Webbadresser är viktiga inom området digital marknadsföring, särskilt inom sökmotoroptimering. Webbadresser är adressen till vår online-hemsida – vår webbplats – som vi vill placera högst upp på Google för frågor. De är ansiktet vi visar för besökarna vi vill omvandla till betalande kunder.
På grund av deras avgörande roll fokuserar vi på Ahrefs alltid på att skapa korrekt optimerade webbadresser som uppfyller de högsta SEO-standarderna.
Som du kanske har märkt har vi också skapat en SEO-vänlig webbadresskontroll som kontrollerar om en webbadress följer SEO bästa praxis.
Under åren har vi fått många frågor relaterade till URL-optimering och URL-terminologi. Det är därför vi har bestämt oss för att skapa en omfattande guide som täcker de vanligaste frågorna. Det är tänkt att vara en omfattande resurs för allt från att skapa korrekt optimerade webbadresser till SEO.
Vad är webbadressen?
En Uniform Resource Locator (URL) representerar adressen till en unik resurs på webben. I webbläsare visas webbadressen till en specifik webbsida i adressfältet högst upp.
I teorin pekar varje URL till en unik resurs, som kan inkludera en HTML-sida, en bild, ett CSS-dokument, etc.
De används oftast för att referera till webbsidor (http:// eller https://), men också för e-post (mailto:), filöverföring (ftp), databasåtkomst (JDBC) och många andra.
URL kontra länkar
Innan vi går mycket längre bör vi skilja på skillnaden mellan en URL och en länk. Även om de två termerna ofta används omväxlande, är det viktigt att notera att en länk faktiskt bara är en klickbar textbit på en sida som är kopplad till dess URL.
Påverkar webbadresser sökmotorernas rankning?
Svaret på denna fråga är inte entydigt”Ja” eller “Nej“. Google meddelade redan 2017 att användningen av sökord i webbadresser inte har någon betydande effekt på sökmotorernas ranking. John Mueller gick till och med så långt att han kallade sökord i webbadresser för överskattade.
Sökord i webbadresser är övervärderade av Googles SEO. Generera webbadresser för användare. Dessutom kommer du vanligtvis inte ens se dem på en mobil enhet.
— 🫧 johnmu swiss (personlig) 🫧 (@JohnMu) 8 mars 2017
Men trots detta tror vi fortfarande att webbadresser spelar en viktig roll för en sidas förmåga att ta emot relevanta frågor från sökmotorer. Här är anledningen:
Webbadresser kan förbättra den övergripande användarupplevelsen
Google strävar efter att skapa en trevlig användarupplevelse för sina användare.
Föreställ dig nu följande två webbadresser:
- www.site.com/blog/social-media-management-tools
- www.site.com/blog/Social_media_managementtools_832i
Vilken webbadress tror du att Google skulle föredra att placera för att ge en bra användarupplevelse?
Webbadresser berättar för användarna vad sidan handlar om
Förbi Moz, webbadresser är en mindre rankningsfaktor. Trots detta använder sökmotorer och människor fortfarande webbadresser för att få en uppfattning om vad en sidas innehåll handlar om.
Du kan nästan tänka på webbadresser som “grädden på moset” – även om de inte gör någon stor skillnad för smaken på kakan, lägger de ändå en fin touch till den totala upplevelsen.
Att skapa korrekt optimerade webbadresser kommer inte heller magiskt att få ditt innehåll rankat, men de spelar en roll för att indikera vad en användare kan förvänta sig att hitta på en sida.
Hur man skapar korrekt optimerade webbadresser för SEO
En bra URL-struktur tillåter användare och sökmotorer att logiskt koppla ihop punkterna på din webbplats och indexera dina sidor lättare. Som sagt kan det förbättra användarupplevelsen avsevärt och öka dina SEO-ansträngningar.
Även om vi redan har skrapat på ytan av det här ämnet, finns det många andra metoder att implementera för att minska avvisningsfrekvensen, förbättra uppehållstiden och påskynda din ranking.
Engelska språket, användarvänlig struktur
Det första steget i att skapa korrekt optimerade webbadresser för SEO är att strategiskt planera din webbplats URL-struktur innan du börjar sätta upp din webbplats.
