt att förbättra användarupplevelsen och vinna fler läsare.

Som vi nämnde tidigare kan ankarlänkar också förbättra din WordPress SEO. Google visar ofta ankarlänkar i sökresultaten som en “hoppa till”-länk så att läsarna kan hoppa direkt till ett visst avsnitt från resultatsidan.

Ibland visar Google också flera länkar från en enda sida som “hoppa till”-länkar. Dessa länkar har visat sig öka klickfrekvensen i sökresultaten, vilket innebär mer trafik till din webbplats.

Läsa:  Släpp loss potentialen hos WordPress med utvecklingsverktyg för öppen källkod

Så hur skapar du en länk för att hoppa till en specifik del av en sida i WordPress? Låt oss ta reda på!

Att skapa ankarlänkar i den nya WordPress-blockredigeraren är ganska enkelt. Du behöver bara göra två saker för att dina ankarlänkar ska fungera:

  1. Skapa en länk med #-tecknet precis före ankartexten
  2. Lägg till ID-attributet i texten där du vill att användaren ska hoppa till

Följ instruktionerna nedan för att lära dig hur du gör detta själv.

Det första steget är att markera texten du vill lägga till din ankarlänk till. Klicka sedan på infoga länkikonen i WordPress block editor.

Genom att klicka på ikonen visas popup-fönstret Infoga länk där du vanligtvis lägger till en sidlänk eller söker efter en sida att länka till.

Men för ankarlänkar måste du ange #-tecknet och nyckelorden för avsnittet du vill att användarna ska hoppa till.

Nyckelorden du använder bör:

  • Var relaterad till avsnittet du länkar till
  • Var inte för lång eller komplicerad
  • Använd versaler för att göra ankartexten mer läsbar
  • Inkludera bindestreck för att separera ord och göra dem lättare att läsa

När du har angett dina ankarlänkssökord klickar du på enter för att skapa länken. Du kan sedan se länken du skapade i WordPress-redigeraren, men att klicka på den gör ingenting.

Det beror på att det inte finns något ID kopplat till ankarlänken, som din webbläsare letar efter när du klickar på länken.

Du kan fixa detta genom att lägga till ID-attributet i innehållsområdet du vill länka till, vilket vi ska utforska härnäst.

Steg 2: Lägg till ID-attributet till den länkade texten

I din WordPress-innehållsredigerare, scrolla ner till innehållet du vill att användarna ska hoppa till när de klickar på din ankarlänk. Avsnittet du behöver är ofta en rubrik eller början på ett nytt stycke.

Klicka nu på blocket som innehåller avsnittet du vill länka till och navigera till Blockera inställningar på din sidas högra sida.

Expandera i blockinställningarna Fliken Avancerat och ange samma nyckelord som du använde för din ankartextlänk i HTML-ankarrutan. Den enda skillnaden är att du inte behöver #-tecknet i början.

När du sparar din artikel och förhandsgranskar den kan du se din ankarlänk i aktion. Klicka bara på den för att hoppa till innehållet du länkade tidigare.

Läsa:  För- och nackdelar med innovationsredovisning inom företagsledning

Om innehållsområdet du vill länka till inte är en rubrik utan ett vanligt stycke eller text, är processen lite annorlunda.

I den situationen klickar du på blocket för att visa blockinställningarna och klickar på menyn med tre punkter för att visa fler alternativ.

Därifrån väljer du alternativet Redigera som HTML, vilket låter dig redigera all HTML för hela innehållsblocket.

Nu måste du hitta HTML-taggen för informationen du vill peka på. Leta till exempel efter

om det är ett stycke, eller om det är en tabell och så vidare.

När du har hittat taggen lägger du till dina ankare nyckelord som id-attribut, liknande exemplet nedan:

När du har lagt till dina sökord kan du se ett meddelande som förklarar att blocket innehåller ogiltigt eller oväntat innehåll.

Så klicka på Konvertera till HTML för att spara dina ändringar.

Om du fortfarande använder den klassiska WordPress-redigeraren är det något annorlunda att lägga till en ankarlänk. Följ stegen nedan för att lära dig hur du skapar ankarlänkar i den klassiska WordPress-redigeraren för visuellt innehåll.

Markera först texten du vill länka och klicka på Infoga länk knappen överst i din innehållsredigerare.

Lägg sedan till dina ankarnyckelord med prefixet #, följt av texten du vill länka.

Steg 2: Lägg till ID-attributet till den länkade texten

Nästa steg är att peka webbläsare till avsnittet av innehållet du vill att användarna ska hoppa till när de klickar på ankarlänken.

För att göra det, växla till textläget i den klassiska WordPress-redigeraren och bläddra sedan till avsnittet du vill visa.

Hitta sedan HTML-taggen som du vill att din ankarlänk ska rikta in sig på. Till exempel,

,

,

osv.

Lägg nu till ID-attributet med dina ankarlänkars sökord utan prefixet #. Här är ett exempel på hur det skulle se ut:

Du kan nu spara dina ändringar och förhandsgranska ditt innehåll för att se ankarlänken fungera.

Om du vanligtvis använder textläget för att skriva innehåll i den klassiska WordPress-redigeraren, så här kan du manuellt skapa en ankarlänk i HTML.

