Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man skapar en XML-webbplatskarta för en ny webbplats

Hur man skapar en XML-webbplatskarta för en ny webbplats

Att skapa en ny webbplats för ett varumärke eller företag är inte något som händer över en natt och är definitivt inte något som kan förhastas. Många olika saker måste övervägas innan du ens utarbetar din ursprungliga design, som att arbeta fram ditt tema, sidor som måste inkluderas, typsnitt och mycket mer.

En sådan sak som måste göras tidigt, helst innan du lanserar din webbplats, är att skapa en robust XML-webbplatskarta En webbplatskarta är en lista över sidor på din webbplats och deras relativa betydelse. Använd webbplatskartor för att göra det enklare för besökare att hitta det de letar efter och för att säkerställa att sökmotorer kan hitta all information de behöver. En XML-webbplatskarta är bara en av de många SEO-tekniker på sidan du kan implementera för att hjälpa till att öka din webbplats ranking på sökmotorer som Google. Till skillnad från många avancerade SEO-metoder är detta inte alltför svårt att göra och kan slutföras inom tjugo minuter.

Så vad är en XML-webbplatskarta?

Utan att försöka låta nedlåtande är en webbplatskarta precis vad den låter som den är: en karta över din webbplats. I sin enklaste form är en XML-webbplatskarta bara en lista över alla webbadresser som utgör din domän och hur de länkar ihop. Den kartlägger effektivt hur webbplatsen är strukturerad, vilket är viktigt för SEO.


Vad är poängen med det?

Det är viktigt att veta att en XML-webbplatskarta inte är till nytta för en användare utan istället är tänkt att implementeras för att hjälpa Google att bättre förstå din webbplats. Alla sökmotorer, särskilt de stora som Google och Bing, använder sökrobotar för att gå igenom webbplatser och samla information som lagras i index. Det är dessa index som hjälper Google att bättre förstå var din webbplats ska rankas och på vilka specifika sökord. Om Google inte kan förstå din webbplats kommer du att rankas dåligt.

Läsa:  Excel: hur man skapar ett diagram

Detta är huvudsyftet med en XML-webbplatskarta. Det ger sökrobotar ett enkelt sätt att se vad som finns på din webbplats, och fungerar effektivt som en innehållsförteckning. Att skapa en bra XML-webbplatskarta kan omedelbart förbättra din rankning, så det är definitivt något som är värt att göra.

Dessutom kan en bra webbplatskarta göra andra saker också. Förutom att hjälpa till med indexering, kan dessa kartor också visa uppdateringar av en sida såväl som den betydelse en sida har på en webbplats, vilket kan vara till stor hjälp för att bevisa att din webbplats inte använder duplicerat innehåll. Duplicerat innehåll är innehåll som visas mer än en gång på en enda webbplats. Duplicerat innehåll kan vara ett tecken på dålig resurshantering, lågt förtroende eller bristande kvalitetskontroll.

Hur man skapar XML-webbplatskarta för webbplatsen

Det finns många sätt att skapa en webbplatskarta, som att använda olika plugins som Yoast för webbplatser byggda på WordPress, men branschens de facto sätt att skapa en är genom att använda programvara som kallas Screaming Frog.

Denna programvara är gratis att använda och kan användas för att göra webbplatskartor över webbplatser som har upp till 500 sidor, och det behöver inte vara en webbplats som du äger. Det betyder att du kan skapa en webbplatskarta över dina konkurrenter för att se vad de gör bra och inte så bra, vilket kan påverka din strategi.

För att skapa en XML-webbplatskarta på Screaming Frog, när du har laddat ner programvaran, behöver du bara göra följande:

  1. Skriv din URL i fältet högst upp på sidan och klicka sedan på Start. Detta startar genomsökningsprocessen och, beroende på storleken på din webbplats, kan det ta några minuter till ett par timmar att slutföra.
  2. När det är klart måste du klicka på “webbplatskartor” i menyraden och sedan på rullgardinsmenyn “skapa XML-webbplatskarta”.
  3. Du måste sedan välja vilka typer av sidor som du vill ha i din webbplatskarta. Detta kan vara riktigt skrämmande om du inte vet vad alternativen som presenteras för dig betyder. Om du är osäker är det bäst att lämna alla dessa alternativ omarkerade, även om det kan vara värt att inkludera alla PDF-filer som finns på din webbplats, förutsatt att de är användbara för kunderna. Det är också en bra idé att klicka på bildfliken och inkludera dem i din webbplatskarta också.
  4. När du har valt allt du vill inkludera behöver du bara spara din webbplatskarta, och grattis, du har skapat färdigt en webbplatskarta för en webbplats!
Läsa:  WooTechy iDelock, programvaran för att låsa upp iPhone

Härifrån måste du sedan ladda upp den här filen till din webbplats via FTP. Tyvärr finns det inget universellt sätt att göra detta, eftersom alla program för webbplatsutveckling och CMS är olika, så det är värt att kolla med en utvecklare för att se vad som är bäst för dig. Men att ha din webbplatskarta på din webbplats är inte slutet, eftersom det fortfarande finns ett viktigt steg som måste tas: att skicka in XML-webbplatskartan till Google.

För att göra detta måste du ha Google Search Console ansluten till din webbplats. För att lära dig hur du gör detta och andra viktiga SEO-tekniker, kolla in vår Intelligence Hub. När den är ansluten, gå till sökkonsolen och välj din webbplats. Från instrumentpanelen måste du sedan klicka på “webbplatskarta”. Detta leder dig till en sida där du kan lägga till en ny webbplatskarta, och härifrån behöver du bara ange webbadressen som den sparades på. Det ska sluta med .xml eftersom det är en XML-fil.

När det är gjort bör din XML-webbplatskarta vara klar, redo att gå och förbättra din SEO-rankning. Om det görs på rätt sätt bör du se förbättringar i din prestanda, och när den används i kombination med andra SEO-taktik har din webbplats större potential att bli uppmärksammad och sedd i rätt SERP.

Ny uppmaning