Den viktigaste principen är att URL-strukturen följer den navigering du har skapat, men här är några ytterligare riktlinjer att tänka på:
- Gör det logiskt. Både användare och sökmotorer uppskattar enkelhet. Skapa först dina viktigaste kategorier och subkategorisera sedan på det sätt som verkar mest logiskt baserat på innehållet på din webbplats.
- Håll antalet klasser så lågt som möjligt. Detta gäller givetvis inte stora e-handelssajter som säljer olika produkter, utan de behöver också vara logiskt organiserade i olika kategorier. En genomsnittlig företags- eller personlig webbplats bör ha mellan 2 och 7 kategorier.
- Skapa en ytlig navigeringsstruktur. Det betyder att ingen av dina sidor ska vara begravd djupt i strukturen, utan ska vara lättillgänglig med två eller tre logiska klick.
Webbplatslänkar
Webbplatslänkar är direktlänkar till dina undersidor som visas i Googles sökresultat. Deras syfte är att hjälpa användare att navigera genom webbplatsens innehåll snabbare. Google genererar dessa automatiskt baserat på vad de tror är mest relevant för de som söker.
Du kan inte kontrollera dessa direkt, men för att maximera kvaliteten på de webbplatslänkar du visar, se till att alla länkar till interna sidor på din webbplats har bra ankare eller alt-text som är informativ och koncis.
Intern länkning
Interna länkar hjälper till att skapa webbplatshierarki, sprida länkjuice och tillåta användare att enkelt navigera på webbplatsen. Se till att ankarna innehåller samma sökord som webbadresserna till sidorna du länkar till.
Sökordskartläggning
Detta är en helt annan vetenskap, men generellt sett bör du optimera dina sidor och sedan deras webbadresser för att matcha de sökord du vill ranka för.
Du bestämmer dessa sökord genom en detaljerad sökordsundersökningsprocess för att identifiera möjligheter och sedan strukturera ditt sidinnehåll och webbadresser runt dessa möjligheter.
Använda nyckelord i webbadresser
Genom att använda relevanta sökord (som du har valt genom sökordsmappningsprocessen) i dina webbadresser hjälper det att visa både sökmotorer och användare vad sidan handlar om.
När du lägger till sökord för att skapa korrekt optimerade webbadresser finns det tre regler att följa:
- Matcha webbadressen med sidrubriken. För att vara tydlig menar vi inte 100 % matchning, bara tillräckligt för att visa vad sidan handlar om. Detta är viktigt eftersom de flesta användare helt enkelt tittar på webbadressen för att göra antaganden om sidans innehåll. Om det inte uppfyller deras förväntningar, kommer de att besluta sig för att lämna abrupt, vilket ger dig en högre avvisningsfrekvens.
- Rikta in ett eller två sökord per webbadress. En korrekt strukturerad webbplats innebär att en enda sida kretsar kring en produkt/tjänst, eller åtminstone en grupp relaterade produkter eller tjänster. I så fall bör du kunna ha upp till två nyckelord som beskriver innehållet på sidan som skulle ingå i URL:en. Allt annat än detta kan orsaka förvirring med sökmotorer, vilket i sin tur påverkar din rankning för relevanta frågor.
- Fyll inte i dina webbadresser. Tidigare, när sökmotorerna var enklare, kunde webbplatsägare försöka “stoppa” vissa sökord upprepade gånger i webbadresser eller andra element på en sida för att maximera rankningen. Detta klipper det inte längre och du måste se till att innehållet ser naturligt ut och inte manipulativt.
Användning av tecken
För att din URL ska vara korrekt optimerad, läsbar och lätt att förstå måste du göra ett strategiskt val av tecken.
Olika konstiga symboler och siffror kan förvirra användare och göra webbadressen mindre minnesvärd.
Kolla in de tre webbadresserna – vilken litar du mest på?
- https://www.seoptimer.com/seo-services
- https://www.seoptimer.com/post?ID=77&kw=seo+services
- https://cdn07.seoptimer.com/ post?ID=77&kw=seo+services
Det är dock inte bara konstiga karaktärer som bör undvikas. Här är några andra tips:
- Använd alfanumeriska tecken när det är möjligt.