Skapa först en ankarlänk med prefixet # med taggen , liknande exemplet nedan:

Bali Vandringsäventyr

Bläddra sedan till avsnittet med innehåll du vill visa när användare klickar på din länk. Vanligtvis är avsnittet en H2- eller H3-tagg, men det kan också vara ett annat HTML-element, som en enkel

Läsa:  Hur du blir verifierad på Instagram (eller förbättra dina chanser!)

-tagg.

När du har hittat HTML-taggen lägger du till ID-attributet och ankartexten utan prefixet # så här:

Bali Vandringsäventyr

Nu kan du spara dina ändringar och förhandsgranska ditt innehåll för att testa din ankarlänk.

Om du publicerar långa artiklar regelbundet kan du spara tid genom att automatiskt lägga till ankarlänkar till olika rubriker i ditt innehåll och skapa en innehållsförteckning med ett WordPress-plugin. Detta gör det lättare för användare att hitta den information de behöver och eliminerar behovet av att skapa varje ankarlänk manuellt.

För att göra detta, ladda ner Enkel innehållsförteckning plugin och installera och aktivera den på din WordPress-webbplats. Om du behöver lite hjälp att göra det, följ dessa instruktioner för installera ett WordPress-plugin.

Insticksprogrammet använder rubrikerna i ditt innehåll för att gissa vilka avsnitt du ska länka till, och du kan helt anpassa inställningarna utifrån dina behov.

När du har installerat och aktiverat plugin-programmet, navigera till Inställningar » Innehållsförteckning för att konfigurera dina inställningar.

Aktivera sedan plugin-programmet för de inläggstyper du vill lägga till ankarlänkar till och avmarkera de områden där du inte vill visa en innehållsförteckning.

Du kan också aktivera alternativet för automatisk infogning. Detta låter plugin-programmet skapa en innehållsförteckning automatiskt för alla valda innehållstyper, inklusive äldre innehåll.

Om du bara vill skapa en innehållsförteckning för specifika artiklar automatiskt, lämna det här alternativet omarkerat.

Scrolla sedan ner på sidan för att välja var du vill visa din innehållsförteckning och när du vill aktivera den.

Du kan till exempel visa din innehållsförteckning före eller efter din första rubrik och när ett visst antal rubriker finns i din artikel.

Längre ner på sidan kan du välja ett tema som matchar din webbplats varumärke och granska mer avancerade inställningar.

Kom ihåg att klicka på Spara ändringar för att spara dina inställningar.

Om du aktiverar alternativet för automatisk infogning kan du förhandsgranska en artikel med rätt antal rubriker för att se din innehållsförteckning i aktion.

Men om du vill skapa en innehållsförteckning manuellt måste du redigera varje artikel individuellt.

För att göra det, gå till ditt innehålls redigeringsskärm och scrolla ner till Innehållsförteckning fliken nedanför redigeraren.

Därifrån klickar du på kryssrutan “infoga innehållsförteckning” och väljer vilka rubriker du vill inkludera som ankarlänkar.

Läsa:  Framgångsrika innehållsmarknadsföringskampanjer för att inspirera dig

Nu kan du spara dina ändringar och förhandsgranska din artikel. Insticksprogrammet Easy Table of Contents visar automatiskt en lista med ankarlänkar som din innehållsförteckning.

Vi har täckt flera metoder för att lägga till ankarlänkar till din WordPress-webbplats, men vad händer om du skapar en målsida?

Lyckligtvis låter Elementor, den bästa WordPress-tema- och målsidesbyggaren, dig enkelt skapa ankarlänkar.

I dess dra-och-släpp visuella redigerare kan du använda det praktiska ankarlänkblocket för att länka en del av din målsida till en annan. Om du använder Elementor för att skapa ett anpassat WordPress-tema kan du använda samma metod som den vi ska visa dig för att skapa ankarlänkar var som helst i ditt tema.

Dra bara Anchor Link-blocket till den del av sidan du vill hoppa till och ange ett namn.

Välj sedan texten på din målsida som du vill länka från, lägg till ankarlänkens namn med en hashtag i början och klicka på spara.

När du nu förhandsgranskar din sida och testar länken, hoppar den automatiskt till höger avsnitt.

Du kan följa den här steg-för-steg-guiden för att skapa en målsida i WordPress om du behöver hjälp med att komma igång.

Där har du det!

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig hur du skapar ankarlänkar i WordPress. Nu kan du ge dina läsare en bättre användarupplevelse och förbättra din SEO för att hjälpa dig få mer trafik, prenumeranter och potentiella kunder.

Om du är intresserad av vilka andra plugins du kan använda för att förbättra din webbplats och spara dyrbar tid, kolla in följande sammanfattningar:

Tack för att du läser! Vi vill gärna höra dina tankar, så lämna gärna en kommentar med frågor och feedback.

Du kan också följa oss på Youtube, X (tidigare Twitter)och Facebook för mer användbart innehåll för att få ditt företag att växa.

Stacey har skrivit om WordPress och digital marknadsföring i över 10 år och om andra ämnen mycket längre. Vid sidan av detta är hon fascinerad av webbdesign, användarupplevelse och SEO.