Ett WordPress-undertema definieras som “ett tema som ärver funktionaliteten hos ett annat tema, kallat överordnadstema, och låter dig ändra eller lägga till funktionaliteten för det överordnade temat.” Låt oss till exempel säga att du vill ändra utseendet på din blogg för en viss tid på året, men du vill återgå till sitt ursprungliga utseende efter det. Ett barntema är det perfekta sättet att göra just det eftersom det inte ändrar det ursprungliga temat, men ändå låter dig ändra saker och ting lite.
De är faktiskt det rekommenderade sättet att göra ändringar i ett tema eftersom:
- Ändringar som görs med ett underordnat tema kommer inte att skrivas över som standard när du uppdaterar det överordnade temat
- Du kommer att veta vad du har ändrat eftersom varje ändring kommer att finnas i mappen för det underordnade temat
- Du kommer att kunna återställa din blogg mycket lättare om dina ändringar kraschar din blogg eller om du helt enkelt inte gillar dem; eventuella problem kan hanteras genom en do-over
Att bygga ett barntema
Skapandet av ett barntema är enkelt; allt som krävs är en mapp, en CSS-fil och en skärmdump. Vi kommer att bygga ett enkelt barntema med det ständigt berömda tjugotolv-temat.
Vi börjar med mappen. I din wp-content/themes-mapp måste du skapa en mapp med namnet på ditt barntema. I den här artikeln kommer vi att döpa den här mappen till vårt första barn. När du har skapat den här mappen måste vi ta det andra steget, vilket är att bygga stilmallen. Innan du går vidare är det viktigt att du åtminstone har praktiska kunskaper om Cascading Style Sheets, eller CSS, innan du fortsätter. Detta är något som är relativt lätt att lära sig och du kan hitta ett antal bra tutorials på webben gratis.
När du har aktiverat din favorittextredigerare måste du ange följande rader i din stilmall:
/* Temanamn: Vårt första barn Tema URI: Beskrivning: Lär dig om barnteman Författare: WP Teman Författare URI: Mall: twentytwelve Version: 1 */
Självklart kan du ange dina uppgifter för namn, beskrivning och författare. Om du använder en annan mall än twentytwelve, skulle det också behöva ändras.
När det är klart, spara stilmallen som style.css och ladda upp den till din nyskapade mapp. Ditt tema bör nu visas under avsnittet Tillgängliga teman i WordPress.
Naturligtvis har vi inte hänvisat till dess överordnade tema, gjort någon styling till detta än och inte heller laddat upp skärmdumpen så att bilden är tom. Om vi skulle aktivera det skulle din sida se ganska konstig ut.
För att referera till vårt tjugotolv-tema, eller något annat tema som vi väljer, måste vi lägga till denna kodbit i vår stilmall:
// Detta kommer att referera till stilmallen från det överordnade temat @import url(“../twentytwelve/style.css”);
Nu måste vi göra några ändringar annars är det ingen idé att använda ett barntema. För att göra detta, låt oss ändra bakgrundsfärgen och teckensnittsfärgen för det överordnade temat. Detta kan åstadkommas genom att lägga till en text- och styckeklass till din stilmall så här:
kropp bakgrund: #999999; p färg: #931212;
Spara dina ändringar och ladda upp den nyligen redigerade filen till din mapp. När du har gjort detta, gå tillbaka till din WordPress-instrumentpanel och kolla in en liveförhandsvisning av dina ändringar.
Ganska cool va? Ok, så det är inte redo att kallas ett mästerverk men du får åtminstone idén om hur man gör ändringar. Det skulle vara bäst att hänvisa till en kopia av ditt temas style.css-fil så att du kan se vilka klasser och ID:n du vill göra ändringar i. Men innan du faktiskt avslutar stylingen av ditt nya barntema, låt oss ladda upp den skärmdumpen.
Med din blogg som visar ditt nya tema, ta helt enkelt en skärmdump av det i aktion. Med hjälp av en bildredigerare kommer du att vilja reducera din bild till 600 x 450. Hanteraren kommer faktiskt att visa detta i 300 x 225 men den större bilden är standarden. När du är klar, spara bilden som en .png eller .jpeg och ladda upp den till din underordnade temamapp.
Förlänger barntemat
Det du just har gjort kommer inte att göra ändringar i functions.php-filen, men du kan lägga till en för ditt barntema om du vill. Detta är viktigt om du vill använda någon av de krokar som föräldratemat har att erbjuda.