- Hoppa över skiljetecken och andra farliga karaktärer. Vissa tecken är svåra att läsa och kan göra webbadressen omöjlig att förstå. Lära känna fullständig lista på förgänglig Press.
- Använd endast små bokstäver. Även om detta inte gäller Microsoft-användare, kommer de som arbetar med Linux/UNIX att få en 404-sida om de väljer att skriva in versaler i URL:en.
- Stoppord behövs inte. Sluta med orden är de vanligaste orden på språket, och sökmotorer är programmerade att ignorera dem. Som sådana kan de uteslutas från webbadresser.
- Använd bindestreck, inte understreck. Detta är mer reflekterande av Googles råd, eftersom bindestreck har visat sig vara lättare för ögonen, och när det finns ett understreck mellan orden, sammanfogar Google de två orden som om de var skrivna utan någon separator. Enkelt uttryckt hjälper bindestreck att förbättra ditt SEO-resultat.
URL-längd
Google råder sina användare att hålla sina webbadresser så enkla och mänskligt förståeliga som möjligt. Kortare webbadresser är lättare att komma ihåg och dela, vilket innebär att en minskning av deras längd kan förbättra delbarheten för ditt innehåll.
När du överskrider 512 pixlar (64 tecken), kommer Google att trunkera din webbadress i sökresultaten. Ibland kan det vara vettigt att använda en URL-förkortare tjänsten minimerar längden på din webbadress och ökar delbarheten.
Omdirigeringar och kanonisering
Duplicerat innehåll på din webbplats kan orsaka problem för sökmotorer. Så om du ser samma eller liknande innehåll publicerat på två olika webbadresser, välj antingen en 301-omdirigering eller rel=canonical som vi diskuterade tidigare.
Det rekommenderas också starkt att använda 301-omdirigeringar vid migrering från HTTP till HTTPS, eftersom för närvarande mindre än 5 % av de 10 000 bästa webbplatserna omdirigera användare automatiskt.
Säker URL-struktur
Även om det primära syftet med SSL var att skydda användardata har det sedan dess blivit en rankningssignal, och eftersom Chrome planerar att markera alla icke-HTTPS-webbplatser som osäkra, bidrar det till att bygga upp användarnas förtroende.
På Chrome just nu nästan 60 procent av marknadsandelenSSL-missbruk är ett problem som bör undvikas till varje pris.
Vikten av en ren URL-struktur
Att skapa korrekt optimerade webbadresser för SEO kräver att du skriver rena URL-strukturer. Webbadresser ska se så rena, enkla och korta ut som möjligt.
Anledningen till detta är att rena webbadresser bygger en viss nivå av förtroende bland webbplatsbesökare. Det sista du vill göra är att jaga värdefull trafik bara på grund av en dåligt skriven URL.
Så vad menar vi med en “ren” URL-struktur? En enkel, ren URL-struktur följer dessa riktlinjer:
- Det är lätt att läsa.
- Ta inte med konstiga tecken. (Se nedan)
- Relaterat till sidinnehåll och kan användas för att avgöra vilket innehåll det är.
- Använder endast små bokstäver.
- Innehåller inga avslutande ord.
URL-strukturelement
Det är användbart att behandla webbadressen som bara en vanlig postadress. Se bilden nedan för att få en bättre förståelse av URL-strukturer.
Låt oss nu bli mer tekniska och dela upp de olika URL-delarna. Varje webbadress består av obligatoriska och valfria delar:
Obligatoriska URL-delar
minuter
Detta är den första delen av en URL som anger protokollet som en webbläsare måste använda och representerar en definierad metod för att överföra eller utbyta data över ett datornätverk.
Historiskt sett var HTTP det mest använda protokollet, men på grund av förändringar i sökmotorernas algoritmer och nya branschkrav dominerar nu en säkrare version kallad HTTPS webben.
Förutom dessa två, e-post: för att öppna ett e-postprogram och ftp att hantera filöverföringar kan också visas i ditt adressfält.
Domän namn
Domännamn är en helt separat vetenskap som vi kommer att fördjupa oss i i ett annat blogginlägg, men sammanfattningsvis är de namnreferenser till webbservern som servar webbsidor.
Domännamnet associeras med servern med hjälp av serverns IP-adress och DNS (Domain Name System).
Du kan välja mellan ett stort utbud av domännamn för din webbplats, men det är vanligtvis bättre att hålla dem korta och minnesvärda.
Underdomän
En underdomän är en delmängd av en större domän. Den visas före den första punkten (.) i domännamnet, som i de flesta fall är www.
Det är möjligt att använda vilket ord som helst för att skapa ett unikt domännamn utan att behöva ändra ditt domännamn. En underdomän är en förlängning av en registrerad domän och låter dig skicka webbplatsbesökare till en annan webbadress eller peka på en specifik webbadress eller kataloger på ditt webbhotell.
De flesta webbansvariga använder underdomäner för att organisera sin webbplats i sektioner baserat på specifika nischer, men du kan också dra fördel av en specifik underdomän för att separera blogg- eller e-handelssektionerna på din webbplats från huvudsektionen.
Vissa webbansvariga använder även underdomäner för att utveckla en separat webbplats bara för mobila enheter.
Sökvägen till filen
Tidigare angav sökvägen den fysiska platsen för filen på webbservern. Nu kan vi säga att sökvägar är abstraktioner som hanteras av webbservrar som pekar på specifikt innehåll.
Valfria URL-delar
Vi tillhandahåller följande exempel för att bättre analysera de delar av webbadressen som vanligtvis utelämnas.
TLD
TLD- eller domännamnstillägget följer den sista punkten (.) i domännamnet.
.com-domänen tar ledningen mer än 80 miljoner plugins över hela världenmedan topp 10-tilläggen i allmänhet är landsspecifika toppdomäner som .de som används i Tyskland, .cn för webbplatser i Kina och .uk som vanligtvis används i Storbritannien.
Så hur väljer du en domänförlängning som kommer att gynna ditt varumärke på nätet mest?
Låt oss ta en snabb titt på några av de mest populära domäntilläggen och deras funktioner:
- .com – Även om det ursprungligen härstammar från ordet “kommersiellt” och fokuserat på “vinstdrivande företag”, används det nu flitigt av både enskilda användare och företag av alla storlekar, nischer och typer.
- .net – I likhet med .com är den här toppdomänen tillgänglig för alla. Ursprungligen reserverad för nätverk och internetleverantörer, är det nu ett utmärkt .com-alternativ, särskilt för app- och teknikbaserade företag, eftersom många användare associerar det med teknik.
- .org – Den här domänen användes ursprungligen av ideella organisationer och är nu en populär toppdomän för många icke-statliga organisationer, politiker och politiska partier.
- .gov – Denna domäntillägg är endast reserverad för statliga myndigheter.
- .edu – Endast utbildningsinstitutioner kan få domäntillägget .edu.
- .info – Förkortning för “information”, .info är ett öppet domännamn som är tillgängligt för alla användare.
- .xyz – Liksom .info är den tillgänglig för allmänheten.
- .ly – Även om det är en libysk landsdomän har vi sett ett antal nystartade företag utnyttja .ly för att skapa kreativa, catchy och roliga domäner.
På senare tid har ett stort antal nya domäntyper som .accountants och .technology kommit in på marknaden. Vi brukar rekommendera att omdirigera till de viktigaste, men ibland kan de vara ett bra alternativ när toppdomänen .com inte är tillgänglig.
Hamn
Porten är den del av URL:en som vanligtvis utelämnas. Den kan kallas porten som används för att komma åt webbserverresursen och den varierar beroende på vilket protokoll som används (till exempel är port 443 för https och 80 för http).
Du kan valfritt inkludera porten separat, men om den inte ingår kommer den att använda det valda protokollet som standard (http eller https).
namnet på filen
Historiskt sett visas de flesta webbplatser genom att hänvisa till specifika filnamn. Idag är filerna som läses av webbservern separerade från användarna, så att visa filnamnen varken rekommenderas eller rekommenderas.
Parametrar
Parametrar är en lista över värde/nyckelpar separerade i URL:en med symbolen &.
Webbservrar använder dem för att utföra vissa operationer innan de återgår till källan. Ofta kan sidor som innehåller t.ex. kontaktformulär använda dessa parametrar för att skicka data till en annan sida.
Ankare
Du kan använda tecknet “#” för att peka på en specifik del av en webbsida. På ett sätt låter det dig bokmärka en viss del av ett dokument och instruera din webbläsare om var på sidan användare ska landa.
Släpande snedstreck
Det bakre snedstrecket används i URL:en för att beteckna en katalog och placeras precis i slutet av den. Frånvaron av det sista snedstrecket brukade betyda att URL:en skulle ta dig till en fil, inte en katalog, men det är inte längre fallet.
Om en webbsida kan öppnas med mer än ett snedstreck eller inget alls, kan Google överväga flera indexering av samma webbsida som duplicerat innehåll och markera det som skräppost.
Dessutom kan flera kataloger leda till en uppdelning av inkommande trafik, vilket ytterligare påverkar din ranking.
Om du använder ett snedstreck eller inte spelar ingen roll så länge du är konsekvent med det. Du kan använda en primär tagg eller 301-omdirigeringar för att dirigera användare och sökmotorer till den version du vill ha.
Tecken som används för att analysera webbadresser
Det är vanligtvis mycket förvirring om vilka tecken som kan användas i en URL. Nedan skiljer vi:
Reserverad uppsättning tecken
Detta är den vanligaste teckenuppsättningen. Varje tecken har en specifik betydelse för webbservrar:
; | / | ? | : | @ | & | = | + | $ | ,
En icke-allokerad teckenuppsättning
Denna teckenuppsättning behöver inte vara /escaped när den ingår som en separat del av URL:en:
– | _ | . | ! | ~ | * | ‘ | ( | )
Ett oklokt gäng karaktärer
Som namnet antyder är det inte klokt att använda dem i en URL, eftersom gateways kan modifiera dem eller använda dem som avgränsare i vissa fall:
| | | \ | ^ | [ | ] | `
Exkluderad teckenuppsättning
Den uteslutna uppsättningen består av alla ASCII-kontrolltecken, mellanslag och följande grupp av tecken:
| # | % | “
Dessa bör utelämnas, förutom några som kan ha speciell betydelse i ett givet sammanhang. Du kanske till exempel har märkt att vi redan har nämnt #-tecknet när vi pratade om URL-delar där syftet med detta tecken är att peka på en specifik plats i dokumentet.
URL-kategorier – Absoluta och relativa webbadresser
Absoluta URL:er innehåller all information som behövs för att lokalisera en viss resurs (även om protokoll och port är valfria element och inte behöver inkluderas).
När det gäller relativa webbadresser (vilket i vårt fall skulle vara /seo-crawlr), som deras namn antyder, tolkas alltid i förhållande till en annan URL, känd som bas-URL.
De finns oftast i HTML-dokument. För att konvertera en relativ URL till dess absoluta form kan den specificeras uttryckligen i dokumentet med HTML-taggen
URL-typer
Webbadresser klassificeras som dynamiska och statiska, de senare är mer SEO-vänliga.
Dynamiska webbadresser
Denna typ av URL är ofta resultatet av en sök-, produkt- eller kategorisida hämtad från databasen.
De anses vara mindre sökmotorer och användarvänliga eftersom de vanligtvis innehåller obegripliga tecken som gör det svårt att förstå syftet med en viss sida.
Dynamiska webbadresser indexeras därför inte lika snabbt som statiska och kan betraktas som spam.
Statiska webbadresser
När en webbsida har en statisk URL betyder det att dess innehåll vanligtvis är fixat. Statiska webbadresser innehåller mestadels alfanumeriska tecken och innehåller vanligtvis relevanta sökord som indikerar vad sidans innehåll handlar om.
Statiska sidor indexeras vanligtvis snabbare, rankas högre och har en högre klickfrekvens. Tänk bara på vilken av de två du vill ha:
https://www.seoptimer.com/seo-crawler
Eller
https://www.seoptimer.com/index.php?page=seo/crawler
HTTPS vs HTTP
I augusti 2014 Google meddelade officiellt att flytta en webbplats från HTTP till HTTPS skulle ge investeringsfördelar.
Så vad är skillnaden mellan de två? Båda är hypertextöverföringsprotokoll, eller hur?
Det är sant, men eftersom sökmotorer strävar efter att förbättra användarupplevelsen beslutades det att lägga till ytterligare säkerhet (HTTPS).
Men låt oss förklara båda protokollen mer i detalj så att du kan förstå varför Google valde att markera HTTP-webbplatser som osäkra och inkludera SSL som en av rankningsfaktorerna.
- HTTP – Hypertext Transfer Protocol representerar ett system för att skicka och ta emot information över Internet. Men eftersom det är ett applikationslagerprotokoll ligger fokus bara på framgångsrik presentation av data för användaren, inte på hur data överförs. Detta innebär att den inte ägnar särskild uppmärksamhet åt säkerheten för dina uppgifter.
- HTTPS – Secure Hypertext Transfer Protocol utvecklades för att möjliggöra auktorisering och säkra transaktioner. Det fungerar tillsammans med Secure Sockets Layer (SSL)-protokollet för att överföra dina data säkert. Med tanke på detta är det inte konstigt att Google använder HTTPS som en rankningssignal och gynnar webbplatser som krypterar användardata för ett extra lager av säkerhet.
Även om HTTPS och SSL används omväxlande, är de inte samma sak. SSL representerar en standardsäkerhetsteknik som upprättar en krypterad länk mellan en webbläsare och en webbserver.
HTTPS är ett säkert protokoll eftersom det använder denna teknik. Det är dock inte längre bara ytterligare en investeringssignal. Gäller juli 2018, Googles webbläsare Chrome markerar alla webbplatser som inte använder SSL-certifikat som “inte säkra”, vilket gör övergången från HTTP till HTTPS nödvändig.
Bildkälla: EFF.org
Statuskoder
Statuskoden kan kallas en onlinekonversation mellan servern och webbläsaren.
Informationen de skickar till varandra kretsar kring tillståndet för begäran. Enkelt uttryckt bygger samtalet till stor del på om allt är bra eller inte.
Mer tekniskt sett är HTTP-statuskoden serverns svar på webbläsarens begäran.
Det finns flera statuskoder, men för nu kommer vi att fokusera på de statuskoder som är avgörande för SEO-experter.
Statuskod 200
Detta är den idealiska statuskoden för en fungerande sida.
301 Omdirigering
Denna statuskod indikerar en permanent omdirigering till en annan URL. En 301-omdirigering innebär att allt från användare och bots till link equity passeras.
Observera dock att inte alla omdirigeringar behandlas lika, och 301 är fortfarande den föredragna metoden.
302 Omdirigering
Statuskoden 302 är en tillfällig omdirigering och är mycket användbar till exempel för e-handelssajter som vill meddela en pågående rea eller rabatterbjudande.
Denna statuskod rekommenderas inte för permanenta ändringar eftersom den inte talar om för sökmotorer att skicka länkvärdet.
Statuskod 404
Ett 404-fel betyder att servern inte kan hitta sidan. Det är dock osäkert om det beror på att sidan saknas eller att den tagits bort tillfälligt eller permanent.
Praxis för att hantera 404-fel varierar – vissa valde att använda 301-omdirigeringar och dirigerar användare till den mest relevanta sidan, medan andra lämnar dem.
Kanoniska identifierare
Ur ett SEO-perspektiv liknar primära taggar 301-omdirigeringar. Båda anger att flera sidor ska betraktas som samma sida.
Några väsentliga skillnader måste dock belysas:
- 301 omdirigerar all trafik (botar och användare) till en annan URL, medan kanoniska taggar endast omdirigerar bots.
- En 301-omdirigering kan användas på olika domäner och den primära är endast tillgänglig för en webbplats.
- En 301 är en mycket starkare signal om att flera sidor har en enda källa.
Anledningen till att du kanske väljer en primär 301-omdirigering framför det är för att du har ett gammalt varumärkeselement som du vill att användarna ska se, men du vill visa sökmotorer att du av två sidor hellre vill ha den nya rankad.
Precis som en 301-omdirigering förmedlar en kanonisk tagg inte all länkjuice, bara en del av den.
Slutsats
Informationen som tillhandahålls i den här artikeln är insamlad från många års erfarenhet av att arbeta med webbplatser och särskilt webbadresser för att hjälpa våra användare att få ut det mesta av sina webbplatser.
Jag hoppas att du gillade den här guiden om bästa praxis för URL-optimering, och om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss via Livechat eller Twitter.